Cupra Leon Sportstourer 1.5 eTSI Business Edition (2023)

Gebruikersreview

Cupra Leon Sportstourer 1.5 eTSI Business Edition (2023)

UitvoeringLeon Sportstourer 1.5 eTSI Business Edition
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2025

Van Seat Leon naar Cupra Leon

Na 6 jaar met veel plezier in een Seat Leon ST met 1.0 TSI motor te hebben gereden was het tijd voor wat anders. Omdat mijn Seat Leon ondanks de krap bemeten motor en gebrek aan noemenswaardige opties best goed bevallen was ging ik op zoek naar een nieuwe tweedehands Seat Leon station, dit keer een FR uitvoering. Al snel kwam ik echter bij het voor mij nog onbekende merk Cupra terecht. Stoerder, sportiever, en met een net wat agressievere smoel dan de Seat.

Vrijwel alle Cupra Leon's op gaspedaal.nl zijn echter de plug-in hybride varianten. Omdat ik zelf geen laadmogelijkheid aan huis heb en het elektrische bereik van deze generatie zeer beperkt is wilde ik een uitvoering met alleen brandstofmotor. Uiteindelijk terecht gekomen bij een mooi uit Duitsland geïmporteerd exemplaar met 1.5eTSI mild-hybrid aandrijving.
Helaas bleek de auto in het verleden rechtsvoor wat lichte schade gehad te hebben, maar dit is allemaal keurig hersteld.

Na de eerste kilometers werd me al duidelijk dat dit een heel ander beestje is dan de Seat Leon met handbak die ik hiervoor reed. De motor levert meer dan voldoende vermogen en de DSG schakelt comfortabel. De grote halflederen sportstoelen houden je goed vast. Het heeft me alleen wel relatief veel tijd gekost om een comfortabele zitpositie te vinden, maar dat ligt meer aan mij dan aan de auto of de stoelen.

Op het infotainment systeem en designkeuzes in het interieur is flink wat aan te merken. Het vrijwel geheel ontbreken van fysieke knoppen betekent dat alles op het touchscreen gedaan moet worden. Als IT'er & zelfbenoemde nerd vind ik dat geen probleem en kan ik er snel aan wennen, maar bestuurders die digitaal minder bekwaam zijn zullen hier meer moeite mee hebben.

Bijna 2 jaar, 18000km, en hinderlijke rijhulpsystemen

Inmiddels rij ik ruim anderhalf jaar in de Cupra Leon en het is nog altijd een feest om achter het stuur te kruipen. Zoals ik al had vermeld heeft de auto in het verleden wat schade gehad, maar hier is niets van te merken. Hij rijdt nog steeds net zo fijn en strak als toen ik hem ontving. Wel valt op dat de auto vrij stug geveerd is. Dat was mijn Seat Leon ook al, maar oneffenheden in het wegdek zijn in de auto goed voelbaar. Zelf stoor ik me er niet aan, maar passagiers willen hier nog weleens commentaar op leveren. Tijdens een roadtrip naar Duitsland afgelopen zomer heb ik de Cupra flink de benen kunnen laten strekken, en ook bij snelheden van 160-180km/h blijft de auto comfortabel.

Dan de rijhulpsystemen. Bij het starten is automatisch Lane Assist en Front Assist ingeschakeld. Ik rijd veel op polderwegen met slechte belijning, en meer dan eens begint de lane assist aan m'n stuur te trekken. Nogal gevaarlijk als er een tractor je tegemoet komt...
Gelukkig is met 3 tikjes op het touchscreen de lane assist uit te schakelen.
Ook de Front Assist is regelmatig overenthousiast. Piepjes en waarschuwingen als je sportief naar een voorligger rijd, of zelfs iets te dicht langs geparkeerde auto's rijdt. Ook meer dan eens gehad dat de auto zelf op de rem gaat.... Dit schijnt er allemaal bij te horen bij moderne VAG auto's van deze generatie.

Qua betrouwbaarheid en kosten heb ik eigenlijk niets op te auto aan te merken.
Wel een paar kleine kwaaltjes:
- Front Assist foutmelding als er sneeuw of condens op de radar zit. Bekend issue van alle VAG auto's met dit systeem. Verdwijnt als de radar weer vrij is.
- Één keer bij het starten foutmelding gehad: "Storing 48-volt systeem". Na het uit / aanzetten van de auto was de melding weg, daarna ook nooit meer gezien.

Kosten:
- Eind 2025 merkte ik een vieze geur in het interieur. Zelf interieurfilter vervangen: €13,72
- Februari 2026 onderhoudsbeurt bij dealer: €600,98

9,5