Honda Jazz 1.4i LS (2002)

Honda Jazz
Honda JazzHonda JazzHonda JazzHonda JazzHonda JazzHonda Jazz - interieurHonda Jazz - interieur

UitvoeringJazz 1.4i LS
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2002

Omdat ik hevig teleurgesteld ben in het Duitse A-merk wat hiervoor in mijn bezit had, heb ik op het moment dat hij bij zijn eerste APK-keuring afgekeurd dreigde te worden mij stellig voorgenomen weer een Japanse auto aan te schaffen. Omdat de voorkeur uitging naar een hoge zit ben ik ondermeer naar een Honda-HRV gaan kijken. Bij de Honda-dealer trof ik de Jazz aan die in eerste instantie niet op mijn lijstje stond. Aangezien mijn vrouw meteen weg was van de auto en ik in latere instantie, na bestudering van de specificaties, er ook wel wat in zag zijn we overgegaan tot de aanschaf.
Tot aan dit moment ook geen seconde spijt van gehad. Kort gesteld is het een compacte probleemloze auto met een onvoorstelbaar gebruiksgemak. Bij weekend-uitjes gaat op simpele wijze twee mountainbikes en de bagage achterin. Nooit een auto gezien met zulke gebruiksmogelijkheden. De hi-tech motor levert ruim-voldoende prestaties tegen een heel sober benzineverbruik. (nooit boven de 1 op 15) Het geheel zit zeer betrouwbaar in elkaar en geeft ook de indruk dit de komende jaren te blijven doen. Geen rammeltjes of kraakjes.
Op advies van de dealer heb ik meteen bij aflevering op de lichtmetalenvelgen Michelin-Energy laten plaatsen. Ik heb geen opinie over de standaard rubbers, maar dit geeft geen redenen tot klagen. De draaicirkel is kort en dat komt goed van pas in de gezamenlijke garage waar hij dagelijks geparkeerd moet worden. Voor de eerste maal heb ik gekozen voor een automaat, bij de Jazz is dit de oorspronkelijk Hollandse CVT, voor mij is dit de uitvinding van de eeuw, de wagen is erg kwiek, blijft zuinig en in de file bespaart hij de zenuwen. Ondanks dat in de kop van dit artikel wordt gesproken over een 1v. automaat zijn er ook nog 7 versnellingen ingeprogrammeerd die eventueel ook nog met de hand d.m.v. schakelaars aan het stuur bediend kunnen worden.
Verder is de LS uitvoering erg compleet en is alleen het lichtmetaal en de metallic-lak bijbetaald. De radio/CD is voorzien van alle snufjes en werkt- en klinkt meer dan goed. Lijkt in eerste instantie de aanschafprijs relatief hoog, dan blijkt hij achteraf in vergelijking met zijn voorganger, de Mercedes-A, beter uitgerust - kwalitatief beter - meer betrouwbaar en ook nog in bezit van een langere garantietermijn.

Update: 101005

Bij grote beurt en APK-keuring nog steeds geen problemen geconstateerd. Auto rijdt en voelt als nieuw, geen rammeltjes aanwezig.

Geen problemen tot nu toe

Update 101005:

Ter voldoening van de chef monteur, kon een voorwiel worden gebalanceerd (gewichtje verloren) en moest de achterruitwisser worden vervangen.

Update 040907:

Alhoewel de auto niet meer in mijn bezit is, blijkt nu dat de importeur minder coulant is dan mij eerder voorstond.
In maart 2006 bleek nadat ik gedurende langere tijd een zoemend geluid hoorde, dat het rechterwiellager achter voortijdig versleten was. De auto was toen 3 jaar en 5 maanden en had 46.669 kilometers gelopen. De importeur wilde in instantie niet van garantie weten omdat de auto ouder was dan 3 jaren. Op aandringen van de chef monteur werd uiteindelijk op coulance het wiellager vervangen waarbij ik gedeeltelijk in de kosten moest bijdragen. Een beetje teleurgesteld in deze opstelling van de importeur ben ik accoord gegaan met het voorgestelde.
Wat schetst mijn verbazing, in het ANWB-weekkrantje nr. 25/07 van 30 augustus werd een occasion aangeprezen, een Honda-Jazz van dezelfde leeftijd als mijn toenmalige Jazz. De wegenwacht kon geen specifieke prolemen opnoemen van deze auto, zij wisten alleen dat er problemen waren geweest met de achterwiellagers. Alleen wist men te vertellen dat daar terugroepacties voor waren geweest. Ondanks dat de reparatie aan mijn Jazz al een jaar geleden was, zat ik mij toch op te vreten omdat ik ’als e.e.a. op waarheid berustte’, door de importeur onjuist behandeld was.
Ik besloot niet met het probleem te blijven zitten en de importeur aan te schrijven. Tenslotte had ik als aflosser van de Jazz weer een Honda aangeschaft en wenste wel zekerheid over juiste communicatie tussen importeur en klant.
Daags nadat ik de brief verstuurde mocht ik al een antwoord van de importeur ontvangen.
De after sales manager deelt mij mede dat het niet vreemd is dat er bij een product gebreken optreden en dat ik in het garantieboekje had kunnen leze dat de garantieperiode 36 maanden bedraagt. Verder stelt hij dat er in het verleden is aangegeven dat er sprake was van een gonzend geluid er is echter toen niet aan de importeur gemeld dat veroorzaakt was door een fabrieksfout.
Ik word nu weer boos, nergens komt hij terug op de schijnbaar plaatsgevonden terugroepactie. Een terugroepactie welke het onderdeel moest vervangen wat bij mij na 46.000 kilometer versleten was.
Ik vind dat ik nooit had moeten bij betalen voor de later uitgevoerde reparatie en dat de importorganisatie mij nooit met een mogelijk defect lager had mogen laten rijden. Heel jammer, zeker met zo’n reactie van de importeur als toetje!
Vanwege het feit dat ik nog steeds zeer te vreden ben hoe de Jazz zich gedragen heeft in de periode dat ik hem heb bereden en dat ik zeer te vreden ben over de dealer te Goes, verander ik niets aan de waarderingen die ik in het verleden heb toegekend.