| Uitvoering | Formentor 1.5 e-HYBRID Business |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 173 km |
| KM-stand laatst | 14.000 km |
Aflevering en eerste indruk
Na een aantal maanden wachten kon ik eindelijk mijn nieuwe auto ophalen. Na 5 jaar met veel plezier in een Fiesta te hebben gereden waarvan het leasecontract afliep, moest ik iets nieuws kiezen. Ik wilde graag hybride zodat ik woon/werk (ca 60km op een dag) elektrisch kan afleggen. Wanneer ik verder moet of in de zomervakantie met een vouwwagen ga rijden, kan ik dan mooi op brandstof verder.
Hierdoor werd mijn keus beperkt. Ik kwam uit bij de auto's van VAG vanwege de flinke elektrische range. Ik houd van een leuke sportieve auto dus kwam Cupra al snel in beeld. Even was er twijfel tussen de Cupra Leon en de Formentor, maar na een vakantie in de Spaanse Pyreneeën was ik helemaal weg van de Formentor. Een stoere en sportieve auto. Ik ben normaal niet van de cross-over/SUV, maar dit voelt anders en sportiever aan. Dat de Leon door de hybride aandrijflijn een kleinere kofferbakinhoud heeft dan de Fiesta had, was nog een extra aanleiding om de Formentor te kiezen.
Na een paar kleine ritjes gedaan te hebben kan ik niet anders dan heel tevreden zijn. Veel power (waarom zou je de 272pk nog nodig hebben?) en een heel fijn rijdende auto.
Hij gaat al heel snel mee naar Oostenrijk en dan een week later naar Frankrijk. Direct flink wat kilometers, ik verheug me nu al op de ritten!
Snel meer...
Het eerste halfjaar, ups en downs
Inmiddels een half jaar verder en al genoeg beleefd met de auto, in positieve en negatieve zin...
De wintersport ritten naar Oostenrijk en Frankrijk waren heerlijk, wat een verschil in comfort en gemak met mijn vorige auto (Ford Fiesta ST-Line). Enorm prettig rijgedrag gecombineerd met meer dan genoeg vermogen en met DCC ook nog goed aan te passen. Ook voor de dagelijkse woon-werkritten bevalt de auto mij erg goed. Ik kan deze volledig elektrisch afleggen en doe dit ook nagenoeg altijd. Voor langere afstanden of als ik een keertje vergeet te laden, schakelt de benzinemotor soepel bij. Inmiddels zijn de Franse Alpen ook met vouwwagen bereikt en heeft de auto hier geen enkele moeite mee gehad. Door het gewicht van de auto zelf merk je ook dat deze erg stabiel rijdt met een aanhanger erachter.
Het verbruik tijdens elektrisch rijden viel mij in de winter tegen. Alhoewel logisch, schrok ik toch van de relatief beperkte range. Toen het warmer werd, kwam deze stuk meer in de buurt van de WLTP opgave en ben ik wel erg tevreden.
Op benzine is het tot 100-110km/h in hybride modus een keurig verbruik van ergens tussen 18-20km/l, echter dus ook met wat elektrisch verbruik. Valt dit weg of ga je sneller rijden gaat het verbruik wel hard achteruit. Opnieuw logisch uiteraard.
Inmiddels ben ik gestopt het verbruik op AutoWeek bij te houden. Het werkt onprettig en de berekening is onrealistisch. Als ik een maand niet tank en alleen laadt is de km-stand tussen beide tankbeurten enorm waardoor het verbruik onrealistisch goed lijkt. Aangezien ik bijna elke dag de auto moet laden, hield ik de km-standen van de laadbeurten ook niet meer goed bij en werd dit ook onrealistisch.
Het laden heb ik weinig op aan te merken. Dit gaat zoals verwacht, recent een keertje het snelladen getest en dit werkt ook keurige de piek kwam zelfs kortstondig boven de 50kW uit!
Dan ook een punt van kritiek. In hoeverre dit de auto aan te rekenen is of de dealer die de auto heeft uitgeleverd, mag je zelf bepalen. Vlak na terugkomst van beide wintersport trips ging midden in de nacht het auto alarm af, in totaal een stuk of 4 keer. Ik heb van alles geprobeerd, maar de auto deed helemaal niks meer. Alle schermen waren zwart, geen licht deed het meer. Uiteindelijk was (gelukkig) de 12v accu leeg waardoor ook de alarmen ophielden. De auto is afgesleept naar de dealer (ik had de auto op dat moment 4 weken in bezit) waarna zij constateerden dat de zogenaamde PV4RC update nog moest worden uitgevoerd. Deze update lost allerlei bugs en problemen op, van samenwerking tussen elektromotor en benzinemotor, tot kleine dingen als interieur lampjes die plotseling aan gaan en de sfeerverlichting die niet goed werkt. Het is een enorm zware update die alle computers in de auto bij langsgaat en updatet. Hierdoor is het noodzakelijk dat de update bij de dealer wordt uitgevoerd. Helaas was er een kans dat dat de update niet slaagde als er minimaal één module niet zou meewerken. Dit was uiteraard het geval, in mijn geval was het de ECU waar de update op bleef vastlopen. Na tussenkomst van de importeur (PON) en Cupra vanuit Spanje is besloten de ECU te vervangen. Hierna is de update opnieuw uitgevoerd en slaagde deze gelukkig wel. In totaal ben ik de auto bijna 4 weken kwijt geweest hierdoor, 3 dagen minder dan dat de auto daarvoor in bezit had. Op de vraag waarom de update niet was uitgevoerd vóórdat dat ik de auto uitgeleverd kreeg, was het antwoord dat de dealer niets vergoed kreeg als er geen storingen waren geconstateerd. Naar mijn mening een verkeerde aanpak, aangezien de gebruikerservaring altijd voorop zou moeten staan. Sinds ik de auto weer terug heb, heb ik weinig issues meer gehad. Eens in de paar maanden loopt het multimediascherm even vast of blijft zwart na het starten van de auto. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door de aan/uit-knop van het scherm 10 seconde ingedrukt te houden. Maar mijn weten een VAG-issue en niet specifiek deze auto.
Ondanks de valse start ben ik nog steeds erg tevreden en rijd ik met veel plezier rond in mijn Formentor. Op naar nog veel meer kilometers!