Fiat Stilo 1.6 16v Active (2002)

Fiat Stilo 1.6 16v Active (2002)

UitvoeringStilo 1.6 16v Active
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2020

4 maanden Fiat Stilo

Op 14 mei 2020 kocht ik een Fiat Stilo 1.6 16v uit het jaar 2002 met toen 213552 op de teller. Ik gebruik de auto voor eigen terrein omdat ik zelf (16 jaar) nog geen rijbewijs heb. Dit is inmiddels mijn 3e auto, en de beste! Toen ik de auto kocht, was de Stilo echt verwaarloosd. De vorige eigenaresse (dat denk ik omdat er nog make-up in de auto lag) was er totaal niet zuinig op geweest en zag het puur als een auto om van A naar B te komen. In de kofferbak lag nog een halve hond aan haren en aan de geur te ruiken was het ook een hond die vaak in de regen speelde, want wat een lucht zat er in zeg! En nog steeds een beetje, omdat het mij nog niet is gelukt om die geur er helemaal uit te krijgen. Maar ondanks dat de auto er verwaarloosd uit zag, was die technisch nog heel goed! Een nieuw project kon beginnen.
Gelijk begon ik met het schoonmaken van de auto zowel van binnen als buiten. Het plakkerige dashboard, wat een bekend probleem bij de Stilo is, werd verleden tijd en ook de hondenharen verdwenen. Toen werd het tijd om de Stilo weer mooi te maken en werden de 15 inch wieldoppen zwart. Later bleek de Stilo toch wat te missen en werd er uit het westen van Nederland een setje lichtmetaal opgehaald en een abarth spoiler die de Stilo was sportiever moest maken. In combinatie met de rode remklauwen begon het echt een mooie auto te worden! Maar er is nog een hele lijst aan dingen wat er nog aan moet gebeuren. Onder andere de radio en speakers zijn aan vervanging toe, en de aanjager werkt niet. Daar ga ik de komende tijd mee bezig. Stay tuned!

De uitgebreide updates ga ik hierop plaatsen, en korte updates zal ik gaan posten op mijn Instagram account (@project_stilo)

Speakers + radio maken en uitlaat lek!

Eindelijk was het zo ver, tijd voor een nieuwe geluidsinstallatie in de Stilo. De oude boxen waren echt aan vervanging toe. Ook de radio deed het niet en dat probleem is vanaf vandaag ook verleden tijd. Om de speakers te monteren moesten de deurpanelen verwijderd worden en dat ging makkelijker dan gedacht. Paar moertjes los en een beetje trekken en klaar is kees. Tijd om de speakers te vervangen, dat ging lastiger dan gedacht. De aansluitingen klopte niet en we moesten dus stekkers losknippen en op een andere manier monteren aan de speaker. Met succes! Want de speakers van JBL werken! Maar wegens tijdsgebrek was het niet gelukt om de speakers achterin te verwisselen. Dat dan maar een andere keer, maar het is zeker de moeite waard! Dan nog de nieuwe antenne, erg simpel en zit vanaf nu achter de voorruit. Je ziet er niks van en de kabels zijn netjes verwerkt achter de A-stijl en de rest in het dashboard. Dat ging ook beter dan gedacht! Langzamerhand wordt het lijstje steeds kleiner.

Later op de dag begon de Stilo wat sportiever te klinken, het bleek dat de uitlaat aan vervanging toe is. Weer iets dat we aan het lijstje kunnen toevoegen.

Klaarmaken voor APK

Een maand geleden begon de uitlaat te lekken, de aandrijfashoes moet vervangen worden, en lampjes die kapot zijn. Het wordt nog een hele klus om de Fiat klaar te krijgen voor de APK. Eigenlijk is het hem niet waard, maar toch ben je dan weer een ervaring rijker. Daarom heb ik besloten om toch de Fiat klaar te maken voor de APK en te kijken wat we er dan mee gaan doen.
De aandrijfashoes is binnen en is het eerste dat we van het lijstje af gaan strepen. Dan gaan we verder met de verlichting en proberen we nog iets aan de uitlaat te doen. Daar komt ook een review van.
Voor de rest doet de Fiat het goed, het is starten en lopen maar wordt de afgelopen tijd weinig meer gebruikt. Het weiland is weer helemaal drassig en is het dus alleen maar slippen. De komende tijd dus veel sleutelen in plaats van rijden. Ik houd jullie op de hoogte!

Eerste APK keuring met de Stilo

7 afkeur punten en 2 aandachtspunten. Dat staat er op het papiertje. ‘Is het de auto waard?’ Vroeg ik de meneer achter de balie. ‘Nee eigenlijk niet, maar in jou geval wel’. Ik heb nog niet eens mijn rijbewijs, en tot die tijd heb ik mooi de tijd om de auto op te knappen. Maar wat is er mis?

Afkeur punten:
- Aandrijfashoes LV gescheurd

Aandachtspunten:
- LV band
- Rem LA loopt aan

Al met al een aantal punten die we aan moeten pakken binnen 3 maanden. Laten we langzamerhand maar eens onderdelen bestellen...

Paar weken verder...

We zijn weer een paar weken verder en er is veel gebeurd. Natuurlijk hebben we veel sneeuw gehad en daar heb ik uitgebreid gebruik van gemaakt. Lekker driften en gek doen met de Stilo. Door de kou is het deurpaneel deels afgebroken. Hebben we voor nu maar even opgelost met schroefjes. De punten voor de APK moet ik nog mee beginnen. Maar ik ga het wel doen. Ben benieuwd hoe dat gaat verlopen. Tijdens de sneeuw ook nog een lekke band gehad, dus rijd nu rond met een lelijke stalen velg. Weer wat te doen dus. Vandaag heb ik samen met een vriend de hele voorkant van de auto af gehaald. Koplampen, bumper, wielkasten, etc. De koplampen moeten vanbinnen schoon, er zit allemaal zand in. Dat van de week maar even afmaken. Al met al dus nog een hele lijst met dingen die we aan moeten pakken. Maar we gaan het oplossen. Alle updates zijn ook te vinden op Instagram onder de naam @project_stilo. Het zou leuk zijn als jullie een kijkje zullen nemen! Tot de volgende.