Chevrolet Aveo 1.3D LT (2012)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Aveo 1.3D LT |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 18.000 km |
KM-stand laatst | 102.000 km |
Wisselende ervaring met deze ruime 'spaardiesel'
- 47.000 km
Na veel tevreden kilometers met een ruime en trouwe Skoda Octavia station TDI werd het tijd voor een stapje terug: meestal rijd ik alleen, soms met vrouw, en met de wintersport met 2 grote kinderen. Voor de wintersport heb ik dit jaar gereden met een grote dakkoffer van Probox (bijna 500 liter), dat compenseerde mooi de kleinere kofferbak .
Waarom de keuze voor deze kleine diesel?
Criteria voor mijn keuze waren: betrouwbare diesel met voorkeur voor distributieketting; max. 1150 kilo; gebruikt maar met minder dan 50.000km; verbruik min. 1 : 20, veel beenruimte achterin voor puberzoon met lange benen; wat hogere zit; 5-deurs; moet aanhanger kunnen trekken
Veel 1e eigenaren hebben max. 3 jaren kunnen profiteren van vrijstelling van MRB en BPM, daarna zijn deze kleine diesels veel ingeruild. Vorig jaar was er dus een groot aanbod in deze klasse, erg prettig kiezen en de prijzen waren laag!
Na veel zoeken en proefzitten bij dealers, kwam ik uit op deze favorieten:
- Toyota Yaris 1.4: ruim, vooral op de achterbank. Helaas bijna geen aanbod of met te veel kilometers of te prijzig.
- Skoda Fabia 1.2: ruim maar teveel klachten over betrouwbaarheid motor en trekkracht
- Fiat Punto 1.3: redelijk ruim. In mijn ogen fraai model maar vrouwlief vond het niks, tja……
- Ford Fiesta 1.6: vrij ruim, maar wat lagere zit. Nieuwere modellen mogen geen aanhanger trekken.
- Opel Corsa 1.3: redelijk ruim. Vond het model wat te gewoontjes.
- Chevrolet Aveo 1.3: het GM-zusje van de Opel Corsa met hetzelfde onderstel en motor.
Uiteindelijk zijn we gegaan voor de Aveo vanwege de zitruimte. Het model oogt aan de buitenkant stoer met voor en achter ronde lampen als op een motor. Ook binnen ziet het er bijzonder uit. Bij Van Kouwen in Amsterdam stond een zwarte TL uitvoering met airco, electrische spiegel, cruise-control etc. De km. teller stond op zo’n 18.000km en we hoefden niet te veel bij te betalen, de deal was dus snel gemaakt!
Ervaring bij km.stand 47.000
Onze ervaringen zijn wat wisselend, maar het positieve gevoel overheerst. Laat ik beginnen met het positieve:
- Ruimte in de auto. Door de wat hogere zit, veel hoofdruimte en beenruimte achterin voelt de auto aan als een klasse hoger. De kofferruimte is normaal in deze klasse.
- Aparte, stoere vormgeving buiten maar ook binnen.
- Sterke, bewezen diesel van Opel gebaseerd op de bekende Fiat-motor. Op snelheid is de motor stil, dat is fijn op lange ritten. De motor is erg soepel, je kunt 25 km rijden in de 3 bijvoorbeeld.
- Telefoon is goed te koppelen met de ingebouwde Bluetooth op de radio. Ontvangst en spraak is goed.
- Besturing is licht
- Koppeling en versnelling zijn soepel te bedienen.
- Veel ruimte voor flesjes, vakjes, etc.
Dan de negatieve punten, schrik niet:
- Comfort: op een nieuwe vlakke snelweg is het prima, maar zodra er wat hobbels of kuilen zijn dan worden deze vrij lomp verwerkt. Het lijkt alsof de schokdempers het niet goed kunnen verwerken. De banden staan op 2.6 bar, daaronder wordt de stabiliteit minder.
- Besturing op de snelweg wat vaag, ik heb het idee dat de mindere kwaliteit schokdempers de koersvastheid negatief beïnvloeden. Helaas hebben Monroe en Bilstein nog geen dempers voor de Aveo.
- De motor maakt stationair en koud het geluid van een tractor, ook bij optrekken is er veel herrie. Het geluid van de TDI van VAG en de HDI van PSA ligt veel prettiger in het gehoor, is mijn ervaring. Na bijna 20.000km met de auto kan ik er nog steeds niet aan wennen.
Trekkracht bij minder dan 2000 toeren is lager dan ik van 1.9 TDI en 1.6 HDI gewend ben. Dat ligt waarschijnlijk aan de kleine 1.3 motor, vanaf ca. 2000 toeren gaat de grote turbo flink aan de slag. Bij mijn vorige diesels kon ik schakelen bij 2200 toeren, bij deze moet ik boven de 2500 toeren opschakelen.
De lage trekkracht is helemaal een probleem als je de airco gebruikt en bijv. een rotonde nadert en met lage snelheid in de 2 wilt optrekken. Er is dan secondenlang geen leven in de motor, erg gevaarlijk!
Ik heb hierover geklaagd bij Chevrolet-dealers, maar krijg als antwoord dat ik de motor kan laten tunen voor zo’n 700 euro. Dat is schandalig veel geld al je bedenkt dat het ook veel goedkoper kan bij tuningbedrijven.
- Het brandstofverbruik vind ik niet bijzonder voor een moderne diesel: ca. 1 : 20. Alleen als ik max. 110 rijd op de snelweg kan ik de 1 : 21/22 halen. Met de Octavia die zo’n 200 kilo zwaarder was en veel groter haalde ik altijd 1 : 18 ook met een snelheid van 130km.
De motor gebruikt nauwelijks olie, alleen na een rit van 300km met een zwaardere aanhanger met huif daalde het oliepeil duidelijk, begrijpelijk.
- De stabilisatorstangetjes zijn een zwak punt bij dit model, ze schijnen regelmatig kapot te gaan.
- Bij het volledig naar links of rechts sturen waren schurende geluiden te horen. Er bleek een veerpootlager kapot te zijn, dat was nog binnen fabrieksgarantie maar wel erg snel……
- De remmen zijn lastig te doseren: eerst gebeurt er niets, pas als je flink doortrapt wordt er abrupt afgeremd. Helaas is dit volgens Chevrolet niet anders af te stellen
- Kogeldruk maar 44 kilo: ik heb nu een lichte fietsdrager (13 kilo) gekocht maar 2 elektrische fietsen (ca. 50 kilo) zijn dus niet goed te vervoeren.
- Radio: ontvangst kan plotseling minder worden, garage heeft daar helaas geen oplossing voor.
- De tankinhoud is volgens het boekje 45 liter maar als de indicatie LOW in beeld komt krijg ik er hooguit 35 liter in. Vreemd, ik had graag 10 liter meer willen tanken om verder te kunnen rijden.
- Onderhoud is om de 15.000 km nodig, terwijl het zustermodel Opel Corsa met dezelfde diesel pas bij 30.000km naar de garage moet. Dat is bijna ouderwets, ik heb het interval wat opgerekt naar 20.000km.
- Service: ik heb verschillende Chevrolet-dealers naar deze punten laten kijken, maar deze zijn moeilijk te bewegen om ze op te pakken binnen de fabrieksgarantie van 3 jaar. Chevrolet is vertrokken uit Europa, ik krijg de indruk dat alleen duidelijk defecte zaken nog opgepakt worden binnen de garantie.
Tegenover de positieve punten staan dus best wel veel negatieve punten. Overweeg je de aanschaf van dit model met deze diesel ga dan zeker uitgebreid proefrijden om te ondervinden hoe het rijden en de motor je bevalt. Een aankoopkeuring lijkt mij ook aan te bevelen, woon je in de buurt van Almere dan is garage Mobron een goed, betaalbaar adres omdat deze veel ervaring heeft met Chevrolet.
