Citroën C5 Tourer 2.0 HDiF Comfort (2009)

Citroën C5 Tourer 2.0 HDiF Comfort (2009)

UitvoeringC5 Tourer 2.0 HDiF Comfort
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Eerste indruk

• 380 km

Tja welke lease auto wordt het ?
Gezin bestaat uit echtgenoot, 3 kinderen en een hond. In de zomer is een caravan ook van de partij.. Auto moet ruim, comfortabel en rustig zijn.

Zafira, en VW touran m.i te luidruchtig en te straffe vering, Passat ook wat lawaaig en ook de "hobbel" op de vloer op de middelste plek achterin wel erg hoog uitgevalen waardoor de jongste niet comfortabel kan zitten.
C4 grand-picasso dan ? Nee, gevoelloze besturing en bochtgedrag niet mijn smaak. Toch een Mondeo /A4 ? Na overleg met mijn vrouw, en een proefrit verkocht !
We gaan voor COMFORT en nemen een Citroen C5 Tourer. Weer eens wat anders....

Eerste indruk positief. Wat een comfortabele auto zeg! Alles wordt vlak gestreken en de rust aan boord is indrukwekkend. Toerental bij 125km/u is 2250 tpm in 6e verzet (Echt een anti-stress auto. Ideaal in deze drukke tijden).
Dankzij de goede stoelen is het voortreffelijk zitten in de auto.
Uiteraard nog geen problemen.

Pluspunten: mooi model/rust aan boord/electr handrem/stoelen/hydr.active vering (betreft comfort versie)/koplampen die in bochten extra verlichting geven.

Minpunten: slechts 1 bekerhouder voorin tussen de voorstoelen op een moeilijk te bereiken plaats.
Verder weinig opbergruimte in de auto. Die van de deuren zijn klein, en ook dashbord kastje is niet groot te noemen.

Later meer.

****Update ***

Na terugkomst vanuit Zuid Frankrijk wordt het tijd voor een update. De auto heeft 6700 km gereden en nog steeds een tevreden bestuurder.
Met 3 kids op de achterbank e volle kofferbak (door autom niveauregeling geen probleem)zijn we een week naar Frankrijk (ter hoogte van Perpignan) geweest op vakantie. Door het super-comfort-goede stoelen en de rust aan boord ging dit pefect.
Na een aantal stops en een overnachting zijn we zo'n 1450 km (cruisecontrol op 137km/u) later op plaats van bestemming gearriveerd. Nog nooit ben ik zo fris aangekomen. Wat dat betreft had ik ook in 1 ruk kunnen doorrijden maar daar doen we de kids uiteraard geen plezier mee.

Verbruik heen/terug zuid Frankrijk= 6,7 L/km (1:14,9)

Wat toch vervelend is, is het ontbreken van bekerhouders (die ene op een onmogelijke plaats niet meegerekend). Vooral koffieleuten als ons moeten regelmatig een koffie-shot en dan is het ontbreken van bekerhouders uitermate vervelend.

Dat is overigens nog steeds het enige minpuntje wat ik kan vinden ! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben tot nu evenals mijn vrouw en kinderen. ook onderweg merk ik dat veel mensen het een mooi model vinden.

O,ja. van de electrische hillholder heb ik in Frankrijk veel gemak gehad. Werkt goed, al is het wel even wennen.
Au revoir en tot de volgende update zullen we maar zeggen.

****update na 14000 km****

De auto bevalt nog prima. Gen mankementen. Wat opvalt is dat het verbruik is afgenomen. Laatst 1: 16,3 gehaald. Over het algemeen rijdt ik 1:15.
Wat mij wel een beetje stoort is de blazer van de airco. Deze maakt vrij veel lawaai. Deze indruk onstaat natuurlijk des te meer vanwege de (verdere) stilte in de auto. Soms zet ik de blower dan maar een paar standjes lager.

