Ford Mondeo Wagon 2.0 16V Ghia (2002)

Uitvoering | Mondeo Wagon 2.0 16V Ghia |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Eerste indruk
Na 4,5 jaar was het tijd voor een vervanger: een zwarte Wagon 2.0 Ghia.
Verbeteringen t.o.v. de vorige:
- Leren bekleding
- Soepelere motor (2L ipv 1.8). Tussensprints op de snelweg gaan merkbaar sneller.
- Cruise control, wat rijdt dat heerlijk!
- Langer, merkbaar aan de beenruimte achter: iemand van 1,95 heeft achterin nog ruimte over.
- Rondom airbags, gordijnairbags zelfs tot helemaal achterin.
- Automatische airco.
- Stiller interieur.
- Veel meer vakjes, bekerhouders.
- Automatisch dimmende binnenspiegel.
- Xenonverlichting.
Er liggen brede banden op: 225/45 R17. Dit is goed merkbaar bij spoorvorming, daar wil deze auto graag uitkruipen. De banden zoeken veel meer dan mijn oude 185/65 banden.
Al met al is het een heerlijke reiswagen, de cruisecontrol is vooral rustgevend, omdat je niet steeds op de teller zit te kijken of je niet te hard rijdt.
Ik zal hier weer alle beurten, kosten en problemen gaan vermelden.
Verbruik en bandenwissel
Verbruik in de afgelopen maand ca. 1 op 12,0 verdeeld over stad - provinciale weg - snelweg.
Verbruik op de snelweg, snelheid van de GPS, verbruik van de boordcomputer:
- Bij 82 km/u in de slipstream van een vrachtwagen ca. 1 op 18,5.
- Bij 100 km/u ca. 1 op 14,5.
- Bij 125 km/u ca. 1 op 12,5.
- Bij 130 km/u ca. 1 op 11,8.
Deze metingen zijn gedaan in de winter, in de zomer liggen de waardes ongeveer 5% gunstiger.
Bandenwissel: winterbanden.
Er liggen nu 4x tweedehands stalen velgen op, 2 banden met 5mm profiel en twee nieuwe banden (Michelin Alpin A4). Totale kosten € 600,-
Auw
De eerste keer schade gereden... In zijn achteruit heeft de achterdemper wat geraakt en heeft het hele uitlaatsysteem in elkaar gedrukt. De uitlaat raakte de carroserie en de benzinetank, oplossing: compleet nieuwe uitlaat (excl. katalysator). € 375,-.
Versnellingsbak! :(
Een nog grotere auw: de versnellingsbak heeft de geest gegeven!
De symptomen voordat het zover was: soms moeilijk schakelen, van 3 naar 4 en van 3 naar 2 kostte af en toe twee of drie pogingen. Ook zat er ergens een rammeltje in het blok, naar nu blijkt in de versnellingsbak. Daarnaast schokte de auto wat bij het gas loslaten, ofwel: hij zakte niet vloeiend terug in zijn toeren.
Al met al zat het eraan te komen, hij rijdt nu een stuk soepeler. Voordat de bak vervangen werd is hij grondig nagekeken op andere dure (niet standaard) slijtagedelen. Het oordeel was dat hij verder technisch in orde is.
Totaalkosten voor een bak van de sloop, een nieuwe oliekeerring en bakolie (en dan ben ik wel gematst met de uren): € 1000,-.
BANDEN
Met het maken van de versnellingsbak kwam de mogelijkheid van een andere Mondeo de velgen om te wisselen. Hoewel de velgen (op de foto) mooier waren, heb ik nu de standaard 205/55R16 banden. Het rijgedrag in spoorvorming is nu beter; relaxter rijden vind ik belangrijker dan mooie velgen...
EN NOG WAT MEER
Andere nog op te lossen puntjes: steenslag op de motorkap (lakstift aantippen, polijsten). Lakschade aan portierranden (lakstift) Roest onderaan de felsnaden van de achterportieren (schadehersteller?). Leren stoelen een keer in de was zetten.
Nog een pakking
Een paar duizend kilometer verder en de kleppendekselpakking is aan de beurt. De onderkant van de motor was echt nat van de olie.
Kosten: € 80,-.
APK
Met alleen defecte voorlamp door de APK. De aftermarket xenon gaat er nu uit, netjes normale halogeenlampjes erin. De banden kunnen nog tot aan de "wisselweken" mee, het winterrubber ligt al klaar.
