Hyundai Ioniq 5 77.4kWh Style (2023) #3

autoreview

Hyundai Ioniq 5 77.4kWh Style (2023)

Signalement

UitvoeringIoniq 5 77.4kWh Style
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023
KM-stand bij aanschaf8 km
KM-stand laatst30.032 km
Lezerswaardering: 75%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De kop is eraf

  • 29.675 km

Het elektrisch rijden is de afgelopen vijf jaar zo goed bevallen, dat de opvolger van mijn Kia e-Niro wederom een EV moest worden. De zonne-panelen en de reeds aanwezige laadpaal maakte deze keuze nog makkelijker. Maar wat is dan een goede opvolger van de Kia?

De Kia zou begin 2024 ingeleverd moeten worden en met de toen aanwezige levertijden, ben ik begin 2023 gaan kijken wat een mogelijke opvolger zou kunnen worden. Wetende dat ik afscheid zou moeten nemen van 4% bijtelling was het goed onderzoeken wat de opties zouden zijn van wat ik financieel acceptabel vond. Ook waren er wat praktische eisen.

- Meer ruimte op de achterbank. De kids worden immers ook groter.
- Grotere kofferbak. Scheelt weer een dakkoffer.
- 3-fase laden.
- Op hoog vermogen snelladen.
- Voldoende actieradius.

Kijkend naar de lijst van auto's die binnen mijn lease-budget vielen, was de keus redelijk beperkt als je bovenstaande punten belangrijk vind.

Natuurlijk stonden er voldoende EV's op de lijst, maar die voldeden niet aan de eisen. Denk aan de Renault Megane, Kia Niro EV, Hyundai Kona, maar die vielen allemaal af. Merken zoals MG en BYD heb ik helemaal niet bekeken.

De opties waren:

- Hyundai IONIQ 5.
- Tesla Model Y.
- VW ID4.
- Skoda Enyaq.

De Tesla viel af omdat deze ten tijde van bestellen nog geen prijs-verlaging had ondergaan en er naast bijtelling een eigen bijdrage betaald moest worden.

De VW was op zich prima, maar ook niet meer dan dat. Ben niet heel gecharmeerd van het model.

Mijn eerste keuze was de Skoda, maar toen ik die had samengesteld volgens mijn wensen, vond ik de bijtelling niet grappig meer. Nadeel bij Skoda (en VW) is altijd dat je met pakketten moet werken. Wil je een bepaalde optie, moet je een bepaald pakket bestellen. Maar als je dan dat pakket selecteert, wordt netjes gemeld dat je voor pakket B ook pakket A moet nemen.

Bij Hyundai was dat niet het geval. Je kiest een uitvoering en daar moet je het mee doen. Op was losse optie na zoals de kleur en warmte-pomp.

Het is dus de IONIQ 5 geworden in de Style uitvoering met 77kWh accu pakket. Nog gekeken naar de Connect uitvoering omdat die net wat beter in de opties zat (ik mis parkeer-sensoren voor), maar dat verschil werd mij te veel. Dan de 58kWh in Connect uitvoering? Nog even getwijfeld maar uiteindelijk gekozen voor actieradius vs luxe. Wel de volgende opties genomen:

- Warmte-pomp en pre-heating van de accu.
- Afneembare trekhaak (dealer optie).
- Stoelverwarming voor (dealer optie).
- Sport-pedalen.
- Metallic lak (Digital Teal).

Bij elkaar een auto die de waarde van 50.000 Euro ruim overschrijdt. Ik vond het best zo!!

Kijk ik naar de huidige prijzen van de IONIQ 5 (moet ik eigenlijk niet doen), dan zijn deze toch een stuk lager voor meer luxe en actieradius. En je hebt een wissen op de achterruit.

Na negen maanden wachten is de auto uiteindelijk begin november 2023 afgeleverd.

Hoe bevallen de eerste maanden in deze IONIQ 5? Erg goed. Je merkt meteen dat je met een grotere auto onderweg bent en de vriendin moest even wennen na vijf jaar een Kia e-Niro. Hier merk je wel het gemis van parkeer-sensoren voor. Maar dat is ook te merken aan de binnenkant want zowel voorin als achterin heb je een zee aan ruimte. Zelfs met de achterbank helemaal naar voren geschoven, hebben de kinderen nog voldoende ruimte achterin.

Ook de afwerking van de auto is toch echt een stukje beter dan de Kia. Hoewel de IONIQ 5 een stuk minder luxe is dan de e-Niro, heb ik toch het gevoel een klasse hoger te rijden.