Groot voordeel voor mij nu is de lage kilometerstand, ik wil er nog ca. 2 jaar mee rijden en bij een kmstand van 100.000km weer inruilen of verkopen.
Aanvulling april 2017 km. Stand 78.000
Ik ben inmiddels 30.000 km verder met mijn Aveo, hoog tijd om mijn review aan te vullen. De Aveo is mij uiteindelijk steeds beter gaan bevallen. Hieronder zet ik mijn ervaring op een rij:
• De ruimte: in de B-klasse is dit 1 van de ruimste auto’s voor passagiers, het voelt van binnen aan als een auto uit de C-klasse. Vooral achterin is veel been- en hoofdruimte, ik kan prima achter mijzelf zitten en ben bijna 1.90 lang. Ik heb gisteren even proefgezeten in het zusje/broertje de nieuwe Opel Corsa, maar achterin heb je minder beenruimte en bank en stoelen zaten erg hard. De kofferbak van de Corsa zou iets groter moeten zijn, maar ik zag niet veel verschil.
Alleen voor de wintersport is de kofferbak veel te klein, daarom hebben we een grotere skibox (Probox van Hapro, ca. 500 liter) aangeschaft , dat gaat prima op deze auto (zie foto)
• De bediening van versnellingsbak, koppeling, sturen gaat nog net zo soepel en strak als bij de koop, dat rijdt heel prettig.
• Beurten heb ik steeds laten uitvoeren om de 20.000km, (volgens Chevrolet moet dat al na 15.000km), op 60.000 km scheelt dat mooi 1 beurt. Beurten laat ik steeds uitvoeren bij garage Mobron in Almere, erg tevreden over deze no-nonsense, betaal bare garage met veel kennis van Chevrolet en scherpe prijzen voor banden, uitlaat, remmen etc.
• De motor blijft nog steeds wennen, vooral bij optrekken geeft het een rauw geluid. Ik heb laatst meegereden in een Fiat Punto met hetzelfde Fiat-blok maar dat klonk veel beschaafder, vreemd. Positief is dat de motor geen druppel olie verbruikt.
Mijn vaste garage meldde wel dat de distributieketting van deze Fiat diesel bij ca. 200.000km kan uitrekken en dan vervangen moet worden, ook de verstuivers zijn dan aan de beurt. Gelukkig heeft de Aveo heeft nog maar 78.000km op de teller……
In de vorstperiode sloeg de motor met veel herrie aan en liep onregelmatig. Als ik 2x voorgloeide ging het starten wat beter. Als ik de gloeibougies wilde laten vervangen dan zou dat 400 euro kosten omdat deze slecht bereikbaar zijn, dat laten we eerst maar zo. Ik merkte wel dat de motor beter aansloeg op diesel met een hoger cetaan (van Shell).
Geschrokken van de horrorverhalen op internet over verstopte roetfilters, verstuivers, EGR klep en zelfs motorschade heb ik bij de vorige beurt een uitgebreide reiniging laten uitvoeren. Het gaat om een compleet pakket van Forté dat motor, inlaat en uitlaat grondig reinigt, alles bij elkaar voor ca. 120 euro uitgevoerd. Het effect was goed merkbaar door een soepeler loop en beter optrekken in de toeren. Om vervuiling te voorkomen kreeg ik het advies om steeds, na 2 keer normale (liefst merk)diesel, premiumdiesel te tanken zodat opgebouwde vervuiling weer verwijderd wordt.
• Het verbruik blijft schommelen tussen 1:19/21, afhankelijk van snelheid, rijstijl en zomer/winter. Na de wissel naar zomerbanden en de hogere temperatuur ging het verbruik richting 1:21, netjes maar niet spectaculair voor een ‘spaardiesel’.
De standaard Conti zomerbanden hebben, na ca. 60.000 km nog 4 mm profiel. Remschijven en remblokken hadden nog voldoende dikte, ik verwacht dat ze bij 100.000 km vervangen moeten worden.
• Eerder was een veerpootlager vervangen onder garantie, maar nu hoor ik weer hetzelfde krakende/schurende geluid als ik het stuur helemaal draai bij parkeren. Even in de gaten houden of het erger wordt.
• Het comfort is flink verbeterd nadat ik de achterschokdempers heb laten vervangen (kosten 220 euro) door Monroe Original: de auto ligt stabieler en rustiger op de weg. Ik overweeg nog om ook de schokdempers voor te laten vervangen, die van Monroe zijn waarschijnlijk leverbaar na de zomer.
• Verder wat kleinere zaken vervangen die ik zelf gekocht heb: flatblade ruitenwissers van Bosch (gaan 2 jaar mee, wissen erg goed) en 2 H7 lampjes van Hella Performance Longlife (betaalbaar en goed wit licht).
• Zo nu en dan krijg ik een code 89 op mijn display, erg vaag omdat het een algemene storingscode is waarvoor je naar de garage moet. Zolang er geen geel/orange waarschuwingslampje brandt is er volgens mijn garage (eigenaar was chef-werkplaats Chevrolet) niets aan de hand. Na verloop van tijd verdwijnt de code ook weer spontaan, geen idee wat het is. Ik kwam er toevallig achter dat je de code simpel kunt verwijderen als je even draait aan de linkerhendel.
Omdat het comfort flink verbeterd is door de nieuwe schokdempers en er hopelijk geen grote kosten te verwachten zijn (behalve veerpootlager en gloeibougies als het gaat vriezen) blijven we voorlopig doorrijden in onze ‘black beauty’. Als werkzoekende hangt het ook af van de plaats waar ik een baan kan vinden; als dat dicht bij huis is dan is een diesel auto te duur in gebruik. Ik zit dan te denken aan een zuinige hybride van Toyota: Prius, Yaris of Auris. Maar een Suzuki S-Cross of Vitara met 1.6 zeer zuinige benzinemotor zie ik ook wel zitten.
Heb je vragen of aanvullingen met eigen ervaringen reageer dan a.u.b.
Nieuwe remblokken en slecht starten bij vorst
- 102.000 km
Na de standaardbeurt bij ca. 90.000km heb ik, net voor onze wintersportvakantie, besloten om toch maar de remblokken te laten vervangen. Deze waren nog lang niet versleten, maar al vanaf de koop bij 18.000km waren de remmen slecht te doseren, toen ook gemeld maar de Chevrolet dealer wilde daar niets aan doen. Door goede ervaringen heb ik bewust gekozen voor blokken van Bosch; eindelijk kan ik weer normaal, goed gedoseerd remmen.
Tijdens de rit van en naar Oostenrijk heeft de motor geen druppel olie gebruikt, hoewel die hard heeft moeten werken in de bergen en met zware belading (4 personen met bagage en volle dakkoffer). Wel merk je dat je dan met een vrij kleine dieselmotor onderweg bent, de trekkracht is beneden de 2000 toeren gewoon te weinig. Om snelheid te maken en niet terug te vallen in snelheid is het zaak om door te trekken naar 3000 toeren (ipv 2500 toeren in NL) en dan pas op te schakelen. Bij steilere wegen en scherpe bochten moet je dan al snel terugschakelen naar de 1e versnelling. In Nederland voldoet deze motor prima, maar in de bergen en zwaar beladen zou ik nu liever kiezen voor minimaal een 1.6 diesel met meer koppel onderin de toeren.
Tijdens de afgelopen week vroor het in de bergen hard, bij - 17 graden wilde de motor pas na 3 x voorgloeien starten, en dan nog met het rauwe geluid van een tractor en een vieze, scherpe stank.
De wegligging met de Goodyear UG 9 winterbanden (voor 2.9, achter 3.1 bar) en nieuwe achterschokdempers van Monroe is prima, ook bij een snelheid van 140-150km/uur. Bij die snelheid loopt het verbruik wel fors op, naar 1 op 13, met de kleine tank moet je dus wel vaker tanken..
We gaan voorlopig nog door met de Aveo, maar voor een volgende wintersportvakantie staat een wat ruimere auto met een grotere kofferruimte op het wensenlijstje.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.