Citroën C5 2.0 16V Ligne Prestige (2005)

autoreview

Citroen C5
Citroen C5Citroen C5Citroen C5Citroen C5Citroen C5Citroen C5Citroen C5Citroen C5Citroen C5 - interieurCitroen C5 - interieurCitroen C5 - interieur

Signalement

UitvoeringC5 2.0 16V Ligne Prestige
Versnellingen4, Automaat
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf63.000 km
KM-stand laatst180.000 km
Lezerswaardering: 87%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

C5, 2.0 16V, hatchback, Athena, automaat + lpg3.

  • 180.000 km

******************************************************************************

Samenvatting dec 2010 – feb 2016 (63.000 km – 180.000 km)

In de afgelopen 5 jaar dat ik de C5 in m'n bezit heb, heb ik de C5 leren kennen als een 'liefhebbersauto'. Mijn C5 is een auto die in 5 jaar tijd aanmerkelijk meer problemen en mankementen vertoonde, dan alle japanse auto's bij elkaar die ik in de voorgaande 30 jaar gehad heb. De onderhoudskosten bedroegen in deze periode gemiddeld meer dan E 2.000,- per jaar.
Daar staat tegenover dat de C5, met enkele aanpassingen zoals de juiste banden en comfort-bollen, een ongekend veercomfort kan bieden. Diegene die dat apprecieert, zal de eventuele hogere kosten en frequentere garagebezoeken voor lief moeten nemen.

******************************************************************************



December 2010

Door een ongeval is mijn Toyotoa Prius (2006/6) total loss. Ik moet met spoed een andere auto aanschaffen, want ik heb een auto nodig voor het dagelijks woon-werkverkeer. Een nieuwe auto is nu geen optie, ondermeer vanwege de levertijd.

Voordat ik in 1996 de splinternieuwe Prius kocht had ik al eens rondgekeken naar een C5 fase 1 op lpg. Doordat ik op het internet een aantal nogal tegenvallende gebruikerservaringen op het gebied van betrouwbaarheid over de C5-1 gelezen had, durfde ik toen geen C5 te kopen en ik ben toen voor de Prius gegaan die als zeer betrouwbaar bekend stond.

Door de beperkte keuze in hybrides, en omdat ik weer eens wat anders wil rijden, wordt het nu geen hybride. Gezien mijn eerdere goede ervaringen met lpg wordt dit dan toch weer de eerste voorkeur.
De Prius had in mijn beleving een te harde weglegging. Iedere oneffenheid in het wegdek was voelbaar. Dit begon mij na ruim 4 jaar toch wel te irriteren en menigmaal had ik het idee dat ik met m'n blote billen over het asfalt werd voortgetrokken.
Mijn eerdere ervaringen van meerijden in verschillende Citroens kon ik mij herinneren als aangenaam comfortabel en dit vormde de grondslag om nu – ondanks de eerdere bezwaren – toch uit te zien naar een C5, maar dan nu fase 2 (vermoedelijk betrouwbaarder dan fase 1) op lpg. Omdat het verzetten van tandwielen volgens mij niet tot het takenpakket van de bestuurder hoort, moest er ook nog een automaat op zitten.

Helaas bleek het aanbod van C5's op lpg en met automaat zeer beperkt te zijn en altijd met een flink aantal reeds gereden kilometers. Uiteindelijk een 5 jaar oude C5-2 Athena gekocht op benzine (E 11.950). Dit is een Ligne Prestige uitvoering met als extra leder en verwarmde stoelen. Hierin een Eurogas lpg3 installatie laten inbouwen met een bruto 76 liter tank (E 2340), in de praktijk netto 63 liter. De lpg-inbouwer heeft een nieuwe vloer ingebracht in de laadruimte, omdat de gastank iets hoger is.
Voor aflevering dienen door de dealer nog de remblokken achter vervangen te worden (E 220) en ook twee banden Michelin Primacy 215/55/16 93W voor (E 420).


December 2010 (63.000 km)

De aflevering duurde een week langer dan afgesproken want er bleek door de lpg inbouw een storing te zijn. De lpg inbouwer bleek het probleem niet te kunnen verhelpen en de citroen dealer nam de auto over. Het bleek dat het resetten van de computer het probleem oploste. Volgens de dealer was er tijdens de lpg inbouw een onderdeel (inlaatspruitstuk?) los geweest van de can bus en een reset was daarom noodzakelijk.

