Honda CR-V 1.6 i-DTEC Elegance Edition 2WD (2016)
autoreview

Signalement
Uitvoering | CR-V 1.6 i-DTEC Elegance Edition 2WD |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2016 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
KM-stand bij aanschaf | 8 km |
KM-stand laatst | 72.637 km |
Eerste ervaringen
- 31.050 km
Een van de meest verkochte SUV’s, behalve dan in Europa. Onbekend is onbemind?
Onze CR-V is ondertussen al meer dan een jaar oud en heeft al meer dan 30.000 kilometers op de teller. Hoog tijd dus voor een 1e review van mijn 3e Honda.
Aankoop:
In juni 2016 waren er speciale acties bij onze Honda dealer. We zijn toen nog eens gaan informeren naar de overnameprijs van onze Civic. Enkele uren later werd de bestelbon ondertekend en 2 weken later stond er een CR-V voor onze deur.
Eerst waren er nog wat twijfels of we een HR-V of CR-V zouden kopen, maar het prijsverschil bleek niet zo groot (kortingen op de CR-V waren hoger). Bovendien waren de levertermijnen van de HR-V heel lang (bepaalde types van de HR-V waren dat jaar niet meer leverbaar).
Over de motorisatie waren niet veel twijfels. Het verbruik van de 2 liter benzinemotor leek ons nogal hoog. Het is ook een grote (zware) auto. Over de 1.6 dieselmotor van Honda had ik al veel positief gehoord. We hebben daarom voor de 120 pk versie met 2-wiel aandrijving gekozen (City Runner). De 160 pk versie met 4-wielaandrijving lag niet binnen ons budget.
We wilden een Elegance versie om zo ongeveer hetzelfde uitrustingsniveau te hebben als onze Civic. Qua kleur sprak wit ‘White Orchid’ ons het meest aan. De dealer vond een witte Elegance met een bijkomend Edition pack, die snel leverbaar was. In dit pack zitten andere velgen, dakrails, donkere achterruiten (Privacy Glas) en een ingebouwde GPS. Na nog een korte onderhandeling over de meerprijs van dat pack, hebben we deze auto besteld.
We hebben op de wagen ook nog een convenience pack laten monteren. In dat pack zitten spatlappen, flankbeschermers in koetswerkkleur, drempelsierlijsten en een rubberen kofferbakbeschermer.
Nog even voor de volledigheid bij vermelden, dat we voordien ook naar andere SUV’s waren gaan kijken. De Mazda CX-5 en Hyundai Tucson leken ons nog interessant, maar wij zijn dan uiteindelijk toch bij het vertrouwde Honda hok gebleven.
Motor:
Het is de eerste keer dat ik een auto met dieselmotor heb. Tijdens de eerste ritten was ik meteen verbaasd over de souplesse en kracht van deze 120 pk en 300 Nm sterke 1.6 i-DTEC. Vanaf 2000 toeren is er al veel power. Wat een verschil met de 1400cc i-VTEC benzine motor in de Civic, die pas hoog in toeren kracht en koppel vrijgaf. Het optrekken en hernemen gaat zeer vlot. Je krijgt nooit de indruk dat er ‘slechts’ een 1600cc aan het werk is. Deze motor heeft geen probleem om er de vaart in te krijgen (auto weegt nochtans zo’n 1500 kg!). Vroeger dacht ik dat een diesel beter zou afremmen op de motor, maar nu merk ik eigenlijk geen verschil met een benzine.
In het begin leek het alsof je de turbo voelde bij het optrekken. Tegenwoordig heb ik de indruk dat dit met de kilometers verminderd is. Die ‘duw in de rug’ is niet meer zo opvallend. Of is dat misschien gewenning?
Versnellingsbak
De schakelpook is hoog geplaatst zodat er je er goed bij kan, maar het schakelen bij de Civic verliep iets vlotter. Ergens heb ik eens gelezen dat het schakelen wat hakerig verloopt en dat klopt wel. De verhoudingen zijn goed gespreid zodat je in alle 6 versnellingen vlot kan hernemen. Om veiligheidsredenen kan de motor enkel gestart worden, als het koppelingspedaal volledig ingedrukt wordt.
Verbruik + opmerking voltanken
Het gemiddelde verbruik is 5,45 liter per 100 km (dus lager dan 1 op 18),wat zeer netjes is voor een auto van dit formaat. Mijn rijstijl is niet zo sportief, maar de motor is zo krachtig dat ik het niet kan laten om soms eens flink te accelereren. Over het algemeen heeft mijn rijstijl niet zo’n grote invloed op het verbruik. Enkel bij heel hoge snelheden (op Duitse Autobahn) en korte ritjes met koude motor gaat het verbruik fors omhoog. Net zoals bij mijn 2 vorige Honda’s is het verbruikscijfer dat de boordcomputer aangeeft, lager dan het effectieve. En de eco knop heeft, naar mijn gevoel (en volgens mijn metingen), een zeer gering invloed op het gemiddeld verbruik. Het dashboard gaat wel mooi groen oplichten als je dan economisch rijdt. Het grootste effect dat ik ervaar bij het gebruik van die knop, is dat het accelereren via de cruise control dan voelbaar trager verloopt.
