Hyundai Excel 1.3i LS (1998)

Hyundai Excel

UitvoeringExcel 1.3i LS
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2003

Van buitenaf ziet deze Hyundai er uit als een kruising tussen een Mazda en een Ford, hij is echter van Koreaanse makelij, maar het is in ieder geval naar mijn mening geen model wat eruit springt tussen de grijze massa. Maar veel mensen willen dit ook niet.
Ondanks zijn geringe motor, 1343 cc wilt hij lekker vooruit, met zijn 12 kleppen en 84 pk is hij menig klassegenoot sneller af in een spurt. Vlot is deze dus genoeg (top 190 km/u). Ook de prijs is scherp en aantrekkelijk als je de Excel vergelijkt met concurrenten. Dit zijn zo enkele aanschaf argumenten. Als u overweegt om een Excel aan te schaffen, zorg dan wel dat het er 1 is met stuurbekrachtiging, want zonder is deze auto van 905 kg gewoon niet te doen.
Wel voelt de stuurbekrachtiging op de snelweg net wat te vaag aan, wat te licht voor op de snelweg, ideaal voor in de stad.
Ook moet je niet vies aangelegd zijn van een rammeltje hier en een kraakje daar, een en ander wil nog weleens zijn aanwezigheid laten horen. Ook hoor ik geregeld bijgeluiden van mijn versnellingsbak, maar dit schijnt niet ernstig te zijn, en na verloop van tijd let je daar niet eens meer op.
Een verdere kanttekening is dat de vering vrij soft is, en vooral bij drempels wil de achterkant nog weleens de grond kussen.
Ook lust mijn Excel een stevige slok, en haal ik er niet meer mee dan 1 liter benzine op 12,5 km. Met een rustige rijstijl.
Achterin zit je ruim genoeg, zolang je niet langer bent dan 1,85 (anders moet je bukken, het dak loopt enigzins schuin af naar beneden, en stoot je dus je hoofd), goed dus voor een klein gezin met ook nog kleine kinderen, zodra de kids groot worden, krijgen ze ruzie met het dak.
Verder goede auto, geen problemen mee gehad, behalve regulier onderhoud nooit naar garage gemoeten voor problemen.
Vindt het wel schraal aandoen dat de auto van deze leeftijd niet standaard een airbag erin heeft zitten, wilt u dat dan zult u in de luxere versies moeten kijken, of de nieuwere uitvoeringen.
Maar de Excel van deze leeftijd kost natuurlijk ook niet zoveel meer in verhouding met andere auto’s dus alles heeft z’n prijs, maar voor de geringe aanschafprijs is het zeker een beste keuze, maar ligt er natuurlijk ook aan wat u van een auto wenst.

Problemen dus niet gehad, wel gewoon regulier onderhoud (1 grote beurt).

7,0