Citroën C5 Tourer 2.0 HDiF Exclusive (2008)

autoreview

Citroën C5 Tourer 2.0 HDiF Exclusive (2008)

Signalement

UitvoeringC5 Tourer 2.0 HDiF Exclusive
Versnellingen6, Automaat
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2017
KM-stand bij aanschaf110.000 km
KM-stand laatst288.000 km
Lezerswaardering: 75%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

  • 130.000 km

Vooraf
In tegenstelling tot wat hierboven staat vermeld betreft dit geen versie met automaat maar een handbak (H6).

Keuzeproces
De Xm begon al redelijk op leeftijd te raken, reden waarom ik vorig jaar ben gestart met de zoektocht naar een opvolger. Omdat ik comfortabele vering belangrijk vind en het karakter van de hydropneumatische vering goed kan waarderen, spitste de zoektocht zich toe op 2 modellen: C5 en C6. Omdat ik de C6 simpelweg te zwaar vind en het interieur ook maar matig kan waarderen viel de keuze op een C5 van het laatste model. Hoewel ook geen lichtgewicht, toch even vriendelijker in de portemonnee als het op motorrijtuigenbelasting aankomt. Bij deze keuze speelde ook het feit een rol dat de onderdelenvoorziening voor de C6, gelet op de geringe verkoopaantallen, op termijn wel eens lastig kan worden. De C5 dus, en wel in Tourer-uitvoering. De keus voor een Tourer is simpel: ik heb geregeld ook langere passagiers achterin en de sedan is daarvoor te krap op de achterbank, met name de hoofdruimte schiet voor de lange medemens te kort.
Omdat mijn voorkeur uitging naar een licht interieur en ik graag de hydropneumatische vering aan boord had, ben ik op zoek gegaan naar een Exclusive-uitvoering met beige leer. Gegeven het jaarkilometrage van 30-35.000 moest het wat mij betreft een 2.0 HDi worden. Ik ben geen fan van automaatbakken (en sta weinig in de file) dus een handbak. Zo kwam ik uit bij de volgende configuratie: C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive handbak met beige leer. Helaas is deze variant in Nederland niet geleverd met handbak. Het is dus geen automaat, zoals in het kopje weergegeven. Uiteindelijk vond ik afgelopen maart in Duitsland, regio Bremen, de gewenste uitvoering. Gekocht na proefrit en toen de importformaliteiten waren afgehandeld en er wat gebruikersschade door de spuiter is weggewerkt, de weg op in Nederland.

Onderhoud
Omdat de auto gedurende de laatste anderhalf jaar maar weinig is gebruikt en gereden, heb ik gelijk een beurt laten uitvoeren bij de lokale Citroënspecialist. Verder bleek al vrij snel dat de aircovloeistof vrij snel na bijvullen weer weg was. Dit bleek uiteindelijk een lekke leiding bij de aircocompressor. Dus: vervangen en we hebben weer een fijn werkende airco. Ook de ashoes en het fuseelager rechtsvoor (vaker voorkomend punt bij dit model C5, aldus de specialist) bleken niet meer de gewenste werking te hebben en zijn vervangen. Omdat de distributie ook nog niet is vervangen (termijn is 10 jaar of 240.000 km) en de auto inmiddels dik 9 jaar is, wil ik dit binnen afzienbare tijd nog laten uitvoeren.

Uiterlijk
Hoewel de C6 qua uiterlijk de voorkeur had, kan ik met het voorkomen van deze C5 Tourer ook goed leven. Minder karaktervol, maar best chique, zeker in Exclusive-trim.

Interieur
Daar waar voor de buitenkant de voorkeur uitging naar de C6 geldt dat voor de binnenkant juist voor de C5. Een fraai dashboard met mooie meters voor je neus dat zeker in deze two-tone uitvoering hoogwaardig aandoet. De afwerking is ook dik in orde, enkel op klinkerwegen hoor je een verdwaald rammeltje in het portier. De hoeveelheid knopjes op het stuur en middenconsole, een vaak genoemd kritiekpunt bij autojournalisten, blijkt in de dagelijkse praktijk goed mee te vallen. Ik gebruik hiervan maar een klein deel en na een korte gewenningstijd is van mistasten geen sprake meer. Verder heeft deze uitvoering zgn. sfeerverlichting, hetgeen in donker een fraai plaatje geeft. Ook aan boord zijn o.a. een hele verzameling airbags, cruise-control, climate-control, parkeersensoren voor en achter, electrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen met voor de bestuurder een geheugen- en massagefunctie, electrisch te openen/sluiten achterklep, lane-departure warning system, bandendruksysteem en ingebouwde navigatie (met kaarten die door de vorige eigenaren niet zijn geupdate).

Comfort
Zoals gezegd is deze Exclusive-uitvoering voorzien van het hydractieve veersysteem Hydractive 3. Dit vertaalt zich in een hoogstaand veercomfort. Alleen korte oneffenheden worden m.i. te duidelijk doorgegeven. Ik heb het idee dat de bredere 225-banden hier ook aan bijdragen. Het veersysteem kent ook een sportstand. Die heb ik korte tijd gebruikt maar maakt de auto wat mij betreft te stug. Op de reguliere stand is het als vanouds comfortabel. Het nivo van de CX en DS haalt de C5 niet, maar met de Xm durf ik deze C5 wel te vergelijken qua veercomfort. Wat betreft de stoelen: door het leer iets stugger dan gewend, je zakt minder ver weg dan ik gewend ben bij de Xm en Cx met stoffen bekleding. Wel goed uit te houden op lange afstanden. De massagefunctie vind ik maar beperkt bruikbaar: je voelt er niet vreselijk veel van. Denk dan ook niet dat ik die vaak ga gebruiken.