Uiteindelijk de auto kunnen ophalen bij de dealer. De lpg installatie blijkt uitstekend te werken. Geen enkele verandering of schokje waar te nemen tijdens het omschakelen van benzine naar lpg na het starten. Het enige wat je waarneemt is de hoorbare klik van de gastoevoerklep bij de lpg-tank. Het lpg verbruik ligt op ca. 1:10. De actieradius op lpg is in de praktijk 630 – 650 km. Bij deze cijfers is het benzineverbruik bij het starten niet verrekend.

De automaat blijkt nogal een tegenvaller te zijn. Nooit eerder zo'n slechte automaat meegemaakt. Het ongemak treedt met name op bij het schakelen van z'n 1 naar z'n 2. De bak schakelt dan veel te laat en de motor houdt tijdens het overschakelen sterk in. Zeer oncomfortabel. In de winter is de bak ook bij de andere versnellingen behoorlijk bokkerig. Ik snap niet dat dit in een franse auto mogelijk is. De bak heeft bij 50.000 km van de vorige eigenaar al een olie-verversing gekregen. Die zal er ook wel niet tevreden mee geweest zijn.
Daarnaast heeft de bak het probleem dat 'ie te vroeg opschakelt (wat resulteert in een te laag toerental van 1500 toeren) en te laat terugschakelt, waardoor de motor onder de 1300 toeren kan raken. De motor trekt dat dus niet en als je vervolgens wenst op te trekken dan laat de motor alleen nog maar een zwaar gebrom horen. De enige remedie op zo'n moment is om dan snel naar manual over te gaan en zelf terug te schakelen. Dit probleem treedt vooral op bij het nemen van rotondes en kruisingen.
Probleem met de dealer besproken, maar die zegt dat er geen software updates beschikbaar zijn. De automaat is volgens mij meer geschikt voor een diesel, want die heeft misschien nog wel voldoende koppel bij zo'n laag toerental.

Na een paar dagen na de aflevering blijkt er een probleem te zijn met de achterklep. Als ik de portieren ontgrendel met de remote dan gaat onverwachts de achterklep omhoog. Volgens de dealer is het slot van de achterklep los geraakt. Het probleem wordt verholpen door het slot vast te lijmen.

De kwaliteit van het geluid van de audio-installatie blijkt tegen te vallen. De Prius had standaard een zeer goede geluidskwaliteit. Naast een erbarmelijk grof aanhorend geluid zonder details en weinig hoog, blijkt dat er ook resonantie voorkomt in de portieren. De dealer heeft geprobeert de resonantie te verhelpen door de speakers herhaaldelijk strakker aan te draaien, maar dit blijkt toch geen oplossing te zijn. Inmiddels heb ik zelf de speakers vervangen. Heb alle portierspeakers vervangen door Grundig coaxial 165 mm speakers (TW17). Deze speakers zijn een 2-weg systeem en geven een goede geluidskwaliteit. Het resonantie-effekt is gedeeltelijk opgelost door de speakers met de bijgeleverde ring vast te lijmen aan de portieren.


Mei 2011 (75.000 km)
Na 5 maanden (garantie 6 maanden) blijkt dat er een lekje in de radiateur is. Er valt eigenlijk niets waar te nemen behalve een bruine vlek op de metaalachtige kleur van de radiator. Voor de zekerheid even naar de garage geweest en ja toch blijkt het een lek te zijn! Inmiddels is de radiator onder garantie vervangen.

Tevens bleek bij een koude start een rauw geluid door de motor geproduceerd te worden, gedurende ca. 5 seconden. Het lijkt dan wel een diesel. Volgens de dealer moet ik het oliepeil nauwkeuriger in de gaten houden. Het olieniveau was echter nog boven de minimum streep op de peilstok.


Juli 2011 ( 77.000 km)
De verwarming van de stoelen blijkt niet meer te werken. De 6 maanden garantie zijn over, dus nu zelf maar eens gekeken. Het blijkt dat er een zekering (30A) is gesmolten. Zekering vervangen en de stoelverwarming werkt weer.


