Ford Focus Wagon 1.5 TDCi 120pk ST Line (2017)
Uitvoering | Focus Wagon 1.5 TDCi 120pk ST Line |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Ford - Focus Wagon 1.5 TDCi 120pk ST Line (2017)
Let op: wil je alleen de updates lezen, scroll dan helemaal naar beneden!
Inleiding: (mijn eerste) nieuwe auto.
De afgelopen 2,5 jaren heb ik met veel plezier 100.000 kilometer bijgeschreven in mijn Ford Focus Wagon 1.8 TDCI 115 (2007), die daarmee op een totaal van ruim 370.000 kilometer uitkwam op het moment dat ik hem inruilde. Omdat ik zo tevreden was over deze Focus hoefde ik niet lang na te denken toen ik de mogelijkheid kreeg via mijn werk een hagelnieuwe wagen uit te kiezen: het werd weer een Focus!
Nooit eerder had ik een volledig nieuwe auto uitgekozen en dus was voor mij alles nieuw. Opties kiezen, welke versie van de Focus wordt het en wat voor kleur. Omdat ik nu de mogelijkheid kreeg heb ik er voor gekozen volledig uit mijn comfortzone stappen. Het werd het de Focus Wagon 1.5 TDCi 120pk ST-Line met ook nog een zeer opvallende kleur: Iceberg Blue.
Opvallend aan de ST-Line is vooral de bodystyling die net even anders is. Donkere velgen, opvallende kit, ik kom er straks nog even op terug.
Het volledige pakket:
Bij de dealer waar ik ook mijn vorige Focus en onze Fiesta in onderhoud heb (Sutherland Gorredijk) hebben we uitgebreid alle mogelijkheden besproken. Natuurlijk scheelt het dat je maar beperkt hoeft te kijken naar het budget, waardoor keuzes maken makkelijker was. Uiteindelijk werd het een zeer uitgebreid pakket:
Achteruitrijcamera.
Advanced Technology Pack:
8 inch Touch&Swipe screen met Navigatiesysteem (West-Europa), SYNC 3 smartphonekoppeling Bluetooth, Voice Control, Applink, Apple Car play, Android auto, Automatisch in- en uitparkeren (file) en 90 graden inparkeren en
Parkeersensoren voor en achter
Automatische airconditioning en zichtpakket.
Cruise Control.
Elektrisch inklapbare buitenspiegels.
Elektrisch verwarmbaar stuurwiel.
Elektrisch verwarmbare voorstoelen.
Elektrische bedienbare achterruiten.
Light Upgrade Pack:
Adaptieve Bi-Xenon koplampen inclusief koplampsproeiers en automatische hoogteverstelling, LED achterlichten (5 deurs en wagon), LED dagrijverlichting in koplampen, Multi
Color Ambient Lighting interieur
Privacy glass.
Quickclear, elektrisch verwarmbare voorruit en ruitensproeiers.
Seat Pack:
Lendensteunverstelling op bestuurders- en passagiersstoel, 4-weg handmatig verstelbare passagiersstoel
Trekhaak vast 13 polig met CS.
Al met al een zeer complete auto waar ik heel erg enthousiast van werd. En vooral omdat ik dus nog nooit eerder een nieuwe auto besteld had, vond ik het moment dat je hem de garage uitrijdt met 7 kilometer op de teller toch wel heel speciaal
De auto na aflevering (2500 km):
Ik rij betrekkelijk veel kilometers voor mijn werk (ongeveer 1000 per week) en voor mij was het dus belangrijk dat de auto, naast het feit dat hij er leuk uitziet, ook daadwerkelijk comfortabel is. Met mijn vorige (privé) auto maakte ik die kilometers ook al en naar volle tevredenheid. En daar ligt voor mij dan ook het referentiekader.
Half april kreeg ik de auto in mijn bezit. Een heel mooi moment om aan te komen rijden en het ‘blauwe monster’ daar te zien staan.
