Citroën C5 Tourer 2.2 HDiF Exclusive (2008)

autoreview

Citroën C5 Tourer 2.2 HDiF Exclusive (2008)

Signalement

UitvoeringC5 Tourer 2.2 HDiF Exclusive
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008
KM-stand laatst173.661 km
Lezerswaardering: 8%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 15.000 km

"Je gaat toch niet van een BMW naar een Citroen?"
Of: "Ben je in functie achteruitgegaan?"

Dit zijn kort samengevat de reacties als je overstapt van een BMW 320d naar een Citroen C5. Totdat de critici op de parkeerplaats ineens oog in oog staan met de C5.... Met uitzondering van de Mini Cooper die ik ooit had, kreeg ik nog nooit zoveel complimenten op het uiterlijk van een nieuwe auto als op deze. En het moet gezegd worden... Citroen lijkt inderdaad sinds een jaar of 30 weer het licht gezien te hebben.

Hoe ben ik tot deze keuze gekomen?

April 2008. Tijd voor een nieuwe lease-auto. Geen vrije merkenkeus, maar voldoende fantastische keuzes uit een lijst met ongeveer 12 merken. Drie uitgangspunten:

1) De bijtelling is me meer dan voldoende, dus proberen niet duurder uit te komen dan de 46.000 euries waarvoor mijn vorige auto (BMW 320d) bij de Belastingdienst te boek stond.

2) Carrosserievariant stationwagon, in verband met praktische bruikbaarheid. En het lijkt een detail, maar na 5 hatchbacks die de BMW voorgingen in mijn autohistorie bleek ik zo'n achterruitenwisser ineens te missen!

3) Praktische luxe zoals bijvoorbeeld ingebouwde navigatie en het liefst zo goed mogelijke stoelen, een onmisbaar onderdeel bij 65.000 kilometers per jaar.

Overwegingen (van iemand die totaal onbevoordeeld ten opzichte van enig merk is, enkele niet in onderstaande lijst genoemde merken daargelaten):

BMW 3-serie Touring. Meer luxe dan in de vorige, betere stoelen, stationvariant en dezelfde bijtelling? Onmogelijke eis. Plus het feit dat er een update aankwam die er nog niet was en ik wel weer zin had in de frisse aanblik van een andere auto. Ondanks dat mijn 320d uit 2005 werkelijk fantastisch gefunctioneerd heeft. Zie een andere review van mijn hand.

Audi A4 Avant. Overwegingen vrijwel dezelfde als bij BMW, behalve het feit dat het hier wel om een nieuw model ging. Echter, had ik de A4 op hetzelfde uitrustingsniveau als de C5 willen brengen, dan was het eenvoudigweg een veel duurdere auto geweest.

Volvo V50 of een basis V70. De V70 was geen compromis tussen mijn luxe-eisen en betaalbaarheid. V50 wel, maar met alle toeters en bellen liep de prijs ook aardig op en ondanks de update uit 2007 blijft het toch een model uit 2004. Kon me uiteindelijk niet overtuigen dus, ondanks dat de D5 me een erg fijne auto
leek.

Peugeot 407 SW. Niet verder gekomen dan de folder op internet. Geen duidelijke argumenten. Meer het gevoel van een ook alweer een tijdje meelopend model.

Ford Mondeo / VW Passat. Niet eens op internet gekeken. Vast en zeker hele goede auto's, maar raken bij mij geen snaar, hoewel vooral de Mondeo er wat mij betreft erg goed uit ziet.

Renault Laguna Estate. Was deze het toch bijna geworden! Diverse proefritjes in gemaakt. Over het uiterlijk is al veel gezegd en inderdaad, het kan een stuk spannender, maar wat overtuigt deze auto met zijn vele waar voor het geld! Prachtig dashboard en een rijke uitrusting met o.a. standaard navigatie en bluetooth telefoonverbinding. Van de twee nieuwe Fransosen is dit absoluut de sportieve variant (zeker de 175 en 180 pk diesels zijn eenvoudigweg sneller dan de Citroen en sowieso strakker geveerd). Echt een absolute aanrader en misschien zelfs een ondergewaardeerde auto.

Citroen C5 Tourer. Als allerlaatste nog even bij Citroen langsgegaan, omdat ik gehoord had dat de nieuwe C5 (toen alleen nog de sedan) bij de dealer zou staan. Zonder enige verwachting ernaar toe gegaan, vanwege het weinig spannende beeld dat me bij stond van de vorige C5. Echter de aanblik van de nieuwe C5 pakte mij onmiddellijk, zowel qua exterieur als qua interieur. Tuurlijk, een criticus zou kunnen zeggen dat het een Franse Passat is, maar ze heeft in mijn optiek toch een uniekere uitstraling. Ik maak daar verder geen woorden aan vuil, zoiets blijft immers persoonlijk. Bekijk de foto's en vorm uw eigen oordeel.

Plaatsgenomen achter het stuur werd ik verrast door en getrakteerd op het fantastische luxegevoel van deze (Exclusive) uitvoering, dat in diverse details schuilt. In mijn optiek meer luxegevoel dan in een A4, wat een heel goed in elkaar geschroefde auto is, maar het is in de A4 rationaliteit dat de scepter zwaait. Waar de Renault de sportiefste van de twee nieuwe Fransosen is, daar neemt de C5 absoluut de leiding qua luxe. Het interieur riekt (spreekwoordelijk) meer naar pluche, door de fantastisch mooie klokkenwinkel, de dikkere materialen en de stoelen die beter de naam fauteuils dragen.

Uitvoering:

Zoals gezegd een station uitvoering. Niet alleen qua bagage erg handig, maar ook vanwege de hoofdruimte achterin, die wat rianter is dan in de C5 sedan. De Exclusive uitvoering trok me erg aan met het Hydractive III plus veersysteem, elektronische handrem, de werkelijk prachtige half leer / half stof stoelen met elektrische bediening en de bij de Tourer elektrisch bedienbare achterklep. Helaas zelfs op deze uitvoering geen standaardnavigatie, dus PACK Navidrive erbij. Centrum Rotterdam vraagt helaas ook om PACK Protection. Metallic lak lijkt me logisch. Dan nog een motor erin: de 2.0 HDiF rijdt zeker prima (en, eerlijk is eerlijk, is beter voor het milieu dan de 2.2), maar ik was nu eenmaal al verwend door de 163 pk's uit mijn vorige auto... De 2.2 HDiF is van de handgeschakelde versies uiteindelijk de interessantste qua prestaties. Wegdraaibare trekhaak eronder en .... klaar! Totaalprijs? 45.000 euro en nog wat (ja, dit is voor de C5 een best prijzige uitvoering, deze schoonheid staat ook al voor heel wat minder bij u voor de deur). Alle eisen ingewilligd en dat op een auto die naast alle ter zake doende rationele argumenten vooral een heel erg positief gevoel bij me opriep en mij het idee gaf voor een enorm mooie auto gekozen te hebben.

