BMW i3 120Ah (2019)

BMW i3 120Ah (2019)
BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)BMW i3 120Ah (2019)

Uitvoeringi3 120Ah
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019

De BMW i3 120Ah (37,9kWH)

• 21 km

Na een tijd in verschillende auto's te hebben gereden, met als laatste een Mini (2016) met dieselmotor uiteindelijk de overstap gemaakt naar elektrisch rijden.

Toen eind 2018 de nieuwe BMW i3 (120Ah) geïntroduceerd werd met groter accupakket (37,9 kWH) heb ik de overstap gemaakt naar mijn eerste elektrische auto. Zodoende rij ik nu in de BMW i3 (120Ah). Het uiterlijk van een BMW i3 moet je van houden maar ik moet zeggen dat je er langzaam aan went en ik het nu wel een bijzonder design vindt dat bij de auto past. Daarnaast maakt het interieur veel goed want dat blijft toch bijzonder (o.a. materiaalgebruik/vormgeving/geen middentunnel). Daarnaast om alvast met de deur in huis te vallen; ja – bijtelling speelt ook een rol, we blijven immers Nederlanders.

----

Gegevens van de auto:

Kleur: zwart
Interieur design: Atelier (stof grijs met blauwe accenten)
Velgen: zomerbanden styling 429 / winterbanden styling 427

Standaard (belangrijkste voor mij):

LED lampen (voor/achter)
Snellaad-pakket (CCS)

Pakketten/opties:

Comfort Pakket Advanced (dit zijn de volgende opties)
Multifunctioneel stuurwiel
Automatische dimmende binnen- en buitenspiegels en parkeerfunctie passagierszijde
Cupholder

Uitgebreid met:

Connectivity pakket
Navigatiesysteem Professional (o.a.)
iDrive met touch
groot navigatiescherm (10.2 inch)
Over the Air kaartupdates
Voice control
Real Time Traffic Information
DAB-tuner

Warmtepomp
Stoelverwarming inclusief accuverwarming
Accuverwarming zorgt ervoor dat in bij kou de range (een stuk) minder afneemt

Ik raad overigens aan om het Harman-Kardon HiFi pakket te nemen. Het standaard audio-pakket is niet slecht maar omdat de auto zo stil is komt een uitgebreid(er) audio-pakket bij deze auto nog beter tot zijn recht.

----

Ik heb op dit moment qua waarderingen gegeven:
Comfort 4 sterren - In verband met het aparte veercomfort (lees onderstaand).

Prestaties; 4 sterren – Stil/wendbaar/’snel’, maar elektrisch (afhankelijk laadpalen).

Betrouwbaarheid; 4 sterren – (nog) geen problemen ervaren, maar de auto is nog bijna nieuw dus verwacht ik ook niet anders.

Gebruikskosten; 5 sterren - Vanuit het perspectief van lease-rijder weinig bijtelling en budget oké vergeleken met concurrentie en wat je daarvoor terugkrijgt.

De eerste kilometers (21-4000km)

De eerste kilometers (21-4000km):
De eerste kilometers waren bijzonder; het is toch gek om ineens van een diesel naar een stille elektrische auto over te stappen. Het elektrisch rijden went heel snel en na 1 week had ik gevoel dat ik niet anders meer wil. De stilte, rust en het directe vermogen in combinatie met het one-pedal-driving maken het autorijden tot een rustmoment. Daarbij moet ik wel aankaarten dat ik met de Mini ‘gewoon’ de maximumsnelheid reed wanneer dat kon en ik mijzelf nu heb aangeleerd om te cruisen op 100-110kmh.

