Fiat Marea Weekend 1.6 16V ELX (1999)

Fiat Marea Weekend
Fiat Marea WeekendFiat Marea WeekendFiat Marea WeekendFiat Marea WeekendFiat Marea WeekendFiat Marea WeekendFiat Marea - interieurFiat Marea - interieur

UitvoeringMarea Weekend 1.6 16V ELX
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2001

Het is een veel mooiere en ruime auto dan mijn vorige auto, de Fiat Palio Weekend 100 16V van 01-1998. Het grootste nadeel aan de Fiat Palio Weekend was dat hij een stuk smaller was dan de Fiat Tipo 1.4 i.e. DGT van 02-1991.
Maar het grootse voordeel was de sterke 1600 16 klepper motor met 101 pk tegenover de 1400 i.e. 71 pk van de Tipo.
Vooral in de bergen was het veel beter met de 1600 motor. Net als de grote en ruime kofferbak van de Palio was een mooie aanwinst. Maar we misten de bredere stoelen uit de Tipo. En we misten ook wat je voor die tijd bijna niet kon missen, de AIRCO.

Dus wij gingen op zoek naar een ruimere stationwagon met airco. Dat was al gauw een Fiat, omdat wij enorme Fiat-fans zijn. Maar we hebben ook nog even bij Peugeot gekeken, omdat onze toenmalige Fiat-dealer was overgestapt op Peugeot. Maar daar kregen we niet veel inruil voor onze Palio.

Toen was er een occasionshow bij een andere officiele Fiat-dealer in Putten. Die gaf ons 4.000 gulden meer inruil dan onze toenmalige dealer! Er stond bij die Fiat-dealer een mooie Fiat Marea Weekend 100 16V SX van 05-1999 met automatische airco. Maar dan hadden we toch weer iets minder luxe dan op onze Fiat Palio. Dus wilden we liever een Fiat Marea Weekend 100 16V ELX met airco.

Toevallig had die Fiat-dealer een luxe en mooie donkerblauwe Fiat Marea Weekend 100 16V ELX van 05-1999 ingeruild met veel extra’s o.a. automatische airco, high-autoradio met bediening op het stuur en 6 speakers + een CD-wisselaar voor 6 cd’s, lichtmetalen velgen, metallic lak, radiografische afstandsbediening voor centrale vergrendeling en trekhaak met afneembare kogel. Dit was een auto helemaal naar onze wens.
De inruil van de Palio was goed, dus hebben we deze Fiat Marea Weekend 100 16V ELX van 05-1999 maar gekocht. Sindsdien is de auto zeer goed bevallen en zijn we ruim 35.000 km verder. Met veel plezier!!

Wij denken dat we de Fiat Marea Weekend 100 16V ELX nog tot 100.000 km door zullen rijden. Als de Marea Weekend ongeveer 100.000 km heeft gereden, hopen we dat de Fiat dealer dan al demo’s (gebruikte) Fiat Stilo Multi Wagons heeft staan. Want dat is waarschijnlijk toch wel de mooiste auto, na de Marea Weekend.

Nou de Marea gaat ineens wel erg veel in onderhoudskosten omhoog!

6 dagen voor de vakantie:

Auto wil niet meer starten, na enig aandringen lukt het gelukkig wel. Maar gelukkig heeft hij het in de vakantie weer goed gedaan, maar wel met een nieuwe accu!

Ook hadden we bij de 80.000 beurt een setje hulpveren laten monteren, omdat de Marea erg laag over de grond ging. Dit hebben we op vakantie goed kunnen uitproberen. En ja hoor geen een keer de grond geraakt, en toch fietsendragen achterop en bagagebox op het dak. Top! Een echte aanrader, hulpveren achter, als je hem vaak belaad!

Bij 20.446 km heeft de Marea een 20.000 km beurt gehad.

Toen wij de Marea Weekend 100 16V ELX kochten had hij 34.680 km gereden en kreeg hij een 40.000 km beurt + de nieuwe voorbanden. Ook werd het bij aankoop gratis hondenrekje + de nieuwe EURO-kentekenplaten gemonteerd. Ook werd het rechter achter zijscherm gespoten i.v.m. met een kras.

