Ford S-MAX 2.0 TDCi (2007)
| Uitvoering | S-MAX 2.0 TDCi 140pk Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2007 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand laatst | 144.059 km |
Begin 2007 gingen we op zoek naar een ruimere auto omdat onze A4 Avant voor 2 kindjes en al hun rommel écht te klein begon e worden. Na wat marktonderzoek, bleek de Ford S-Max als enige in aanmerking te komen. Ik wou een auto met heel veel ruimte waar desgewenst 7 personen in kunnen zitten, maar die toch nog steeds sportief rijdt. Ik rijd heel graag auto, dus een auto à la Peugeot 807, Renault Espace of VW Sharan kwam absoluut niet in aanmerking. De traditionele mono-volumer heeft het weggedrag van een binnenschip en ziet er al even boeiend uit. De VW Sharan is eigenlijk een oldtimer die je nog nieuw kan kopen. En dus kwamen we, gewoon door eliminatie, automatisch bij de Ford S-Max uit.
Na een testrit waren we helemaal verkocht, en dus bestelden we in februari 2007 onze Ford S-Max 2.0 TDCI DPF (140 PK) met de volgende opties:
[*] roetfilter (500 Euro voor een schoner milieu is niet te veel; in België wordt wel geen enkele tegemoetkoming gedaan hiervoor)
[*] Titanium-uitvoering, dus met een paar goodies zoals sportzetels, 17 inch velgen en brede 225-banden
[*] verdonkerde achterruiten
[*] 2 inklapbare zetels achteraan (zodat de S-Max een 7-zitter wordt)
[*] metallic lak (antracietgrijs of Sea Grey in Ford-taal)
[*] zonneschermpjes in de achterste zijruiten.
[*] parkeersensoren voor- en achteraan
[*] alarm, inclusief dubbele centrale vergrendeling (voor het eigen veiligheidsgevoel)
De keuze van de motor viel op de 2-liter diesel (van Peugeot/Citroën), want de andere diesel (1.8 van Ford zelf) leek me voor een auto met leeggewicht van ruim 1700 kg geen overbodige luxe. Jammer dat de Ford 2.2 diesel van 160 PK en 400 Nm (nog) niet leverbaar was). De totaalprijs was ongeveer 33.000 Euro. De leveringstermijn zou drie a vier maanden bedragen, maar door een absoluut mirakel hadden we de auto al na 1.5 maand! Onbegrijpelijk, want ondertussen is de wachttijd al opgelopen tot bijna 8 maanden! Ford zit hier echt wel met een luxeprobleem, want de productie kan absoluut geen gelijke tred houden met de vraag.
De speciale S-Max 18 inch velgen (die je op heel veel S-Max’en ziet staan) zagen er supermooi uit, maar bij de testrit bleek dat het comfort leed toch iets te veel. Dus toch maar de standaard 17 inch velgen, die toch ook niet echt klein zijn. De standaard gemonteerde banden (snelheidsindex “W”!!) zijn Michelin Primacy’s, die heel goed voldoen en strak in de bocht liggen).
Met de winter in aantocht wou ik overschakelen naar winterbanden, maar dit was nog niet zo eenvoudig. Na heel wat bandencentrales af te bellen, bleken de beste winterbanden volgens de tests (Michelin Primacy Alpin PA3) in België gewoon niet te verkrijgen zijn. Omdat ik ook extra velgen wou voor de winterbanden, ben ik maar naar Duitsland (Reifen ReDa in Alsdorf tegen Aken) gereden (waar de banden binnen de week leverbaar waren. Voor de totaalprijs van 1.012 Euro kocht ik vier sets van Michelin Primacy Alpin PA3 215/60 R 16 99H XL (Extra load) en als velgen AEZ Raver 7.0x16 (ET 43). Deze laatsten zouden een speciale coating hebben waardoor strooizout minder gemakkelijk hecht op de velg.
De Ford S-Max bevalt supergoed. Het rijgedrag is sportief en toch heel comfortabel. Het perfecte compromis tussen deze twee ogenschijnlijke tegenstellingen. De auto roept gewoon om meer kilometers te kunnen rijden. De S-Max is ook heel erg snel als je ’m de sporen geeft. Aan 180 km/u (op teller) zit je voor je ’t weet.