De eerste ervaringen, na 15.000 km:

Korte samenvatting: ik geniet dagelijks geniet van het rijden in deze auto. Wat rijdt ze simpelweg vorstelijk, mede dankzij de grootte van de auto (erg stabiele wegligging, ondanks de hydropneumatische vering), de reeds genoemde fantastische fauteuils met de talloze (elektrische) verstelmogelijkheden en de heerlijke stilte in het interieur. Ook de trekkracht bevalt goed. De 173 pk 2.2 HDiF motor herbergt voldoende vermogen voor vlotte acceleraties en inhaalacties. Genieten!

Autoweek schreef in een van haar nummers iets als "kwaliteit gaat richting het niveau van BMW, hoewel hij het net niet haalt". Dit kan ik inderdaad bevestigen. Laten we zo zeggen: op het eerste gezicht lijkt deze uitspraak niet waar. Het feit dat ze het BMW-niveau net niet haalt, schuilt namelijk in hele kleine details. Bijvoorbeeld een afdekklepje voor een bagagenet dat een net iets te plastic afwerking van binnen kent (erg fragiel). Of het feit dat de motorkap simpelweg op een steeltje omhoog blijft staan in plaats van op een gasveer. De cruise control bij BMW (net als bij Audi) is met de aparte steel aan het stuur vele malen handiger dan bij Citroen, waar dit met de knopjes op het stuur gebeurt. Zo'n steel bedient gewoon veel eenvoudiger en is blindelings veel makkelijker te vinden, temeer daar er nogal een veelheid van knopjes op het Citroenstuur zit. En inderdaad: heel af en toe (maar gelukkig zeer zeer zelden) toch een resonantie hier en daar.

Helemaal niet erg, omdat dit op een minimaal niveau is, maar inderdaad: net geen BMW-kwaliteit. Oftewel: dingetjes op het pietlut-niveau. De positieve boodschap hieruit is in feite dat Citroen nog maar heel weinig hoeft te doen om te kunnen beweren dat ze daadwerkelijk Duitse kwaliteit vervaardigen. Mijn algehele gevoel van tevredenheid wordt door de genoemde pietluttigheden dan ook absoluut niet weggenomen. Het vorstelijke gevoel van deze auto maakt dit meer dan goed!

Verder blijkt die elektronische handrem echt een handige optie te zijn!

Wat wel gezegd moet worden, is dat de losse TomTom die ik in mijn vorige auto gebruikte qua routesuggesties veel prettiger was dan het ingebouwde systeem in deze Citroen. De routes die worden aangedragen zijn in de bebouwde kom soms ronduit onlogisch (en zelfs soms irritant: voorbeeld is een manoeuvre over een parallelweg, terwijl uiteindelijk weer de hoofdrijbaan wordt gekozen). Drie puntjes die opvallen zijn verder ten eerste de bediening van de ruitenwissers. Om de automatische stand uit te schakelen, moet eerst weer een keer worden opgeschakeld naar de normale intervalstand (waardoor sowieso nog een keer wordt gewist) en dan weer een keer naar beneden. Dat had toch anders gekund? Verder: over automatische standen gesproken, de keuzes op de verlichtingshendel mist mijns inziens een stand. Het is namelijk automatisch (licht aan bij duisternis) of licht aan. De laatste stand vind ik prettig, omdat ik graag met licht aan rijd, vanwege mijn overtuiging dat dit veiliger is. Maar die moet dus wel handmatig worden uitgeschakeld elke keer. Waarom niet (zoals bij BMW....) gewoon uit met het uitschakelen van het contact? Ten derde: dat de cruise control alleen werkt in de versnellingen 4, 5 en 6 kan ik wel een reden voor verzinnen, maar hij had van mij (als fervent cruise-controlrijder) ook wel in 2 en 3 mogen werken (bijvoorbeeld voor in langdradige 30km-zones).

Desalniettemin nogmaals: het algehele gevoel is zeer tevreden en het idee dat ik de beste keus heb gemaakt overheerst vooralsnog volledig!

ERVARINGEN

  • 27.500 km

UPDATE 27.500 km (19-12-2008)

Ten eerste dank aan alle lezers voor de tips over de verlichting. In antwoord op de overige punten:
1) Beenruimte achterin: ik vind deze redelijk ofwel normaal te noemen, maar niet bijzonder. Het is in ieder geval voldoende. Voor riante beenruimte achterin heeft de Skoda Superb een fantastische aftrap gegeven, die mijns inziens helaas nog weinig navolging heeft gekregen.
2) De opmerking over de stabiele wegligging ondanks de hydropneumatische vering.... Okee, hier kun je inderdaad van twee kanten tegenaan kijken. Deze opmerking moet je zien vanuit de optiek van een schrijver die tot een aantal maanden geleden nog BMW reed. Met een BMW kun je een bocht in een klaverblad op hoge snelheid zonder overhellen nemen. Ligt altijd vlak op de weg, dat verstond ik hier onder stabiel (zeg maar: een links-rechts perspectief). De C5 wil graag overhellen, maar het valt me eigenlijk reuze mee. Minder erg in ieder geval dan de autobladen wel eens willen doen geloven. Als je stabiel opvat als een wegligging waarin elke oneffenheid wordt weggestreken (een voor-achter perspectief dus), inderdaad, dan zet de C5 de toon! Het is wel even wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent.... heerlijk hoe zo'n C5 na een verkeersdrempel een soort van diepe golf induikt om daar weer rustig uit naar boven te zwemmen! Comfort staat wat dat betreft op een eenzaam niveau met deze auto.
3) Opmerking over het gewicht: inderdaad, dit is fors, maar gelukkig is de rijervaring toch nog zeer goed. Ten opzichte van mijn vorige auto komt het wel tot uitdrukking in de verbruikscijfers. Mijn vorige auto, een 2 liter diesel, reed gemiddeld 1 op 17,5. Deze C5 2.2 HDiF komt maar 15 kilometers op 1 liter. Dit verschil kun je aan de frequentie van de pompbezoeken goed merken. Zowel mijn huidige als mijn vorige auto waren gezegend met een (ongeveer) 70-litertank. Op zo'n tank scheelt het verschil in verbruik dus 175 km. Dit is mijns inziens wel een verbeterpunt voor Citroen (okee, eerlijk is eerlijk, dit had ik van te voren gewoon uit de beschikbare cijfers kunnen zien, maar ik moet toegeven dat ik deze motor vooral op prestaties heb uitgekozen).