Voor mijn woon-werk-verkeer rijd ik tussen de 40 en 160 kilometer (enkele reis) en kan ik vaak laden op de plaats van bestemming. Op het moment van schrijven had ik geen mogelijkheid om thuis bij te laden (wel een openbare laadpaal op 2 min loopafstand, wat altijd fijn is voor de ‘nood’). Op jaarbasis rijd ik ongeveer 30.000km. Op de snelweg is de auto tot zijn maximum snelheid (ca. 150 km/uur) stabiel, stil en heeft hij een fijne weglegging. In de stad komt de auto nog beter tot zijn recht aangezien de acceleratie, stilte en het comfort dan nog sterker naar voren komen.

De actieradius van de i3 schommelt tussen de 250 en 350km (volgens de boordcomputer) maar dit zal in werkelijkheid 225-300km zijn. Dan de interessante cijfers, het verbruik van de afgelopen 4000km.

Zoals ook bij de foto’s te zien is het gemiddelde verbruik van de auto sinds ik hem heb (afgelopen 4000km) 15,4 kWH / 100km. Dit betekent ( accupakket 37,9 kWH /15,4 kWH * 100) dat ik met mijn gemiddeld verbruik zo’n 246km ver moet komen. De afgelopen 4000km bestaan voornamelijk (90%) uit snelwegkilometers waarbij ik 100-110km/uur heb gereden en sporadische ritten van 130km/uur+. Daarnaast maak ik vaak gebruik van stoelverwarming en staat de kachel altijd op 19 tot 21 graden.

Ter info een indicatie van mijn gemiddelde verbruik en de daarbij behorende (theoretische) range. (snelheid – verbruik – estimated range)
- 80kmh snelheid - 10-12,5 kWH/100km - ca. 303-379km
- 100-110 kmh snelheid - 15kWH/100km - ca. 253km
- 130kmh snelheid - 20-23.5 kWH / 100km - ca. 161-189km

Let op; bovenstaande haal je natuurlijk niet altijd aangezien je verbruik (erg) afhankelijk is van nat/droog, wind of geen wind en ‘perfecte’ omstandigheden. Mijn verbruik over de laatste 4000km geeft echter een mooie indicatie van het verbruik met een rustige rijstijl en veel snelweg kilometers.

In tegenstelling tot wat ik van tevoren verwachtte laad ik eigenlijk nooit snel maar maak ik enkel gebruik van het zogenaamde ‘destination charging’. Er zijn immers – inmiddels – bijna overal laadpalen te vinden.

Voor mij is de range (ruim) voldoende (zelfs zonder laadpaal thuis), aangezien mijn langste woon-werk rit 160km is en ik 9/10x op de plaats van bestemming kan bijladen. De i3 kan 3-fasen laden waardoor de auto vaak binnen een uur of 3-4 alweer 100% opgeladen is.

Qua laadsnelheden:
3 fasen laden (11KwH – meeste openbare laadpunten) – 0%-100% in 4u15m en laadsnelheid van 58 km/uur.

Indien je onvoldoende range hebt ofwel op vakantie wilt met de i3 kan je snelladen.
Snelladen (50 kWH CCS – bijv. Fastned langs de snelweg) – 10% naar 80% (‘range waarin snelladen meest effectief is) – 34m en laadsnelheid van 290km/uur.

Wat de BMW i3 een goede EV maakt ten opzichte van de concurrentie is:
- Mogelijkheid 3-fasen laden (‘snel laden’ aan openbare laadpalen, in tegenstelling tot de huidige Kona/e-Niro electric, e-golf etc.).

- Daarnaast koelt de i3 ook actief zijn accupakket (bij snelladen geen ‘rapid-gate’ ellende zoals bij de huidige Nissan Leaf, erg fijn tijdens vakantie of langere ritten!)

- De i3 kan zijn accupakket (mits aan de laadpaal) voorverwarmen zodat met kou (veel) minder range verloren gaat.

- Real-time weergave impact op range van verwarming/stoelverwarming indicatie. In het menu wordt aangegeven wat de impact is van het aanzetten/verhogen/verlagen van de verwarming en wat dit doet met de range.

Daarnaast zijn voordelen:
- Stil. Geruisloos rijden blijft een ‘zen-momentje’

- Modern exterieurdesign (hate it or love it). Modern en onderscheidend uiterlijk.