Augustus 2011 (81.000 km)
Tijd voor de APK! En, omdat de vorige eigenaar de 2e beurt al bij 50.000 km (i.p.v. 60.000 km) heeft laten uitvoeren is het ook meteen tijd voor een derde beurt.
Dit blijkt een dure beurt te worden, nl. ruim Euro 900. Werkplaatstarief is effe slikken: blijkt euro 79,- (ex. btw) te zijn.
Vanwege het schokkerig schakelen wordt de olie van de automaat weer ververst (kosten euro 182,40). Per keer kan echter slechts een gedeelte van de olie vervangen worden. Het Eurogas gasfilter moet na de eerste 20.000 km vervangen worden (kosten euro 105,-). De achter remblokken weer vervangen (euro 125,80). Verder kleine dingen als koolstoffilter, remvloeistof, bougies en stadslampje.
Prijsopgave gevraagd voor het vervangen van de 2 achterbanden Michelin Primacy (215/55/16 93W): euro 420,-. Voor de volledigheid bij een andere citroendealer in de buurt prijsopgave gevraagd: euro 480,-. Bij Kwikfit blijkt de prijs euro 327 te zijn.
Het oliepijl is door de dealer tot boven het hoogste merkteken gevuld, toch blijkt de (koude) motor nog steeds een rauw geluid te produceren direkt na het starten.
De automaat blijkt na deze tweede oliewissel merkbaar soepeler te schakelen. Ben benieuwd of 'ie dat in de winter ook volhoudt.


September 2011 (82.000 km)
Onder de achterruit (5 deurs) zit een rubberen strip. Hierin blijken flinke barsten te zitten. Op een plek lijkt het wel of ik onder de rand van het raam naar binnen kan kijken. Als dit maar geen lekkage gaat opleveren.

Het rechter dimlicht brandt niet meer. Er blijkt vrijwel geen ruimte achter de lichtunit te zijn en je moet op de tast proberen de lamp te vervangen. Na aanvankelijk zelf een aantal voorzichtige pogingen gedaan te hebben, breng ik 'm toch maar naar de dealer. De monteur weet met ijzeren geduld 't karweitje te klaren. Meteen beide dimlichten laten vervangen. Kosten euro 70.


Oktober 2011 (85.000 km)
Direct na een koude start (op benzine) gebeurt het een paar keer dat de motor afslaat bij het wegrijden. Het geven van gas veroorzaakt dat de motor inhoudt.
De automaat is na de tweede oliewissel nog steeds merkbaar soepeler. Toch blijft het een onding, omdat ik vaak zelf moet terugschakelen omdat de bak te traag is.


19 November 2011 (88.000 km)
Op zaterdag 19 nov. naar de plaatselijke dealer voor de 'gratis' wintercheck. Er wordt toestemming gevraagd om de vloeistoffen te mogen bijvullen. Op de balie staat een 5 liter can ruitensproeiervloeistof voor E 8,99. Normaal koop ik deze zelf voor E 2,99 in de supermarkt. Ik vraag nog even naar de wachtijd: ruim 2 uur. Zo lang wachten houd ik niet vol en ik ben gauw weer weg!


21 November 2011 (88.000 km)
Oei, oei oei. Midden op een drukke kruising slaat de koude motor weer af. Getoeter en mensen met onbegrip om me heen. Weer dezelfde situatie: Ik rij stapvoets (nog op benzine), geef gas om op te trekken en de motor slaat af. Ik begin een vermoeden te krijgen dat het lage benzineniveau mogelijk er iets mee te maken kan hebben. Heb meteen maar 20 liter benzine getankt. Dit zou het probleem dan voorlopig moeten verhelpen.

