Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018) #2

autoreview

Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)
Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)Citroën C3 PureTech 82 Shine (2018)

Signalement

UitvoeringC3 PureTech 82 Shine
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2018
KM-stand bij aanschaf5 km
KM-stand laatst6.900 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

"Da's toch geen auto voor mannen!"...

  • 900 km

" Da's toch geen auto voor mannen!"...riep een voorbijgaande buurman me toe nadat ik mijn kakelverse C3 net op de oprit had geplaatst.
Zijn reactie verschilde niet veel met die van mijn hospita 48 jaar geleden, toen ik, amper 20 jaar, mijn schamele bezittingen voor mijn gehuurde kamer kwam brengen in een aftandse 2C4, een 'lelijke' eend.
" Daarin kun je toch niet rijden. Is dat een auto?"

Sindsdien heb ik veel auto's gereden maar Citroen zat daar niet bij. Mijn vooroordeel: ze zijn, met name op electronica, storingsgevoelig en de laatste decennia ook nogal suf en oudbollig.

Met de Cactus kwam de verandering.
We wilden een cross-over, geen Suv. Dus iets hoger zitten maar niet te.
Ford had geen alternatief en bood een lage inruilprijs.
Dus zo begon de zoektocht die liep langs o.a. de mazda 3, de kia stonic, de dacia duster,peugeot 2008, etc.

En toen zagen we op ons maandelijks pensionada IKEA rondje een C3.
Niet gek dacht ik, hou wel van een wat alternatieve auto.
Dus toch maar eens aan het lezen geslagen.
Tot mijn stomme verbazing waren de reviews stuk voor stuk zeer lovend: comfortabel, goed afgewerkt, doordacht design, peugeot motorblokje...
Bij Dijkstra in Lelystad stond precies de configuratie die ik wilde. We mochten in die auto ook proefrijden. En de aankoop/inruilprijs was netjes. dus..

En nu, een maand verder, heb ik er nog geen seconde spijt van. Deze C3 is 'van de tweede leg', en dus zijn de eerste lichting kinderziekten eruit: het vochtprobleem met de achterlichten bv. Maar tot mijn aangename verrassing heeft deze uitvoering nu ook standaard inklapbare buitenspiegels. En ook het stuur/weggedrag is i.t.t. alle reviews die ik las, aangepast naar eerder sportief dan comfortabel. Hij heeft niet het 'skelterachtige' weggedrag van de Fiesta, dat is simpelweg onovertroffen, maar hij reageert alert in bochten en bij [plotselinge] stuurcorrecties. En oneffenheden worden direct doorgegeven. Daar zal het 17" rubber ook wel zijn bijdrage aan leveren.

Mijn voorlaatste wagen was een Fiat 500 L, een prima [maar ook verguisde] wagen met maar een nadeel: de Twinair was absoluut onder de maat. Ik was bang dat de 82 PureTech ook tekort zou komen maar dat is absoluut niet het geval. We rijden veel snelweg en dan is snel inhalen geen enkel probleem. De wagen is qua [motor]geluid zeer goed geisoleerd. Alleen als je boven de 130 komt neemt het motorgeluid door het relatief hoge toerental toe, een zesde versnelling was hier welkom geweest.

