Chevrolet Spark 1.0 LS BiFuel (2010)

autoreview

Chevrolet Spark
Chevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet SparkChevrolet Spark

Signalement

UitvoeringSpark 1.0 LS BiFuel
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf12 km
KM-stand laatst43.700 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een kokosnootbruine vonk

  • 1.500 km

De auto is nu een paar weken in bezit, en begon met 12 km op de teller. Uitvoering met metallic lak en stootstrips op de deuren.

Het is een echte onthaast-auto. Nu weet je wat het is om vrachtwagenchauffeur te zijn. Het gevoel komt aardig overeen met dat van caravanners met een (te) lichte motor (of een te zware caravan, het is maar hoe je 't bekijkt). Je wil wel, maar het gaat niet. Het geeft je wel een rustig gevoel dat je echt niet sneller optrekken kan.

Alles is betrekkelijk. Het went snel. De stoelen zitten prima, de snelheidsmeter is goed af te lezen, de auto rijdt best lekker. Waar goed over nagedacht is, is het dimlicht van de auto. Deze kan je altijd (á la Volvo) aan laten staan. Als je de motor uitschakelt, gaat het dimlicht uit en brandt de parkeerverlichting nog. Stap je uit, dan gaat ook deze verlichting uit! Super!! Nooit meer een lege accu!
Wat minder is de bediening van het display naast de km-meter. Het gemakkelijkst is je hand door het stuurwiel, maar dat is levensgevaarlijk. Dus dan maar over het stuurwiel heen, maar daar is m'n arm eigenlijk iets te kort voor. Beter was het geweest om de bediening via het overigens fraaie stuurwiel te laten verlopen.
Minpuntjes zijn verder dat de verlichting van het dashboard niet te regelen is. In het donker is het net wat te fel. Wat ik ook mis is een koelwatertemperatuurmeter. Al was het maar een indicatie dat het koelwater op temperatuur is! Een ander luxe-probleem is dat de interieurverlichting uit gaat zodra je de deur sluit en in het donker je veiligheidsgordel om moet doen. Op het display in het midden blijft de indicator branden dat de passagiersairbag ingeschakeld is (foutje?). De veiligheidsgordelverklikkerlampje links achter blijft branden, ook al wordt de gordel gebruikt. Het gaat wel na 30 sec uit, maar hoort niet zo te zijn.
Onlogisch is ook de locatie van de mistachterlichtschakelaar: op de ruitenwisser?!?
De auto staat wel op wat iele banden, 155/70R14. Daar komen LMV (maat 5.0J) voor in de plaats met tzt 175/65R14 banden en winterbanden 165/70R14 op de originele stalen velgen (maat 4.5J).

Je 'reservewiel' zit in een bus die je met de meegeleverde compressor in de lekke band kan spuiten.

De uitrusting is erg compleet voor deze klasse, 6 airbags, airco, elektrisch bediende ramen vóór en achter, idem spiegelverstelling etc. Zelfs kofferbakverlichting!
Prima radio, redelijk kraakvrij FM- en AM-ontvangst (luistert er nog wel iemand op de middengolf?), goed te bedienen. Op het dak zit een lange, afneembare antenne.

De gebruiksaanwijzing van de Spark is erg algemeen; de meest luxe uitvoering wordt er besproken. Dat snap ik wel, maar het was leesbaarder geweest als er bij stond voor welke uitvoering de opties geldt.
Het extra boekje voor LPG gebruikers geldt voor alle Chevrolets met LPG, hier en daar wordt er in gegaan op de diverse uitvoeringen.

Het zicht op de weg is goed, wel is het goed naar links en rechts te kijken want een fietser zie je gauw over het hoofd door de brede zijruitstijlen. De zicht naar achteren is ronduit slecht door de kleine zijramen achter en de brede zijruitstijlen bij de achterklep.

De hoge zit is prettig voor de wat stijveren onder ons, en er is voorin ruimte zat. Maar daar heb ik met mijn 1,73m nooit problemen mee gehad. Achterin is het uiteraard wel wat minder met volwassenen, maar met kinderen is het goed te doen (3 gordels achterin!). In de ruimte achterin passen standaard plastic bakken, waarvan de tweede met een beetje gemanoeuvreer er ook in kan. In een van de bakken ligt nu het ''reservewiel'', dwz een potje met bandopvulmiddel, de compressor en nog wat losse spullen.

De auto start soepel op benzine, en gaat na een paar km rijden met een koude motor over op LPG. Is de motor warm, dan is dit nog veel korter. Het overschakelen van bezine op LPG gaat ongemerkt; het indicatieledje (rood) gaat over in groen. Minpunt is wel de locatie van de LPG display. Het is in de plaats gekomen van de munthouder en dat zit vrij horizontaal. Daarbij is het zicht op het display slecht door het stuurwiel en brandt bovendien zwak.
De motor is stationair amper te horen, zeker als de ventilator (ook op stand 1) aan staat. Maar dat verandert al gauw zodra deze toeren maakt.
Ik zit erover te denken om er geluiddempende platen in de motorkap aan te brengen.

Er is nu ca 1500km mee gereden. De dealer gaf het advies eerst de motor met een tank benzine ''in'' te rijden en daarna pas op LPG over te gaan. De actieradius op LPG is niet groot; maar dat was ook wel te verwachten. Van de 30 liter LPG tank blijft er ca. 23 liter over om te tanken. Het verbruik is natuurlijk afhankelijk van je rijstijl, maar gemiddeld zo'n 1 : 15,2 (deels snelweg (20km), autoweg (30km) en 60km wegen en een klein beetje stadsverkeer). Na 350km hoor je een harde pieptoon om aan te geven dat er overgeschakeld moet worden op benzine. Het verschil in verbruik met benzine is klein (1:15,6).
Het tanken van LPG moet met beleid gebeuren; de benzinetankdopgreep verticaal zetten om de LPG-vulslang goed te kunnen plaatsen. Het stofdopje van de LPG-aansluiting had best wel met een touwtje o.i.d. vast mogen zitten, dit raak je gegarandeerd een keer kwijt.
Prettig is wel dat je voor 13 euro (11 november) klaar bent met tanken!
De besturing is direct en erg licht in vergelijking met de oude Polo. Het schakelen gaat wat houterig, het is zoeken naar de eerste versnelling, maar dat zal gewenning zijn.

De eerste conclusie is dat het een prima luxe autootje is mits je de beperkingen in acht neemt. Het verschil met LPG of benzine is minimaal, en het is afwachten wat het verbruik in de toekomst wordt. In plaats van een oldtimer op LPG zonder wegenbelasting rij je nu een newtimer op LPG zonder wegenbelasting! In ieder geval tot 2012!

Update van 25 nov 2010

  • 2.500 km

Het gemiddelde lpg verbruik is nu 1: 14,5 (op zomerbanden). De Spark is sinds half november van de Pirelli winterbanden voorzien, op de originele stalen velgen. De nieuwe banden laten zich minder van zich horen. Of dat komt doordat de winterbanden wat soepeler zijn dan de zomerbanden of dat het door een ander merk komt ?!? Het verbruik is mede sterk afhankelijk van de wind. Met de afgelopen novemberstorm tegen de wind in steeg het verbruik naar 1:12,2!
Het schakelen gaat nu een stuk beter, in ieder geval niet zo houterig meer.
Oliepeilstok staat op 4/5 van max.

Kleine storende puntjes die me nu opvallen zijn:
- klok is in de Amerikaanse tijdsaanduiding, dwz 16:00 u wordt als 4:00 u aangegeven.
- de tripcomputer is óf km-teller, óf dagteller A óf dagteller B. Een gescheiden km-teller naast de dagteller zou wenselijk geweest zijn.
- bij het tanken vormt de vulslang met koppeling een aardige zware belasting op het plaatwerk rond de vulnippel. Je ziet het geheel bewegen als na het aankoppelen je de slang loslaat! Om de druk op de vulnippel zo klein mogelijk te houden moet je eigenlijk alleen tanken aan de kant waar de vulnippel zit, maw niet over / achter de auto langs.
- twee haakjes aan de binnenzijde van de kofferbak voor een kinderstoeltje zijn verwijderd; die zitten alleen maar in de weg.
- bij een hoger geluidsvolume (of meer bassen…) gaat een van de achterluidsprekers resoneren. De luidsprekers heb ik losgeschroefd (je kan er zó bij!) en er bleek een klein plastic staafje op de conus van de luidspreker mee te huppelen. Het plastic weggehaald en daarmee was het resoneren verdwenen.
- geen greep om de achterklep te openen, dus dat gaat óf met de sleutel óf met het hendeltje links naast de stoel.
- geen interval op de achterruitwisser. Tis aan-of-uit.

Positieve punten:
- banden kan je nu thuis op spanning brengen (2,2bar) met de meegeleverde compressor.
- een ingeschakeld mistachterlicht gaat vanzelf uit als je de contactsleutel eruit haalt. Je rijdt dus niet onbewust een paar dagen met je mistachterlicht aan.
- na het sproeien op de voorruit maken de wissers na een seconde nog een slag na. Dat zit er dus helaas niet op voor de achterruit.

Update van 14 dec 2010

  • 5.000 km

1e vorstperiode, begin december 2010. Wat me verbaast is dat de motor net zo soepeltjes start als de periode ervoor, zonder vorst.
Bij 11 graden vorst duurt het (uiteraard) langer voordat de motor op LPG gaat draaien. Normaal is dat na 2 - 2,5 km, nu wordt dat 6,75 km. Dat heeft gevolgen voor de te rijden afstand op LPG. Met de berekening van het verbruik op LPG is daar rekening meen gehouden. Het ligt nu met de afgelopen, koude periode (2.500-5.000km) op 1: 13,9.
Motoroliepeil is gezakt naar 2/5 deel tussen max en min. Toch even in de gaten houden of dit olieverbruik te wijten is aan de inrijperiode of dat dit daadwerkelijk een continue verbruik is. Alle andere peilen zijn goed.
Hoewel het niet voorgeschreven staat en misschien wel totaal overbodig is, ga ik toch om de 5.000km een tank benzine oprijden om vervuiling en het vastzitten c.q. lekken van allerlei aan benzine gerelateerde onderdelen te voorkomen.
De Spark rijdt prima, en er zijn verder geen bijzonderheden geweest. Op naar de 10.000km!

28 jan 2011 - Het vijfde cijfertje

  • 10.000 km

Eigenlijk is er niets bijzonders geweest. Het schakelen gaat nu lekker soepel, geen last meer dat de versnellingspook in de één geduwd moet worden. Oliepeil is ietjes gezakt tot 1/4 , geen reden om zorgen te maken. N.a.v. pech van een andere Spark-rijder dat er een boutje van de ophangbeugel van de LPG installatie los zat, heb ik dat eens gekeken hoe dat bij deze Spark zat. Dat bleek dus hier ook het geval, maar het gaat om de zekeringhouder van de LPG installatie, die links naast de accubak bevestigd zit. Deze is in dit geval met de Italiaanse slag vastgezet, en zat dus los.
Overigens zitten hier twee zekeringen in, eentje van 5A en een van 15A, in de normale vlakzekering uitvoering, en niet die mini dingen uit het zekeringenkastje. Dus als je denkt 'daar haal ik even een reservezekering uit' grijp je mooi mis. Toch maar reserve zekeringen meenemen voor het geval dat.
Nu ik toch met de steeksleutel in de weer was, heb ik links en rechts nog wat (zichtbare) boutjes en moertjes wat nader bekeken. Daar kwam naar voren dat van het afdakje op de achterklep twee van de vier boutjes los zaten. Je kon ze zó met de hand aandraaien! Opletten dus. Als het weer wat beter wordt zet ik ze vast met Loctite, een borgingsmiddel. Dat zou eigenlijk de garage moeten doen bij de eerste beurt.
Verbruik in de afgelopen periode 1:14,2 - 5.000-10.000km, gemiddelde snelheid 62 km/h over 4623km.