Inmiddels is weer een keer de motor afgeslagen. Het lag dus niet aan een tekort aan benzine. Dit keer had ik al 2 km gereden van m'n huis naar het winkelcentrum in m'n wijk. Na 5 minuten reed ik daar weer weg met de auto. Auto start op benzine en net op het moment dat ik gas geef om de weg op te rijden slaat de motor af.
Wellicht een vuiltje in de benzinetoevoer. Ik heb nu een ritje van 10 km op de snelweg op benzine gereden om de bezinetoevoer een beetje door te spoelen. Alleen maar koud starten op benzine vraagt misschien om problemen m.b.t. vervuiling. (Update 22-12-2011: Na dit snelwegritje is dit probleem tot nu toe niet meer opgetreden)

Heb nu voor het eerst winterbanden gekocht en laten monteren. De winterbanden zijn maat 195/65/15 91T i.p.v. de standaard maat 215/55/16 93W. Tot mijn aangename verrassing veert de auto merkbaar soepeler en 'wiegt' nu ook een ietsje. Waarschijnlijk door de grotere wang van de band en de zachtere rubbersoort. De banden zijn Continental TS830. Kosten E 96,27/stuk. Velgen E 60/stuk. Monteren E 50. Totale kosten E 675,- bij de bandenboer.


December 2011 (90.000 km)
Aangemoedigd door de verbetering van de vering door de montage van winterbanden, nu gegaan voor de montage van IFHS comfort veerbollen bij René Spaan. Wat een genot! De auto maakt nu duidelijk meer veerbewegingen. Het weggedrag is duidelijk aangenamer en comfortabeler geworden. Ik begin nu het idee te krijgen in een echte Citroën te rijden!



September 2012 (105000 km)

In het weeekend vind ik onder m'n auto een plas olie vóór het rechter voorwiel.
Dit doet bij mij een alarmbel rinkelen en ik besluit om maandagochtend vroeg meteen naar een dealer te gaan. Dit keer ga ik maar eens naar de dealer die door het C5club forum wordt aanbevolen.
De ontvangst is zeer vriendelijk en ik krijg zowaar een (gratis) leenauto mee, zodat ik toch nog naar m'n werk kan.
Het euvel blijkt in de stuurpomp (lek) of in een van de leidingen hiervan te zitten. Omdat de hele verpakking van de stuurpomp in de olie zit, is het niet meteen duidelijk waar precies de lekkage zit. De dealer besluit om niet direct de stuurpomp te vervangen (E 900,-) maar eerst een slangklem te vervangen (E 96,-).
Nu enkele maanden verder blijkt dat het probleem inderdaad verholpen is.



November 2012 (113.000 km)

We zijn weer een jaar verder en het was weer tijd voor een onderhoudsbeurt. Afgelopen jaar werden de problemen met het inhouden & afslaan steeds erger. Ik heb op menig kruising stilgestaan en het gramschap van menig automobilist mogen ondergaan...

Op het C5club forum las ik dat ik niet de enige met dit probleem was. De meest verschillende oorzaken en remedies werden hier opgesomd, varierend van NGK bougies i.p.v. Bosch, of super benzine i.p.v. normale benzine, egr-klep vervuiling, gasklephuis, elektronisch rempedaal, Lambda sensor, temperatuur sensor, enzovoort. Bij lang niet iedereen werd het probleem afdoende verholpen en onderzoeks- & vervangingskosten rezen bij sommigen de pan uit.

Ben hierdoor met knikkende knieën naar de garage gegaan. Wie weet wat me nu weer te wachten zou staan. Ben daarom naar de Citroendealer gegaan die door het C5club forum wordt aanbevolen.

Uiteindelijk bleek het euvel een slecht werkend gasklephuis te zijn! De auto rijdt nu weer geheel zonder inhouden en afslaan. Voortreffelijk!
Toch blijkt ook nu weer de rekening flink uit te pakken. Al met al een bedrag van Euro 1500. Ik heb dit soort onderhoudsprijzen niet gekend gedurende de 30 jaar dat ik Mitsubishi en Toyota heb gereden.

Er is natuurlijk wel een en ander gedaan:
– olie (5W30), oliefilter, luchtfilter, pollenfilter, bougies: E 394,-
– distributieriem & waterpomp vervangen: E 590,-
– gasklephuis vervangen: E 218,-
– remblokken + schijven achter vervangen E 257,-