Bij 36.500 km hadden we een spijker in de rechtervoorband.

Bij 40.231 km werden de speakers gecontroleeerd i.v.m. kraken. Tevens was er een iets mis met het ABS-remsysteem. En kregen we een nieuwe sleutel want er was ereen kapot, deze sleutel was nog garantie werk. En er zat ook weer een spijker in 1 van de banden. Er werden ook kleine deukjes in de motorkap en rechter achterportier verwijderd.

Bij 57.689 km kreeg de Marea een 60.000 km beurt
en een nieuwe stekkerdoos voor de trekhaak en de verplichte APK-keuring. En werd de achterklep onder garantie gespoten want de lak liet los en begon te roesten!

Bij 62.063 km werd de achterdemper vervangen omdat deze was afgebroken en toch niet lang meer zou meegaan.

Nu bij 64.000 km rammelt er alleen nog iets, maar wat het is ??

Nu bij 69.000 km rammelt het rammeltje nog steeds. En verder zijn de achterbanden schuin afgesleten/glad, die halen de volgende APK niet meer.

Nu bij 72.600 km wilde de Marea niet meer starten, stuurbekrachtiging en rembekrachting vielen uit onder het rijden. Het probleem was volgens de ANWB dat er iets kapot was in het eindstation van de ontsteking kapot was. Maar dat was niet zo de BDP-sensor was kapot en waarschijnlijk ook de katalysator maar dat is nog niet zeker. Ook begint de Marea bij de buiten spiegel te roesten dat is al de tweede keer dat hij kleine roest deeltjes vertoont, hierover moet ik nog naar de dealer.

Nu bij 75.192 km is een velgendop van een van de lichtmetalen velgen gejat. Die dingen zijn nog
verrot duur 22.71 euro.

Nu bij 77.638 km heeft hij een 80.000 km beurt + APK gehad. Toen de rekening binnen kwam schokken we
ons rot bijna 1.300 euro aan reparaties. Maar dat krijg je al gauw want 4 nieuwe banden van het merk Pirelli P6000 in de maat 195/55/R15TL 85H dat kost al ruim 400 euro. De distrubutie riem moet nog vervangen worden want die was niet op voorraad, ook zouden er een set hulpveren achter worden gemonteert omdat de standaart achtervering slap is (de auto ligt met de achterkant erg laag op de weg trekhaak + uitlaat raken vaak de weg) ook deze waren nog niet binnen. Dus voor deze reparatie moet de auto nog een keer terug.

Nu bij 79.815 km is de distributie riem + riemspanner + nog een riem en een lager vervangen. Ook zijn de hulpveren achter gemonteert, de Marea hangt nou niet meer zo laag op de weg. Dus voor de mensen die ook een Marea die laag op de weg ligt hebben, kunnen het beste ook hulpveren laten monteren. De kosten waar samen met de bovenstaande beurt ruim 1.700 euro!! Door de hoge kosten kregen we de leen auto gratis mee, dit is dan nog wel leuk.

Bij 79.903 km was de rechterband leeg.... wel erg vreemd nog geen 100 km zijn er vier nieuw banden gemonteert! Wat bleek het ventiel was niet helemaal goed. Dus nieuw ventiel erin en rijden maar...

Bij 85.492 km wil hij niet meer starten. Bij de garage wordt de benzine inspuiting gecontroleert, die is helemaal oke. Accu door gemeten, die zou het wel eens geweest kunnen zijn. En aangezien dat een accu ongeveer 4 jaar mee gaat, word deze vervangen, weer ruim 75 euro lichter!

Ook de airco die het niet helemaal zou als hij moet doen. Er komt een hoop herrie onder het dashboard vandaan! En de buitenspiegel-arm begint steeds meer te roesten.

Bij 89.937 km was er een lampje kapot, namelijk het linker stadlicht voor.

Bij 95.800 km is de rechter zijkant gespoten i.v.m. een deukje en krassen.

Bij 96.200 km is de airbag sensor + kachelmotor vervangen. dit was bijelkaar een aardige rekening ruim 450 euro!

Ook begint de Marea nu onderaan de voorbumper licht te roesten!

6,0