Update van 8 mrt 2011 km 15.000

  • 14.600 km

- 11.000 km. 9 februari . Voor het eerst met topsnelheid op de A31 in Duitsland gereden. Zoals verwacht duurt het wel even voordat je op de topsnelheid bent.. Maar dan. Toch nog 148 echte (GPS) kilometers per uur en dat uit 995cc. De teller gaf 151-152 aan, een kleine afwijking dus. Deze afwijking is wel afhankelijk van de bandenmaat (zie http://www.wheelsizecalculator.com, als ‘’BRAND’’ Chevrolet aanklikken en het model KALOS). De afwijking t.o.v. de originele banden 155/70R14 is bijna +2,5%. Buitentemperatuur was -3’C, met nagenoeg geen wind.
Boven de 130 km/h trilt de auto wel wat, en dit blijft tot de top zo. De Spark blijft goed bestuurbaar.
Op dezelfde dag getankt. Bij het afkoppelen van de LPG-slang bladderde het eerste stukje lak rond de vulnippel af. Blijkbaar kan de lak slecht tegen de temperatuurschommelingen die optreden als het vloeibare gas direct condenseert op het moment dat de slang wordt losgekoppeld.
Eigenlijk hoort onder de vulnippel een fiber- of een ander kunststof ring onder als isolatie ter bescherming van de lak. De dealer heeft het genoteerd als actiepunt voor Chevrolet.
- 13.600 km. Mijn verlichting brandt als de motor draait, dus ook overdag. Toen was de eerste (linker) koplamp stuk. Nog geen 1000 km later de ander ook. In eerste instantie dacht ik dat Chevrolet een dubieus merk koplampen had geplaatst, maar de lampen komen uit een gloeilampenfabriek in het zuiden des lands, dus daar kan het niet aan liggen. Dezelfde lampen zitten n.l. ook in onze andere auto, een Volvo V40. Daar branden ze ook als de sleutel in het contactslot omgedraaid is. En die zitten er al jaren in, en branden nog steeds.
Toch even de dynamospanning gemeten. Oei, 14,63V op de accuklemmen, dat is veel te veel. Een accu is bij mijn weten bij 14,4V voor 100% geladen; beter is 13,6 – 13,8V (80%) geladen, want dan gaat de accu geen knalgas vormen.
De spanning op de linker koplamp was 14,3 V
De autolampen zijn weliswaar op 12V gespecificeerd, maar worden voor 13,5V gefabriceerd. Het boekje van B. Kiersdorf, auto-elektriciteit, geeft aan dat bij 13,5V een koplamp een levensduur heeft van 100%. Bij 105% overspanning wordt de levensduur voor de helft bekort en de lichtopbrengst 20% hoger; bij 110% is de levenduur nog maar een kwart.
De dealer gaf als antwoord dat tegenwoordig alle nieuwe auto’s deze hogere dynamospanning hanteren, omdat de tegenwoordige onderhoudsvrije accu’s geen knalgas meer vormen en dus tegen de hogere laadspanning kunnen. De dynamospanning kan niet naar een lagere voltage geregeld worden.
Kassa voor de gloeilampfabriekanten!
Overigens zijn de koplampen gemakkelijk bereikbaar en eenvoudig te vervangen.
- 14.600 km De eerste beurt. Er wordt gekeken of alles nog functioneert, motorolie+filter, versnellingsbakolie en pollenfilter vervangen. Links en rechts wordt er wat doorgemeerd en bijgevuld en wordt de auto van boven naar onder bekeken op beschadigingen, slijtage e.d. Een testritje wordt gemaakt om te kijken of er verdachte geluiden naar boven komen. That’s it.
Aan het motorblok (ontsteking en zo) en de gasinstallatie kan en wordt er dus niets afgeregeld. Als er een storing optreedt, wordt het defecte onderdeel vervangen en meer keuze is er niet. Een LPG-installatie zuiniger afstellen gaat dus niet meer i.v.m. milieu-eisen.
De remmen hebben blijkbaar tegenwoordig ook niet meer onderhoud nodig dan een visuele inspectie…
- Over de afgelopen periode verder geen bijzonderheden geweest. De Spark rijdt prima, is betrouwbaar en ben er dik tevreden mee.
De cijfertjes nog: verbruikskosten over de afgelopen periode (10.000 – 15.000km): 1:14,3 (7,02L/100km); 4,3 ct/km op LPG, gemiddeld 70km/h over 4528 km. Oliepeil was tot het minimum gezakt.

Update van 18 mei 2011 km 22.500

  • 23.100 km

Sinds begin april rijdt de Spark op zomerbanden (km stand 17.800). Verbruik tot deze km-stand is:1:14,7 (6,79 L/100km), 4,12 ct/km.
Verder geen nieuws te melden, en dat is natuurlijk goed nieuws. Geen rammeltjes, bonken of inhouden. De airco werkt prima. Wat lakschade rond de LPG-vulnippel bijgewerkt, en her en der wat steenslag- en andere lakschade.
De banden zijn nu gevuld met stikstof, en de bandenspanning op ECO- waarde gebracht.
De verbruikskosten zijn over de periode 18.000-23.000km 1:14,9 (6,73L/100km), 4,31 ct/km; iets zuiniger dus.
Oliepeil is gezakt naar 3/5 van max.