- Snelle acceleratie (inhalen+ accelereer vanuit stilstand). Altijd maximaal koppel/vermogen beschikbaar maakt de i3 tot een prettige auto.

- Internetconnectiviteit (file info realtime in combinatie met groot navi scherm is een aanrader). Op tijd files spotten / goede omleidingen worden snel berekend.

- Interieur design erg mooi/hoogwaardig. Het interieur straalt een futuristische en strakke sfeer uit.

- Draaicirkel. Deze is bijzonder klein.

- Lage bijtelling. Tja… € 60/maand bijtellen blijft toch bijzonder prettig.

Nadelen:
- De achterdeuren (‘suicide-doors’) zijn een nadeel: Hoe leuk het ook design-technisch is, het blijft net even te veel gedoe om bij het parkeren de achterdeuren op een fatsoenlijke manier open te krijgen als er iemand naast je geparkeerd staan.

- Veercomfort: de i3 is bijzonder geveerd, ik denk dat dit te maken heeft met het accupakket. Met het rijden over drempels ‘voel’ je dit. Ben je er aan gewend is het overigens geen probleem maar het is wel even wennen.

- (Range?): Zelf nog geen ervaring mee, vakantie-plannen staan met de i3. Update volgt. Tot op heden geen enkel probleem of range-anxiety ervaren. Omdat de i3 de resterende range realistisch weergeeft heb ik hier geen problemen mee. 'Spannenste' moment tot nu toe is het rijden van 160km - aankomen bij een laadpaal die bezet blijkt - en het vervolgen van de rit ca. 60km om met 30km range aan te komen op de volgende bestemming (en laadpaal).

- Missen 5de zitplek: met zijn vieren in de i3 gaat prima maar het is wel een gemis dat (voor die ene keer dat het voorkomt) er geen 5de zitplek is.

- Vocht-gevoelig: de i3 beslaat erg snel bij vochtig weer! Oplossing is om de luchtstroom op de voorruit te richten (met airco aan) – de ruiten beslaan (veel) sneller dan andere auto’s.

In de zomervakantie zullen wij ons met de i3 naar zuid Frankrijk gaan rijden en zal de range eens écht getest worden. Daarnaast zal ook in het voorjaar een wintersport-update ri. Zwitserland volgen.

Zomervakantie met de i3 (4000-13,500km)

Zomer-update 2019 (4000-13.500km)

Inmiddels staat de teller van de i3 alweer op 13.500km. Het gemiddeld verbruik is inmiddels gezakt naar 12-14kwh/100km (afhankelijk van lengte van de rit). Bij stevig doorrijden à 130-140km/uur stijgt dit naar 18-20kwh/100km.

Inmiddels – zoals aangekondigd in de vorige ‘post’ – zijn wij op vakantie naar Zuid-frankrijk geweest met de i3. Dit is goed bevallen. Zoals op meerdere plekken te vinden is, vereist een lange reis met een (niet-Tesla) EV wat extra voorbereiding.

Zelf heb ik van tevoren "berekend" dat voor de i3 120Ah mijn ideale (en nog comfortabele) afstand zo’n 170-210km was tussen de laadpunten (om tussen de 10 en 80% acculading te blijven voor het snelladen onderweg én geen risico te lopen). Wat bleek echter, de i3 bleef snelladen tot 88% (te controleren via de laadzuil als deze laad-info geeft)!