Na 25.000 km viel het me overigens ineens op dat de motor nu echt lekker los gekomen is. Eigenlijk voel ik pas sinds kort de daadwerkelijke pit van deze 173 paarden herbergende toch wel hele lekkere motor (dat dan ook weer wel....). En toch altijd in die heerlijke stilte, dat blijft echt een groot pluspunt van deze auto.

Helaas is er ook minder goed nieuws te melden: bij 24.000 km verscheen er een melding over een storing in het veringssysteem en dat ik niet sneller mocht rijden dan 80 km/u.... Op zaterdagmorgen dus onverwacht bij een Citroendealer aangeklopt en dat is dus nu exact 1 onverwacht garagebezoek meer dan met mijn vorige auto. De hoogtesensor achter bleek defect. Die moest besteld worden, wat een week duurde. De storingsmelding werd overigens door de dealer uitgeschakeld, waardoor ik weer verder kon rijden. Overigens heb ik bij het rijden verder niets van die storing gemerkt.

Het goede nieuws van deze storing was evenwel dat ik van de garage voor een dag een andere auto van een ander merk meekreeg, die me weer even goed deed beseffen dat je met een C5 daadwerkelijk in een vorstelijke auto rijd. Mensen raken nu eenmaal gewend aan situaties en dus ook aan het overdadige comfort van de C5. Geef mij m'n C5 maar weer terug na een dagje.... wat een heerlijke auto.

PROBLEMEN

  • 27.500 km

24.000 km: hoogtesensor achter defect.

ERVARINGEN

  • 29.000 km

Een extra update kort na de vorige n.a.v. een nieuwe lezersvraag.
Voor ervaringen met het navigatiesysteem: zie deels mijn eerdere tekst hierboven. Mijn conclusie: dit navigatiesysteem in de C5 biedt je de luxe van een ingebouwd systeem, maar staat qua mogelijkheden niet op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de TomTom die ik eerst had. Negatieve punten: zie mijn eerdere opmerking over de soms onlogische routesuggesties. Mijn nieuwste ervaring op een route van Rotterdam naar een adres in Tilburg was de suggestie om vanaf Prinsenbeek de weg te vervolgen over provinciale wegen, terwijl de combinatie A16/A58 een stuk meer voor de hand ligt! Verder was bij aflevering de optie van de gesproken straatnamen uitgeschakeld en ik snap nu ook wel waarom, omdat de dame in het dashboard voor die betreffende instructies alleen de Franse taal machtig is. Sla rechtsaf op A seize klinkt toch minder Nederlands dan rechtsaf op de A16. Een ander minpunt is de tijdsinschatting die het systeem maakt. Zelfs als je gebruik maakt van de marge die je hebt om op de snelweg op de snelheidsmeter een paar kilometers boven de 100 of 120 te rijden, dan kom je steevast nog later aan dan het systeem van te voren aangeeft. Dit was bij TomTom duidelijk anders, daar kon ik mijn klok op gelijk zetten bij wijze van spreken. Een ander nadeel is dat de mogelijkheden voor alternatieve routes enorm beperkt zijn. In feite kun je deze slechts instellen vanaf het punt waar je je op dat moment bevindt voor een aantal volgende zelf te bepalen aantal kilometers. Bij TomTom kun je vooraf de route in stappen bekijken (dit kan bij het navigatiesysteem in de C5 ook niet) en heb je gelijk de kans om sommige stappen te vervangen door een alternatieve route. Een pluspunt van het systeem in de C5 is het gemak waarmee je een overzichtskaart tevoorschijn tovert, om een idee te hebben waar je heen rijdt. Met een simpele draai aan een van de radioknoppen verandert de schaal van de straat waarin je rijdt tot een groot deel van Europa. Dat laatste vond ik overigens bij de keuze voor deze auto wel een voordeel van het systeem in de C5: bij Audi bijvoorbeeld krijg je standaard alleen de Benelux, wat toch een beetje jammer is voor vakanties en dergelijke. Ondanks de door mij genoemde nadelen moet wel eerlijk worden gezegd dat het systeem bij normaal gebruik in feite gewoon goed functioneert. Er zit geen poespas op, maar het brengt je wel van A naar B. En daar gaat het uiteindelijk om. Overigens begreep ik dat Citroen inmiddels al een nieuw navigatiesysteem doorvoert in de C5. Zie http://www.autoweek.nl/nieuws.php?id=9892.

Nog een ander puntje is een tip voor caravantrekkers. Caravantrekkers met alleen een B-rijbewijs moeten wel even opletten met deze uitvoering van de C5. Het gewicht van deze auto ligt erg hoog (1740 kg), maar daardoor ook de maximaal toelaatbare massa (2352 kg). Hiermee kan je in de situatie komen dat je bij de 2.2 HDiF Tourer met het trekken van een caravan de tweede voorwaarde overschrijdt om een caravan met alleen een B-rijbewijs te mogen trekken, namelijk de voorwaarde dat de maximaal toelaatbare gewichten van auto en caravan tezamen niet hoger mogen zijn dan 3500 kg. Ter vergelijk: de maximaal toelaatbare massa van een Renault Laguna 2.0 dCi 175 FAP bedraagt 2063 kg, tel maar uit hoeveel dat scheelt.... Overigens geldt dit argument ook lang niet voor alle versies van de C5 Tourer zelf: bijv. de 2.0i versie heeft een maximaal toelaatbare massa die alweer ongeveer 200 kg lager ligt.

Verder heb ik op de eerste (bijna) 30.000 kilometers zelf 1 liter motorolie moeten bijvullen om het niveau op peil te houden.

Tenslotte nog een puntje over de stoelen. De imposant ogende voorstoelen hebben vele verstelmogelijkheden, maar op een van de belangrijkste onderdelen heeft Citroen helaas een beetje bespaard, namelijk de hoofdsteunen. Dit is helaas een misser. Voor iemand als ik met een gemiddelde lengte (1,85 meter) lijken de hoofdsteunen niet optimaal whiplashproof in te stellen. Ze kunnen eenvoudigweg niet ver genoeg omhoog en komen ook niet ver genoeg naar voren. Hier ligt duidelijk nog een verbeterpunt.