Het verbruik is niet écht zuinig. Met m’n Audi A4 TDI was ik voordien natuurlijk de zuinigheidskampioen gewoon, zodat ik niet opkeek van een verbruik rond de 5 liter/100 km. Met de S-Max is dat even anders. Het is een common-rail diesel, die toch iets minder secuur omspringt met de diesel als het VW/Audi systeem met pompverstuivers. Maar dank zij die common-rail is de S-Max wel een pak stiller en comfortabeler (minder trillingen). De auto weegt ook ruim 300 kg meer dan de Audi, heeft 140 in plaats van 130 PK en is ook een pak groter (dus meer luchtverplaatsing). Met al die factoren rekening houdende is gemiddeld 7.1 liter/100 km waarschijnlijk het beste dat mogelijk is. Bij zware belading en/of hogere snelheid is 8 liter of zelfs nog meer snel bereikt.
Afgelopen zomer zijn we met de S-Max naar Italië op vakantie geweest en hebben daarbij 3200 km afgelegd. Tot volle tevredenheid van chauffeur én passagiers. We hadden (zelfs zonder skibox) meer dan plaats genoeg voor onze vakantiebagage, zodat we ter plaatse wel wat kistjes Chianti konden kopen! De grote bagageruimte en ruime zetels voor chauffeur en passagiers zijn de hoofdredenen voor de aanschaf van de Ford S-Max, en hier scoort hij ook de volle 100%. En dat terwijl je op geen enkel moment het gevoel hebt dat je met een grote auto aan ’t rijden bent.
De klimatisatie is met de elektronische airco goed geregeld. Heel gek is wel dat de airco zichzelf uitschakelt bij een buitentemperatuur onder de 4°C. Als je niet wil dat de ramen aandampen (en dat gebeurt vooral bij lage temperaturen) moet je dus manueel de airco terug opzetten en werkt de “Auto” stand niet. Heel gekke keuze van Ford.
De kwaliteit van de gebruikte materialen in het interieur is zeer goed. Ook al merk je wel een verschil tussen de bovenste en onderste helft van het dashboard. De klep van het handschoenkastje is bvb nogal dunnetjes. Het echte dashboard met alle knopjes voelt dan weer wel goed aan.
Nog een opmerking in verband met de verdonkerde achterruiten. Op zich een heel nuttige optie om enerzijds de binnentemperatuur te beperken en anderzijds het binnenkijken wat de vermijden (handig voor op vakantie voor als de bagage in de auto blijft bvb). Met deze verdonkerde achteruiten is een andere optie die we hadden (zonneschermpjes in de achterste zijruiten) eigenlijk absoluut niet nodig. Bij die donkere zijruiten valt trouwens op dat er enorme toleranties zijn in donkerheidgraad. De onze zijn superdonker (wat ik als positief ervaar), maar bij anderen zie je nauwelijks dat ze van de standaardruiten afwijken…
De VW Golf TDI, waar m’n vrouw mee reed tot de Ford kwam, werd ingeruild. Dit bleek niet eenvoudig te zijn, omdat die geen airco had en tegenwoordig zelfs bij tweedehands-auto’s airco een must is.
De wagen is geleverd door garage Hergon in Herent/Leuven; daar zal ik ook op onderhoud gaan.
Update 10 Maart 2008
Na ongeveer een jaar ervaring in de Ford S-Max 2.0 TDCi, is het tijd voor een eerste balans. Vorige week is de auto op z’n eerste onderhoud geweest. Normaal gezien op 20.000 km, maar omwille van de vakantie uiteindelijk pas uitgevoerd op 21.200 km).
De rekening bedroeg 131 euro; een billijke prijs lijkt me voor een olie-wissel en kleine beurt.
Over de afstand is er slechts een klein olie-verbruik vast te stellen. De auto is geleverd met het oliepeil aan het maximum-streepje op de peilstok. Als je het minimum-streepje als 0% beschouwd (wat niet echt zo is uiteraard) en het maximum-streepje als 100%, zat er nog ongeveer 20% olie in. Ik vermoed dat het olieverbruik daarom een kleine liter per 20.000 km is.
De 27.000 afgelegde kilometers zijn vooral woon-werk-verkeer en 3 vakantiereizen naar Italië, Frankrijk en Zwitserland. Telkens zijn de grote trips heel vlot afgelegd waarbij opviel hoe ontspannen je telkens aankomt. De zitpositie is heel ontspannend op de (sport)stoelen vooraan. De S-Max kan hoge snelheden aan (180 km/u kruissnelheid is geen enkel probleem), maar omwille van grootte en gewicht stijgt het verbruik dan wel sterk. Over 2000 km gemeten met een skibak op het dak en gemiddeld zo’n 140 km/u is het verbruik volgens boordcomputer 7.3 liter/100 km. Rij je sneller, dan zit je snel aan 8 liter.
Zoals gezegd, één keer stond een Thule Vision skibox op het dak. Het monteren daarvan ging niet van een leien dakje! Daarbij komen we meteen aan het grootste nadeel dat ik voorlopig van de S-Max ontdekt heb.
Om de box te monteren, moet je (met een 10cent-stuk) plastieken plaatjes verwijderen vanop de dakgoot. Dan komt een soort moertje vrij die in het dak is ingelast! Dit is echt een absolute rommel-oplossing. Foei Ford! Tot overmaat van ramp waren twee van de “moeren” al verroest!! Als je dit niet nakijkt zijn die na verloop van enkele jaren onbruikbaar. Ik heb dus, na gebruik, de ruimte onder de plastieken afdekplaatsjes volledig volgekwakt met Vaseline! In de hoop daarmee toch het roesten tegen te gaan (door het van de lucht af te sluiten). Toch regelmatig eens nakijken lijkt me.
Het verbruik pendelt gemiddeld rond de 7 liter per 100km. Da’s meer dan wat ik gewoon ben met m’n andere auto (Audi A4 TDI) maar is absoluut gewzien waarschijnlijk niet slecht. TDI’s zijn sowieso zuiniger dan Common-rails. Het hardere geluid moet je’r bij de TDI’s maar bijpakken dan...
Voor de zomer 2008 is een trip voorzien naar het zuiden van Frankrijk. Er zullen dus vlotjes 3000 kilometer bijkomen. Een verslag hierover volgt later...
Na ruim een jaar kan ik al een balans van de pro’s en con’s tot nu toe opmaken:
Pro’s
[*] Rijplezier (de S-Max is voor een auto van zijn afmetingen enorm sportief en gewoon fun om mee te rijden)
[*] Heel flexibel binnenruimte-concept (alle stoelen zijn klap- en schuifbaar)
[*] Kwaliteit van de gebruikte materialen (niet op Audi-niveau maar toch veel beter dan verwacht)
[*] Groot (als je hiermee niet al je bagage meekan, heb je écht te veel rommel bij)
[*] Estetisch heel mooi (de mooiste MPV op de markt) met heel wat street-credibility (Als je in volle vaart aangereden komt, ruimen BMW’s en Audi’s spontaan de baan!)
[*] Relatief goedkoop in onderhoud (131 euro voor de eerste kleine beurt op 20.000 km)
[*] Snel (topsnelheid is 193 km/u, maar zover heb ik het nog niet gebracht)
[*] Sportief (rijdt heel strak door de bocht. Dit is een echte drivers-car. Da’s één van de redenen waarom ik’m gekocht heb trouwens want hiermee staat hij volgens mij uniek op de markt)
[*] Milieuvriendelijk (roetfilter)
[*] De versnellingsbak schakelt heel vlot en heeft een goeie spreiding. De zesde versnelling kan vanaf 80 km/u gerust blijven staan; trekkracht genoeg voor een inhaalmaneuver of een helling op de autosnelweg.
[*] Krachtige remmen zonder enige fading. Heel belangrijk voor een auto die leeg al bijna 1800 kilo weegt. De remmen krijgen door de mooie 17’ velgen duidelijk genoeg koellucht.
[*] Goeie ergonomie (alles zit waar je’t zou verwachten. Geen verrassingen in verband met bediening. Goeie sportstoelen vooraan die voldoende steun bieden; ook in sportieve bochten)
[*] Goeie klimatisatie (De airco kan het grote binnen-volume gemakkelijk aan. De maximale buiten-temperatuur is nog wel niet dikwijls boven de 30 graden geweest moet ik toegeven...)
[*} Zeer veilig. Zowel de actieve veiligheid (ESP, ABS, voorwielaandrijving(!)) als de passieve (een heel bataljon airbags incl. kniebag en een stevig koetswerk) garanderen dat de veiligheid op heel hoog niveau staat. Volgens de EuroNCAP testen heeft de S-Max 5 sterren en is hij zelfs één van de meest veilige auto’s op dat gebied. Ik heb dit (gelukkig maar) nog niet getest...
Con’s
[*] Ongelooflijk amateuristische bevestiging voor een dakdrager!! De manier waarop blijkbaar een moer in het dak is ingelast lijkt gewoon nergens op!!
