Ford Mondeo Wagon 1.6 TDCi Titanium (2015)
Uitvoering | Mondeo Wagon 1.6 TDCi Titanium |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Mooi blauw is niet lelijk
Eind vorig jaar kreeg ik te horen dat ik een nieuwe auto mocht gaan uitzoeken en bestellen. Vlak voor dit nieuws was binnen ons bedrijf de leaseregeling aangepast. Van alle merken gingen we terug naar vijf; Ford, Volkswagen, Opel, BMW en Mercedes.
Daarnaast werd het leasebudget afhankelijk of je een A, B of C (max)-label auto rijdt. Kies je een A-label heb je het maximale budget, B is 15% minde budget en C is 15% minder budget op het tarief van B.
Met dit gegeven werd het uitzoeken van een nieuwe auto een hele rekenkundige oefening, ook omdat de hoogte van de eigen bijdrage gebaseerd is op het uiteindelijke leasetarief.
Ik ben bij alle vijf de merken geweest. Opel viel al snel af. Met een nieuwe Passat en Mondeo in aantocht vond ik het modellengamma te achterhaald. Bij BMW kreeg ik niet veel leuks in het budget gecalculeerd, op een 2-serie Active Tourer na. Maar, dat vind ik niet echt een hele mooie auto.
De C-Klasse was ik ook van gecharmeerd. De Kombi viel net buiten budget, dus bleef de sedan over. Uiteindelijk niet voor gekozen, gezien de samenstelling van mijn gezin.
Dan nog Volkwagen en Ford. Een nieuwe Passat en een nieuw Mondeo. Allebei mooie auto's. Allebei passend binnen het budget. Proefrijden kon met geen van beide, het zou bestellen vanuit de folder worden. Na wikken en wegen en uiteindelijk een sneak-preview sessie van Ford te hebben bijgewoond de Ford gekozen. Puur op het uiterlijk. Vond het gewoon een prachtig mooie auto om te zien.
Gekozen voor de 1.6 TDCi Titanium Wagon in de kleur Deep Impact Blue. Als opties het First Edition Pack, roofrails en een panoramadak dat deels ook open zou kunnen.
Afgelopen maandag is hij afgeleverd na een levertijd van 10 weken. De kleur staat de auto in mijn ogen goed, maar krijg ook van de omgeving dat te horen. De standaard 16" velgen zijn wat tam, maar ik mocht dit niet veranderen van de leasemaatschappij.
Qua uitrusting biedt de Titanium met First Edition Pack genoeg. LED-koplmpen, sportstoelen, stuur met leer, radio/navigatie (heel Europa), DAB+, LED-sfeerverlichting, elektrisch bediende achterklep en de automatische inparkeer-hulp.
De auto is een tikje langer dan de 508SW. Is ook terug te zien in de beenruimte achterin, die is duidelijk beter. De kofferbak is volgens mij iets kleiner, in ieder geval minder hoog dan de 508SW.
En dan het rijden. Dat stuurt een stuk strakker dan de 508SW. Had je in de Peugeot bij vlot bochtenwerk onderstuur, de Ford kleeft beter aan de weg. De motor is geen motor die de klinkertjes uit de weg zal trekken, maar lijkt zo op het eerste gevoel voldoende bemeten. Hij moet nog wel een beetje loskomen, eerste verbruik schommelt nu rond de 6.5l/100km.
Opvallend is ook, vergeleken de 508SW, hoe stil de auto van binnen is. Dit gecombineerd met de stoelen maakt het een rustige en comfortabele auto.
Verder valt er met 457 km op de teller natuurlijk nog niet teveel te vertellen, dus ik zal mijn best doen om mijn ervaringen regelmatig bij te werken.
Wat meer ervaring
Vorige week stond in de Autoweek een drietest tussen de 508, Mondeo en Passat. De Passat won, maar ik vond wel dat sommige van de kritiekpunten wat sterk waren aangezet.
Zo vond men dat het dashboard qua info te druk was. Men vermeldde er echter niet bij dat je het grotendeels zelf kan samenstellen en dus ook kan bepalen hoeveel informatie je voor je neus krijgt.
Een ander kritiekpunt was de snelheid, of traagheid van het touchscreen. Er stond dat het echt te traag was. En, als je het vergelijkt met een iPad, dan is het scherm inderdaad iets langzamer. Maar heel traag? Neuh. Je drukt en het scherm schakelt. Ik heb me er in ieder geval niet aan gestoord.
En dan was er natuurlijk nog kritiek over het interieur en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Tsja. Dat vind ik zo subjectief. Ik vind het "lege" interieur van de Mondeo fijn. Geen poespas, gewoon duidelijk.
Ik zal daarnaast nog even ingaan op enkele vragen die waren gesteld als reactie op mijn review. Bedankt overigens voor alle reacties!
De roofrails moet je inderdaad apart bestellen, dat is geen standaard, maar maakt de auto wel net wat mooier, dus vandaar aangekruisd.
Qua motorisering is de 1.6 voldoende, maar het zal denk ik echt geen racemonster worden. De motor komt langzaam steeds meer los en het verbruik is ook dalende. Ik zit nu gemiddeld op 5,9/6,0L per 100km. De vraag is echter of ik de power van de motor mis en het antwoord is nee. Het is een hele stille comfortabele motor. Je tuft zomaar 140 en de motor maakt dan iets meer dan 2.000 toeren.