De buitenkant:
Ja, daar wordt wel over gesproken bij ons in de buurt. Bij de dealer zag ik de ST-Line staan en ik was direct verkocht. De bodystyling waarmee de ST-Line geleverd wordt vind ik erg mooi. Natuurlijk is het vooral uiterlijke schijn en word onder de motorkap al snel duidelijk dat het slechts de ST-Line betreft, en geen ST, maar ik wordt vrij regelmatig ingehaald met een hoofd dat toch wel lang gedraaid blijft om even te kijken.
Alles heeft natuurlijk te maken met de kleurkeuze. De Iceberg Blue heeft een opvallend sportieve look. In combinatie met de donkere velgen en de privacy glass geeft het geheel een brutaal uiterlijk. De dealer had deze kleur niet eerder geleverd en was opvallend enthousiast over het eindresultaat. Ik deel die mening.
De binnenkant
Daar ben niet onverdeeld enthousiast over. Er zijn een paar hele grote plussen, maar ook zeker een paar zaken waar Ford wat mij betreft de plank misslaat.
Allereerst de opbergruimtes. In de middentunnel zit een handige, afsluitbare, ruimte met bekerhouder en een soort geheim extra bergvakje, bedoeld voor grotere bekers. Daar vlak voor is nog een extra bergruimte met USB-aansluiting waar je je telefoon kunt neerleggen bij gebruik van Apple Airplay of Android.
De midden-armsteun is wat mij betreft zo’n puntje waar ze tekort schieten. Er zit heel veel extra bergruimte, een extra 12 volt aansluiting en een extra USB-aansluiting. Allemaal erg handig. Maar het feit dat de midden-armsteun niet verstelbaar is, daar snap ik niets van.
Als tweede ben ik erg blij met het feit dat het dashboard verhoudingsgewijs rustig gebleven is. Hoewel er de nodige knoppen zitten, ook doordat ik verhoudingsgewijs veel opties op de auto heb zitten, vind ik de meeste knoppen erg logisch zitten. De enige uitzondering is wat mij betreft de knop die ervoor zorgt dat alle ventilatie op max gaat. Die zit direct naast de stoelverwarming. Doordat je de stoelverwarming meestal tijdens het rijden uitzet, is het mij al meermalen gebeurd dat ik er net naast druk en daardoor alle ventilatie op vol zet.
Oh ja, en voorruitverwarming… ik heb tussendoor 2 maanden in een Skoda Octavia gereden via mij werk. Wat een gemis is dat dan….
Als derde het stuurwiel van de ST-Line: dit is wat mij betreft een grote plus. Hij is wat dikker, mede door de stuurverwarming en ziet er sportief uit. Links op het stuur zit de bediening van de boordcomputer en rechts de bediening van het entertainment systeem. Die is ook via voice-control te besturen, hoewel ik daar zelf niet groot voorstander van ben.
Ik heb het getest en het herkent de commando’s wel erg makkelijk overigens.
De Cruise Control op het stuur vind ik onhandig geplaatst. In mijn vorige Focus zat dit op de plaats van de bediening van de boordcomputer. Nu zit hij daaronder als los paneel. Cruise control aan zetten en snelheid harder en zachter zijn allemaal vrij makkelijk te bedienen. De knop voor cancel en resume zitten echter, wat mij betreft, niet logisch geplaatst. Je moet je hand van het stuur halen en het zit er bij mij nog niet in als automatisme. Misschien is het een kwestie van wennen.
Als vierde de boordentertainment. Voor mij nieuw, omdat ik dat in mijn vorige Focus niet had. Muziek, gekoppelde telefoon en navigatie. Je kunt er alles mee. Met Sync 3 kun je ook gebruik maken van Apple Car play en Android auto. Tijdens het rijden gebruik ik het eigenlijk helemaal niet. De meeste functies voor radio etc zitten op het stuur en navigatie stel ik vooraf in.