En uiteindelijk toch weer even voor de duidelijkheid, om de diverse puntjes te relativeren, volhard ik nog altijd in mijn conclusie dat dit eenvoudigweg een vorstelijke voiture is waarmee je meer dan comfortabel van A naar B reist. En van C naar D en van E naar F.... want als je er eenmaal in rijdt, dan wil je eigenlijk blijven rijden....

ERVARINGEN

  • 33.000 km

Een reactie op de lezersreactie inzake het niet voor een C5 kiezen vanwege de hoge maximaal toelaatbare massa. Ik raad diegenen die een C5 overwegen dit toch even mee te nemen in de kosten-batenanalyse (voor diegenen die hun emotionele overwegingen om deze prachtige auto te kopen, willen staven met rationele argumenten). Ik ben zelf altijd al zeer kritisch geweest op mijn auto's (probeerde ooit een Starlet uit 1990 rammelvrij te krijgen, een hachelijke onderneming achteraf gezien), vandaar dat mijn keuzes ook meer en meer worden gebaseerd op de vraag "wat krijg ik voor mijn geld", ongeacht of dat nu aankoopbedrag of leasetarief/bijtelling is. Zoals hierboven al aangegeven, vind ik op zich de C5 de mooiste auto in zijn klasse momenteel. Een zuiver emotioneel argument, dat ook ik gelukkig wist te staven met rationele argumenten. Na 5 maanden en 33.000 km C5 rijden, ben ik blij te kunnen zeggen dat ook mijn rationele argumenten de keuze nog altijd rechtvaardigen (in een notedop nogmaals, relatief ten opzichte van de concurrenten: voor het geld het grootste vermogen met de navenant goede prestaties met toch nog een C-label, navigatie Europa, stationvariant, veel luxe). Neem in die overweging mee dat het interessant kan zijn een E-rijbewijs te halen (bij zoeken op internet blijkbaar mogelijk voor ongeveer 450 euro, als je in 1 keer slaagt natuurlijk). Wat mij betreft, valt de kosten-batenverhouding dan nog altijd gunstig uit, juist als je je het grote voordeel van deze C5 voor caravantrekkers realiseert. Immers, wat deze C5 interessant maakt, is een enorm koppel zich uitend in een zeer groot maximaal geremd aanhangergewicht (1900 kg). Dat moet de pijp toch vrolijk doen vlammen, zelfs op de Brennerpas! Verder lees ik op internet dat het mogelijk is om bij de RDW de maximaal toelaatbare massa op je kentekenbewijs te laten verlagen, wat wellicht interessant is wanneer je deze niet ten volle benut. Wel even opletten dat je er niet daadwerkelijk overheen gaat....

BEZIT VAN DE ZAAK, BEGIN VAN HET VERMAAK

  • 34.500 km

Het frappante aan deze auto is dat het eigenlijk de eerste auto is waarover ik tevredener word naarmate ik er langer in rijd. Niet dat ik niet tevreden was met mijn vorige auto's, maar deze is toch wel erg bijzonder... Ik was en ben kritisch, zeker in het begin, niet in de laatste plaats ondanks onafhankelijke meningsvorming een beetje gek gemaakt door velen die zich afvroegen hoe je van een BMW naar een Citroen kan overstappen, maar inmiddels weet ik het antwoord des te beter. De rust in deze auto ondanks het hectische verkeer: geweldig. Overigens, over de cruise control: eerder merkte ik op dat de bediening zoals bij BMW/Audi handiger was (met hendel aan de stuurkolom). Maar inmiddels kan ik inderdaad stellen dat het went, die stuurbediening. Niks mis mee, maar het duurt even voordat je dit systeem blindelings bedient.

ERVARINGEN

  • 35.000 km

Een reactie op de extra vraag over de navigatie in de C5: ja, op het scherm wordt keurig via afbeeldingen aangegeven welke afslag genomen moet worden, er verschijnt als het ware een voorbeeld van het bord in het scherm. Dit wordt tijdig aangegeven. Het is een mooi onderdeel van het navigatiesysteem, het kan niet missen eigenlijk!

ERVARINGEN

  • 39.000 km

Net terug van de wintersport vind ik twee nieuwe lezersvragen hieronder. Niet alleen de vakantie zelf, maar ook de rit van en naar Oostenrijk met de C5 was heerlijk en bevestigde alles wat ik eerder heb geschreven, met een bijzonder compliment voor de navigatie deze keer. Ondanks wat eerder geuite puntjes van kritiek bevestigde de -eveneens eerder genoemde- goede werking van het systeem bij regulier gebruik. Verder viel me tijdens deze rit op dat het verbruik zeer netjes op het eerder genoemde peil bleef, terwijl je om in Oostenrijk te komen toch een land doorkruist waar je her en der de snelheid vrolijk kunt laten oplopen :-) Ongelooflijk maar waar trouwens: zelfs rond de 200 km per uur is het nog altijd heerlijk rustig in het interieur.
Voor wat betreft de lezersvragen: ik gebruik de sportstand van de vering eigenlijk nooit (omdat ik juist zo geniet van het weggedrag in de normale stand). Ik heb deze wel eens uitgeprobeerd, maar ik merk niet heel veel verschil. Wellicht stuur ik er gewoon niet hard genoeg een bocht mee in. Helaas kan ik hierover dus weinig melden. Met betrekking tot de ventilatie kan ik alleen maar melden dat het systeem gewoon goed functioneert. Mijn C5 heeft (gelukkig) geen last van koude lucht uit de ventilatieroosters en ook niet van hete lucht bij de voeten. Wat wel zo is, is dat de middenconsole warm wordt tijdens ritten die langer dan een uur duren, waardoor een wat warm gevoel bij de voeten ontstaat, echter dit betreft geen door de ventilatie uitgeblazen lucht. Ook heb ik geen problemen ervaren met het voorkomen van beslagen ramen tijdens nat weer. Mijn conclusie is dat het systeem naar tevredenheid werkt en dat het zeker niet onder doet voor het systeem in andere auto's.

