Fiat Panda 900 Young (2001)
| Uitvoering | Panda 900 Young |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 84.500 km |
| KM-stand laatst | 90.000 km |
Leuk
Ik had geen auto nodig, sterker nog in mijn situatie als student (wonend in Groningen, ouders 40 kilometer verder op in Drachten, een busrit van +/35 minuten) was het een totaal overbodige ‘luxe’.
Toch ben je als 19-jarige met je rijbewijs op zak, een leuke bijbaan en geen financiële zorgen wel eens aan het rondneuzen op het internet of je wat leuks op de kop kunt tikken. Eerst wat gekeken naar oudere Volvo’s (340/440) maar uiteindelijk uitgekomen bij mijn moeders eerste auto: een Fiat Panda 900 Young.
De auto is min of meer gekocht in een opwelling. Ik zag de donkerblauwe Panda uit 2001(laatste productiejaar van dit model) staan in Soest. Mijn vader was maar wat enthousiast en daarom heeft hij mij op weg naar een zakelijke afspraak meegenomen en mij afgezet bij de auto.
De staat waarin de auto verkeerde was goed te noemen. De motor lag er goed bij (84.500 kilometer), banden waren aardig en zat goed in de lak. Wel had de auto wat kleine deukjes en een klein beetje roest in de achterbak.
Na het bekijken was ik echter niet overtuigd en heb ik geen proefrit gemaakt, ik had immers nog geen andere vergelijkbare auto’s gezien. Eenmaal thuis aangekomen toch maar bedacht dat ik hem wel erg leuk vond: de verkoper gebeld en gezegd dat hij klaargemaakt kon worden onder voorbehoud van een testrit.
Verkocht
Na de proefrit die ik maakte samen met 2 vrienden (jawel, 3 studenten langer dan 1,80 in een Panda) de knoop doorgehakt. Die middag werd ik eigenaar van een Fiat Panda voor het bedrag van €700,-.
De terugrit naar Drachten vanaf Soest (140km) verliep geheel probleemloos en met een lach op mijn gezicht.
Ik heb in mijn korte periode dat ik mijn rijbewijs heb relatief veel auto’s gereden in vele soorten en maten en wist dat een Panda niet bepaald een racemonster, luxebak of cruiser was.
Ik kocht een auto omdat ik (plotseling) een auto wou, niet meer niet minder. In 3 maanden tijd heb ik 4000 kilometer met plezier gereden in mijn Panda. Probleemloos overigens, het enige dat ik heb moeten investeren in materialen was het rubbertje van de ruitenwisser à 4 euro.
Het grote voordeel van de Panda is dat deze voor (nagenoeg) iedereen aan te schaffen en te onderhouden is. Wel is het belangrijk om op de staat van de auto te letten bij de aanschaf, belangrijke punten hierbij zijn roest, banden(grote investering op het aanschafbedrag) en de APK.
De auto gedraagt zich prima als stadsauto om vanuit Drachten in de omliggende dorpen te komen, of voor de snelwegkilometers tussen Drachten- Heerenveen en Drachten- Groningen. Met een verbruik van gemiddeld 1 op 18/19 kon ik zonder zorgen komen waar ik wou. Ik zal dan ook zeker een Fiat Panda aanraden aan hen die een goedkope auto zoeken als tweede auto, of voor mensen die niet zoveel kilometers rijden als ik. Als reisauto is het natuurlijk niet een aanrader; daar is deze budgetauto dan ook nooit voor bedoeld geweest.
Afscheid
Na 5000 kilometer gereden te hebben met de Panda heb ik deze te koop gezet voor een bedrag van €890,-. Dit lijkt aardig veel, de prijs was echter ‘marktconform’.
Niet veel later is 'ie verkocht (misschien wel helaas...)voor een leuk bedrag.