Citroën Berlingo 1.9 D Multispace (2004)
Uitvoering | Berlingo 1.9 D Multispace |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Ervaringen:
Begin 2008 hebben we deze Berlingo aangeschaft aangezien mijn echtgenote een bestelbus nodig had voor haar bedrijf. We hebben toen de vorige Berlingo (benzine) particulier verkocht en onze AX diesel ingeruild op deze Berlingo.
Vanaf het begin heb ik veel kilometers gemaakt met de Berlingo en dat is goed bevallen. Wel is het verbruik wat hoger dan de 1:22 van de AX, maar is met gemiddeld 1:16 niet verkeerd. De motor, een 1.9 diesel met 72 PK, kan het redelijk goed aan. Wel merk je gelijk als er meerdere personen in de auto zitten. Dan is de fut er snel uit.
Vandaar slechts 3 sterren voor prestaties.
De betrouwbaarheid is zeer goed te noemen. De enige bijzonderheid is dat tot twee keer toe een nieuwe koppeling nodig is geweest. De eerste keer bij ongeveer 240.000 kilometers, de laatste bij 309.000 kilometers.
Al met al een comfortabele gezinsauto met veel binnenruimte. Naast veel ruimte op de achterbank is de bagageruimte zeer ruim.
Reparaties etc tot op heden:
- jan 2008: Gebruikte set winterbanden na aanschaf van de auto
- okt 2008: Remvoeringen en zuigers achter
- nov 2008: Elektroklep vervroeging vervangen
- nov 2009: nieuwe koppeling en gloeibougies
- mrt 2010: 4 nieuwe zomerbanden
- okt 2010: nieuwe V-snaar
- okt 2010: 4 nieuwe winterbanden
- jan 2011: nieuwe koppeling en uitlaat
- voor de rest alleen regulier onderhoud (Olie, filters, ruitenwissers, distributieriem elke 120.000 km etc)
Kleppen stellen
Het starten met koud weer werd steeds slechter, Nadat in eerste instantie de gloeibougies zijn vervangen bleek het toch noodzakelijk om de kleppen te stellen. Daarna geen problemen meer gehad met het starten bij koud weer.
Dynamo
De dynamo, waarschijnlijk nog de originele, heeft het begeven. Deze is dus vervangen. Tevens is toen de V-snaar vervangen.
APK
Vandaag is de Berlingo weer gekeurd voor een jaar. De voorveren bleken gebroken te zijn. Deze zijn dus vervangen. Daarnaast zijn de achterremmen schoongemaakt en de gordels op de achterbank gesmeerd.
Verder geen problemen, dus op naar het half miljoen.