ERVARINGEN

  • 44.000 km

Reactie op een lezersvraag: ik heb momenteel reeds ruim 30.000 km afgelegd op de winterbanden. Deze zien er alle vier nog zeer goed uit met een diep profiel en vertonen geen tekenen van overmatige slijtage.
Verder, naast alle reeds gemaakte opmerkingen (vooral de titel van mijn update 28 januari 2009 wordt meer en meer waar): wat ik nog niet had belicht, is de handige parkeerhulp die je van de buitenspiegels krijgt. Als je de auto in zijn achteruit zet, dan draait afhankelijk van de stand van de spiegelkeuzeschakelaar, de linker- of rechterbuitenspiegel volledig naar beneden. Heel handig bij het inparkeren langs stoepranden!

LEZERSVRAGEN

  • 46.000 km

De lezersreactie over de maximale gewichten en de rijbewijzen: na enig speurwerk kan ik de site van caravantrekker aanbevelen, ik vond zelf dat hier helder op staat uitgelegd hoe het zit. Er gelden regels met betrekking tot het rijbewijs en met betrekking tot de auto en aanhanger zelf. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht, maar als ik de info op internet goed interpreteer, dan zou het als volgt moeten zijn. De grap van rijbewijs BE is dat daarnee (in tegenstelling tot rijbewijs B) de som van de maximum toelaatbare gewichten juist wel de 3500 kg mag overschrijden (zie onder andere ook de site van het CBR). De volgende belangrijke stap is, zoals bij elke auto, inderdaad het maximum treingewicht van de auto. Ik vond deze voor de C5 terug in de handleiding. Voor de C5 Tourer 2.2 HDiF blijkt dit 3952 kg te bedragen. Voor overige uitvoeringen van de C5 Tourer gelden andere maximale treingewichten.
De vraag over de overbrengingsassen kan ik helaas niet beantwoorden, aangezien de luxe van een leaseauto bij mij ertoe leidt dat ik zelf geen wielen verwissel.

1 JAAR C5

  • 71.800 km

Vandaag (07-08-09) mag mijn C5 haar eerste verjaardag vieren en zijn we samen 71.800 kilometers verder gekomen.

Bij de 60.000 km is volgens schema een grote beurt uitgevoerd. Vlak daarvoor trad het verschijnsel op dat het gehele navigatiesysteem inclusief telefoon en audio wel eens wilde uitvallen. Ook in andere reviews op deze site heb ik over dit verschijnsel gelezen. Deze klacht bleek na melding mijnerzijds bekend bij Citroen. Op langere afstanden kan het systeem te warm worden, waardoor het zichzelf uitschakelt. Dit bleek dan ook de oorzaak te zijn van de warme middenconsole waarover ik eerder schreef (zie 39.000 km). De oplossing was vrij simpel, namelijk het plaatsen van een extra koelelementje in de middenconsole. Bij de 60.000 km beurt zijn ook de remschijven vervangen en dit bleek reden voor het tijdelijk afnemen van een groot deel van mijn tot dusver opgebouwde kwaliteitsgevoel bij deze auto. Blijkbaar was het namelijk moeilijk om deze zodanig in te bouwen dat ze niet piepten. Bijna tienduizend kilometer verder blijkt de piep (die niet alleen bij remmen optrad, maar continu te horen was) echter voor het grootste deel weggesleten te zijn.

Bij de 60.000 km beurt is ook de navigatie geupdate. De dame in het dashboard is nu al wat meer Nederlandse getallen machtig. A16 is nu echt A-zestien. Helaas blijkt afslag 14 nog altijd beter bekend onder de naam quatorze en in perfect Frans A douze wijst de dame er mij op wanneer ik me op de A12 bevindt. Blijft een detail, maar wel apart .

Eindelijk heb ik bij de 60.000 km beurt dan toch de zogenaamde Zweedse verlichting laten installeren (automatische werking van de verlichting: dagrijlicht overdag en normaal dimlicht 's avonds). Dit is wel een aanrader, niet alleen in verband met de automatische werking van de verlichting, maar ook omdat de lichtsensor hierdoor automatisch bepaalt of het scherm van de navigatie gedimd moet worden. Erg handig, omdat in de C5 - anders dan bijvoorbeeld in de Renault Laguna - een knop voor dimmen van het scherm ontbreekt. Echter, dat is dus nu geen gemis meer. Zowel de mate van felheid voor de dagstand als voor de nachtstand kunnen via het menu naar eigen inzicht worden bepaald, waarna de lichtsensor de rest automatisch regelt.

Naast het gemonteerde koelelement dat een bekend euvel was, is de auto de afgelopen tijd wel twee keer teruggeweest naar de garage voor een terugroepactie. Eerst moest een of andere slang worden vervangen (ik ben even vergeten welke), de laatste keer moest de bevestiging van de dashboarddradenbundel worden bijgewerkt.

Net als bij de 20.000 km heb ik overigens bij 50.000 km weer zelf wat olie moeten bijvullen. Kennelijk is het onderhoudsinterval van 30.000 km toch net wat te ruim voor het oliepeil.

Verder valt op dat de koplampen relatief vaak vervangen moeten worden. Ik heb ze nu zowel links als rechts al zeker 3 keer vervangen. Gelukkig zijn het gewone H7-lampjes die voor een paar euro bij de pomp te verkrijgen zijn. Het is trouwens jammer dat er ondanks de overdaad aan indicatielampjes op het dashboard geen lampje bijzit dat aangeeft wanneer een van de lampen defect is. Iets voor de C5-IV zou ik willen suggereren. Pluspunt is overigens wel dat de lampjes erg makkelijk te vervangen zijn (tengevolge van de ervaring doe ik dit inmiddels binnen 2 minuten), wat wel anders is dan bij mijn vorige auto, waarbij ik voor het vervangen van een koplamp rustig drie kwartier in de garage kon gaan zitten wachten.

Voor wat betreft het afgelopen jaar: jammer van het remmenverhaal, dat mijns inziens volkomen onnodig was. Qua auto zelf ben ik namelijk op deze eerste verjaardag buitengewoon tevreden en nog meer dan ik van te voren van een Citroen had verwacht. Na bijna 72.000 kilometers is er bijvoorbeeld in het interieur nog altijd geen rammeltje of kraakje te bespeuren. Wat dat betreft zeer goede kwaliteit en nu het remgepiep grotendeels is verdwenen, is ook het kwaliteitsgevoel weer grotendeels terug.

