BMW M340i xDrive Touring (2021)

BMW M340i xDrive Touring (2021)
BMW M340i xDrive Touring (2021)BMW M340i xDrive Touring (2021)BMW M340i xDrive Touring (2021)BMW M340i xDrive Touring (2021)BMW M340i xDrive Touring (2021)

UitvoeringM340i xDrive Touring
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2026

BMW M340i Touring Mild Hybrid 2021

Ik zat al een tijd te kijken naar de opvolger van mijn G30 520i. Niet omdat hij niet beviel of slecht was — integendeel — maar als liefhebber wil je soms gewoon iets nieuws. Luxeprobleem, laten we maar zeggen.

Ik heb naar de nieuwe 5 Serie gekeken, maar die vind ik simpelweg niet zo mooi. Het grote scherm oogt wat vreemd en het geheel voelt voor mij minder premium dan zijn voorganger. Een G30 LCI 540i was ook een optie, maar dezelfde auto opnieuw kopen voelde toch wat saai. Eén ding wist ik wel zeker: het moest een model met het legendarische B58-blok worden.

Omdat ik hiervoor altijd 3 Series heb gereden en uit een sedan kom, werd een M340i Touring al snel een serieuze optie. Na veel leeswerk en YouTube-video’s was ik eigenlijk al verkocht op het model. Ondertussen had ik een dagelijkse Marktplaats-melding aanstaan. Mijn voorwaarden:

Touring
Minimaal bouwjaar 2021
Maximaal 100.000 km
Panoramadak
Leren bekleding
Head-up display
Laser verlichting

Ik had twee auto’s op het oog en een dag gepland om ze te bekijken, tot de avond ervoor ineens een prachtige M340i online kwam — op steenworp afstand van een andere kandidaat. Dus meteen een afspraak gemaakt.

De eerste auto was netjes, maar had vrij veel steenslag en de lak was duidelijk minder strak dan die van mijn 5 Serie. Daarbij was hij zwart, en daar zie je nu eenmaal alles op (swirls etc.). Daarna doorgereden naar de tweede — en dat werd uiteindelijk mijn auto.

Een superstrakke M340i uit 2021 met 80.000 km, Rieger-pakket en in Limestone Grey Individual. Proefrit gemaakt, wat puntjes op de i gezet, inruil besproken en de deal was snel rond.

Belangrijkste opties:

Limestone Grey metallic Individual
Panoramadak
Head-Up Display
Adaptive Cruise Control met Stop & Go
Harman Kardon soundsysteem
Merino zwart lederen bekleding
Dashboard en deurkaarten met leer bekleed
Carbon individual inleg interieur
Elektrische stoelen met memory
Laser verlichting
Keyless entry
Dode hoek detectie

Adaptief onderstel

Rijden.

In één woord: fantastisch. In Comfort is hij stil en gewoon een nette gezinsauto, maar in Sport Plus verandert hij in een absolute hooligan. Door de variabele xDrive en het actieve sper wordt je echt de bocht doorgetrokken en voelt hij als een echte sportauto.

De sportstoelen geven veel steun en de automaat is messcherp. Hij is iets minder comfortabel dan de comfortstoelen uit de G30, maar dat hoort ook bij dit type auto. De beenruimte achterin is overigens vrijwel gelijk, omdat de comfortstoelen vrij dik zijn.

Na meerdere ritten valt het verbruik me alles mee. Bij ongeveer
60% snelweg, 20% stad en 20% B-wegen — en zo’n 10 km/u boven de limiet — kwam ik uit op 1:13,2. Het fabrieksgemiddelde staat op 1:12,2, dus hij is duidelijk rustig bereden. Ik verwacht dat hij bij mijn gebruik richting 1:10 zal gaan.

Plannen

Mijn vorige BMW’s heb ik altijd Stage 1 laten tunen, maar bij deze is de winst vrij klein. Standaard zit hij rond de 385 pk en 550 Nm, en Stage 1 brengt dat naar ongeveer 420 pk en 600 Nm. Dat scheelt zo’n 0,6 s naar 100 en ongeveer 1 s van 100-200 — voor mij de moeite niet echt waard.

Misschien laat ik ooit de OPF verwijderen, omdat die het geluid behoorlijk dempt. Maar eerst staan er twee lange vakantieritten op de planning en vooral: genieten.

Betrouwbaarheid moet nog blijken, maar heb goede ervaringen met BMW. Rustig warm rijden, E5 benzine en ieder jaar verse olie geloof ik heilig in. Kosten wel 2 sterren, want goedkoop is het allemaal niet.

Wordt vervolgd.

7,5