Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi 150pk Titanium (2015)
Uitvoering | Mondeo Wagon 2.0 TDCi 150pk Titanium |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Grand tourismo?
Dit is een korte review van de Mondeo vanwege het feit dat er weinig te melden valt. Na bijna twee ton aan (prbleemloze) kilometers en ruim 5 jaar rijplezier met de Mondeo wordt het tijd voor afscheid. Met gemengde gevoelens weliswaar. De laatste reis van velen was naar wintersport. Volbeladen, 5 man aan boord (waarvan 3 er 100+kg wegen) en een dakkoffer. Gemiddeld verbruik over ruim 2000km was 5.7L/100km. waarbij de snelheid in Duitsland rond de 130km/h lag. De nieuwe Ford staat klaar bij de dealer, een Ford Kuga PHEV . Ik kijk er enorm naar uit om weer wat anders te rijden maar man, wat rijdt die Mondeo fijn! Ik ben er mee vergroeid inmiddels maar de Mondeo rijdt eigenlijk nog net zo lekker als toen ik hem ophaalde en de eerste kilometers er mee reed. De stoelen zijn niet doorgezakt maar hebben wel het bekende euvel dat de zitting voor langere mensen onder ons iets te kort kan zijn . Met mijn 195cm heb ik daar weinig last van gehad, ook na 10 achter elkaar rijden stap ik zonder klachten uit en ook een zitpositie achter het stuur is goed instelbaar.
Wat waren de grootste pluspunten?
-Verbruik van een zware diesel viel mij mee. 4.7L/100km was meer regelmaat dan uitzondering.
-Onderhoudskosten, vrij standaard, grote en kleine beurten en een keer een terugroepactie vanwege een airbag. Volgens mij is er toen ook gelijk een stuurbout aan de kolom vervangen ivm terugroepactie maar dat was het dan. Start-Go deed het niet meer, scheen aan de accu te liggen die er al 10 jaar in zat. Dit was een vrij dure aangelegenheid aangezien deze accu ruim 400euro moest kosten. De bandensensoren rechtsvoor en linksachter begaven het een week na elkaar en zijn vervangen.
-Comfort: de auto is zwaar, stuurt zwaar, is niet sportief maar ligt wel als een tank op de weg. Last van zijwind... nooit gehad. last van rijgeluiden? niet te merken. De auto is stil, ook bij 140km/h.
-Starten en lopen: altijd, geen storingen gehad behalve van de bandensensoren.
-Ruimte in het interieur. De auto voelt enorm ruim aan en biedt veel beenruimte mits de chauffeur en degene die achter hem zit beide niet langer zijn dan 195cm. Helaas is dat nu met mijn opgroeiende puberzonen wel het geval. De oudste is 198cm dus is onze keuze op de Kuga gevallen. Deze biedt net wat meer ruimte achterin maar dat gaat wel ten koste van de laadruimte vd kofferbak. Die is in de Mondeo vrij extreem.
Grootste minpunten:
- De wegenbelasting. Bekend euvel maar 165euro p.m. voel je soms wel even.
-De auto is laag wat gunstig is voor het verbruik. Wat minder prettig is is dat de vele verkeersdrempels met beleid dienen te worden genomen. Er zitten een soort kunststof spoilers onder de auto die dan over het asfalt schrapen.
Wat ga ik het meeste missen?
Ik denk het karakter van de auto. Het is een betrouwbare auto met veel comfort, iets gedateerd inmiddels maar wel met een hele fijne 2.0 TDCI met standaard 150pk. De auto is een paar jaar geleden getuned bij Tuning Friesland en zou nu 200pk en 450nm moeten hebben. Of dat zo is laat ik in het midden maar dat de Mondeo hard trekt van onderuit en enorm schakellui te rijden is, is een feit.
Voelt ook echt sneller aan maar eigenlijk rij ik nooit meer dan 10% van de maximum snelheid te hard dus ben hier niet objectief genoeg in.
Met spijt neem ik afscheid, vind het nog steeds een erg mooi model auto. Lang en laag en met een onderscheidend uiterlijk. Mooiste vind ik persoonlijk de voorkant, de grille. Van veraf in de binnenspiegel te herkennen en altijd kijk ik naar andere Mondeo's omdat ik ze mooi vind. Dat zal wel blijven.