Ford S-MAX 2.0 TDCi 150pk Titanium (2017)
Uitvoering | S-MAX 2.0 TDCi 150pk Titanium |
Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Ideale gezinswagen
Wagen werd aangekocht in 2018 ter vervanging van het vorige model S-max en vooral omdat ik graag 7 zitplaatsen wilde hebben. Deze wilde ik oorspronkelijk inbouwen in mijn toenmalige S-max maar was blijkbaar niet zo vanzelfsprekend.
Vandaar gezocht naar hetzelfde model of nieuw model en uiteindelijk eentje geïmporteerd uit Duitsland. Eén jaar oud en met 17.000km en met de volgende opties: automaat / led verlichting / 7 zitplaatsen.
De wagen is nu 2 jaar en een paar maanden in bezit en er werd bijna 90.000 km mee gereden, oa 2 lange zomervakanties.
Wat zijn de pluspunten van de wagen?
1) De stilte aan boord is ontzettend veel beter dan verwacht. Ik heb voor de aankoop ook even gereden met een Renault Espace en het viel me toen erg op dat de Renault precies meer "lawaai" maakte dan de toenmalige S-max. De verkoper zei dat het lag aan de banden. De stilte slaat dus op zowel de motor (2.0 diesel-150pk) als op de wind-bandengeruis.
2) Daarnaast stuurt de wagen (voor zijn grootte) gewoon echt heel goed. Ik heb het geluk dat ik jarenlang bedrijfswagens heb mogen rijden, de laatste was een BMW 3-G20. De bmw stuurde uiteraard nog veel directer maar ook véél nerveuser op de snelweg. Ook dat viel me telkens op na een week sturen in de BMW en in het weekend de eigen wagen.
3) De ruimte in de wagen: met 7 zitplaatsen in gebruik is er nagenoeg geen ruimte. Een frigobox geraakt er nog achter en een paar kleine tassen met zaken die je bij de hand wil hebben (op vakantie). Dat gezegd zijnde, als je zoals ons de 2 zitplaatsen achteraan niet (altijd) nodig hebt, dan heb je een heel grote kofferruimte ter beschikking.
Op vakantie moet en gaat er dan ook altijd een grote dakkoffer mee :).
4) De led-verlichting! Deze optie zal ik voortaan altijd nemen bij de aankoop van een wagen. Bovendien is er een automatische dimfunctie & grootlicht functie en deze functioneren uitstekend!
5) De veiligheidsfunctie lane-assist. Weet niet of het bij Ford effectief zo noemt, maar deze doet zijn werk zoals het hoort. Trillen en zacht bijsturen indien je pinkers niet gebruikt. Sommige andere merken kunnen hier nog iets van leren, zowel de BMW 3 als Skoda Superb deden dit véél minder subtiel.
6) Verbruik ligt sinds aanschap op een zeer mooie 6,5l/100km of 1l/15,38km. Voor een automaat, 2,0l diesel en rekening houdend met de grootte, vind ik dit een zéér gunstig verbruik.
Wat zijn de mindere punten van de wagen?
1) De veiligheidsfunctie "borden herkenning". Dit is gewoon slecht. Bij élke afrit ziet het systeem een 90 of 70-km/u bord en wordt de maximum snelheid automatisch verlaagd. Als je rustig 120km/u aan het rijden bent, lijkt het alsof je ineens afremt. Het is gewoonweg gevaarlijk en ik gebruik de functie dan ook niet meer.
In de stad werkt het wel goed trouwens :)
2) De wagen heeft al 2 herstellingen gehad die buiten normaal onderhoud vallen. 1x na een lange vakantie (uitlaatgasrecirculatieklep - 862,13€ totaal factuur) en tweede keer was de batterij plat. Depannage werd door Ford gestuurd, zit inbegrepen in onderhoud maar na de jump start was er enkel nog een zwart navigatiescherm en moest deze uitgebouwd worden en gereset. Gelukkig viel de kost hiervan nog mee (113,26€).
Hopen dat het hierbij blijft. Onderhoud wordt bij Ford concessiehouder in Limburg uitgevoerd.
Huidige conclusie:
Helaas is de tijdsgeest tegen en komt er geen nieuwe versie van de S-max.
Bij de concessiehouder geïnformeerd werd ik begeleid naar de "New Explorer" .... . Ben dan ook aan het twijfelen om nog één keer een nieuwe of zeer jong exemplaar aan te schaffen van post-facelift S-max.