Comfortabel is het vertoeven in de cabine zeker: prima stoelen met die kanttekening dat mijn vrouw en ik niet meedoen aan het feit dat wij Nederlanders steeds langer worden: met een lengte van bv. 1.90 is de zitting te kort en zit je ook niet confortabel v.w.b. je onderrug denk ik, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Voor ons zitten ze prima, ook na bv. anderhalf uur rijden.
In reviews wordt vaak negatief geschreven over het feit dat de ventilatie en airco via het touchscreen loopt en niet via fysieke knoppen. Onzin! Op de eerste plaats is het screen zo gepositioneerd dat je en je blik op de weg kunt houden en de buttons op het scherm kunt bedienen. Voorts is er een 'auto' functie beschikbaar waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt. Hoe minder knoppen hoe beter: het draagt wat mij betreft bij aan het strakke [retroachtige] design.Het scherm is overigens i.t.t opmerkingen in de reviews bijzonder responsief.
En dan de veelbesproken dashcam. Daar kan ik kort over zijn: hij is tot op heden een keer gebruikt: bij de uitleg van de verkoper. Wat mij betreft zal hij alleen zijn nut kunnen bewijzen bij een evt. aanrijding [die ik nooit hoop mee te maken]
Ik heb eigenlijk maar een paar opmerkingen tot nu toe: de achteruitrijcamera is m.i. niet nauwkeurig qua inschatting. De ontgrendeling van de achterklep is lastig te vinden en openen. En voorts vind ik het plaatstaal van het dak opvallend dun: opppassen met schoonmaken en poetsen, temeer daar de qua design speelse markering van het dak na regen altijd vuil achterlaat.

En om terug te keren bij het begin: bij ons in de straat heb ik tot heden een keer een positieve opmerking over de 'looks' gehad....

“T blijft een kwestie van smaak’

  • 2.700 km

Een aantal weken en km verder.
Grotendeels langere afstanden op de snelweg.
Ik koos de auto voor “comfort’ en dat is en blijft een van de voornaamste [ver]koop argumenten: de stoelen zitten voor ons met een gemm. lengte uitstekend, het geluid aan boord is, op windgeruis rondom de buitenspiegels na, zeer acceptabel evenals het geluid van de 82 PureTech. Onze kruissnelheid ligt altijd rondom de 110.
Het verbruik is, het vele airco-en gelet op het mooie weer in aanmerking genomen, zeer netjes: de laatste meting van de “My Citroen’ app [wat een geweldig hulpmiddeltje!-aanrader] laat een verbruik van 1 op 19 zien.
Ook eens even de tijd genomen voor een inspectie van de afwerking en gebruikte materialen. Wat daarbij in storende zin in het oog springt is die onder de motorkap: niet netjes weggesneden isolatiemateriaal en m.n. de rudimentaire wijze waarop de bedrading van led-en dimlicht is aangesloten, springen negatief in het oog. Daarentegen sluiten naden ex/intern keurig aan en wisselen hoogwaardig materiaal [onze interieuroptie “colorado’] en mindere kwaliteit [bv. De kwetsbare ophanging van de hoedenplank] elkaar af. Op dit gebied laat de C3 een wat ambivalent gevoel achter en is de afwerking toch minder dan onze vorige Fiesta.
En wat betreft reacties: het blijft een auto die veel voor maar ook behoorlijk wat tegenstanders oproept...

Je ziet ze steeds meer..

  • 6.900 km

..zo'n kleine 4000 km verder..
Je ziet het aantal C3'tjes toenemen. Met name juli was naar het schijnt een verkoopsucces.
"t Leuke van meer "gelijkgestemden' op de weg is dat je een van de verkoopfactoren, individualisering, nu goed kunt testen: ik ben mijn uitvoering nog zelden tegen gekomen.
En hij blijft comfortabel en zuinig: we rijden nog steeds 1:19 bij een kruissnelheid van 105.
Ik ben blij met het feit dat we voor een C3 hebben gekozen en niet de Aircross: we zitten geriefelijk tussen "normaal' en "suv-hoogte' in. Dat betaalt zich m.n. bij de wegligging [windgevoeligheid] uit.
Twee minpuntjes dienen we ook te melden: het dashboard gaat irritant tikken bij langer airco-gebruik. En het "noire perle' dak is vreselijk kwetsbaar voor krassen.
Ik heb nogal wat "klusvervoer' gehad de afgelopen tijd. Als ik hem vergelijk met de vorige auto, de Fiesta, dan kan er meer "in' en is het "stouwen' toegankelijker.
We genieten verder..

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Citroën C3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.