Ford S-MAX 2.5 20v Turbo Titanium (2006)

Ford S-MAX
Ford S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAXFord S-MAX

UitvoeringS-MAX 2.5 20v Turbo Titanium
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2016

Heerlijke reisauto

Ik heb deze auto een jaar of 4 geleden aangeschaft, met ongeveer 130k op de teller, ter vervanging van mijn Xsara SW. Daarnaast had ik toen een MB SLK32, waarvan de recensie om 1 of andere vreemde reden van de AW site is verdwenen. Bij aanschaf had ik niet goed opgelet, waardoor deze dag een flinke domper werd. Er bleken 2 olie-keer-ringetjes te lekken en ondanks dat deze slechts 2,- per stuk kostten, moest voor vervanging wel de hele motor open. Een slecht begin dus, maar dat lag meer aan mij, want ik had dit gewoon kunnen zien toen ik de auto voor aanschaf inspecteerde.

Gelukkig is de financiële schade daarna enorm binnen de perken gebleven. Uiteraard weegt de auto veel en is hij ook niet erg zuinig, maar dat wist ik vooraf en kan ik de auto niet aanrekenen. De APK is ieder jaar een formaliteit, echter en de onderhoudskosten zijn al jaren erg laag. Ik heb een keer de banden laten vervangen en dat was prijzig, omdat ik goed rubber heel belangrijk vind en 18 inch, 235/40 banden nu eenmaal meer kosten dan de standaard banden. Ook moesten er nieuwe onderdelen komen bij de aansluiting met de veren bij de achterwielen. Ford heeft daar geen drainage in gemaakt, waardoor die delen roesten en dat is niet handig, want je achterwielophanging rust daar volledig op.

De auto is over de jaren iets zuiniger dan 10 ltr / 100 km. Daarbij reed ik wel altijd ruim 130 waar dat mocht en op vakanties naar verre oorden nog iets harder, gemiddeld. Nu we overal maar 100 mogen, haal ik ruim 9/100 en kan dat vast nog wel iets zuiniger. Uiteraard is dit niet meer 'van deze tijd' en hierom ben ik ook op zoek naar een passende vervanger voor mijn werkpaard.

Qua opties is de auto niet slecht aangekleed, voor een 14 jaar oude voiture. De belangrijke zaken zijn aanwezig en er is zelfs wat ruimte voor opties die je niet iedere dag gebruikt. Sinds ik een dashcam systeem heb aangeschaft dat in een achteruitkijkspiegel verwerkt zit, heb ik zelfs lane-departure en collision-detection op de auto zitten. Het antieke navigatiesysteem wordt uiteraard niet meer gebruikt. Het audiosysteem vind ik prima, maar mijn vrouw, die een oude 206 SW met JBL audio heeft, vind het maar armoedig klinken.

Ruimte is er in overvloed, zowel voorin, op de achterbank, die uit 3 losse stoelen bestaat, heel handig met 3 thuiswonende zoons, en in de kofferruimte voor de honden. Er is zoveel ruimte, mede gevoelsmatig door het panoramadak, dat de zoektocht naar een nieuwe auto niet meevalt. De nieuwe Volvo V60 viel al af, omdat deze in de kofferruimte gewoonweg veel te klein is (had ik zeker niet verwacht) en ook de nieuwe Ford Kuga bleek veel te klein te zijn (en had veel te korte zetels voorin). Wellicht moet ik maar een nieuwere S-Max kopen en de hybride aandrijflijnen nog wat meer tijd geven om te rijpen voor ik tot aanschaf overga. De Focus SW vind ik lelijk en de Mondeo te duur voor wat je krijgt. De hybride Corolla viel tegen en de XCeed is veel te klein. De Niro vind ik niet heel mooi en een 2e hands Q7 is veel te zwaar en lomp. Als er iedeeën zijn, hoor ik ze graag.

Zijn er ook problemen : Ja, die zijn er zeker en wel de volgende.

De cruise control werkt niet meer. De knoppen op het stuur reageren niet op mijn commando's en vervanging kost volgens mijn garagist ongeveer 800,-. Wellicht moet ik op zoek naar een andere garagist, maar ik vind dat toch te gortig. De knoppen van de radio werken overigens wel.

Als ik de auto start, maakt hij even een piepend geluid in 1 van de riemen die ergens in de motorruimte draaien. Als ik de airco aan heb piept hij harder, overigens. De auto doet dit al vanaf aanschaf, maar alles werkt perfect, dus ik laat het maar zo. Klinkt wel een beetje armoedig soms.

Ook de piepjes van de parkeersensoren werken niet goed meer, maar ik weet dat dit niet aan de auto te wijten valt. Ik reed op de snelweg over een onderdeel dat van een auto voor me reed afwaaide en dit heeft wat schade aan de voorbumper veroorzaakt. Ik kan dit nog laten repareren.

Het zilver in het interieur rondom de handrem is door de jaren heen wat beschadigd geraakt en dat is niet erg mooi, maar voor een 14 jaar oude auto is de algemene staat nog erg goed.

Wat wel naar is voor sommige passagiers (ik heb er geen last van), is het geluid dat door de banden wordt veroorzaakt aan de achterkant van de auto. Of de banden maken buitensporig veel geluid, of de garagist heeft isolatiemateriaal verwijderd toen ze de ophanging van de achterwielen repareerden.

Samengevat is het een zeer fijne auto. Ik heb de SLK32 ook verkocht omdat ik liever in de S-Max reed en de MB maar zielig voor de deur stond. Toen mijn vrouw een auto nodig had voor een nieuwe baan had ze liever een oudere dan die kilometers met de SLK te maken. De MB is naar een liefhebber van het type gegaan die de auto enorm vertroeteld, voor degenen die zich hier evt druk om maken.