Winterbanden (nov-2013)
De winterbanden liggen er weer onder, dezelfde set als vorig jaar: nu met 4mm achter (ken net) en 7,5mm voor. Ik heb een brug kunnen "lenen", zelf de boel omgelegd en zodoende zonder kosten. Tot eind maart weer voorzien!
Accu, zomerbanden
De accu aan het eind van zijn leven. Hij laadde nog wel goed op, maar de power is er uit. De nieuwe: een 60 Ah Varta Blue.
Zomerbanden nieuw: 4x Goodyear Efficientgrip Performance (205/55/R16). Kosten € 400,-
Bij 291.000 km gelukkig op tijd opgemerkt dat het expansievat (koelvloeistof) lek was. Een nieuwe voor € 25,- van de sloop. Ook meteen maar het interieurfilter (€ 25,-) vervangen ivm een beetje muffe lucht (die was dus helemaal zwart ipv wit).
Door de APK
Vermeldenswaardig is dat hij door de APK is en er maar 1 APK-punt was: de handremkabel zat vast. Totale kosten € 100,-. Goedkoper kun je niet rijden.
Het onderhoud laat ik even wachten tot het wisselen van de banden. (olie verversen, benzinefilter, luchtfilter, remvloeistof)
Weer een jaar verder
We schrijven augustus 2015. De Mondi mag nog wel een jaar of 2-3 mee, dus het onderhoud met dat doel uitgevoerd: Olie en oliefilter, benzinefilter, luchtfilter, interieurfilter, remvloeistof. De rest voldoet voorlopit nog.
Met alleen een paar nieuwe knipperlichten achter (kleur was niet meer oranje genoeg) door de APK. Totale kosten voor dit alles ca. € 350,-.
Zowel de winter- als zomerbanden lijken nog wel 2 seizoenen mee te kunnen. Verder doen alle (luxe) zaken het nog net zo goed als bij de aanschaf. Hopelijk haal ik de 3,5 ton er mee over zo'n 2,5 jaar! Daarna zeker wéér een Mondi.
Het laatste jaar 2 bedden gekocht via marktplaats, de verkopers steeds met de vraag waar mijn aanhangwagen is. Ik zeg: "in die Mondeo past alles"! (wel met mijn neus op het stuur, maar da's meestal maar even)
Helaas een edit in nov-2015: het wiellager rechtsachter begon letterlijk te brommen boven de 40 km/u. Fijn om te weten dat ik een auto met ABS heb, maar dan kost die lager met sensor € 180,- ipv € 30,- zonder sensor. Totale rekening € 246,-. Dit is een bekend reparatie voor de Mondeo's boven de 3 ton. Fingers crossed voor de andere 3 lagers.
APK 2016
De Mondi is weer door de APK (sept 2016).
Vervangen zijn:
- 4 bougies (inhouden bij optrekken, waren 70.000km oud)
- ruitenwissermechaniek van de sloop € 40 (rechterzijde defect)
- gangbaar maken van 1 rem
- luchtfilter en interieurfilter (onderhoud).
Kosten totaal € 200,-
Onderhoudskosten tot nu toe: € 760 per jaar, of € 0,04 per kilometer.
Helaas begin oktober weer inhouden bij optrekken. Foutcodes in de bobine. Vervangen: bougiekabels (€60) en bobine (€60). De bobine had een scheur in het plastic, nu alweer een maand probleemloos rijden.
Uitlaat defect
Juni 2017, het onstekingsmechanisme werkt nog zoals het hoort. De voorpijp (het flexibel stuk) van de uitlaat moest vervangen worden. Onderdeel besteld via internet incl. pakkingen en bouten voor € 50,-. Montage door de garage ook € 50,-.
De voorbanden waren aan de beurt, de Goodyears hebben als voorbanden ca. 30k km gereden, de achterbanden kunnen voorlopig nog mee (nog ca. 4mm over). De nieuwe voorbanden zijn Hankook's Ventus Prime 3. Betere grip op droog wegdek valt me nu al op in vergelijking met de vorige. Kosten € 160,-.
Deze winter geen winterbanden gebruikt, aangezien daar ook 2 van de 4 banden vervangen moeten worden. Weinig sneeuw gehad, dus het ging best.
Een andere auto lonkt (model 2004-2006), maar de lage onderhoudskosten van €500,- per jaar over de afgelopen 2 jaar weerhouden me. Nu 4,5 jaar en 84 dkm in bezit.
Exit Mondeo
Exit bij 348.000 km. Hij was te slecht, draagarmen in dwars- en langsrichting, veel olielekkage, wielophanging voor. Voor bijna niks ingeruild op een volgende auto. Het was een heerlijke reiswagen.