Ford S-MAX 2.5 20v Turbo Titanium (2009)
Uitvoering | S-MAX 2.5 20v Turbo Titanium |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
Eerste review 10-5-2014
Na de eerste 5.000 km gereden te hebben in mijn S-max 2.5 leek het mij tijd voor mijn eerste review.
Omdat mijn wensenlijst qua opties en uitvoering vrij lang was heb ik een tijdje moeten zoeken, maar uiteindelijk zag ik de perfecte uitvoering bij Alphabet lease staan.
Het betreft een zwart exemplaar met S-Pack en Champions Pack met echt alle denkbare opties, zoals:
Bi-xenon koplampen met bochtverlichting, zwart alcantara/leder met rode stiksels, aluminium pedalen,verlaagd sportonderstel, MS stylingpakket bestaande uit ander voorbumper, sideskirts, dakspoiler en andere (meegespoten) achterbumper, parkeersensoren v/a, extra donkere ramen achter, touchscreen navigatie, bluetooth met voicecontrole, i-pod aansluiting, 18 inch velgen, aan de dakhemel een Alpine DVD speler met 10 inch klapscherm met 2 draadloze koptelefoons en nog veel meer.
Ik vind de S-MAX normaal al een sportieve uistralling hebben, maar met de andere voor en achterbumper, grotere dakspoiler, meegespoten achterbumper met diffuser in een lichtgrijze kleur en de donker getinte achterramen, is dit helemaal een sportieve verschijning.
De auto stond bij Alphabet in Breda, maar omdat wij een stuk dichter bij Amsterdam wonen konden we hem uiteindelijk in Amsterdam ophalen. Daarnaast heb je bij Alphabet standaard 6 maanden garantie, waarbij eventuele repararties gewoon door je plaatselijke dealer uitgevoerd mogen worden. Echt een perfecte oplossing, waarbij ik tot nu toe ook zeer te spreken ben over de afwikkeling van garantie zaken.
En hoe rijdt ie?? Ik kan niet anders zeggen dan fantastisch! Bij lage toeren lijkt de 5 cylinder wel een diesel, je hebt in elke versnelling onderin heel veel trekkracht. Het verschil met mijn vorige auto, een Opel Zafira 1.9 CDTI 110 kW, is echter dat de trekkracht bij 3.000 toeren niet ophoud, maar tot zeker 5.000 toeren onverminderd door gaat. Vooral in zijn 3 lijkt er geen einde aan te komen. Verder loopt de motor zijde zacht en moet ik af en toe naar mijn versnellingspook kijken om te zien in welke versnelling ik zit. En dan het geluid, wat ook al in andere reviews is beschreven, wat geeft die 5 cylinder toch een mooie en lekkere brom!
Mijn Opel Zafira had ook een sportonderstel en stuurde daardoor best sportief. Maar deze S-MAX met sportonderstel is een nog strakker sturende MPV.
En ondanks dat ie qua afmeting groter is dan de Zafira heb je dat met het rijden niet echt door. Verder is het zicht voor, door de extra zij raampjes, een stuk beter dan in de Zafira. In de Zafira miste ik soms nog weleens een auto of fietser omdat deze precies achter de brede raamstijl zat. En door de veel grotere spiegels op de S-MAX is het inparkeren ondanks zijn grotere afmeting ook een stuk makkelijker dan in de Zafira. Waarbij de parkeersen-soren voor en achter natuurlijk ook wel meehelpen. Maar door zijn breedte van bijna 1,90 verkijk je je in het begin nog weleens op de ruimte van een plekkie op een parkeerplaats.
Wat ik verder 2 hele fijne opties vind zijn de voorruitverwarming en de bochten verlichting. Deze laatste werkt d.m.v. extra lampen onder de spiegels. Vooral in slecht verlichte straten werkt dit heel prettig.
De voorstoel is perfect electrisch in te stellen. Ik zelf houd van een hoge zit, maar voor mensen die niet te hoog op de bok willen zitten kan de stoel ook in een vrije laag stand gezet worden. Verder ligt de pook van de fijn schakelende zesbak goed onder handbereik. Voorin kun je qua ruimte goed merken dat de S-MAX een stuk breder is dan de Zafira.
Achterin vind je drie even grote stoelen die elk afzonderlijk ca 10 cm voor-en achteruit geschoven kunnen worden. De been ruimte is riant en ook in de breedte heb je erg veel ruimte. Drie volwassene kunnen hier probleemloos een lange reis vertoeven. Helemaal met de Alpine DVD speler aan het plafond ;-) waarvan ik er achter ben gekomen dat ik het geluid ook gewoon via de stereo kan afspelen.