Update van 22 aug 2011 km 31.600, 2e beurt

  • 31.600 km

De Spark is niet mee geweest op vakantie naar Cornwall, gelukkig maar gezien de steile hellingen die je daar af en toe tegenkomt. De Volvo (weliswaar geheel bepakt met dakkoffer en met vier personen beladen) had er ook wel moeite mee deze hellingen te nemen maar het was voor de Spark duidelijk dat deze dan in de voor de vrachtwagens bedoelde ‘lane’ kon gaan rijden.
Overigens maar twee Engelse Sparks gezien, beide in de LT uitvoering.

Bijzonderheden: Ook de tweede set Philips koplampen hebben het begeven rond de 28.000km. Het wordt toch wel tijd om daar wat aan te gaan doen. Verder valt het me op dat het afsluiter relais duidelijk hoorbaar is bij het omschakelen van benzine naar LPG.

2e beurt, geen bijzonderheden. Oliepeil was gezakt tot 1/5 van max. Remvloeistof is op verzoek van mij niet vervangen, hoewel het voorgeschreven staat (30.000km of 2 jaar). Gezien de grote afstanden die ik afleg is de kwaliteit van de remvloeistof er echt niet op achteruit gegaan.
Op de vraag van of er een modificatie is van Chevrolet omtrent de kunststof ring voor de LPG-aansluiting is negatief geantwoord. Het blijkt een actie van een enkele dealer te zijn. Sterker nog, volgens mijn dealer is dat geen probleem van Chevrolet maar van de firma die de LPG-installatie inbouwt. Ja,ja verkopen wil deze dealer wel, maar daarna wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Service is blijkbaar voor sommige dealers een vies woord. Mij zien ze na de garantieperiode er niet meer terug.

De verbruikskosten zijn over de periode 23.000 – 31.000km tussen 1:13,8 en 15,8 met een gemiddelde van 1:15,0 (6,66L/100km), 4,03 ct/km; het is geen noemenswaardige verandering t.o.v. de vorige periode en een mooie reden om het verbruik over een lange periode bij te houden te veranderen in een steekproef periode over vier aaneengesloten tankbeurten.

Een piepje

  • 41.000 km

Bij 40.100km begon er een piepje te komen, in het begin alleen bij het starten en was daarna weg. Bij 40.500km kwam dit piepje ook bij het stationair draaien. In eerste instantie verdacht ik de multi-riem ervan, maar deze is pas aan vervanging toe bij 60.000km. Op naar de beruchte garage en werd inderdaad slappe riemen ontdekt. Met het spannen van de riemen verdween het gepiep!

een piepje II, 3e beurt - 45.000km

  • 43.700 km

Na een paar weken pieploos door het leven gegaan te zijn, kwam het piepen weer terug. De garage heeft alle lagers die met de riemen te maken hebben gesmeerd, helaas. Zelfs de dynamo is naar een specialist geweest en kwam als onschuldige terug. Uiteindelijk zijn de riemen vervangen (waren niet op voorraad) en was het gepiep over. Pas bij 60.000km zouden deze vervangen moeten worden en nu al vóór de 45.000km versleten. Nu zitten er wederom Genuine GM-part multi-riemen in, en zouden het nu 60.000km moeten kunnen uithouden. Wel moet na 5.000km de riemen nagespannen worden. Dat staat nu ook in de Spark 2011-handleiding.
Overigens vallen de riemen buiten de garantie, net zoals de bougies, banden uitlaat e.d. Lees de kleine lettertjes maar.

Gelijk de 45.000km beurt laten uitvoeren, waarbij de bougies, motor- en versnellingsbakolie vervangen zijn, evenals het lpg-filter en interieurfilter. Voor de rest, remmen en zo, weer alleen een visuele inspectie.

Verbruik nog steeds tussen de 1:14 -1:15 en zijn en geen op- of aanmerkingen. Rijdt lekker.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (30)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.