Apple Car play in combinatie met navigatie ben ik nog niet helemaal gelukkig mee. Wil je bijvoorbeeld muziek luisteren via Spotify, dan moet je ook Apple’s navigatie gebruiken. Terwijl ik de navigatie van Ford persoonlijk prettiger vind. Om gebruik te maken van Apple Car Play moet je de telefoon trouwens aansluiten via USB. Om alleen gebruik te maken van de telefoonfunctie is verbinden met bluetooth genoeg. Je zou daarmee ook twee telefoons kunnen koppelen (1 voor telefoongebruik en 1 voor spotify) maar dit heb ik in de praktijk nog niet getest.
Het feit dat je het volledige scherm ook kunt uitschakelen vind ik een grote plus trouwens.
En dan de bekleding. De ST-Line heeft als interieur ook alles even wat sportiever en donkerder. Het sportstuur, de pedalen, de pook, de hemelbekleding en de stoelen. Alles is sportief en toch rustig. Ik ben er erg enthousiast over.
De overige zaken: Stuurverwarming en stoelverwarming. Gelukkig hadden we de laatste weken van april nog een paar koude dagen, zodat ik het in alle rust nog even kon proberen. En wat een genot is dat. Ik kon me er weinig van voorstellen, mijn vrouw dwong mij ongeveer om stuurverwarming te nemen omdat ik het altijd koud heb, maar wat is dat fijn zeg!
Als laatste moet mij nog wel even van het hart dat ik het dashboardkastje echt een teleurstelling vind. In vergelijking met mijn vorige focus is hij ongeveer gehalveerd volgens mij. En doordat hij mee kantelt als je hem opent, ziet het er allemaal een beetje goedkoop en onhandig uit.
De motor
Nu komt er een gedeelte waar ik zelf weinig verstand van heb. Ik praat dan ook vooral over gevoel en ervaring, zonder in de technische details te treden. Wat ik weet is dat het een 120 PK 1.5 TDCI is. In vergelijking met mijn oude Focus uit 2007 is hij vooral wat pittiger. Door de 6-bak heb ik wel het idee dat ik wat vaker heen en weer schakel. De vorige Focus was wat vergevingsgezinder als je lager in de toeren zat.
De auto reageert bij juiste toeren wel lekker alert. Omdat ik in het noorden van het land nogal wat landbouwvoertuigen tegenkom, is het fijn als je hier makkelijk en vooral veilig omheen kunt.
Qua verbruik merk ik niet heel veel verschil tussen mijn vorige Focus en deze. Ik moet daar wel bij aangeven dat ik niet bij uitstek een hardrijder ben. Op lange stukken die ik, helaas, regelmatig in de randstand in spits rijd, heeft hardrijden geen zin. Gemiddeld kom uit op ongeveer 1 op 20, waarmee ik op een tank ongeveer 950 kilometer kan rijden.
Het rijden
Dan eigenlijk het belangrijkste: hoe rijdt hij? Ik zou bijna het woord ‘gewoon’ gebruiken. Maar wel in de vorm van ‘gewoon goed’! Ik ken Ford alleen maar van het goede onderstel. Het weggedrag is wat je verwacht van Ford, maar binnen mijn referentiekader toch weer een stukje beter en scherper dan voorheen. De Octavia waar ik 3 maanden mee rondreed deed me steeds geloven alsof ik op zee was, in plaats van op het asfalt. De deining (rijdt bij Emmeloord richting Lelystad en je weet wat deining is) die de Octavia had is gelukkig niet iets wat inherent is aan nieuwe auto’s, maar gewoon aan, wat mij betreft, waardeloze afstelling. Ford weet daar gelukkig wel raad mee.
De extra optie die mijn Focus heeft om automatisch in te parkeren in parkeervakken en als fileparkeren word ik persoonlijk niet heel enthousiast van. Onder het mom van: zelf kan ik het sneller en beter, doe ik het zelf nog maar. Het is een leuke gadget om zo af en toe even aan andere mensen te laten zien, maar meer ook niet wat mij betreft.
