Honda Civic 1.4i S (1998)

Honda Civic 1.4i S (1998)

UitvoeringCivic 1.4i S
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2009

Aanschaf nieuwe auto

Na een tijdje autoloos te zijn geweest heb ik uiteindelijk weer een leuke bedrag bij elkaar kunnen sparen om een leuke auto te kopen. Ik was nu op zoek naar een auto met meer zekerheid. Zeker na de problemen met de vorige auto.

Ik had enkele modellen in m'n hoofd, maar met de eisen die ik had waren deze helaaas nog niet betaalbaar. De eisen: km-stand max 120.000 km; leeftijd max. 10 jaar. Verder uiteraard redelijk aantoorbaar onderhouden.

Per toeval kwam ik deze auto tegen bij Honda Rotor bv. (toen nog in het oude pand), te Heerlen. De staat van dienst had de auto erg mee: 2 eigenaren die beide de auto daar hadden gekocht en ook daar in onderhoud hebben gehad. Ook al ontbrak het onderhoudsboekje zelf, op aanvraag bij de werkplaats kon men mij een volledige lijst geven wat er wanneer gedaan was. Daarnaast stond de auto er netjes bij en was de kilometerstand relatief laag. De prijs was er ook wel naar (particulier en universele garages waren goedkoper)

Hoewel ik nooit echt gek ben geweest op dit model Civic, had deze auto toch wel iets aparts dankzij de lichtblauwe kleur. Na een proefrit dus ook meteen aan tafel gaan zitten. De auto kreeg een poets en afleverbeurt en enkele dagen later kon ik m'n nieuwe aanwinst netjes in ontvangst nemen. Hopende op vele veilige en probleemloze kilometers.

Meer volgt....

Een probleemloos autojaar!

Het eerste jaar met de Civic verliep volledig probleemloos. Dat was met mijn vorige auto wel anders. Een keer - door mijn eigen stomme fout - een lege accu gehad, maar dat was dan ook alles.

Vlak voor de zomer van 2009 heb ik nog mijn setje lichtmetalen wielen en een setje Bosch Aerotwins erop gelegd; het oog wil ten slotte ook wat. Verder heb ik de Civic alleen gepoetst en verzorgd.

In de winter heb ik er nog een setje nieuwe winterbanden op de originele velgen laten leggen. De keuze is toen gevallen op de Goodyear UltraGrip 7+. Een band die goed scoorde bij diverse testen en ook nog eens betaalbaar was.

Januari 2010 werd het dan bijna tijd voor de APK en een kleine onderhoudsbeurt. Deze heb ik alle twee bij de dealer laten doen, ondanks de leeftijd van de auto. De auto kwam dan ook weer glansrijk door de keuring. Het enige jammere was dat de accu het net bij de dealer begaf toen ik hem achter had gelaten. Het was niet echt een verrassing, want ik merkte toch al dat het starte af en toe iets moeizamer ging. Gezien het weer ook niet zo heel gek. Wel erg netjes dat de dealer hier nog voor belde. Nog geen half uur na aflevering was de auto weer klaar.

Bij het ophalen meteen gevraagd wanneer de distributieriem vervangen moest worden. Dat bleek dus dit jaar te zijn. I'll keep you posted!

Piepende remmen

Het eerste probleem met de auto deed zich voor vlak nadat ik de winterbanden verwisseld had voor de mooie lichtmetalen velgen met zomerbandjes. De linker voorrem begon af en toe spontaan te piepen, zeker als ze warm waren. Auto op de krik zetten leverde dan ook op dat deze ontzettend erg aanliepen. Gevolg waren dus versleten remblokken. De oorzaak ervan waren bepaalde pinnen in de klauw die kapot waren.

Deze reparatie heb ik uit moeten laten voeren bij een garage op de hoek. De dealer ligt helaas een 15km hier vandaan en dat rij ik niet met remmen die kapot zijn. De auto was snel klaar, maar het viel me erg tegen dat er geen rekening klaar lag, maar gewoon een simpel briefje met het kenteken en de kosten van de reparatie. Schijnt overigens normaal te zijn bij die garage.

Ondanks dit kleine voorval met de Civic is het nog steeds een zeer betrouwbare wagen.
Op naar de distributieriem en de APK volgend jaar...

Indoor zwembad

Er zijn van die dagen dat je wel eens een blik in je kofferbak gooit. Normaal is die gewoon lekker leeg en klaar om gevuld te worden met boodschappen of andere bagage die een mens nodig (denkt) te hebben. Zo ook op een regenachtige dag ergens in juni.

Terwijl een flinke stortbui aan dreigt te komen ontdek ik tot mijn grote schrik dat mijn reservewiel kuip veranderd is in een indoor zwembad. Klinkt luxe, maar echt blij werd ik er niet van. Gelukkig hebben we tegenwoordig zoiets als internet. Hier vond ik al gauw een simpele, een tijdverslindende, een geldverslindende en een veel te dure optie; rubbers tussen lamp en auto schoonmaken, bumper verwijderen en onluchtingsbakjes* schoonmaken, nieuwe rubbers tussen klep en auto en als laatste de achterruit eruit laten halen en opnieuw dicht laten kitten.

Jullie begrijpen wel dat ik bij de eerste ben begonnen. Gelukkig bleek dit ook het probleem te zijn geweest; hier gaat in de loop der jaren vuil tussen zitten waardoor het geen waterdichte verbinding meer vormt.

Het blijkt ook dat de Civic een simpele auto is om zelf aan te klussen; met simpel gereedschap kom je al een heel end en er zijn weinig plekken waar je moeilijk bijkomt! Toch wel slimme jongens die Jappen.

*wat dit ook moge zijn...