[*] Deuren hebben geen echte “stop-plaatsen” zodat je, indien geparkeerd op een trottoir of schuine helling, altijd vanzelf toevallende deuren hebt
[*] De S-Max heeft een voorruit met een coating en gloeidraden voor de voorruitverwarming. Dit is goed als optie op zichzelf, maar maakt ontvangst voor een GPS (Garmin nüvi 350) soms heel erg moeilijk.
[*] Doordat de deur zo ver van je afstaat, kan je je arm minder makkelijk op de deur leggen.
[*] De achterbumper verdwijnt voor een stuk achter de achterklep, zonder dat een afdichtingrubber voorkomt. Daardoor komt dat er regen op de bumper zelf te liggen. Bij regenweer heb je dus gegarandeerd een natte broek indien je iets in of uit de koffer wil nemen.
[*] Ruitesproeier zijn fijne straaltjes, i.p.v. nevel zoals bij bvb Golf IV
[*] Motor met tandriem en geen ketting (nog nooit problemen mee gehad, maar als ie scheurt is je motor er aan)
[*] Zeer onnauwkeurige buitentemperatuurmeter. Als de auto geparkeerd is met warme motor, krijg je een enorme afwijking op de temperatuur; dat verschil verdwijnt pas als je terug aan’t rijden bent. De plaats van de temperatuurs-sensor is blijkbaar slecht gekozen.
[*] Bij de schakelaar van het automatische licht staat de {Automatische} stand voorbij de {Normale} stand. Dit is bij alle andere merken andersom!
[*] Boordcomputer zou beter kunnen. Er staan weinig gegevens op (ik mis het momenteel verbruik en vooral een korte-termijn-geheugen zoals bij de VW-Audi’s wel aanwezig is). Plus de display is groot genoeg om alle gegevens tegelijk te tonen, maar je moet met de functieknoppen op’t stuur switchen tussen de verschillende gegevens. Bij de temperatuur staat er bvb ’Buitentemp.’, een symbooltje van een thermometer en dan de temperatuur zelf. Als er 15ºC staat, weet ik heus wel dat het de buitentemperatuur betreft!
[*] Het dashboard is zeer overzichtelijk en goed leesbaar. Toch zou het nog beter kunnen met bvb verlichte wijzers (ook wanneer de lichten niet opstaan). Bij Audi heb je dat, en dit is een enorme hulp. Zowiezo zijn wijzerplaten met driekwart cirkel de beste qua leesbaarheid (zoals algemeen gebruikt bij BMW, Audi, VW en ook Ford), maar indien de wijzer verlicht zou zijn heb je maar een fractie van’n seconde nodig om snelheid of toerental af te lezen. Nu moet je soms zoeken waar de wijzer staat, vooral omdat de instrumenten redelijk diep liggen. Dat heeft dan weer te maken met de inspanning van Ford om de weerspiegeling wat te beperken.
Uiteraard heb je bovenstaand probleem niet indien de lichten opstaan; dan is de leesbaarheid perfect.
[*] De draaicirkel is relatief groot. In de stad en op parkeerterreinen moet je wel eens vooruit-achteruit rijden bij een kort bochtje. In normaal verkeer heb je er geen last van.
[*] De onderste grille vooraan is volledig gesloten en daarom onbereikbaar om bvb bladeren die er in gevlogen zijn te verwijderen. Nu moet je dus met een ijzerdraadje die er uit zien te peuteren. Niet erg praktisch...
[*] De scharnieren van alle 4 de deuren zij defect. Zie onderaan bij ’Problemen & Storingen’...
Defecten tot nu toe:
[*] Voorlopig nog geen échte zware defecten gemeld. Hopelijk blijft dit nog even zo...
[*] De 4 deuren hangen een beetje af. Dit voel je als je de deur opendoet; het lijkt alsof ze in je hand een millimetertje zakt. Vooral bij warm weer is het een probleem.
Bij navraag in de garage blijkt dit een gekend probleem te zijn. Eén van de (vele) kinderziektes als je de Internet-forums moet geloven. De scharnieren zijn blijkbaar te zwak voorzien voor zo’n zware deuren. Een verbeterde versie is momenteel reeds bij alle nieuw gebouwde auto’s ingebouwd, maar de oude komen vroeg of laat allemaal terug. Mijne ook dus. Het onderdeel wordt in garantie vervangen, maar er blijkt eer serieus probleem te zijn met voldoende wisselstukken. Het is dus enkele weken wachten op de nieuwe scharnieren...
Balans op 137000 km...