De achter remblokken zijn de vorige onderhoudsbeurt (–30.000 km) ook vervangen. Het blijkt dat de remklauwen van de C5 scheef kunnen gaan staan doordat er verschillende materialen worden gebruikt. Tussen deze verschillende materialen kan corrosie ontstaan, welke scheefstand van de remklauwen tot gevolg kan hebben. Scheefstand van de remklauwen kan dan weer leiden tot scheve afslijting (lees vroegtijdige afslijting) van de remblokken. De ironie is dat ik nog tussentijds naar m'n vorige dealer ben teruggekeerd om naar de remmen te laten kijken, vanwege een kermis aan piepende geluiden. Volgens deze vorige dealer was deze oxidatie heel normaal bij de C5 en hoefde ik hier niet bezorgd over te zijn!
M'n 'nieuwe' dealer heeft nu uit voorzorg kopervet aangebracht, waardoor de oxidatie waarschijnlijk voorkomen wordt.
Ook is er een firmware update toegepast voor het motormanagement en voor de automatische versnellingsbak. De olie is nu van het type 5W30 i.p.v. 5W40.
Het verbruik is sinds het laatste onderhoud merkbaar gunstiger geworden. Kon ik voorheen op 63 liter lpg tot ca. 650 km (1:10,3) in de zomer rijden, nu rijd ik ca. 680 km (1:10,8) in de winter!

Al met al ben ik erg tevreden met het rijcomfort van de C5, ondanks de zwak presterende automaat. De winterbanden liggen er nu weer onder en mede dankzij het zachte rubber van de winterbanden zweeft de C5 als een vliegend tapijt over het asfalt. Ik geniet hier echt van door mijn ervaring in het verleden met japanse auto's die over het algemeen vrij oncomfortabel geveerd waren.

Omdat het in de wintermaanden erg donker kan zijn in de auto heb ik interieurverlichting aangebracht met ledstrips. D.m.v. een dimmer en een draadloze afstandsbediening kan de lichtsterkte geregeld worden. Ik heb de ledstrips aangebracht in de voetenruimtes, onder de rails van de voorstoelen en bij de luchtuitlaten onder de voorstoelen. Dankzij deze interieurverlichting heb ik niet langer het idee dat ik in een donker hol zit. Ik merk dat interieur-verlichting kan helpen om in de donkere wintermaanden beter alert te blijven. Kortom een aanrader!




Maart 2013 (119.000 km)

De linker dimlamp blijkt niet meer te werken. De dealer vervangt de lamp en ik hoef alleen de lamp te betalen.


Juli 2013 (127.000 km)

De afstandsbediening blijkt niet meer te werken. De dealer vervangt gratis de batterij.
De automaat krijgt een flush (volledige olievervanging), kosten E 300. Helaas weinig verbetering van de klachten.


September 2013 (130.000 km)

Onverwachts verschijnt er een indicatie op het display (onderhoudssleuteltje) dat er onderhoud uitgevoerd moet worden. Tot voor kort had het display aangegeven dat er nog 13.000 km gereden kon worden tot de volgende onderhoudsbeurt. Afspraak gemaakt bij de dealer en de computer laten uitlezen. Behalve veel foutmeldingen over de audio-installatie blijken er verder geen relevante foutmeldingen te zijn. Ook nog een vreemde ervaring onderweg naar de dealer: bij een stoplicht geeft de temperatuurmeter aan dat de temperatuur hoog oploopt. De fan slaat hoorbaar op volle kracht aan en de temperatuur zakt weer naar normaal. Normaal staat deze meter 'rotsvast' horizontaal en het draaien van de fan op volle kracht had ik nog nooit eerder opgemerkt. Dealer vermoedt een probleem met de temperatuursensor of mogelijk de elektronische thermostaat en adviseert het nog even aan te zien. De dealer brengt geen kosten in rekening.



Mei 2014 (145.000 km)

Wederom olielekkage! Nu blijkt de lekkage te komen van de krukaskeerring aan de achterkant bij de versnellingsbak. Krukaskeerringen worden voor en achter vervangen, en omdat de versnellingsbak er toch af moet wordt deze ook meteen gereviseerd: de klepjes en de remband van de automaat worden vervangen.
Grote beurt laten uitvoeren en multisnaar preventief laten vervangen. Gasklephuis (ultrasonisch) laten reinigen. Blijkt achteraf weinig effect te hebben. Totalen kosten E 2000,-.
Een paar dagen later blijkt dat de krukaskeerring aan de voorkant ook weer lekt: opnieuw laten ververvangen.


