Ford Fiesta 1.6 TDCi Titanium (2009)

Ford Fiesta
Ford FiestaFord FiestaFord FiestaFord FiestaFord FiestaFord FiestaFord FiestaFord FiestaFord Fiesta 2013Ford FiestaFord Fiesta IndividualFord FiestaFord FiestaFord Fiesta

UitvoeringFiesta 1.6 TDCi Titanium
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Na anderhalve maand en 8000km wordt het wel eens tijd voor een eerste review.

De Fiesta is in de Titanium uitvoering met X-Pack Multimedia als optie, waarmee je voor deze klasse al van bovengemiddelde luxe bent voorzien. De auto is van binnen even ruim als mijn vorige Opel Astra (model 2003) en de bagageruimte valt zeker niet tegen. Met vier volwassenen is het comfort nog bijzonder goed. De bijtelling van 20% is erg mooi meegenomen, inmiddels zijn er steeds meer soortgelijke modellen beschikbaar. Auto was in april besteld en pas in oktober geleverd, het was het wachten meer dan waard.

Comfort.
Rijgedrag is bijzonder strak zonder dat het comfort al te sportief (spartaans) overkomt. Stoelen zijn goed te verstellen, helaas is de zitting te smal waardoor bij langere ritten het linker dijbeen op de 'wang' ligt en je geregeld even moet verzitten. Dit was ook in de Astra en heeft even tijd nodig voor de boel wat naar je lichaam is ge/vervormd. Meer mensen klagen hierover maar is erg persoonlijk, gezien mijn lengte denk ik dat met name langere bestuurders hier last van hebben.

Rijgedrag
Zoals gezegd, bijzonder strak! Zonder het te beseffen, of een kartgevoel te krijgen, sjees je met de hoogtste snelheden onbewust een rotonde door en worden knooppunten een leuke afwisseling in plaats van een saaie onderbreking van een snelweg rit. De electronische stuurbekrachtiging is de beste die ik ken, heerlijk licht bij lage snelheden en solide zwaar op de snelweg. Bij 120 km/uur is het geluid nog goed, maar het lekkerste voelt de auto aan bij ca 140 km/ uur (3000 toeren). Eerdere kritieken dat de auto boven 120 murf is of te luidruchtig deel ik geheel niet, maar is wellicht ook weer zeer persoonlijk.

Multimedia X-pack
Een echt verwenpakket, ik kan niet anders zeggen. Eerder gehoorde klachten over de USB-poort die incidenteel blijft hangen heb ik ook ervaren. Dealer adviseert de USB Stick opnieuw te formatteren, maar dit is een typisch zoethoudertje aangezien dit totaal geen oplossing biedt. Bij de eerste beurt wacht ik een mogelijke update af.
De bluetooth werkt perfect. De climatecontrol doet onopvallend z'n werk en is dus ook dik voor elkaar. De verwarmde voorruit gebruik ik iedere ochtend dankbaar, ik blijf glimlachen als de beslagen voorruit bij vertrek al meteen helder wegtrekt.

Verbruik
Niet onbelangrijk bij een diesel in deze klasse: het verbruik. Goed, bij stevig doorijden en autobahn, eigenlijk standje 'planken' komt ik niet hoger dan 1:16. Dit is inderdaad minder zuinig dan de fabriekswaarden, maar zoals ik scheef: dan trap ik hem echt op z'n staart. Bij stadsverkeer is de auto opvallend zuinig, bijna 1:19/20. Bij gebruik volgens de verkeersregels, met wel vlot optrekken kom ik uit op 1:23. Ik denk als je echt op zuinigheid wil rijden, 1:25 zeker tot de mogelijkheden behoort. Mijn rijgedrag (+20km/uur boven toegestaan, vlot optrekken, veel snelweg) levert tussen de 1:17 en 1:19 op.

Motor
De 1.6 (of eigenlijk 1.56) klinkt als een tweeliter en doet heel volwassen z'n werk. Niets geen turbogat, geen plotse duwen in je rug: gewoon altijd direct reactie op de kleinste reactie op het gaspedaal. Kruissnelheden van 160km/uur op de autobahn zijn even comfortabel als met een grotere middenklasser. Top is 175 op de navigatie en wordt snel gehaald.
Een groot nadeel, helaas, is voor mij de regeneratieprocedure van het roetfilter. Voor zover ik het heb kunnen nagaan, wordt zonder extra additieven het filter gereinigd door het inspuitmoment te wijzigen waardoor de uitlaatgassen heter worden en het roetfilter het roet kan verbranden. Gedurende dit proces rijdt de auto uiterst belabberd op provinciale wegen. Menigmaal ben ik gestopt om te zien of er sprake was van een lekke band, dus dat geeft aan wat het gevoel is van de auto tijdens dit proces. Ford moet hier gewoon een lampje voor maken, dat aangeeft dat de procedure is gestart en je gewoon weet dat er verder niets aan de hand is. Tweede argument voor dit lampje is, dat bij een onderbroken procedure (als je al thuis bent aangekomen bv.) de ventilator tot 10 minuten blijft loeien (met uitgeschakelde motor!) om de motorruimte te koelen. Leuk als je om 01:00 's nachts thuiskomt, leg dat eens aan je buren uit! Als ik dmv een lampje zie dat de procedure bezig is, kan ik een keuze maken om even door te rijden tot alles weer schoon is.

Nadelen
Tot nu toe zijn er diverse kraakjes, voornamelijk bij de A-stijlen. Irritant is het vorst-waarschuwingslampje dat waarschuwt bij temperaturen onder de 4 graden: dit zit niet in de middenconsole maar naast de motorfuncties bij de toerenteller... de kleuren zijn oranje of rood en leidt ontzettend af. Grootste nadeel is echter het regeneratieproces van het roetfilter, zoals hier boven beschreven.

Voordelen
Al met al is de Fiesta erg veel waar voor z'n geld en, voor zo ver ik heb kunnen nagaan in april 2009, bij het uitzoeken, de enige in z'n soort met zo'n compleet pakket! De nadelen zijn, ondanks de aandacht die ik er aan geef, toch van ondergeschikt belang aan de vele voordelen die ik dagelijks ervaar aan deze auto!

Helaas alweer afscheid

Ivm het faillissement van mijn werkgever gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. Helaas, want tussen de eerste review en nu ben ik nog positiever geworden over de Fiesta.

Het weggedrag nodigt ontzettend uit tot sportief rijden, het verbruik ligt dan vrij constant rond de 1:16. Nog steeds is gebleken dat je onder de 120 km/uur erg zuinig rijd, minstens 1:20. Olieverbruik is niet meetbaar, ik moet wel zeggen dat ik het blok altijd beschaafd warm rijd voordat de KLPD me kan betrappen op m'n enthousiasme.

Tijdens de koudere dagen heb ik ervaren dat de kachel erg lang op warmte laat wachten, zeker icm airco om te ontwasemen lijkt het eeuwig te duren. Voor zover mij bekend, komt dit vaker voor bij zuinigere diesels. De voorruitverwarming is echt een luxe met ijskrabben: eerst de zijruitjes krabben en dan is in de tussentijd de voorruit al dampend klaar van het ontdooien!

Mocht ik in de toekomst weer een leaseauto mogen kiezen, dan ga ik absoluut weer voor de Fiesta.