Het is al enkele keren gebeurd dat er na het voltanken, wat diesel lekt. Onder de wagen zie je dan een kleine plas diesel. Volgens de garage gebeurt dit vooral bij warm weer. Als de koude diesel uit het ondergrondse reservoir in de warme tank van de auto terechtkomt, gaat die wat uitzetten zodat er via het overloopsysteem wat diesel kan wegdruppelen. Ondertussen heb ik ook ondervonden dat het probleem zich niet bij elk tankstation voordoet. Sommige pompen slaan sneller af zodat er minder in de tank zit en er niets lekt. Ik merk dan ook dat er minder kilometers kunnen afgelegd worden met die (minder) volle tank. De actieradius bedraagt zo’n 800 tot 900 kilometer.
Comfort:
De hoge zit zorgt voor een beter overzicht op het verkeer. Samen met de souplesse van de motor was dit een van de dingen die me meteen opviel tijdens de eerste ritten. Dit is een erg comfortabele wagen. Zetels zitten goed en de bestuurdersstoel heeft zo’n verstelbare lendensteun wat bij lange ritten wel leuk is. Het veercomfort is duidelijk beter dat mijn Civic (die was harder afgeveerd). Maar met het hoge koetswerk lijkt het bochten nemen niet meer zo vlot te gaan als bij die Civic. Het geluidsniveau van de dieselmotor is nooit storend. Je hoort de motor werken (vooral bij het optrekken) maar het blijft binnen de perken. Ook bij hogere snelheden op de Duitse autowegen is de auto zeer stabiel. Dan krijg je ook het gevoel dat het niet zo snel gaat als wat op de teller wordt aangegeven. Ondertussen hebben we al 4 autoreizen naar Hongarije gemaakt (mijn vrouw is Hongaarse). Tijdens (en ook na) zulke lange ritten, blijkt dat deze CR-V een comfortabele reiswagen is.
Binnenruimte:
Er is veel ruimte vooraan en op de achterbank. Vooral de beenruimte achter is erg royaal. Er zit daar ook geen middentunnel in de vloer. Net als bij de vorige Honda, gaan de deuren wijd open en bieden zo een goede instap in het interieur. De kofferruimte is erg genereus. Blijkbaar een van de grootste in zijn klasse. Doch raar maar waar, wegens de magic seats en het neerklappen van de passagierszetel was het mogelijk om langere voorwerpen te transporteren in de Jazz en Civic dan in deze CR-V. Handig is wel die mogelijkheid om de zittingen en de rugleuningen van de achterbank in een handomdraai weg te klappen door aan de lus hiervoor te trekken.
Uitrusting:
De uitrusting is voor mij voldoende compleet. De ingebouwde GPS doet soms raar. Dan geeft die een andere positie aan, als deze waar de auto zich effectief bevindt. Ook in mijn 2 vorige wagens gebruikte ik Garmin navigatie, maar dat waren dan losse toestellen. De mogelijkheden van dit ingebouwd toestel zijn beperkter. Er is slechts 1 kaart update per jaar beschikbaar, terwijl dit bij mijn vorig toestel 4 maar per jaar mogelijk was. En de live verkeersinfo is heel vaak niet echt ‘up to date’. Over het algemeen bevalt deze ingebouwde Garmin me niet meer zo goed. De gratis Waze app op mijn smartphone werkt beter dat dit dure toestel.
Over de andere functies op het MID display ben ik wel tevreden: radio en andere audio mogelijkheden (van CD tot draadloze overdracht van nummers op smartphone) zijn goed, handsfree telefoneren verloopt prima. Het systeem biedt veel mogelijkheden. Spijtig kan ik mijn eigen telefoon niet koppelen via het MirrorLink systeem.
Parkeerproblemen:
