Citroën Xantia Break 1.8i 16V (1998)
| Uitvoering | Xantia Break 1.8i 16V |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1998 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand bij aanschaf | 117.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Na 7 BX’en te hebben gehad tijd voor zijn opvolger. Niet zo markant als de BX, wél een duidelijk kwaliteitssprong voorwaarts. Veel safer gevoel ook. Meer een brok auto. De Break vind ik de mooiste Xantia. Vrijwel niemand vind ’m lelijk. Mooi harmonieus geheel. Elegante, stijlvolle auto. Roept geen agressie op. Echter type II zónder mistlampen voor is net een boot... Type I (van voor 1998) klopt van voren beter.
De auto is erg ruim, 1690 l max. en je komt dus nooit voor verassingen te staan. Ideale gezinswagen ook vanwege de grote deuren en de lage tildrempel achter. Voldoende stahoogte ook. Voor lange mensen (zelf 1.91 m)uitermate geschikt, de A-stijl zit niet vlakbij mijn hoofd zoals veel moderne auto’s hebben.
Mooie materialen, uitstekende stoelen, bestuurdersstoel ook in hoogte verstelbaar én lendensteun. Veel opbergvakjes. Overzichtelijk dashboard. Airco (klimaatcontrole) is lastig te bedienen.
Behoorlijk zuinig ook: Normaal gesproken 1:12 a 1:13. Uitschieters naar 1:14 en zelfs ruim 1:15. Na 700 km ga ik eens tanken (65 l tank). Motor is voor Nederland voldoende (112 pk) hoewel ik zelf nog wat meer power (reserve) zou willen hebben. Volgende wordt een 2.0i 16V (zelfde gewichtsklasse (tot 1350 kg).
Hydrauliek, tja hierdoor rijdt je in een waanzinnig comfortabele auto. Gladstrijken die weg. Deze wordt goed onderhouden (na aanschaf ’nulbeurt’ en daarna elk jaar controle) dus dat valt niet negatief op.
Veilige auto. Halverwege 1998 kwam modeljaar 1999 en daarom zitten er 4 airbags in. Veilig weggedrag ook, goedmoedig. Zeer goede remmen (4 schijfremmen rondom, helaas geen ABS). Overzichtelijke carrosserie, weinig dode hoeken.
Kofferbak was bij aanschaf behoorlijk nat. Achterklep Break dicht niet goed af, is een zwak punt. Heb ik via de Xantia website kunnen oplossen door de boel met ramenkit af te kitten. Daarna nooit meer problemen. Deuren kraken allemaal, kan exemplarisch zijn. Bij aanschaf van deze dealeronderhouden auto bleek er aan de hydrauliek nooit wat te zijn gedaan: zat vrijwel geen gas meer in. Bolletjes vullen bij de specialist, reinigingsvloeistof erin tijdelijk en klaar. Nieuwe radiateur. Nieuwe uitlaat, normale onderhoudsspul. Airco niet kapot van.