Omdat de S-Max binnenkort vervangen zal worden, even al een soort "afsluitend" verslagje maken.
De auto zelf rijdt nog steeds geweldig. Tot de dag van vandaag is dit volgens mij een auto zonder concurrentie, want bij geen enkel ander model kan je zoveel ruimte combineren met zoveel sportiviteit.
De auto kan zeer strak en neutraal door de bocht gestuurd worden en geeft telkens een bijzonder fijn rijgevoel.
Het verbruik is over lange afstand gemiddeld een 6.5 liter/100km (1 op 15.4), wat toch een meer dan behoorlijke waarde is voor zo'n grote auto.
De ruimte, zowel voor baggage als passagiers, is fenomenaal. Op vakantie krijg je de auto gewoonweg niet vol, zo groot is ie.
Het enige nadeel van onze auto (misschien hebben anderen meer geluk) is de betrouwbaarheid, die eigenlijk toch beter zou mogen.
De 2 grootste problemen waren:
(1) De scharnieren van alle dueren waren te zwak voorzien; dit is een gekende kinderziekte. Na een jaar ongeveer begonnen alle 4 deuren af te hangen. het metaal van het scharnier begon blijkbaar te plooien. Alle vier zijn ze dan vervangen, onder garantie uiteraard.
(2) Veruit het grootste probleem was met de (optionele) roetfilter van de motor.
Daardoor zijn we enkele keren langs de garage moeten passeren, en één keer moesten we getakeld worden.
Telkens zei men ons dat we onvoldoende lange afstanden reden.
Ons rijpatroon is, zoals bij de meeste mensen, een beetje mixed, dus korte zowel ans lange afstanden. Ik denk dat er weinig mensne zijn die enkel ritten rijden van minstens 100km! Bij ons is het een gezonde mix, maar toch, telkens kregen we(door het regenereren van de roetfilter?) brandstof in de olie. Er er zit een sonser op de motor die de viscositeit van de olie test. Indien die te dun geworden is (door veelvuldig brandstof erbij gemengd te krijgen), gaat de motor in een noodprogramma. Want zo'n verdunde olie heeft slechte smeer-eigenschappen.
Heel frustrerend was dat telkens, want je hebt zelf totaal geen invloed op dit process van regenereren.
Zoals gezegd zal binnen enkele maanden de Ford S-Max vervangen worden door een kleinere auto. Sinds we de auto hebben, nu toch al ruim 7 jaar, zijn diverse wetten en reglementeringen aangepast, met name op het gebied van uitstoot en vervuiling. En in het huidige klimaat lijkt er geen plaats meer te zijn voor een mono-volume, want die worden massaal gedumpt tegenwoordig.
Heel jammer, want volgens mij kan je even zuinig rijden met een monovolume als pakweg een stationwagen of SUV. De meeste uitstoot-cijfers zijn zowiezo zuiver in een labo realiseerbaar.
Ik zal met wat spijt de S-Max zien vertrekken. Je was een goeie auto (op enkele details na dan)...
Bye bye Ford...
Vanavond heb ik de Ford binnen geleverd bij de dealer. De finale kilometerstand was 144.059 kilometer.
Het is uiteindelijk een vrij goeie auto geweest. Voor een monovolume heeft de auto een zeer aangenaam en sportief rijgedrag. Volgens mij is het daardoor een auto zonder echte concurrenten.
De wagen is ook bijzonder ruim. De kofferruimte krijg je echt nooit vol, zelfs met de optionele derde rij (waardoor de kofferbodem hoger komt te liggen).
Het gemiddelde verbruik is uiteindelijk ongeveer 6.7 liter/100km. Aanvaardbaar, wetende dat ik toch af en toe eens stevig het tempo er inhield.
De 2 belangrijkste nadelen zijn enerzijds de betrouwbaarheid die niet helemaal top is. Met de roetfilter hebben we doorheen heel het autoleven last gehad. Uiteindelijk heeft de filter het gehouden, maar het was soms wel heel onaangenaam dat de motor op de meest onmogelijke momenten begon te regenereren.
Als tweede nadeel kan ik de gigantische draaicircel aanhalen. Daardoor wordt parkeren bvb sms wel erg lastig. Dit versterkt zeker het gevoel van met een grote auto onderweg te zijn...
Als ik een totaalscore zou moeten geven aan de Ford S-Max op een schaal van 1 tot 10 zou ik 7 geven. Redelijk goed, maar niet de top.
Het ga je goed, Ford S-Max...