Fiat Punto 0.9 TwinAir Sport (2012)

Fiat Punto 0.9 TwinAir Sport (2012)

UitvoeringPunto 0.9 TwinAir Sport
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2013

Goede eerste indruk

Drie weken heb ik de Fiat Punto 0.9 Twinair Sport nu. Hiervóór reed ik een circa 10 jaar oude Ford Mondeo. De Ford heb ik ingeruild omdat ik meer kilometers ga maken (en zuiniger wil gaan rijden) en de grote kofferbak geen noodzaak meer is, aangezien de (grote) kinderwagen niet meer mee hoeft.

Tot dusver bevalt de Fiat heel goed. Het enige waar ik nog wel aan moet wennen is het geluid van de tweecilinder. De motor "pruttelt" als deze stationair draait. De auto ziet er dus beduidend stoerder uit dan dat hij klinkt. Zeker gelet op het feit dat ik de Sport editie heb gekocht - compleet met spoilers, skirts en 17 inch lichtmetalen velgen. Het bescheiden motortje rijdt echter ontzettend lekker. De turbo doet goed z’n werk, de motor is bijzonder pittig. En het moet gezegd dat als je eenmaal op gang bent, dat dan het gepruttel niet meer hoorbaar is. Sterker, als de motor op volle toeren is dan verandert het geluid in een sportief gegrom.

Als je zuinig wilt rijden dan is het zaak om de toerenteller in de gaten te houden, want trap je het gaspedaal stevig in, dan schiet de toerenteller omhoog en daarmee ook het verbruik. De 6-bak is erg soepel en stelt je in staat om snel, maar desgewenst ook heel zuinig van A naar B te komen. Als je op de speciale eco-knop drukt, dan maakt de motor beduidend minder toeren en wordt deze zeer stil. Ik wissel sportief optrekken af met “rustige cruise control-ritjes”. Na 1550 kilometer is het gemiddelde verbruik 15,5 km / liter (1 op 15,5 dus). Dit gemiddelde is eenvoudig te bereiken, mits je 50km/u in z’n 4e versnelling, 80 km/u in z’n 5 en op de snelweg 100-120 km/u rijdt (in z’n 6). Het schijnt nog zuiniger te kunnen, tot wel 1 op 18, zie: http://www.autovandaag.nl/autotest/7429/slimste-jongetje-van-de-klas-fiat-punto-twinair/). Mijn oude Ford reed 1 op 10, dus dit is een verademing.

Nog even enkele plus- en minpunten op een rij...
PLUS:
- de motorprestaties zijn goed
- de Sport editie kent uitstekende stoelen met elektrisch verstelbare lendesteun
- audio: prima bediening en goed geluid
- prettige cruise control
- mooi interieur en alles is netjes afgewerkt en eenvoudig te bedienen
- het Blue&Me infotainmentsysteem vind ik echt subliem: telefoon, ipod en navigatie zijn heel gemakkelijk te bedienen (met knoppen aan het stuur en via spraak). Alles kan hands-free en werkt uitstekend
- hoewel Fiat verbruikcijfers belooft dat het bedrijf waarschijnlijk niet waar kan maken, ben ik zeer content met het gerealiseerde 1 op 15,5. Ik ben er van overtuigd dat als ik het felle optrekken zou minderen (lees: meer ga letten op de toerenteller en de handige schakelindicator), dat dan nog zuiniger gereden kan worden. Maar ja, ik ben een jonge vent, en wil ook wel eens de motor voelen…

MIN:
- de vering: hobbels en drempels zijn duidelijk voelbaar (maar ik weet niet of andere auto’s in deze klasse beter presteren. Ik heb voorheen altijd grotere auto’s gereden)
- het geroffel / gepruttel als de motor stationair draait
- start/stop werkt niet altijd.