Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi 150pk Titanium (2015)
| Uitvoering | Mondeo Wagon 2.0 TDCi 150pk Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2015 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 38.000 km |
Nieuwe auto gezocht
Het bestellen:
Bij een nieuwe baan hoort een nieuwe auto, dus ik mocht weer op zoek! Na bijna een jaar en 50k km in een Focus 1.6 TDCi met 14% bijtelling en wieldoppen vond ik het tijd voor iets leuks ipv iets verstandigs. Gezien de ervaringen met Ford stond de Mondeo hoog op de shortlist en een Mondeo is het ook geworden!
De uiteindelijke samenstelling: een Ford Mondeo 2.0 TDCi 150pk Wagon in Panther Black met als opties:
- First Edition pakket: LED verlichting, navi met DAB+, automatische achterklep, keyless entry en automatisch inparkeren)
- Winter Pack: verwarmbare stoelen en stuur
- Achteruitrijcamera
- Privacy Glass
- 19" velgen (de 16" fabrieksvelgen zijn echt te klein voor een Mondeo ;) )
Nog wel even getwijfeld tussen de 120 pk 1.6 en 150 pk 2.0, daar de Focus met 105 pk perfect voldeed en de 1.6 TDCi een heerlijke motor is. Gezien de geringe meerprijs en geen verschil in bijtelling (beide 20%), toch de 2.0 genomen. Er stond een auto die exact aan mijn specificaties voldeed in het land, dus de levertijd was aangenaam kort.
De aflevering:
Na het bekende afleverbeurtje en de poetsbeurt en het monteren van de 19" velgen kon ik de auto ophalen. Ik moet zeggen: het is een prachtige wagen! Zwart met privacy glass en silver satin dakreling en raamsierlijsten: ik vind het prachtig! Wel bleek de auto één van de eerste geproduceerde nieuwe Mondeo`s te zijn: enige dagen na aflevering zag ik dat mos zat tussen de deur en het raam (alleen zichtbaar als je in de auto zit). Navraag bij de dealer leerde dat de auto inderdaad bijna een jaar buiten heeft gestaan! Slordig.
De eerste 5k
De eerste kilometers zitten er op! Het rijden is elke kilometer genieten ;) Wat direct opviel was het enorme verschil in weggedrag van de 19" velgen tov de 16" velgen waarmee ik een proefrit heb gemaakt. De 19" zijn erg stug. Wel rammelt er iets onder de auto bij hogere snelheden. Hiervoor ben ik naar de garage gegaan en het blijkt dat er "iets" los zit. Ik weet niet precies wat, maar het is provisorisch vastgezet en de onderdelen om het weer vast te zetten zijn besteld.
Wat erg tegenvalt is de navi; deze is erg traag, zie files niet of te laat en niet actueel. Hierdoor gebruik ik de navi eigenlijk niet en heb ik Google Maps op mijn telefoon aan staan. Bizar dat Google zijn Maps gratis kan aanbieden en perfect laten werken, terwijl Ford € 1.000 vraag voor iets wat niet werkt.
Pluspunten:
- De Mondeo rijdt als een Ford
- De auto ziet er van fantastisch uit.
- Dynamic LED verlichting is zeer prettig
- Verkeersbord herkenner is een handige optie
Minpunten:
- Niet erg zuinig (7,5l / 100km gemiddeld)
- DAB heeft erg slechte ontvangst; valt weg bij elk viaduct
- Navi is bagger
- Weinig mogelijkheden van SYNC
- De auto lijkt erg traag; ik kom niet boven de 200 op de teller (in DLD uiteraard) en heb stoplichtsprintjes verloren van oa een 308 e-HDI en een Fiesta met 100 pk :(
Eerste beurt is geweest
Bij km stand 30.000 is de eerste beurt uitgevoerd, hier kwamen geen bijzonderheden uit, muv gecupte banden. Wel zijn er een aantal minpunten die me zijn gaan opvallen:
- de climate control werkt erg slecht. Soms beslaat de auto ineens bij regen. De climate uit en vervolgens weer aanzetten helpt. Ook blijft de climate vaak hard blazen en is de temperatuur niet stabiel. Ik moet vaak de instelling aanpassen om de temperatuur aangenaam te houden, terwijl dit bij al mijn vorige auto`s met climate niet nodig was.
- de DAB blijft slecht werken. Wel heb ik inmiddels de instelling gevonden waarmee de radio vanzelf naar FM overspringt wanneer de DAB ontvangst wegvalt.
