Fiat Punto 1.9 JTD ELX (2000)

Fiat Punto
Fiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat Punto - interieur

UitvoeringPunto 1.9 JTD ELX
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2003

Deze auto in september van dit jaar aangeschaft, mede gelokt door de (autoexpert)garantievoorwaarden (2 jaar onbeperkt) en de ´keuring op 85 punten door Dekra´. Nu, na 3 maanden en een kleine 11.000 km, moet ik vaststellen dat de auto niet geheel aan het verwachtingspatroon voldoet. Ik begin sterk te twijfelen of de Dekra-keurmeester wel naar de auto gekeken heeft, en de klassificering ’uitstekend’ op het keurrapport vind ik zeker niet van toepassing op mijn auto.
Op zich ben ik redelijk tot zeer tevreden over het rijgedrag en verbruik van de auto (gemiddeld 1:20 tot nu toe). Ook de prestaties zijn uitstekend. De acceleratie is zonder meer vlot te noemen en met enig aandringen is een topsnelheid van 180 km/h op de teller te bereiken. Echter de problemen die ik tot op heden heb ervaren had ik niet verwacht van een auto van deze leeftijd en kilometerstand. Mijn vorige auto was 2 jaar ouder en had 165.000 km op de klok, maar er zijn momenten dat ik met weemoed terug denk aan de probleemloze kilometers die ik met die auto afgelegd heb.
De service van de dealer is op zich goed te noemen.
Als de auto bij hen is voor reparatie krijg ik altijd kosteloos een (bijna) nieuwe auto mee. Ook proberen ze mij altijd zo snel mogelijk te helpen. Dit heeft echter tot nu toe niet geleid tot een probleemloze auto.

Het grootste probleem is de brandstoflekkage bij de motor. Ik ben tot nu toe 3 keer bij de dealer geweest voor dit probleem, en moet helaas constateren dat het nog niet is opgelost. De dealer heeft de retourslangen op de verstuivers vervangen, plus de ´T-stukjes´ op de verstuivers waar deze slangen op zijn aangesloten. Ook zijn de brandstofleidingen van de common-rail naar de verstuivers opnieuw gemonteerd. Helaas wordt ik nog steeds geconfronteerd met een penetrante dieselgeur in het interieur, een vette diesellaag op de achterklep en vlekken op de bestrating van mijn parkeerplaats thuis.
Verder is de lakkwaliteit van de auto beneden alle pijl. Na de aanschaf (helaas niet daarvoor) ontdekte ik een roestplek boven het voorruitrubber en bobbelende lak. Hierover de dealer aangesproken, echter dit viel niet (meer) onder de lak- en carrosseriegarantie. Uiteindelijk op eigen kosten (300 Euro) het dak laten spuiten. Ook elders op de auto verdachte plekken ontdekt, en in de motorruimte op diverse plekken (beginnende) roest.
Resumerend moet ik vaststellen dat de door de reclameslogan gewekte verwachting(´over 2 jaar rijdt u nog steeds zorgeloos in uw autoexpert-occasion´) bij mijn auto helaas binnen 3 maanden al een illussie is gebleken.

6,0