De conclusie
Als je het mag doen, doe het dan maar goed. Dat was in mijn geval de gedachte achter de aanschaf van deze Ford Focus ST-Line. Ik heb nog geen moment spijt. Natuurlijk zijn er altijd wat voorkeurszaken zoals hierboven beschreven. Maar ik ben tijdens het proefrijden met andere merken ook geen vergelijkbare auto in deze prijsklasse tegengekomen.
De looks geven met de ST-Line nog iets meer body aan de auto. Het is in deze kleurcombinatie zeker een ‘nekkendraaier’.
De motor en het weggedrag is wat je mag verwachten van Ford, gewoon heel goed. Al met al heb je voor een goede prijs een hele goede auto.
Update na eerste 10.000 KM
Afgelopen week heb ik de eerste 10.000 KM op de teller gezet. Er zijn mij in die vele uren in de auto een paar dingen opgevallen die ik graag deel.
Allereerst: wat een genot is deze auto. Door zijn opvallende kleur valt hij ook regelmatig op bij mensen. In mijn dorp is onopvallend het dorp doorrijden geen optie :), maar het rijcomfort en hoe volledig de auto is, maakt het echt een genot om mee te rijden.
De extra opties
Ik moet zeggen dat ik automatisch inparkeren volledig niet gebruik. De optie is niet 'snel' genoeg en herkent vaak plaatsen die niet bestaan.
Apple carplay vind ik geen meerwaarde. Omdat er maar heel weinig apps werken op carplay, kan ik navigatie van andere aanbieders dan Apple niet gebruiken.
Nog even iets recht zetten uit mijn eerste review: ik zei dat de armleuning niet verstelbaar was, maar dat is hij wel. Had alleen even iets harder moeten aantrekken.
Verder gaan we heel lekker verder genieten van de volgende 10.000 km. Daarna moet hij voor zijn eerste beurt naar de dealer.
Update na 40.000 KM
Ik heb de 20.000 km update even gemist, maar nadat hij vandaag voor zijn 40.000 km beurt bij de garage heeft gestaan realiseerde ik mij dat het tijd wordt voor een update.
Eerst weer even algemeen: ik ben na 40.000 km in 10 maanden nog steeds dik tevreden. De auto blijft een plezier om mee te rijden. De opvallende vorm en kleur blijven vermakelijk omdat er toch regelmatig een opmerking over gemaakt wordt.
Sync3
Tsja, zoek op een willekeurig forum om informatie over de Sync3 van Ford en je weet genoeg. Er gebeurt niets en er wordt al heel lang beterschap beloofd, maar navigatie is nu ruim gedateerd en update's blijven uit.
Maar: omdat ik overgestapt ben van die appel-telefoon naar Android ben ik wel dik tevreden over Android Car. Officieel niet beschikbaar in Nederland, maar via omwegen prima te downloaden. Tip: ben je in het buitenland? Download hem dan via de android-store en hij update altijd automatisch, ook in NL.
Banden
Mijn leasebedrijf heeft mij niet de meest prettige winterbanden gegeven. Nooit geweten dat dat zoveel verschilt. De geleverde banden van Ford en de huidige winterbanden, daar zit wel verschil in. Ga ik toch even over informeren bij Athlon.
Verbruik
Ik ben een rustige rijder. Maar zelfs in de meest ultieme situatie komt deze diesel niet verder dan 1:20. Wat een verschil me de fabrieksopgave.
Al met al dus gewoon nog steeds dik tevreden. Op naar de volgende 20.000 km!
PRIVATE LEASE Ford Focus

Ford Focus 1.5 Black Edition
- 2016

Ford Focus 1.5 150PK TITANIUM 5-DEURS NAVI LM-VELGEN CLIMA P-SENSOREN NL-AUTO KEYLESS START
- 2016

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost ST Line / Trekhaak / B&O Sound / WinterPack / Camera / PDC V+A / Keyless / Lichtmetaal
- 2018