En dat rijden is ook weer een klasse beter. Heel soepel en met veel souplesse en stilte maak je de kilometers. Nou ja, stilte? Daar kom ik later op terug. De auto ligt stabiel en solide op de weg. Ook bij hogere snelheden. Echt een heerlijke auto om grote afstanden te rijden.

De Style uitvoering heeft voldoende aan boord om prettig de kilometers te maken. Apple CarPlay, adaptive cruise-control, climate control, achteruit-rij camera. Zoals gezegd, zijn er zaken waardoor de Connect uitvoering de betere keuze was geweest, maar dan werd het financiële plaatje anders.

Wat wel een vreemde design-keuze is geweest, is het weglaten van een wisser op de achterruit. Ja, hij ziet er beter uit zonder en ja, je hebt een achteruit-rij camera. Toch mis ik deze. Verder zijn er geen zaken die ik echt mis. Of het zou de stoel-koeling moeten zijn.

De auto is voorzien van verschillende USB aansluitingen voorin en achterin. Echter is er maar één die geschikt is voor Apple CarPlay. En laat die nou net voorin bijna bij het gas (stroom)-pedaal zitten. Er loopt nu een kabeltje onder de mat door naar de midden-console waar mijn telefoon altijd ligt. Waarom niet een USB aansluiting in de midden-console gebruiken voor Apple CarPlay? Helaas zijn op dezelfde plek de knopjes van de stoel-verwarming geplaatst. Dus je moet voorover buigen om deze te bedienen. Luxe probleem, ik weet het!

Dan het laden. Met 3-fase (3x 16A) en maximaal 11 kW kan de auto lekker snel laden aan een laadpaal. Mijn laadpaal thuis kan dit leveren, dus de auto is snel weer vol. Sterker nog, hij staat vaak op laag vermogen (6.9 kW) want ook dan raakt de accu in de nacht wel weer vol. Hoe anders was dat met de e-Niro die op één fase maar maximaal 4.2 kW kon laden bij mij thuis.

Maar dan het snelladen. Wat een genot is dat. In mijn review van de e-Niro vroeg ik af of sneller nodig was. Tijdens vakantie neem je toch altijd wat pauze waarin de auto kan 'bijladen'. Maar er zijn ook dagen dat je veel zakelijke kilometers maakt en dan wil je weer zo snel mogelijk door. En dat kan met deze auto. Zonder problemen is 150 kW haalbaar, maar meestal zit ik rond de 200 kW. Heb wel eens 240 kW voorbij zien komen en dan heb je net tijd voor een sanitaire stop en moet je snel je koffie opdrinken.

Ik zou nog even terug komen op die stilte aan boord. Die was er in het begin niet. De achterklep van mijn auto rammelde namelijk behoorlijk. Alsof er vanalles los lag achterin. Op diverse fora gelezen dat dit een bekend probleem was met de afstelling van de achterklep en de stootrubbers. Toen ik dit aangaf bij de dealer werd netjes verteld dat dit een bekend probleem was en dat ze daarvoor een oplossing hadden. Kom maar even lang.

Waarom de dealer besluit een nieuwe auto af te leveren waarvan ze weten dat er een probleem kan zijn met een rammelende achterklep is mij een raadsel. Check het, pas de (bekende) oplossing toe en lever de auto uit.

Wat ook vervelend is, zijn de gordels die tegen het hard platic aan komen als ze niet gebruikt zijn en niet correct zijn opgerold. De kids achterin stappen uit, en kijken natuurlijk niet naar hoe de gordel oprolt. Als dit een beetje scheef gaat, heb je twee gordels achterin de constant tegen het plastic naast de leuning aankomen. In mindere mate heeft de gordel van de passagier hier ook last van.

Op dit moment ook last van een klein rammeltje bij de deur van de bestuurder. Lijkt in de plastic binnenkant te zitten, want als ik mijn hand er opleg, is het weg. Bij de volgende beurt (30.000 km) kijken ze er naar.

Andere zaken die de aandacht verdienen?

Ja, al snel kon ik de laadklep niet meer bedienen met de knoppen bij de laadklep zelf. Ik kon dat alleen nog doen via de afstand-bediening, app of voice-control vanuit de auto. De unit moet dus compleet vervangen worden tijdens de 30.000 km beurt.

Je hebt geen reserve band, maar een banden-reparartie achterin liggen. Echter kan dat spul niet tegen vriezen, dus de boel was gaan lekken en alles onderin de kofferbak zal onder het witte goedje. Hier kwam ik achter na wat gezien te hebben op een IONIQ 5 forum. Netjes een nieuw setje gekregen van de dealer en deze meteen in wat vuilnis-zakken gestopt. Dit overkomt mij geen tweede keer. Gelukkig werkte de dealer mee en heeft de kofferbak bekleding van een andere IONIQ 5 gepakt en deze in die van mij geplaatst.

