Ford Focus 1.6 16V Futura (2005)

Ford Focus 1.6 16V Futura (2005)

UitvoeringFocus 1.6 16V Futura
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

Nog niet bijster veel kilometers gereden, maar toch vast een review, de updates komen vanzelf wel.

Ik heb deze auto sinds 31 oktober 2005, dit omdat een nieuwe collega bij ons op de zaak de Peugeot kreeg en ik dus een nieuwe auto uit mocht zoeken. Het is de Ford Focus Futura geworden en dan in ’panther-black’ en de 3-deurs uitvoering. Dit omdat ik bij mijn vorige werk ook al een Focus reed (oud model) en ik danig onder de indruk ben geraakt van de Focus en vooral diens wegligging.

De nieuwe valt absoluut niet tegen, heeft een wegligging vergelijkbaar met de vorige, wat dus zo ongeveer de beste in zijn klasse is (erg leuk om erg comfortabel te kunnen rijden maar toch ook snoeihard door de bochten te kunnen gaan als je dat wilt) en de rest is nog beter/mooier gemaakt door Ford.

Gelukkig heeft ook deze Focus voorruitverwarming, ik zou bijna niet meer zonder kunnen, even een minuutje wachten en het ijs smelt zo je voorruit af. Begrijp niet waarom andere merken dat niet overnemen. Verder heeft de nieuwe Focus een groot aantal zaken die de vorige niet had, zoals automatische ruitenwissers en koplampen, elektrisch verstelbare buitenspiegels die ook verwarmd zijn (gekoppeld aan de achterruitverwarming), cruise-control, lekkere middensteun en een automatisch dimmende binnenspiegel. Allemaal zaken waar je ook echt iets aan hebt. De automatische snufjes werken zoals ze horen te doen (vooral de automatische regenwissers werken prettig, nooit meer gehannes met de snelheid, ze passen zichtzelf aan naar jouw wensen)

Het interieur is veel zakelijker geworden, voor mij persoonlijk is dat een verbetering. De materialen zijn daarnaast ook beter, alles sluit mooi op elkaar aan, je hoort geen kraakjes en het straalt luxe uit.

Aan het uiterlijk van de auto zelf moest ik in het begin wennen, maar ik vind de nieuwe mooier dan de oude, zeker de 5-deurs en de wagon zijn een grote verbetering. De 3-deurs is ook mooier, het is nu een echte coupe geworden. Gelukkig passen er op de achterbank nog steeds volwassen mensen, die dankzij een verbeterde instap makkelijker kunnen instappen vergeleken met de vorige versie. Alleen jammer dat je door de kleur elke beschadiging en vuiligheid ziet. Maar ja, het oog wil ook wat.

De auto zelf rijd zoals gezegd heerlijk, je zweeft over de weg maar je kan als je dat wilt ook uitermate lomp rijden, in de bochten zijn maar weinig auto’s in staat om je dan te volgen. De ruimte is voortreffelijk, de voorruit is lekker ver van je vandaan en je arm kan je lekker op de middensteun kwijt. Ik zit alleen nog met mijn rechterbeen te zoeken naar een lekkere positie als ik de cruise-control aan heb staan. Het verbruik is wel minder, op de snelweg 1 op 12 en in de stad 1 op 10, maar dat zal in de zomer wel iets beter worden.

Voor de rest heeft Ford ook wat meer slimmigheden ingebouwd, zoals:
* Als je de deuren opent maar je niet binnen een aantal minuten ook daadwerkelijk een deur opent, gaat de vergendeling er weer op.
* Als de voorruitwisser aan staat en je zet de auto in zijn achteruit, gaat de achteruit wisser automatisch aan.
* De voorstoelen komen nu automatisch naar voren geschoven als je de leuning naar voren klapt. Daardoor is de instap makkelijker.
* De radio heeft een mute knop en een ingang die in het dashbordkastje zit. Leuk voor mensen die een MP3 speler hebben.

*Update 13-11-08

Nog een week (als het goed is) en ik krijg mijn nieuwe lease-Focus (1.8 benzine station in Titanium trim) dus dan gaat deze eruit. Misschien leuk om de afgelopen drie jaar te beschrijven en mijn ervaringen met de auto.

** Ervaringen tot nu toe
De auto rijdt nog steeds fantastisch, had na 25.000 KM al nieuwe voorbanden nodig ;-). De motor is voor een 1.6\'je met 100PK verrassend levendig, ik zal niet veel stoplicht sprintjes winnen maar eenmaal op toeren trekt de auto erg goed met een mooi geluid.

Verder stuurt de auto zoals al vermeld nog steeds erg lekker. Echter ben ik na een proefrit in een nieuwe Focus wel erachter gekomen dat de Futura met sport onderstel wel een beetje te hard is afgeveerd. Dat is ook de reden dat mijn nieuwe Focus geen sport onderstel meer zal hebben.

Het geluid valt ook een beetje tegen, zeker als je hoort wat voor een geluid in de nieuwe Focus gerealiseerd is, echt een wereld van verschil.

Nog niets, al is de versnellingsbak als deze koud is wat hakkerig en mis ik een optie in de boordcompter om het huidige verbruik te bekijken. Daar zal ik nog even voor langs moeten bij de garage. Ook is de ontvangst van de radio wat minder dan bij de oude, maar niet storend.
De deuren zijn daarnaast erg groot, wat in- en uitstappen in krappe parkeerplaatsen lastig kan maken.

Zoals gezegd valt het verbruik wat tegen, maar even afwachten wat de zomer brengt kwa verbruik.

Als laatste is de kleur erg kwetsbaar, alles maar dan ook alles zie je, maar dat wist ik van te voren.

De auto heeft in deze drie jaar een storing gehad (een maandje geleden) en dat was dat een klepje bij de pomp van de stuurbekrachtiging kapot was gegaan. Daardoor liep het reservoir leeg waardoor de bekrachtiging compleet weg gevallen was. Dat rijdt toch wel lastig kan ik melden. Is door de dealer keurig opgelost. Verder geen prolemen ondervonden. Ook de kraakjes die andere mensen melden heb ik gelukkig niet ervaren. Kan misschien komen omdat er pas iets meer als 50.000 KM op de teller staat.

PRIVATE LEASE Ford Focus