Parkeren valt me nogal tegen. Het is de eerste keer dat ik een auto van dergelijk formaat heb (4,6 m lang). De achteruitrijcamera en sensoren helpen wel bij het manoeuvreren, maar de draaicirkel is veel groter in vergelijking met mijn vorige auto’s. (volgens cataloog is draaicirkel 11,9m) Zelfs nu ik al 16 maanden met deze wagen rij, heb ik nog steeds dat onhandig gevoel bij parkeren of rechtsomkeer maken. Onlangs ben ik bij het achteruit rijden op een krappe parking, tegen een stilstaande wagen gebotst. Het was de eerste keer in mijn rijcarrière dat me zoiets overkwam. Probleem is dat de sensoren wel zeer snel gaan piepen en bij smalle parkeerplaatsen moet je die wel een beetje negeren om sowieso de auto ergens te kunnen achterlaten.
Bij het aanleggen van parkings houdt men weinig rekening met de breedte van de hedendaagse auto’s. Tja, hoe smaller de parkeerplaatsen, hoe meer auto’s er op passen en hoe hoger de opbrengsten van zo’n parking.
Onderhoud:
Op de wagen zit een onderhoudsindicator die je verwittigt als het tijd is voor een onderhoud (normaal gezien na 12 maanden of 20.000 km). Tijdens onze reis naar Hongarije hebben we meer dan 3500 km afgelegd en toen begon de onderhoudsindicator wel zeer nadrukkelijk meldingen te geven omdat we over die ‘grens’ van 20.000 km gingen.
De prijs van het onderhoud bedroeg wat meer dan bij de Civic. (172 EUR voor beurt op 20.000 km). Na het onderhoud was er een probleem met het raam links achter. Het raam ging telkens terug omlaag als je het probeerde te sluiten. Enkel al het knopje heel voorzichtig bediende, bleef het raam dicht. Blijkbaar was dit een software probleem. Het werd opgelost door de dealer.
Er is ook een paar keer een waarschuwing geweest dat de bandenspanning niet goed was. Het systeem moet dan opnieuw “geïnitialiseerd” worden. Maar het is toch altijd even schrikken als er zo’n melding verschijnt. We waren nog meer verschrikt toen we een melding kregen over het oliepeil. Dat gebeurde op de Duitse snelweg, enkele minuten nadat ik de topsnelheid had uitgeprobeerd. We zijn dan meteen gestopt en het oliepeil was OK. Ik had zelfs de indruk dat er iets te veel olie in het reservoir zat. Dat heb ik ook gemeld aan de dealer, die het op zijn beurt ging doorgeven aan de importeur. Sedertdien heb ik hier niets meer over gehoord. Om het verhaal over de topsnelheid nog af te maken: 185 km/u was de snelheid die toen op de teller stond.
Winterbanden:
We waren niet van plan om al meteen winterbanden aan te schaffen omdat er geen winterreis gepland was. Begin januari moesten we dan in de ochtend een familielid naar de luchthaven brengen en toen zag alles wit van de verse sneeuw. Uiteindelijk zijn we nog op tijd ginds geraakt, maar op terugweg hebben we besloten om toch maar uit te kijken voor winterbanden. Bij de dealer was er een speciale winteractie zodat we daar aluminium velgen met Yokohama winterbanden gekocht hebben voor 1200 EUR. Bij het accelereren op een glad wegdek (ook bij regen) gaan de voorwielen met standaard Goodyear banden snel spinnen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het hoge koppel van de motor. De tractiecontrole houdt alles wel onder controle.
Na de winter, toen ik de zomerbanden terug uit de berging haalde, bleek er een spijker te zitten in een van de zomerbanden. Als je 2 maal per jaar de banden wisselt, kan je ze beter inspecteren. En dat is natuurlijk handiger dan wanneer je ergens onderweg een lekke band krijgt. Onder de bagageruimte zit bovendien een thuiskomer wat niet erg handig is al je ver van huis bent.
Het algemene oordeel is dus erg positief. Tot slot nog even enkele plussen en minnen op een rijtje:
Plussen en minnen
+ elastische en alerte motor
+ laag verbruik
+ ruime koffer
+ royale binnenruimte achter
+ comfort
+ geboden rijplezier
- grote draaicirkel
- GPS niet up to date
Ingeruild
- 72.637 km
Kort even melden dat deze CR-V is ingeruild. Was al even op zoek naar een benzine met automaat ter vervanging van deze Honda. En na 14 jaar trouw geweest te zijn aan Honda, zijn we nu toch bij een ander merk terecht gekomen.
Binnenkort meer over de laatste ervaringen met deze CR-V en over onze nieuwe auto.
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Honda CR-V 1.6i-DTEC Lifestyle 4WD (2015)

Rij-impressie - Honda CR-V

Test: Honda CR-V - Mazda CX-5 - Volvo XC60

Toyota kondigt elektrische SUV met zeven zitplaatsen aan

Tesla Model Y nieuwe best verkochte auto ter wereld