Verder vind ik dat de auto al snel aangeeft dat je de handen aan het stuur moet houden. Het systeem is zo gevoelig dat je dit al snel te horen krijgt. Helaas geen mogelijkheid dit af te stellen.

Ook de mate van hulp-systemen is niet te regelen. Vooral adaptive cruise-control. In de Kia kon ik of dit systeem snel, langzaam of normaal moest reageren. De Hyundai heeft die optie niet. Of ik hem hem nog niet gevonden.

Verder ben ik tevreden over de auto. Ik heb geen last meer van de rammelende achterklep en ik heb er vertrouwen in dat mijn deur ook in orde komt. Met die gordels moet ik leven, maar voor de rest is het een fijne en stille auto.

Vakantie Frankrijk

  • 30.032 km

Afgelopen maand met de IONIQ 5 op vakantie geweest naar Frankrijk. Na jaren Italie weer eens wat anders en was benieuwd naar de laad-mogelijkheden.
Ik wist al dat er in de omgeving van onze camping geen laadpaal te vinden was en opladen via het stopcontact niet toegestaan was.

De te rijden afstand was 800 km wat je met twee a drie laadstops zou kunnen doen als je met 100% vertrekt. Wij hebben er vier gemaakt.
Hield altijd een marge aan van ruim 30% en bij de snellader ging ik tot 80%. Soms 90% als er niemand stond te wachten.
Met kinderen op de achterbank wilde ik geen risico lopen op de laatste kWh-tjes te moeten zoeken naar een vrije snellader.
Tevens wisselden we om de 2 uur van bestuurder en zo heb ik de route en stops een beetje bepaald.
En die vierde stop was ook een beetje nodig zodat ik bij aankomt op de camping voldoende in de accu had voor de eerste paar dagen.
In Nederland nog even de Fastned bij Hazeldonk, maar in Frankrijk alleen maar Ionity laders bezocht. Er was altijd voldoende plek vrij.
Omdat de auto zo snel laadt, hebben we deze laadstops niet als hinderlijk ervaren. Benen strekken, hapje/drankje en die sanitaire stop en je kan weer door.
Op de eindbestemming geladen bij de Carrefour. Auto aan de snellader terwijl wij de boodschappen aan het doen waren. Geen wachtenden, dus lekker tot 100%.

Als er een laad-mogelijkheid op de eindbestemming zou zijn geweest en je iets meer risico zou nemen, dan denk ik dat twee stops mogelijk waren geweest.
Maar dan moet je de rijstijl en snelheid goed in de gaten houden. Met vier inzittenden, bagage en fietsen achterop, rij je met 135 km/h de actieradius sneller weg dan de afstand die je nog moet afleggen naar de volgende snellader. Ga je wat langzamer rijden, dan zie je de actieradius weer toenemen zodat je de snellader ineens wel kan halen.

De auto heeft zich als uitstekend vervoers-middel voor de vakantie getoond. De binnen-ruimte heb ik al benoemd in die is ruim voldoende.
We hadden de achterbank naar voeren geschoven voor extra bagage-ruimte, en dan hebben de kids nog steeds voldoende ruimte achterin.
En de bagage-ruimte was dan zo ruim dat we dit jaar geen dakkoffer nodig hadden. Sterker nog, ik kon nog redelijk goed door de achterruit kijken.

Ook het rijden is een genot. Stabiel, stil en comfortabel. Ook met volle belading en 135 km/h op de teller. De kilometers vliegen vlot onder de wielen door.
De stoelen zitten goed en we stapten altijd fris en fruitig uit de auto.

We stoeien wel af en toe met de climate control. Als hij op 'Auto' staat, vind ik dat hij best nog wel hard blaast. Vandaar dat we vaak handmatig het ventilatie handmatig op standje 1 zette. En het fijne is ook dat je op afstand climate control kan aanzetten. Dus na een dagje site-seeing, stap je in een koele auto.

Vanwege de Olympische Spelen niet over Parijs terug gereden. Iets meer kilometers maar geen risico willen nemen rond Parijs. Voor de terugweg hebben we het met vijf laadstops gedaan waarvan de laatste niet echt nodig was. Maar dan zou ik tegen 5% thuis komen en dat risico wilde ik niet nemen.

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Hyundai Ioniq 5

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.