Motor
Omdat ik graag een C5 met veerbollen heb, kom je in geval van een diesel dan uit op minimaal een 2.0 HDi. De 1.6 HDi moet het met reguliere, stalen vering doen en is m.i. aan de lichte kant voor deze auto. De motor heeft voldoende vermogen (136 pk) en trekkracht (320 Nm bij 2000 tpm) om soepel met het verkeer mee te komen. Geen stoplichtsprinter, maar daar koop je de auto ook niet voor. Loopcultuur van de HDi vind ik ook fraai: bij stationair lopen als een naaimachientje en ook eenmaal op snelheid de rust zelve. De 6-versnellingsbak en de dubbel gelaagde ruiten dragen hier ook aan bij verhogen het geluidscomfort verder. Verbruik ligt rond 1 op 17 met een filevrije woon-werk route met veel snelweg en weinig stadsverkeer. Veel lange afstanden ook. Eenmaal op snelheid merk je dat met deze toch redelijk zware auto best een gunstig verbruik is te realiseren.

Conclusie
Ook dit is weer een Citroën zoals ik ze graag zie: een comfortabele kilometervreter. En de Exclusive zit goed in de spullen die het leven aangenaam maken. Gelet op de lage kilometerstand hoop ik deze nog een behoorlijke tijd te rijden.

Update

  • 162.700 km

Tot op heden geen onregelmatigheden. Bij 132.000 km is de distributieriem incl. spanrollen en waterpomp vervangen. Verder heb ik na de winter de zomerbanden, die redelijk op waren en waarvan de achterbanden gingen cuppen (wat een steeds luider wordend zoemend geluid veroorzaakte), laten vervangen door Michelin CrossClimates. Sindsdien is de auto weer mooi stil. Daarnaast heeft de auto nog een klein beurtje gehad waarbij ook de LDS (olie van het veersysteem) is vervangen, en afgelopen week heb ik een Carbon Cleaning aan de motor laten uitvoeren, een inwendige reiniging van de motor, waarbij koolaanslag wordt verwijderd. Benieuwd of dit nog enig effect gaat hebben op het verbruik e.d.

Update

  • 245.000 km

Erg weinig gebeurd sinds de laatste update. Vorig jaar zijn de veerbollen voor en achter vervangen omdat de auto voor een hydropneumaat behoorlijk stug veerde, met name over drempels. Sindsdien rijdt de auto weer als vanouds. Verder eigenlijk alleen normaal onderhoud en APK.
Sinds half maart wordt de auto een stuk minder gebruikt i.v.m. fulltime thuiswerken. Alleen met slecht weer komt de auto onder de carport vandaan en nu en dan een langere rit. De overige kilometers worden hoofdzakelijk afgelegd met het oudere deel van het wagenpark. Ik verwacht dat het aantal kilometers na de zomervakantie wel weer wat gaat toenemen omdat we langzaam overschakelen naar een "deels thuis-deels kantoor"-werkweek. Overall nog steeds tevreden met de auto.

Update

  • 288.000 km

Bijna 3 jaar verder is de km.stand een stuk minder snel opgelopen dan pre-corona. Het vele thuiswerken is daar "debet" aan. Tussen aanhalingstekens want het betekent dat ik de afgelopen jaren behoorlijk wat extra vrije tijd heb gekregen en dat is ook erg lekker moet ik zeggen. Inmiddels is het ca. 50/50 qua thuiswerk/kantoor dus aanzienlijk minder woon-werkkilometers. Het jaarkilometrage is inmiddels dan ook gehalveerd (nu ca. 25.000). Desondanks geen reden de C5 weg te doen. De auto bevalt nl. nog onverminderd goed. Wat is er naast het jaarlijkse, reguliere onderhoud+APK, gebeurd de afgelopen periode:
2021: linker aandrijfas vervangen. Feitelijk eigen schuld: te lang doorgereden met een rammel in de voortrein. Oorzaak bleek een gescheurde ashoes waardoor er een hoop vuil/vocht op plaatsen kwam waar dat niet moest en de aandrijfas uiteindelijk dusdanig is beschadigd dat die vervangen moest worden.
2022: aircoservice, accu vervangen.
2023: als gevolg van de strengere roetmeting sinds 1-1-2023 bleek de roetuitstoot te hoog wat een APK-goedkeuring in de weg stond. Dus een nieuw, aftermarket, roetfilter laten plaatsen en klaar. Wel een onvoorziene kostenpost jammer genoeg. Verder moest er, na een aanhoudende melding "storing parkeerhulp" een parkeersensor achter worden vervangen. Ook de Michelin Crossclimates bleken na 80.000 km aan vervanging toe. En omdat die goed zijn bevallen een nieuwe set Crossclimate 2 er onder laten zetten. Al met al dus wel wat meer kosten gehad dit jaar maar als het daar bij blijft, is het nog te overzien. En hoewel ik al wel eens met een schuin oog naar een opvolger kijk (met de C5 X als grootste kanshebber), blijven we voorlopig nog maar even genieten van deze, inmiddels, youngtimer.

4,0
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    4
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens