Honda Civic 1.3 DSi i-VTEC Hybrid (2008)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Civic 1.3 DSi i-VTEC Hybrid |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand laatst | 40.100 km |
ERVARINGEN
- 33.000 km
Sinds iets meer dan een maand rijd ik deze Honda Civic Hybrid. Als opties had ik een nette iPod-aansluiting, betere speakers en het navigatiesysteem. En ja, ik heb de keuze op deze auto laten vallen omdat het financieel zoveel antrekkelijker is in de fiscale bijtelling. Mooi? Allesbehalve, ik vind het een van de lelijkste auto’s die er rondrijden. Aan de buitenkant.
Van binnen is het daarentegen een genot om in deze auto te rijden. Ik heb gekozen voor de zwarte variant met beige bekleding en die bekleding maakt dat de auto heel ruimtelijk aanvoelt. De prima - en prima verstelbare - stoelen, in combinatie met de verstelbare armsteun zorgen voor de rust in je houding, de automaat doet de rest.
Niet eerder reed ik in een automaat en ik had ook geen hekel aan schakelen. Zo nu en dan leg ik bij het stoplicht mijn hand nog even op de pook die geen pook is, maar verder was ik er snel aan gewend. Het feit dat er een CVT in zit, zorgt er bovendien voor dat de auto heel geleidelijk doortrekt, zonder ergens in te houden. Hoeveel dat scheelt merk je wanneer je achter een andere optrekkende auto aanrijdt en die inhoudt om te schakelen...
Motorisch is het echt the best of both worlds met deze auto. Als je wilt, kun je behoorlijk stevig wegtrekken bij het stoplicht, met dank aan de elektromotor, maar net zo goed kun je gelijkmatig zoevend wegrijden alsof je een limousine bestuurt.
Het dashboard met de verdeling in twee vlakken is ideaal. Boven het relatief kleine stuurtje - dat was even wennen - zie je de relevante gegevens, die ook altijd goed waarneembaar zijn. De toeters en bellen van de Integrated Motor Assist zijn grappig en niet storend, maar ik zie ze niet vaak...
En de opties? Tja, bijna alles zit erop. Zeker als je het vergelijkt met auto’s in dezelfde klasse. Bij de Prius - de enige vergelijkbare auto in mijn geval - loopt de prijs nog aardig op met opties. In deze Honda zitten ze er al zo\'n beetje allemaal op. Essentieel bij een auto als deze voor langere afstanden: de cruise control. De bediening op het stuur is simpelweg perfect. Net even iets harder? Een tikje op een knop en de cruise control staat 1 of 2 kilometer hoger. Even net iets harder of langzamer is een makkie met deze cruise control, waardoor je geen last meer hebt van
verkeer om je heen dat net iets langzamer blijkt te rijden.
Zoals gezegd, *bijna* alles zit erop. Want bij nader inzien zijn parkeersensoren echt een must op deze auto - ik laat ze er dan ook alsnog opzetten. Je ziet namelijk ab-so-luut niet waar de auto begint en eindigt.
Ook het ontbreken van dagrijverlichting is een minpunt. Ik heb jaren in auto’s gereden die wel automatisch hun verlichting inschakelden en ik vergeet nu om de haverklap mijn verlichting aan te doen. Ook na een maand nog. Een laatste minpunt is het ontbreken van een ruitenwisser op de achterruit.
Dat het een lelijke auto is, is dat geen minpunt dan? Och, ik zit er niet mee. Het bespaart mij ruim 200 euro netto per maand en dan neem ik dat graag voor lief. De brandstofbesparing was voor mij nooit een punt (tankpas, nietwaar?), maar bij normaal gebruik - 120 op de snelweg, vlot optrekken in de stad - is 6,0 l/100 km een makkie.
Tot slot over het navigatiesysteem. Het eigen Hondasysteem is een Garmin die flink duurder wordt door de speciale inbouw en werkt naar verluidt niet best met Bluetooth. Ik heb gekozen voor een TomTom Go 730, met een kit met lader op het dashboard. Werkt perfect, ook met de telefoon, en is 1000 euro goedkoper. Tel uit je winst.
Ik ben een rijder die ontspannen wil rijden - het gaat net zo snel en je komt heel wat minder gestresst aan op je bestemming - en voor mij is dit echt de perfecte auto. Als je eens stevig wilt optrekken kan dat ook, niet in het minst omdat de motor nergens hoeft in te houden om naar een volgende versnelling te gaan. De overige rij-eigenschappen zijn, zoals je van een Honda mag verwachten, heel neutraal.
Zoals gezegd viel de keuze op de Honda in de eerste plaats vanwege de fiscale kosten van het privegebruik. Normaal gesproken zou mijn voorkeur eerder uitgegaan zijn naar bijvoorbeeld een Mazda 3. De rij-eigenschappen en het comfort hebben me echter prettig verrast en ik verheug me erop nog zo’n 140.000 km met deze auto te rijden.
==Update 12-07-2008, correctie opties t.o.v. Prius.