Over het aantal garagebezoeken in het eerste jaar ben ik wat minder tevreden. De twee reguliere beurten die zijn uitgevoerd reken ik hier niet mee. Bij 24.000 km moest de auto terug naar de garage voor een hoogtesensor die defect was. Daarnaast hebben de twee genoemde terugroepacties plaatsgevonden. Vervangen van het koelelementje kon ik gelukkig met een beurt combineren. De auto zelf benadert zeker het premiumniveau, maar qua onderhoud kan het dus nog ietsje beter. Goed nieuws voor de C5-koper van 2009 is dat ik ervan uitga dat de genoemde terugroepacties en het naderhand installeren van een koelelementje niet meer nodig zullen zijn. In dat opzicht moet een in augustus 2009 afgeleverde C5 nog meer premium zijn dan de mijne al is. Kortom, het blijft wat mij betreft een aanrader.

LEZERSVRAGEN

  • 73.000 km

In reactie op een lezersvraag: die vaste stuurkern is uiteindelijk erg handig. Ook bij het draaien van het stuur blijven immers alle (veel) knopjes op hun plaats zitten, waardoor je ook in bochten blindelings de knopjes kunt vinden die je wilt bedienen. Zoals eerder geschreven over de cruise control: het vraagt wel enige gewenning voordat er sprake is van blindelings bedienen, maar als die periode van gewenning voorbij is, dan gaat het prima.

In reactie op een andere lezersvraag: uiteraard is het goed dat fabrikanten terugroepacties inplannen. Sterker nog, Citroen was er kennelijk veel aan gelegen dat het bericht goed aankwam, want dit was per aangetekende post verstuurd. Het mooiste zou natuurlijk zijn geweest als de terugroepacties helemaal niet nodig waren :-) Maar zoals eerder geschreven, ik ga ervan uit dat de tot nu toe plaatsgevonden terugroepacties bij de vanaf heden geleverde C5's niet meer aan de orde zijn!

Dan nog wat pietluttigs tot slot van deze update: ik vind van het navigatiesysteem de spraakbediening ook een goede en verkeersveilige optie. Het is echter wel zo dat dit een erg gevoelig systeem is. Bij het minste of geringste bijgeluid (open raam, een hoge stand van de ventilatie) of soms gewoon als ze geen zin lijkt te hebben, verstaat ze heel wat anders dan je inspreekt. Komt toch behoorlijk recalcitrant over als je "opbellen" roept en er staat vervolgens "nee" in het scherm... Wat dan wel weer vermakelijk is voor onderweg, is dat ze keurig "pardon" zegt als je na drie communicatiestoornissen een wat minder aardig woord naar de dame in het dashboard slingert ;-) Kortom, het werkt meestal goed, maar er zijn wel eens wat irritaties of begripsfouten. Maar ach... was dit zoveel anders in de tijd dat je bijrijder nog voor je op de kaart moest kijken? ;-) Laten we zo zeggen, niets menselijks lijkt het systeem vreemd :-)

TON

  • 100.000 km

100.000 km. Tijd om nog eens een update van wat ervaringen op het virtuele papier te zetten. Wat is de balans na 100.000 km? Sowieso dat er onlangs al weer een terugroepactie was (deze keer waren het klemmetjes in de voorruitstijl of zoiets). Algeheel: positief valt op dat een compilatie van het eerder geschrevene nog altijd aan de orde is. Comfortabel met een grote C en de motor is inmiddels soepeler dan ooit. Met complimenten (vooruit, dat dan ook maar met een hoofdletter C) voor de stilte in het interieur en de vering. Stilte in het interieur: ik bel veel en ik krijg vaak de vraag of ik gewoon ergens rustig thuiszit, terwijl in werkelijkheid het Citroenlogo mij vanaf de stuurnaaf toelacht. Vering: recentelijk ook in wat andere auto's gereden (Mercedes C-klasse, Volvo V50) en -hoewel prachtige auto's- wat valt dan ineens op hoe geweldig dit systeem in de C5 is. Qua nadelen zijn er in het dagelijks gebruik twee evidente. Ten eerste het ventilatiesysteem. Het lijkt wel alsof het wat minder prettig is gaan functioneren in de loop der tijd (huidige ervaring is toch wat anders dan degene waarover ik bij 39.000 km schreef). Je blijft simpelweg aan de knoppen draaien om een prettige afstelling te vinden. Reden hiervoor is -en dat is met name bij kouder weer buiten goed te merken en dat hebben we de laatste tijd in Nederland blijkbaar nogal veel- dat er bij tijd en wijle een soort van onaangename koud luchtstroompje wordt uitgeblazen. Dit verandert meestal niet bij opschroeven van de temperatuur. Een ander probleem van de verwarming is de opwarming van de middenconsole aan de bestuurderszijde. Ondanks het inbouwen van een koelelementje eerder is dit uiteindelijk toch blijven bestaan. Beide oorzaken geven je af en toe het gevoel in een behoorlijk opgewarmde auto te rijden, maar de temperatuur is niet gelijkelijk verdeeld. Hier heeft Citroen ten opzichte van BMW nog wel een leerpuntje. Tweede nadeel is dat de cruise control soms wat onbetrouwbaar is. Na langere ritten (meer dan een uur) wil het systeem het wel eens laten afweten. Je kunt op de knoppen drukken wat je wilt, maar de snelheid vasthouden, doet hij dan niet meer. Het komt gelukkig niet heel vaak voor, maar als het voorkomt, is het altijd irritant. En dit zijn van die dingen die zich nooit voordoen wanneer je je auto bij de garage brengt... Kortom, ik heb niet de illusie dat dit euvel zich gemakkelijk laat verhelpen (vervangen van de schakelaar bij het rempedaal heeft niet geholpen helaas). Algehele balans: buitengewoon positief, erg jammer van de twee genoemde nadelen, anders was zeker het BMW-niveau benaderd geweest (voor mij de maatstaf: in bijna 3 jaar BMW 3-serie alleen bij de dealer geweest voor regulier onderhoud). Desalniettemin zou de volgende auto nog altijd een C5 kunnen zijn want qua comfort spreken we hier toch ook over een maatstaf...

LEZERSVRAGEN

  • 107.500 km

Reactie op lezersvragen: mijn auto is inderdaad ook uitgerust met de hydraulische vering. Deze heeft (gelukkig) geen last van piepen en kraken! Tweede vraag: koude luchtstroom heb ik bij de dealer nagevraagd, ze hebben het systeem nagekeken, maar geen defect kunnen vinden. Wat wel zo is: dit valt alleen bij erg koud weer buiten eigenlijk op (dat kan ook een van de redenen zijn waarom het eerder nooit is opgevallen). Nu de buitentemperatuur weer vrolijk begint te stijgen, wordt de behoefte aan frisse lucht in een opgewarmde auto weer groter en..... valt er dus in feite niks op...