November 2014 (155.000 km)

Wederom olielekkage! Nu blijkt het oliefilterhuis te lekken en deze wordt vervangen, E 480,-.
Een paar weken later blijkt de auto niet meer te willen aanslaan. De ANWB laat de auto naar de dealer wegslepen. Het blijkt dat de brandstofpomp geen spanning meer krijgt via een relais en dit relais tezamen met de bijbehorende BSM computer wordt vervangen: E 200,-.
Een paar dagen later wederom een startprobleem. De (9 jaar oude?) accu blijkt de geest gegeven te hebben. Kosten E 130,-.


December 2014 (157.000 km)

Het slot van de achterklep blijkt weer problemen te geven. Het slot wordt vervangen. Het vervangen onderdeel blijkt een soort plastic scharnier te zijn dat een iel, klein metalen veertje bevat. Zoals in een ballpoint. Eén druppel vocht en het veertje roest gegarandeerd door! Dat is kennelijk dus ook gebeurt. Weer een ervaring waarbij je je als eigenaar vertwijfeld afvraagt waarom de kwaliteit niet beter is, en hoe de constructeur in vredesnaam tevreden geweest kan zijn met zo'n slecht ontwerp. Kosten E 75,-.



April 2015 (164.000 km)

Na de comfortabele ervaringen met winterbanden had ik al 2 van de 4 fabrieks-standaard banden Michelin Primacy 215/55/16 93W vervangen door Michelin Economy banden met de lagere snelheidsindex 93H. Dit verbeterde al enigszins het stugge veergedrag van de zomerbanden. Nu werd het tijd om de laatste 2 fabrieks- standaard Michelin banden te vervangen. Deze zijn vervangen door 2 Continental Contact Premium 215/55/16 93H. Kosten E 313,- bij de bandenboer.
Het veergedrag van de auto is wederom duidelijk verbeterd t.o.v. de vorige hardere banden. De zomerbanden benaderen nu het comfort van de winterbanden!


Mei 2015 (165.000 km)

Het is weer tijd voor een tussentijdse APK. Kosten incl. vervangen van een achterlampje: E 61,-.



Juni 2015 (166.000 km)

De auto veert niet meer! Iedere oneffenheid van het wegdek wordt 1 op 1 doorgegeven. Meteen maar naar de dealer. Die constateert dat de zekering van de hogedrukpomp van het veersysteem is doorgebrand. Dit komt waarschijnlijk door het zwaarder gaan draaien van de pomp (vervuiling & veroudering). De dealer vervangt de zekering met een zwaarder exemplaar, maar beveelt aan om de pomp op korte termijn te laten vervangen. Vervanging is een paar weken later uitgevoerd. Kosten E 1.110,-.



Februari 2016 (180.000 km)

Het is weer tijd voor een grote beurt & apk. Ook meteen wat extra onderhoud laten uitvoeren: nieuwe ruitewisserbladen, nieuwe achterklepgasveren, remolie ververst, wederom gasklep reiniging en een carterventilatie-restrictor laten plaatsen volgens het ontwerp van C5-forum-lid GW-tje. Het olieverbruik van de 2 liter motor is behoorlijk. Maandelijks controleren en bijvullen was noodzakelijk. Hopelijk helpt deze restrictor om het olieverbruik terug te dringen. Waarschijnlijk is het hoge olieverbruik ook debiet aan de vervuiling van het gasklephuis, doordat (zonder restrictor) via de carterventilatie de hete oliedampen naar de inlaatkleppen gevoerd worden.
De eerste dealer vulde de C5 aanvankelijk met 5W40 olie. Na mijn opmerking dat de auto startte met het rauwe geluid van een diesel werd dat 5W30. De huidige dealer nam dat aanvankelijk over, maar blijkt nu volgens de factuur 10W40 toe te passen.
Als ik de factuur onder ogen krijg, kan ik m'n ogen bijna niet geloven. Ondanks het door mij gevraagde meerwerk, de laagste rekening in de afgelopen 5 jaar dat ik de auto in m'n bezit heb! Kosten E 690,-.
Na de beurt blijkt dat de plastic afdekkap, die normaal op de motor zit, ontbreekt. Volgende ochtend eerst weer langs de dealer gegaan om deze op te halen...

6,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.