==Update 13-10-2008
Inmiddels staat er 13.000 km op de teller en is het nog steeds een plezier om in deze auto te rijden. Wel is het bandengeluid nog steeds fors en t.z.t. zal ik wel gaan kijken naar stille banden. De cruise control en vooral de stuurbediening zijn helemaal perfect, de CVT zorgt voor geleidelijke acceleratie ook als je \'m flink op z\'n staart trapt.
Het verbruik is blijven hangen op 5,8 liter per 100km (op de boordcomputer). Normaal gesproken rijd ik flink wat snelwegkilometers. Toen ik vanwege vakantie allerlei korte ritjes maakte steeg het verbruik naar niet minder dan 7 liter per 100 km! Zodra de ritten langer werden, daalde het verbruik weer heel snel. Maar goed, het verbruik is niet zodanig spectaculair lager dat dat een echt verkoopargument zou zijn. Voor de wetgever is dat ook nooit het criterium geweest, de uitstoot is de reden van de lagere belastingen.
Inmiddels zijn er betere speakers ingebouwd en parkeersensoren voor en achter. De sensoren voor zijn niet standaard, maar zijn met strips in de bumper en een heel net weggewerkt knopje in het muntenbakje prima ingebouwd. Dat zorgt er in elk geval voor dat ik in parkeergarages niet langer een halve meter van de muur blijk te staan...
Verder is er niets van rare rammeltjes, slecht sluitende delen of haperende onderdelen te ontdekken.
De Civic Hybrid is nog steeds een buitengewoon comfortabele reisauto, waar alle functies op logische plekken en op de handigste manier denkbaar te bedienen zijn. Bij de langere ritten voelt \'ie bijna aan als een limousine en dat bevalt me buitengewoon goed. De Honda Insight die eraan komt is fraaier en bovendien een vijfdeurs, maar op dit moment zou ik zonder meer voor exact dezelfde Honda Civic Hybrid kiezen.
== Update 10-11-2008
Inmiddels rijd ik een maandje met de upgradespeakers (de duurste, ca. 280 euro). Voor een muziekliefhebber is dat een investering die dik de moeite waard is, het geluid is stukken voller en dieper.
== Update 15-04-2009
Bijna 30.000 km, nog niet het geringste rammeltje of kraakje en nog steeds dik tevreden. Brandstofverbruik ligt nu op max. 5,7 l/100km (boordcomputer). De buitentemperatuur (m.a.w. het opwarmen van de motor) scheelt veel in het verbruik, gezien de ervaringen van deze winter.
== Update 18-06-2009 ==
Een jaar en 33.000 km verder, verbruik (reeel, niet op boordcomputer) 5,67l/100km en nog steeds is dit de perfecte auto voor mij. Elke dag kom ik ontspannen uit de auto (op werkdagen ritten van 80 km v.v.) en niet het geringste probleempje te bekennen. De automaat ga ik alleen maar steeds meer waarderen. Bij een volgende auto - maar ik mag nog drie jaar :-) - staat een CVT bovenaan het lijstje...
PROBLEMEN
- 21.500 km
Een echt probleem is het niet, maar toch is er iets wat ik ga navragen bij de garage, bij de komende 20.000 km-beurt: met de intrede van het koude weer is het verbruik danig gestegen. Waar ik lang op 5,8 l/100km gemiddeld zat, is met het vriesweer het verbruik gestegen tot 6,5 l/100km. Natuurlijk heb ik nu met enige regelmaat de spiegel- en achterruitverwarming aan en staat aan het begin van de rit vaak de verwarming op de voorruit te blazen, maar deze stijging van verbruik is wel wat veel van het goede. Zouden de accu's minder bijdragen door de kou? Zijn het de (zomer)banden die minder bijdragen aan zuinig verbruik? Het zal mij benieuwen.
Kort voor de daadwerkelijke beurt zag ik al dat het toch echt alleen de kou is. Toen de temperaturen weer opliepen naar rond het nulpunt, daalde het brandstofverbruik net zo hard als het daarvoor gestegen was. Navraag bij de garage leert dat er inderdaad verhoudingsgewijs veel brandstof wordt gebruikt bij het opwarmen van de motor - in dit geval ging dat dus nog wat harder dan anders door de extreme kou.
De score van de 20.000 km-beurt was overigens uitstekend: 1 vervangen ruitenwisserblad, en dat was het. Logisch, want ook na de eerste 20.000 km is er niet het geringste hikje, piepje of rammeltje te bekennen. Op naar de 40.000!
Slot
- 40.100 km
Een ben van werkgever veranderd, dus ik heb afscheid moeten nemen van mijn Honda. Met enige pijn, niet alleen in de protemonnee, maar ook in het hart. Ik heb geen enkel probleem ondervonden met deze auto, nog niet het kleinste rammeltje, en elke kilometer was een genot met deze auto.
Het is waar, voor wie zich een sportieve rijder noemt is dit geen auto, maar de veelgehoorde suggestie dat een autoliefhebber niet van deze auto zou kunnen genieten is echt onzin.
De HCH is veel waar voor je geld voor de kilometervreter.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.