Citroën C5 Break 2.0 16V Différence (2003)
autoreview
Signalement
Uitvoering | C5 Break 2.0 16V Différence |
---|---|
Versnellingen | 4, Automaat |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 91.000 km |
KM-stand laatst | 110.286 km |
Heerlijk
- 104.026 km
Ik heb deze auto sinds juni 2008 in mijn bezit. Wat een heerlijke auto! Veercomfort is echt niet te evenaren. Echt een beleving. Ik was wel een klein beetje huiverig bij de aanschaf van deze auto, vanwege de slechte reputatie qua betrouwbaarheid. Nader onderzoek wees uit dat dat vooral de bouwjaren 2001 en 2002 betreft. Vanaf 2003 schijnen een hele hoop kritische (elektronica-) onderdelen te zijn vervangen door betrouwbaardere exemplaren. Ik heb inderdaad nog geen enkele storing meegemaakt, van welke aard dan ook. Als enige "klacht" op dit moment zou ik kunnen aanvoeren dat de automaat regelmatig traag reageert op het gas, wanneer na afremmen weer gas gegeven wordt. Maar dat schijnen alle 2-liter motoren met automaat te hebben. Heeft te maken met milieu-eisen en de daarbijbehorende regelingen in de motor.
De auto is heerlijk stil, ook bij hogere snelheden. Ik ben niet zo'n hardrijder, maar ik heb eens een heel stuk minimaal 150 gereden, ook dan is een rustig gesprek prima mogelijk! Het weggedrag wordt wel wat zweverig, de weg moet niet te hobbelig worden, anders zou hij wel eens "los" kunnen komen, lijkt me.
De motor draait nog geen 3000 tpm bij 120 km/u. Lekker rustig dus.
Het is geen snelheidsmonster, helemaal niet. Maar, zoals gezegd, ik ben een rustige rijder die comfort hoog op m'n verlanglijst heeft staan. Nou, dat lukt wel: volautomatische l/r gescheiden arico, automaat, cruisecontrol, parkeersensoren, lichtsensor, regensensor etc. etc. Die laatste twee hadden voor mij niet gehoeven. De lichtsensor vanwege het feit dat ik altijd met licht aan rijd, de regensensor vanwege het feit dat deze op zich wel werkt, maar ik heb liever een regelbare interval. Af en toe gaan de wissers heel snel of heel langzaam, als je het tegenovergestelde verwacht. Alles wat automatisch gaat kun je uitschakelen (inklappen van buitenspiegels, automatische verlichting etc etc), behalve de regensensor. Ach ja, het hoort er bij, en als dat alles is...
De auto lust wel een flinke slok. Mijn vrouw gebruikt hem ook regelmatig om de kinders naar school te brengen, en dat helpt ook niet echt. Tussen de 1 op 8 en 1 op 9. Maar op de snelweg voelt-ie zich prima thuis. We zijn naar Plopsaland de Panne in België geweest, cruisecontrol het grootste gedeelte op 120, en een gemiddeld verbruik van net geen 1 op 14!
Als nadelen zou ik kunnen noemen:
- de afmetingen (maar ja, dat weet je van te voren): in veel parkeervakken past hij maar net in
- Kleine buitenspiegels
- Achterklep gaat niet echt hoog
- Verbruik (weet je ook van te voren met een auto van dit gewicht met automaat)
Voordelen:
- Veercomfort
- Alles automatisch
- Enorme kofferbak
- Ook achterin zeer ruim en comfortabel
- Rust
Update 26-9-2009:
Dat trage reageren van de automaat wordt zo nu en dan toch wel vervelend. Als je bijvoorbeeld (langzaam) op een rotonde af rijdt, en je geeft weer gas om derotonde op te rijden, duurt het vaak, niet altijd (!), echt te lang voordat de auto oppakt. Je kunt dan letterlijk tot 4 tellen. Dan komt die auto die eerst aan de andere kant an de rotonde was, toch ineens heel snel dichtbij... Ik heb deze vraag ook voorgelegd aan AutoWeek (ik sta met mijn vraag in AW 39), en die zeggen dat het te wijten valt aan een opnieuw te calibreren gasklep, of, en dat is waarschijnlijker, een mechanisch probleem in de automaat... Aan dat laatste zat ik de laatste tijd ook al te denken. Ik ga maar eens bij mijn garage vragen wat dat allemaal moet kosten...
Verder zou ik de auto niet kwijt willen. Echt een meesterlijke auto, wat mij betreft. Ik denk dat ik spijt ga krijgen als ik wat anders zou kopen...
Minder leuk
- 110.286 km
We hebben intussen wat tegenslagen gehad met onze "comfort-koning". Als de motor heel koud is, dan gaat de auto na ongeveer 500-1000 meter rijden enorm schokken en inhouden. Uiteindelijk slaat de motor af. Het display geeft dan "uitlaatgas-storing". Auto naar de garage gebracht, en die hebben de computer uitgelezen. Die gaf een melding dat de nokkenas-sensor afwijkende waarden gaf. Daarna de auto nog zo'n 5x gestart, zonder problemen. Garage gaf aan de sensor niet te vervangen, omdat deze sensor bij deze motor zelden of nooit kapot gaat. Het is waarschijnlijk gewoon een verkeerde meetwaarde geweest door andere omstandigheden. Ik heb toen toch maar aangegeven dat ik deze vervangen wilde hebben, om eventueel verder gezeur in de toekomst te voorkomen. Zo gezegd, zo gedaan.
Helaas na een aantal dagen weer hetzelfde probleem. Ik heb me toen helemaal suf gezocht op internet. Op diverse fora werd wel een soortgelijk probleem omschreven, maar nooit de oorzaak ervan. "Het zou kunnen zijn dat...", zulk soort omschrijvingen. Waarschijnlijk is het de brandstofpomp.
Maar er is meer aan de hand. Ook een veerbol hoor ik rochelen en fluiten. Kosten veerbol: 123 euro, vervangen schijnt heel simpel te zijn. En ik hoor nog wat tikken ergens. Daarnaast zit de distrubutie-riem er aan te komen. Kortom, ik vertrouw het allemaal niet meer zo, ondanks dat deze C5 niet als onbetrouwbaar bekend staat. Ik heb er een rot-gevoel over, maar na twee slapeloze nachten heb ik besloten de auto weg te doen. Ik heb nu een Honda Civic gekocht: ik heb de ruimte in de kofferbak niet meer nodig, en het scheelt weer wat in de maandlasten...
Maar toch, met pijn in m'n hart afscheid genomen van mijn C5... Ik zal 'm missen. :-(
Maar ik zal ook weer genieten van mijn Honda. Mijn eerste auto was ook een Civic, en nu mijn 8e auto weer een Civic. Ik ben toch blij! :-))
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.