AIRCO KAPOT

  • 109.500 km

Wat ik schreef bij 107.500 km was kennelijk "de goden verzoeken", want bij 109.500 werd de stijgende buitentemperatuur kennelijk teveel voor de C5 en hield de airco er spontaan mee op (wel uitgeblazen lucht, echter geen frisse lucht...). Wat een warmte in zo'n auto als je al jaren airco gewend bent...

AIRCO WEER KAPOT, HAPERENDE CRUISE CONTROL

  • 113.500 km

Word er nu wel een beetje moe van... Airco is weer kapot, er moeten wat onderdelen besteld worden, dus nu minstens een weekje zonder. Blij dat het niet zulk lekker weer is :-)
Cruise control hapert ook wat regelmatiger. Blijft een vaag probleem. Midden in een rit heeft-ie er ineens geen zin meer in (en weigert dan ook vervolgens elke dienst). Zo zonde: zo'n comfortabele auto, maar het geloof in de betrouwbaarheid neemt simpelweg af door dit soort dingen (ik vind de auto overigens ook te duur voor dit soort mankementen)... En garagebezoeken kosten (ondanks goede inspanningen van de dealer in inmiddels Zoetermeer overigens) gewoon elke keer weer tijd....

40 DAGEN ZONDER....

  • 117.500 km

... precies: airco. Dat de airco kapot gaat is 1 ding en kan gebeuren, maar dat het vervolgens zo lang moet duren om nieuwe onderdelen ter plaatse te laten komen, dat irriteert pas echt goed. Ik begrijp dat de plaatselijke dealer daar op zich niks aan kan doen, dus dit is een irritatie regelrecht aan het adres van Citroen. Ik kreeg te horen dat de benodigde condensor in back-order stond. Vrij vertaald betekent dat naar mijn eigen -wellicht nu wat negatieve- interpretatie dat die condensoren gewoon op de plank liggen, maar dat nieuwe auto's (en dus nieuwe klanten) simpelweg prioriteit hebben boven bestaande auto's en bestaande klanten. Dat helpt mij absoluut niet om de volgende keer weer voor dit merk te kiezen, integendeel. Cruise control is wederom herzien, maar geen mankementen aan het daglicht gekomen...

DIE CRUISE CONTROL...

  • 121.000 km

Het blijft tobben met die cruise control... Zeer vervelend als je regelmatig in Duitsland werkt en dan een lange rit naar huis moet, met haperende techniek, niet alleen t.a.v. cruise control, maar ook bijv. de navigatie die af en toe weer eens uitvalt. Een probleem dat ik lang niet heb gezien, het was eerder naar tevredenheid opgelost. M.b.t. de cruise control is mijn hypothese inmiddels overigens dat het probleem helemaal niet in de cruise control zelf zit. Wanneer het probleem optreedt, is er namelijk ook minder motorvermogen. Ik veronderstel nu dat de cruise control dus gewoon niet werkt omdat er ergens een storing optreedt en dat het niet werken van de cruise control alleen maar een uiting van die storing is. Maar wat die storing is... de laatste drie keer is er naar gekeken in de garage, helaas zonder resultaat. Over een week maar weer eens een poging.

EGR-klep

  • 122.500 km

Mijn hypothese (zie 121.000 km) bleek juist. Eergisteren is de auto in de garage geweest en de volgende diagnose is gesteld. Er is een probleem met de zgn. EGR-klep (uitlaatgasregulatie), waardoor het motorvermogen afneemt, wat waarschijnlijk ook de verklaring is van het probleem met de cruise control. Het probleem is overigens steeds beter te merken, want het motorvermogen neemt in zijn geheel verder af en het verbruik neemt toe. Het probleem is ook goed te merken bij optrekken bij een stoplicht (je duikt als het ware in een dip). Nu weer dik een week wachten op de onderdelen en wederom een nieuwe afspraak.... Deze auto is inmiddels wel kampioen garagebezoekjes in mijn autohistorie (en daar zaten een paar hele oude exemplaren tussen, moet je nagaan...). Oh ja, in de tussentijd is ook nog een defect aan de veerbol linksvoor verholpen...

HERBOREN?

  • 125.000 km

Allereerst bedankt aan de lezers (met name 114gti) voor het medeleven ten aanzien van de problemen. Vorige week is de auto maar liefst twee dagen in de garage geweest en zijn o.a. EGR-klep en turboklep vervangen (en een sensor in een van de wielen die de bandenspanning controleert). Dat lijkt vooralsnog wel een aardige oplossing te zijn geweest. De auto voelt echt als herboren. Ineens is er weer vermogen, het optrekken vanuit stilstand en bijvoorbeeld inhalen op de snelweg gaan ineens weer zoals je van een 173 paarden tellende motor mag verwachten. En ervaring met ruim 1.000 km achter de kiezen leert vooralsnog dat ook de cruise control weer functioneert zoals je zou mogen verwachten. Wel jammer dat er dan inmiddels toch enkele tienduizenden kilometers met een niet perfecte auto achter de rug zijn. Je wordt simpelweg wat paranoia van al die problemen (elke keer denk ik nu: okee, wanneer houdt die cruise control ermee op...). Als-ie nou op deze manier nog 50.000 km blijft functioneren (einde leasecontract), dan komt er hopelijk toch nog wat van de aanvankelijke tevredenheid terug.

