BMW X1 sDrive18i (2017) #2

Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Aanschaf BMW X1

Hallo,

Sinds 2 maanden ben ik in het bezit van een "nieuwe" BMW X1. Het betreft een demo van BMW Den Haag met slechts 2300km op de teller en een half jaar oud.

Uitvoering is als volgt:

Bruin leer
Panorama dak
PDC v&a met camera

Mijn vorige auto's waren:
VW golf type 4 TDI, BMW 320cdi Coupe, Audi A1, Audi A1 sportback, Audi A3 sportback.

Aanschaf BMW X1:
Als echte autoliefhebber volg ik het autonieuws op de voet en om de paar jaar begint het weer te kriebelen voor wat nieuws. Uiteraard loopt dit wel in de papieren als prive- rijder, maar ik heb het er voor over.
Na 3,5 jaar met een Audi A3 sportback Pro Line S rond te hebben gereden was ik op zoek naar wat groters in verband met gezinsuitbreiding naar 3 kinderen. Dit was natuurlijk leuk nieuws, maar voor de aanschaf van een andere auto minder, vanwege de beperkte keuzevrijheid.
Auto's zoals VW touran, BMW gran tourer etc. wil er bij de liefhebber niet in.
Ik ben nog relatief jong(32jaar) en houd van een sportieve uitstraling, premium Duitse auto's.(met name Audi en BMW) Verder geen specifieke voorkeur wat betreft hatchbacks, stations of SUV's. In elk segment zijn er mooie auto's verkrijgbaar.
De auto's die op de shortlist stonden waren: Audi A4 Avant, BMW 3 touring, VW tiguan en BMW X1.
Vanwege het plaatsen van 2 kinderstoelen en 1 zitverhoger op de achterbank vielen de stations helaas af.
Audi A4 in de juiste uitvoering(S-line, zwart optiek) vond ik erg mooi, maar de plaats achterin viel tegen.
De VW vond de vrouw niet mooi, dus maar eens gaan kijken bij de BMW.
De BMW X1 is verrassend ruim te noemen. De kinderstoeltjes passen prima achterin. Dit was natuurlijk het belangrijkste. Nu was het zaak een mooie uitvoering op te sporen en een betaalbaar exemplaar te vinden.
Hierbij was belangrijk dat de auto voorzien was van een benzine motor, automaat, Panorama dak en M pakket en zo goed als nieuw.
Een volledig nieuwe is uiterst kostbaar(55mille) en werd echt te duur voor een relatief compacte SUV.
Uiteindelijk heb ik bij BMW Den Haag de versie gevonden die ik wilde hebben en aangezien ik zonder inruil kon handelen, een mooie deal kunnen sluiten met fikse korting op de nieuwprijs.

Het betreft dus een 1.8 benzine versie die goed in de opties zit. Ik hecht meer waarde aan een volle uitvoering als een sterkere motor. Aangezien het een gezinsauto is en je toch maar beperkt gas kunt geven in Nederland.

Eerste km's

Inmiddels de auto 2 maanden in bezit.
Wat zijn de bevindingen?

Exterieur:
De BMW X1 is een populaire auto die veel verkocht wordt op dit moment.
Ik ben blij met mijn M uitvoering omdat deze net even wat sportiever oogt en je ziet deze uitvoering niet veel.
De witte kleur bevalt uitstekend en is ook makkelijker schoon te houden. (vogelpoep trekt er gelukkig niet zo makkelijk in)

Interieur:
Na enkele auto's te hebben gehad met een zwart interieur is dit bruin leer een keer wat anders.
Materiaalkeuze en afwerking is goed te noemen. Wel merk je dat Audi op detailniveau hierin verder is. De knopjes en sommige materialen zijn net even wat minder wat mij betreft.
Verder valt op dat deze X1 niet het nieuwste spul van BMW heeft meegekregen. Het heeft veel weg van de 2-serie en 3-serie van een aantal jaar geleden. Op zich niks mis mee, maar als je wel eens in een nieuwe 5 serie hebt gezeten valt het wat tegen.

Motor:
Voor het eerst een 3cilinder onder mijn kont.
Ik kan niet zeggen dat dit echt anders aanvoelt als een 4clinder eerlijk gezegd.
In de praktijk merk je er weinig van dat je te maken hebt met een 3pitter. Alleen bij het starten hoor je de typische roffel even.
De auto heeft voldoende trekkracht en reageert adequaat op het gaspedaal. Goed, echt doortrekken heeft natuurlijk geen zin aangezien er max 140pk voorhanden is en dit een turbomotor is.
Binnenkort gaan we de auto uitlaten in Duitsland dan kan ik bekijken hoe de bevindingen zijn op hogere snelheden.

Rijden:
Het rijdt prima, maar is ook niet ergens in uitgesproken.
Reacties van het stuur worden vrij direct opgevolgd door de wielen.
Comfort is goed te noemen. Drempels, kuilen en dergelijke worden prima opgevangen door het onderstel. Verder ligt hij in bochten strak vanwege het m- onderstel.
Al met al niet super sportief te noemen, maar een mooie mix van comfort en sportiviteit.

Ten opzichte van mijn vorige auto lijkt het wel of de auto wat sneller van koers afwijkt. Waar de Audi A3 strak en rotsvast op de weg lag, lijkt de X1 wat nerveuzer. Het is niet hinderlijk te noemen, maar valt wel op. Wellicht heeft dit ook te maken dat het nu een SUV betreft en geen hatchback.

Infotainment:
I-drive kan ik kort over zijn. Werkt uitstekend.
Navi, telefoon werkt gebruiksvriendelijk en er zijn volop instellingen te wijzigen.
Het geluidsysteem van BMW valt tegen.
Ondanks de hoge aanschafprijs en vele extra's is deze X1 voorzien van standaard speakers. Deze kan ik als muziekliefhebber niet aanraden!!!
Prima systeem voor de nieuwsberichten maar niet voor muziek te luisteren. Het mist echt power en een volle klank. Andere automerken doen dit beter.
Hifi of Harman Kardon zou ik aanraden voor potentiële X1 kopers.

Verder vallen er nog niet veel ervaringen te delen gezien de geringe kilometers die ik heb gereden. Binnenkort ga ik naar Duitsland en Denemarken en kan ik de auto beoordelen op lange afstanden en hogere snelheden. Wordt vervolgd.

PRIVATE LEASE BMW X1