- de auto blijft erg traag voor een auto met 150 pk. Ik had gehoopt dat de auto nog ingereden moest worden, maar helaas. Ik probeer maar geen stoplichtsprintjes meer ;) Tijdens het onderhoud heb ik een Mondeo sedan met dezelfde 150 pk motor als leenwagen gebruikt en deze voelde een stuk sneller aan. De topsnelheid heb ik helaas niet kunnen verifiëren. De dealer kan overigens niet vinden dat de -in mijn ogen- matige prestaties zou kunnen verklaren. Wel is de snelheidsmeter een stuk accurater met 19 inch velgen. Ik heb altijd Flitsmeister aanstaan en deze toont de snelheid gemeten dmv GPS. In mijn Mondeo wijkt deze 2 km af, en in de leen-Mondeo 9 km bij 130 km/uur. Dit verklaard voor een deel de lage topsnelheid, maar nog niet helemaal!
- er zijn diverse elektronische kwaaltjes. De parkeersensoren werken soms niet, instellingen veranderen vanzelf, cruise werkt soms niet, radio loopt af en toe vast, koplampen knipperen soms, elektronisch handrem geeft soms foutmeldingen, enz. Het meest gênante is de keyless entry: na het tanken en betalen zet ik mijn tas met de autosleutels er in op de achterbank, gooi de achterdeur dicht en de auto springt op slot! Daar stond ik dan, zonder telefoon (in de auto) en zonder sleutel met alle deuren op slot.... Al deze kwaaltjes zijn niet iets wat ik gewend ben van een Ford en zeker niet van een Ford die € 40k kost!
- de 19" velgen zijn zeer slijtgevoelig en moesten als na 30k km worden vervangen. Ook waren de banden gecupt, wat veel lawaai en hevig trillen tussen de 80 en 100 km/uur opleverde. De auto werd een stuk stiller met nieuwe banden.
- het verbruik blijft tegenvallen. Ik rijd dagelijks veel snelwegkilometers in de randstad, met uiteraard veel file, maar ook veel trajectcontroles van 100 km/u. Gemiddeld zit ik op 7 liter per 100 km over 38k km (1 op 14,2).
- een tijd lang vroeg iedereen die ik in de auto belde via de carkit of ik het raam had openstaan; het klonk alsof het stormde in de auto. Het bleek dat de ventilatierooster boven de navi in de microfoon bliezen. Vervelend, maar eenvoudig op te lossen.
- mijn eigen schuld: ik heb de tank leeg gereden :( op een koude winterdag in een sneeuwbui viel de auto uit op A6! Ik heb een tankpas van de BP die uiteraard alleen bij BP stations werkt en mijn vorige auto`s konden allen zeker 50km rijden wanneer de boardcomputer een actieradius van 0 aangaf. Helaas deze mondeo niet, al 20 kilometer na het 0 punt viel de motor uit! Het eerstvolgende BP station was nog 5 kilometer verder. Gelukkig was de ANWB via Ford Assistance snel ter plaatse en kon ik weer verder rijden.
Gelukkig zijn er ook nog positieve punten:
- heel persoonlijk: ik blijf het een hele mooie auto vinden ;) De binnenkant doet in vergelijking met bijvoorbeeld de nieuwe Passat wat gedateerd aan (de Fusion rijdt tenslotte al even in de US) en ook qua gadgets loopt de Mondeo wat achter, maar al met al een fijne auto om te zien.
- het sturen blijft het fijnst in een Ford, zo ook in deze Mondeo. De gecupte banden met een trilling tot gevolg vergeef ik de auto maar ;)
- de lane-keeping-aid vind ik heerlijk; de auto blijft vanzelf tussen de lijntjes. Mijn Focus had dit ook, maar in Mondeo is het een stuk verder ontwikkeld. Bij de Focus kwam na 1 melding bijvoorbeeld al de melding dat ik mijn handen aan het stuur moest houden en ging het systeem uit, in de Mondeo komt deze melding ook maar blijft het systeem werken. Opvallend is dat alle andere bestuurders het geen fijn systeem vinden en het uit zetten. Smaken verschillen.
Ondanks de negatieve punten ben ik nog zeer tevreden over mijn keus voor de Mondeo!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Ford Mondeo 1.5 TDCi TITANIUM LEASE EDITION
- 2018

Ford Mondeo Wagon 2.0 IVCT 188 PK HEV Titanium | LED | Panoramadak | Achteruitrijcamera | Trekhaak | Stoelverwarming |
- 2019

Ford Mondeo 1.5 165pk Titanium 5-deurs | 1 eigenaar | 100% dealer o.h. | NAP | 17 inch | Stoelverwarming | Privacy-glass | Elec. stoel incl memory
- 2018

Praktijkervaring Ford Mondeo: zo goed beviel laatste ‘wereldauto’

Hoe zuinig is de Ford Mondeo in de praktijk?

Op zoek naar een gebruikte middenklasse stationwagon met diesel voor 14.000 euro

Zo komt de Ford Mondeo uit 100.000 kilometertest van AutoBild