Dacia Duster TCe 100 Bi-Fuel Comfort (2022)
| Uitvoering | Duster TCe 100 Bi-Fuel Comfort |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2022 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 42.000 km |
| KM-stand laatst | 42.000 km |
Een Roemeen met Frans comfort
Een bluf-suv gekocht!
Echt een bluffer dit; stoere looks, flinke bodemspeling en toch maar fwd en een 3-cylinder 1.0 blokje voorin.
Eigenlijk was ik in de markt om mijn Clio Estate in te ruilen op een Captur 1,3. En toen zag ik de Duster staan. Al sinds introductie een zwak voor deze geestelijk opvolger van de Lada Niva. Helaas met 4x4 amper te vinden en al helemaal niet op lpg. Nog even gezocht naar een diesel; de beste motor voor een auto als deze.
Maar na een proefrit was ik meteen verkocht, door een Dacia nota bene!
Lekker soepel geveerd en banden met veel lucht erin, demping is trouwens op orde, fijne zit achter het stuur en dan over die hoekige motorkap kijken; voelt een beetje LandRover-achtig....
Voor mijn werk kom ik wel eens op bospaden en dat is een stuk comfortabeler geworden, ook de flinke bodemspeling is daarbij fijn. Ergonomisch zouden ze bij Dacia iets beter moeten spieken bij Renault, maar de geluidsisolatie is dan weer veel beter op orde.
Motorgeluid is amper waarneembaar; dus opletten bij optrekken geblazen, want de eerste versnellingen (van de zes) zijn kleiner gestoken dan je gewend bent.
De eerste 3.800km zitten er sinds de aankoop op, onder meer een retourtje wintersport, en dat is een plezierige ervaring geweest. Het verbruik op lpg valt mee; de laatste tankbeurten lijken naar 1:14 te wijzen. Wel vaak alleen in de auto en de eco-knop ingedrukt en 80km wegen en op winterbanden.
Op wintersport (drie inzittenden en een volle kofferbak; flinke kofferbak trouwens met volgens het boekje 478 liter) leek het meer 1:12 te zijn. Maar bij ca. € 1,- per liter is dat niet zo vervelend.
Dit is pas de eerste indruk na nog geen 4k km's, updates zullen volgen. Over betrouwbaarheid kan ik dus nog niet echt iets zeggen, voorlopig vier sterren gegeven. Prestaties; dit is geen hardloper met 101 pk voor dik 1200kilo, en ook niet scherp hoeken. Maar het verbruik valt niet tegen.