De kofferruimte is ook erg groot en netjes afgewerkt met voldoende opbergmogelijkheden en een 12 volt aansluiting.
En dan het verbruik. Het zal niemand verbazen dat deze auto wel een slok lust, maar dat wist ik van te voren. Het gemiddelde schommelt tussen de 1 op 9 en 1 op 10. Wij maken weinig snelwegkilometers, want anders was het verbruik nog wel iets gunstiger uitgevallen. En met minder dan 15.000 km per jaar zijn de extra brandstofkosten ook wel te overzien. En dat heb ik er ook wel voor over, want dit is echt de lekkerste rijdende auto die ik tot nu toe heb gehad.
Problemen tot nu toe:
-raam van bestuurder bleef bij sluiten op de helft hangen en ging dan weer helemaal open. Onder garantie verholpen.
-rechter achtervelg bleek slag in te ziten. Onder garantie vervangen door een nieuwe velg.
-navigatie doet heel lang over het berekenen van een route of blijft hangen en vind helemaal niks. Update op radio/navigatie onder garantie uitgevoerd door de plaatselijke dealer. Dit heeft helaas niet geholpen, maar bij proef met andere navigatie DVD bleek probleem te zijn opgelost. Dus nu is er een nieuwe navigatie DVD besteld, zodat dit probleem ook opgelost moet zijn.
Auto 1 jaar in bezit
Ik heb de auto nu 1 jaar in mijn bezit en het leek mij daarom wel weer eens tijd voor een update.
Ik heb inmiddels 15.000 km met de auto gereden en ben nog steeds heel tevreden.
De auto rijdt nog steeds super lekker, de stoelen zitten perfect en na het instaleren van een nieuwe navigatie DVD werkt het navigatiesysteem ook weer na behoren.
En ik blijf het wel bijzonder vinden dat in een auto uit 2009 de functies van radio/navigatie/telefoon/airco al via een 7 inch touchscreen bediend worden. De menu's zijn simpel en het vergt niet veel tijd om de werking door te krijgen.
Het is nog steeds een mooie en sportieve verschijning, vooral ook door het MS stylingpakket. Bij een standaard uitgevoerde S-max vind ik de grijze, niet in kleur meegespoten, bumper namelijk erg afbreuk doen aan de uitstraling van de auto. En vind dit ook wel wat goedkoop voor een auto uit deze prijsklasse.
Verder ben ik een echte "velgenman" en vond ik de 18 inch Y-velgen eigenlijk net een maatje te klein. Helaas zijn er voor de S-max geen officiele 19 inch velgen verkrijgbaar. En de 20 inch MS velgen zijn naar mijn mening een maatje te groot. Daarbij vind ik een wang van 35 mm ook net iets te plat. Na enig zoekwerk uiteindelijk terrecht gekomen bij 19 inch Mondeo velgen. De velgen van de Mondeo hebben namelijk dezelfde steek en ET waarden als die van de S-max. Sinds ruim een maand staat de S-max dus op nieuwe 19 inch sparkle silver Y-velgen met nieuwe Bridgestone Potenza banden maat 235-40-19. Zelf ben ik zeer te spreken over het resultaat. Zie tevens de nieuwe foto's die ik heb toegevoegd.
Verder blijft het een heerlijk rijdende, ruime en sportieve gezinsbak, die daarnaast ook nog eens van alle denkbare opties is voorzien.
Problemen na mijn eerste review?
De auto heeft ons één keer laten staan de oorzaak hiervan was een kapotte accu. Volgens de ingeschakelde ANWB is dit voor een auto van 5 jaar oud echter niet ongebruikelijk. Dus dat schaar ik dan maar onder de "normale" gebruikskosten.
Zijn er ook minpunten?
Als minpunt zou ik het verbruik kunnen noemen, het gemiddelde schommelt rond de één op 9,5. Dit komt vooral door korte stadsritjes en ritjes naar het werk op een weg met veel stoplichten. Indien ik op de snelweg lange stukken 130 km rij dan scoort hij een keurig 1 op 11. Maar zoals ook al in mijn eerste review aangaf, dit wist ik van te voren en daar zal ik dan ook niet over zeuren.
Verder kan ik op dit moment zo geen andere minpunten bedenken. Of het moet het formaat zijn van de auto waardoor menig parkeerplekje eigenlijk net te krap is, maar dat is de prijs voor het rijden van een ruime/grote auto.