VOORALSNOG ALS VANOUDS

  • 130.000 km

Inmiddels is er een retourtje Zweden/Noorwegen van 4.500 km achter de rug en kan ik zeggen dat alles na de laatste reparatie perfect is blijven functioneren. Vooral het terug van weggeweeste vermogen en de cruise control waren een zegen. Ellenlange stukken waar je alleen maar 80 mag... en die Scandinavische boetes liegen er niet om, dus je zorgt dat je eraan houdt, evenals de Scandinaviërs zelf trouwens (qua verkeersmentaliteit kunnen we daar nog wel wat leren, maar dat terzijde). Heel fijn dus, zo'n cruise control die blijft functioneren. Het enige euvel waar ik op dit moment melding van maken, is de aanwezigheid van klapperende buitenspiegels. Wanneer je 210 km/h rijdt over de Duitse Autobahn :-) Dus daar kan ik mee leven ;-)

KLEINE UPDATES

  • 136.000 km

De ergernissen van een tijdje terug zijn gelukkig voorbij en het rijden is weer op het voormalige comfortabele niveau. Wat kleine updatejes: het spraakherkenningssysteem wordt helaas steeds minder betrouwbaar. Ik gebruik het eigenlijk niet meer. Het is meer een bron van (kleine) ergernis. Gewoon een telefoonnummer uit de lijst kiezen gaat eigenlijk sneller. Verder begint de deurbekleding op het bestuurdersportier helaas toch wat kaal te worden, ondanks altijd netjes gebruik. Het is eigenlijk niet al te handig dat er ook stoffen bekleding zit op de afrondingen waar je bijv. ook je linkerelleboog wel eens op legt. Tenslotte is het trekhaakstopcontact vorige week vervangen, aangezien de oude er geen zin meer in had. Gelukkig gaat het om kleine dingetjes. Had vorige week een C5 met kleinere dieselmotor te leen en dan valt toch weer op hoe fijn deze is. Geen toppunt van zuinigheid, maar wel een zeer krachtige motor. Jammer dat-ie inmiddels niet meer te bestellen is... Op de lezersvraag: mijn ruitenwissers doen 't prima. Blijft overigens een goed ontwerp, die "lijnbus-ruitenwissers", ook voor de bijrijder. Er wordt veel meer relevant glasoppervlak gewist dan bij de "gewone" ruitenwissers, waar beide wissers parallel aan elkaar werken in plaats van in tegenovergestelde richting.

KLEINE UPDATES

  • 143.000 km

Weinig te melden, dus dat is goed nieuws. De mankementjes zijn voorbij en het rijden is nog steeds goed. Het wordt wel weer kouder en dan valt weer op dat het ventilatiesysteem toch niet de beste in zijn klasse is, hoewel dat aanvankelijk wel zo leek (zie ook mijn ervaringen bij 100.000 km). Er blijft gewoon sprake van een vreemde verdeling van warmte. Het voetencompartiment krijgt een overdosis warmte, maar verder blijft er toch altijd die rare en wat nare koude lucht tussen de uitgeblazen lucht. Echt superlekker is anders... Tenslotte lijdt de brandstofmeter aan de kwaal dat-ie nooit meer verder komt dan 3/4, ook al zit de tank vol.

PROBLEMEN

  • 146.000 km

Wat ik twee weken geleden op dit forum schreef, bleek wederom "de goden verzoeken" te zijn... In het weekend verscheen een melding "Storing vering maximaal 90 km/h" in het display. Eenmaal buiten de auto was het probleem gelijk duidelijk, de voorvering wilde als het ware niet ontwaken uit de slaapstand. Levert overigens een nogal stuiterend weggedrag op. Het probleem is als volgt: een van de veerbollen is lek gegaan, daardoor is het systeem leeggelopen en als gevolg daarvan is de hydraulische pomp defect geraakt. Dat moet nu dus allemaal worden vervangen... Ik ben toch blij dat ik het allemaal niet zelf hoef te betalen. Opvallend is overigens dat dit probleem, net als het vorige probleem met het veersysteem, optrad na de eerste keer serieuze nachtvorst. Blijkbaar houdt deze Franse dame toch meer van de Cote d'Azur... En wie kan haar dat kwalijk nemen ;-) Hoe dan ook, het is weer een mankementje in de inmiddels best lange rij....

KLEINE UPDATE + LEZERSVRAGEN

  • 151.000 km

Vorige week is de 150.000 km beurt uitgevoerd waarbij geen rare zaken aan de orde kwamen, anders dan dingen die nu eenmaal eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden (zoals remschijven). De vering presteert inmiddels ook weer naar behoren. In reactie op een lezersvraag: ja, inderdaad, ook mijn C5 houdt niet echt heel erg van kou. 't Is niet dat hij niet start, maar de koude start van deze 2.2 HDiF klinkt toch een beetje -om met mijn zwager te spreken- alsof je een traktor aanslingert en hij slaat bij temperaturen onder nul graden Celsius zeker ook niet gelijk bij de eerste startbeweging aan. De C5 is gewoon in de zomer op z'n best (maar dat zal overigens best voor andere auto's ook gelden). Binnenin blijf je dit vooral merken aan de ventilatie - zoals eerder gezegd. In de zomer functioneert die uitstekend, in de winter is de beleving toch wat minder. Zojuist een lange rit naar het buitenland erop zitten en ook passagiers scoren de ventilatie niet als het meest prijzenswaardige onderdeel van de C5. Tijdens een lange rit warmt het enorm op in de C5, zelfs als de thermostaat maar op 19-20 graden staat. Vooral op de achterbank schijnt dat goed te merken te zijn. Om dit te compenseren, wordt vervolgens weer lange tijd een stoot koude lucht het interieur in geblazen. Geen optimale klimaatbeheersing dus. Afgezien hiervan en van de klachten die er in de loop der tijd zijn geweest, blijft het verder een comfortabele en krachtige auto om in te rijden en is er behoudens de genoemde dingen op zich nog weinig behoefte aan een andere auto, hoewel de kilometerstand inmiddels voortschrijdt...

EINDE

  • 173.661 km

Gisteren heb ik de C5 achtergelaten bij de dealer waar ik m'n nieuwe auto (Volvo S60) heb opgehaald. Op basis van het gereden aantal kilometers was het leasecontract verlopen. Ik heb (uiteraard - gezien de lange tekst hierboven :-)) weinig meer toe te voegen aan hetgeen ik al heb geschreven. Wat me, om toch tot een soort conclusie te komen, vooral bij blijft aan deze auto is het goede rijcomfort en de ruimte in de auto, met als keerzijde van de medaille de vrij lange periode "in het midden" met toch een aantal vervelende mankementen en daarbij behorende diverse garagebezoeken. Wat betreft het comfort: ik heb er uiteindelijk toch een ster afgehaald in de eindscore. Hoewel het comfort in de auto op een hoog peil staat, wordt daaraan vooral in de winter wat afbreuk gedaan door het ventilatiesysteem. Zie daarvoor eerdere beschrijvingen hierboven. Om positief af te sluiten, wat de auto in zijn totaliteit toch verdient, is dat de laatste 45.000 km vrijwel probleemloos zijn verlopen. Degene die nu als tweede eigenaar met deze auto verder gaat, stapt in een auto die op dit moment probleemloos en fijn rijdt.

6,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (57)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.