Waar ik wel ontzettend aan heb moeten wennen is dat dit echt een auto is waarmee je heel rustig over de drempels heen moet gaan. In de Peugeot kon ik gewoon met een aardige snelheid de drempel nemen, maar als ik nu niet stapvoets de drempel neem hoor ik de bodemplaat de grond raken. En dat heb ik dus al een paar keer gehad waardoor je dan een beetje met geknepen ogen en billen in de auto zit. Is toch een beetje zonde zo'n nieuwe auto die over de grond schraapt.
Verder is het een fijne, stille, soepele en heerlijk sturende auto. Echt een verademing om weer zo door de bochten te kunnen na de Peugeot.
To be continued!
Op naar de eerste beurt
Nu de Mondeo zijn eerste beurt nadert, vind ik het wel weer tijd voor een nieuwe update.
De auto stuurt nog steeds fantastisch. Je kunt 'm echt goed door de bochten heen zetten zonder het gevoel te krijgen dat je de controle gaat verliezen.
Het verbruik is ook iets dalende en schommelt nu rond de 5,6 / 5,7 ltr de 100km. Netjes voor zo'n grote auto en ik ben niet echt een bewust rustige rijder.
In de meivakantie overigens op en neer geweest naar Frankrijk, de eerste rit waarin ik vier uur of meer achter elkaar in de auto zat. Dat ging prima, de Titanium-stoelen geven prima steun en ik stapte fris weer uit na 8 uur rijden.
Als ik nu opnieuw had mogen kiezen had ik denk ik toch voor de 2.0 tdci gekozen. De 1.6 voldoet, maar het houdt soms niet over. Met name even vlot inhalen op de snelweg is er zonder terugschakelen niet bij.
Voor de 20.000 km beurt heb ik echter wel een paar dingetjes die aangepakt moeten worden. Zo rammelt/trilt er iets heel irritants linksvoor bij het dashboard/deur, met name bij snelheden boven de 110-120 km/u. En, ook niet de hele tijd, maar alleen als de neus op een bepaalde manier in de wind staat.
Verder rammelt er iets bij de achterbank en trilt er een plastic strip bij het panoramadak.
Ondanks het fijne rijden en de ruimte merk ik dat ik die rammeltjes wel een beetje jammer vind voor een nieuwe auto van dit bedrag. Hopelijk kan de garage dit oplossen.
Updatetje
Het werd wel weer eens tijd voor een updatetje dacht ik zo.
Laat ik eerst even verdergaan waar we vorige keer waren gebleven; de auto ging voor zijn eerste beurt. Die leverde geen bijzonderheden op en ook de rammels zijn verholpen. De irritantste rammel bleek te worden veroorzaakt door een losse bodemplaat die bij een bepaalde luchtstroom ging klepperen. Niet heel netjes voor een nieuwe auto. De garage wist echter direct dat dit het was omdat ze vanuit Ford Nederland een schrijven hadden gehad waarin stond dat de eerste productieauto's hier last van konden hebben.
Ondertussen ook op vakantie geweest naar Frankrijk en tijdens deze ritten en inmiddels weer in Nederland is het verbruik nog verder gezakt. Gemiddeld geeft de boordcomputer nu tussen de 5,2 en 5,4 liter per 100 km aan. Keurige waardes vind ik zelf!
Wel zijn er in de tussentijd nieuwe rammeltjes ontstaan, waarvan de irritantste die in de hoofdsteun van de bijrijdersstoel is.
Ook vervelend is dat het rolmechanisme van het afdekzeil in de kofferbak defect is. In plaats dat het ding met een haak o.i.d. wordt vastgehouden, zit het vast met een soort magneetje. Dat magneetje is rechts nu afgebroken en achter de wandbekleding naar beneden gevallen. Hierdoor blijft het afdekzeil niet op zijn plaats en dat is vervelend aangezien ik best vaak wat dingen in de kofferbak heb liggen die niet direct in het zicht hoeven te liggen wat mij betreft.
Over 7.000 km is de volgende beurt alweer, dan laat ik dit allemaal weer verhelpen, heb ik nu tussendoor geen tijd voor.
Desondanks vind ik dit soort kleine gebreken wel vervelend en ook een beetje afbreuk doen aan de auto en de lol die je ermee hebt.
Op naar de volgende update!
We tuffen rustig verder
Met 40.000 km heeft de auto weer een beurt gehad, als ook gelijk de winterbandjes.
Direct terug te merken in het verbruik overigens, die andere banden. Dat is toegenomen met een kleine 0,2-0,3 liter per 100 km.
Het repareren van de afdekrol is nog niet gelukt. Dit bleek een hele toer omdat zoals het nu lijkt de halve kofferbak open moet om het mechanisme te vervangen. Daar is dus niet echt over nagedacht wanneer dit kaduuk ging. Er moesten onderdelen worden besteld en binnenkort gaan ze een nieuwe poging ondernemen.
Verder tuft de Mondeo rond zoals verwacht; comfortabel en scherp sturend op naar de 50.000 km.

Ford Mondeo 2.0 IVCT HEV Titanium X | Stoelverwarming | Adaptive cruise | Carplay | Camera | Keyless | Memory | Navigatie | Full LED | Park Assist | Verwarmde voorruit
- 2019

Ford Mondeo Wagon 1.5 | 1e eigenaar | Stoelverwarming | Winterbanden | Climate | Navi | PDC
- 2017

Ford Mondeo BWJ 10-2016 | 1.5T 161PK Titanium | TREKHAAK | CLIMA | NAVI | PDC | LMV | CRUISE | VERW STOELEN | SPORTSTOELEN
- 2016