Verder mis ik aflegruimte voor spulletjes. Soms ligt de voorstoel vol met spulletjes die ik nergens anders kwijt kan. Heeft mij al een zonnebril gekost. Laatst gereden met dakdragers. Ook hier viel mij het lawaai op (fluittoon bij >100 km/u).
De geluidskwaliteit van de radio (standaard model) is matig. De kwaliteit en vermogen is magertjes. Misschien een tip voor een koper om voor een paar tientjes te gaan voor wat meer vermogen ?

De auto komt goed mee met het verkeer, maar verwacht geen snelle acties. Als het vlot moet gaan moet er geschakeld en doorgetrokken worden ondanks de 140 pk. Zal ongetwijfeld met het hoge eigen gewicht (van de auto dan hè) te maken hebben.

Nog steeds erg tevreden na 112000 km

We zijn ondertussen een hele poos verder en de auto bevalt nog prima. Wel is er een reaparatie geweest aan de koppeling. Deze slipte, waardoor e.e.a. is vervangen. Blijkt overigens een kwaal te zijn die bij latere modellen middels een modificatie is verholpen.
Nog steeds rij ik met mijn "rijdend fauteuil" als een vorst over 's heerens wegen. Rust (prio 1 voor mij) en Comfort met hoofdletter C (alles zit erop en aan). Tip: Wil je hard en actief rijden ? Kijk dan uit naar wat anders. Nee beste lezers, hier gaat het om heel andere zaken.

Minpuntje: valt mij op dat de lak redelijk snel beschadigd. Krasjes zijn snel gemaakt. Verder een paar x een lampje (laten) vervangen.
Kan me nu al weer verheugen op de zomervakantie. Met een grote dakkoffer naar het zuiden en fris als een hoentje (ook mijn vrouw en 3 kinderen) uitstappen..mooi toch ?!

Bijna einde looptijd. Laatste review

Al 142000 km gereden met deze prachtige voiture. Ik moet zeggen dat de Citroen mij enorm is meegevallen. Ik was bang voor allerhande (electrische) storingen maar niets van dat alles.
Op het comfort valt niets af te dingen. Nog nooit zo relax van A naar B gegaan. Je hoort vaak dat franse auto's minder degelijk in elkaar geschroeft zijn, dan b.v duitse, en dat de naden niet geheel aansluiten. Ten eerste heb ik er niets van gemerkt, en boeit het me ook niet echt. Dan maar wat minder "naadloos" (maar goedkoper) door het leven..
Pluspunten:
-Comfort (stoelen/vering)
-Rust
-Ruimte achterin
-Kunt auto achter laten zakken, om makkelijk te laden/lossen
-Goede caravantrekker

De volgende minpunten heb ik ontdekt:
-Lak is krasgevoelig
-Weinig opbergruimte (wel paar vakjes maar heb je niet veel aan)
-1 bekerhouder tussen stoelen op belachelijke plaats.

Gem. verbruik is 6,2 l/100km (1:16)

Ik wil zo objectief mogelijk zijn, en heb mijn vrouw en kinderen gevraagd om minpunten maar we kunnen echt niet meer oplepelen dan bovenstaand.

En nu:
Omdat we 3 jaar verder zijn en de kinderen 10,11, en 13 heb ik toch besloten om maar weer een mpv te gaan rijden. Dit om meer ruimte op de achterbank te hebben voor de kinderen. Gekeken en gereden met volgende auto's:
-VW Touran (mooi, maar duur, weinig bjzonder v binnen)
-Skoda Yeti (te klein achterin)
-Ford C-max (veel te klein v 3 personen achter)
-Renault Grand Scenic (A klasse, ruim)
-Peugeot 5008.

Peugeot is het geworden. Met 1.6 HDI met panoramadak, 17 inch wielen in kleur wit (is dat wel een kleur ?) Ruimer dan touran, goedkoper, luxer en rijd zeker net zo fijn ! Grand scenic als 2e geeindigd.

Citroen Grand Picasso niet naar gekeken. Was toch wel weer een tikkie duurder in lease gek genoeg. Afijn, we gaan het beleven.

Adieu Citroen C5 en bedankt voor de heerlijke zoeven de kilometers !!