Hieronder een reisverslag met laad-info:

Om onderstaande enigszins overzichtelijk te maken hierbij een overzicht van de beschreven onderwerpen:

- Heenreis - dag 1 (NL – Clermont-Ferrand FR)
- Opmerkingen/ervaringen dag 1

- Heenreis - dag 2 (Clermont-Ferrand FR – Ganges FR)
- Opmerkingen/ervaringen dag 2

- Terugreis - dag 1 (Ganges FR – Chalon sur Saône FR)
- Opmerkingen/ervaringen dag 1

- Terugreis - dag 2 (Chalon sur Saône FR – Alzey DE)
- Opmerkingen/ervaringen dag 2

- Terugreis - dag 3 (Alzey DE – NL)
- Opmerkingen/ervaringen dag 3

- Algemene opmerkingen reis
- Algemene opmerkingen BMW i3 120Ah tot nu toe

Ter info: wij waren met zijn twee en de i3 was verder tot aan het plafond volgebouwd met kampeer-spullen.

Daarnaast heb ik opgeschreven hoe vaak wij hebben gestopt om te laden / de kilometers tussen de laad-stops / tegen welke snelheid geladen is en de lengte in tijdsduur van het laden.

Heenreis - dag 1 (NL – Clermont-Ferrand FR)

Stop 1 - 160km: Hazeldonk west (NL) – (50kw CCS) 5:23 aangekomen – tot 88% snel geladen // 5:45 weg gereden.

Stop 2 - 199km: Aire de Phalemphin Ouest (FR) – (50 kw CCS) 7:56 aangekomen // 8:30 weg gereden.

Stop 3* - 178km: Aire de Vémars (FR) – (50kw CCS) 10:23 aangekomen // 10:45 weg gereden.

Stop 4* - 165km: Aire de service d’Orleans Saron (Cercottes) FR (50kw CCS) 14:11 aangekomen // 14:43 weg gereden.

Stop 5* - 216km: Aire de l’Allier (FR) (50kw CCS) 17:21 aangekomen // 17:45 weg gereden .

Vervolgens kwamen wij bij ons hotel in Clermont-Ferrand met 60km range over. Daar hebben wij een Tesla-destination charger gebruikt om de auto nog wat bij te laden voor de volgende dag. Van de Tesla destination chargers zijn twee soorten. 1 soort is voor Tesla-only en de ander ook voor andere EV’s. Hier konden we dus (met wat geluk en op 5 minuutjes lopen vanaf het hotel) bijladen voor de volgende dag. Uiteindelijk hebben we hier tot 160km range bijgeladen.

---- Opmerkingen/ervaringen dag 1: ----

* vanaf stop 3 en verder hebben wij – de oplettende Autoweek lezer had dit wellicht al gespot aangezien dit als reactie van de week in (volgens mij) Autoweek 29 is opgenomen – problemen gehad met de Sodétrel (Franse exploitant van laadpalen) laadpalen aangezien deze bij een omgevingstemperatuur van ca. 30 graden plus al oververhit raakten. Vandaar ook de variërende laad-duur, aangezien na elke ‘fail’ door de hitte het laadproces opnieuw moest worden opgestart. De laadpaal gaf namelijk na circa 10 minuutjes een overheat-error waarna het laadproces wel weer geactiveerd kon worden (of extern via het bellen van de exploitant) en zodoende kon er nog wat extra ‘juice’ de auto in worden gepompt.

Daarnaast viel het op dat er per “Aire” (parkeerplaats) maar 1 laadpaal stond. Gelukkig is IONITY een netwerk aan het uitrollen in Frankrijk dat 1. 7x zo snel is (tot 350Kw) én 2. Niet oververhit raakt én 3. i.p.v. 1 lader per “Aire” zo’n 5 tot 8 laders plaatst.

Ten slotte is het fijn dat Tesla ook destination chargers ter beschikking heeft voor niet-Tesla EV's.

---------------------------Dag 2--------------------------------

Heenreis - dag 2 (Clermont-Ferrand FR – Ganges FR)

Stop 1 - 127km: Aire de la Lozere (FR) – (50kw CCS) 8:28 aangekomen // 9:16 weg gereden.

Stop 2 - 74km: Aire de l’Aveyron (FR) – (50kw CCS) 10:00 aangekomen // 10:10 weg gereden.

Stop 3 - 70km: Aire du Caylar (FR) – (50kw CCS) 11:20 aangekomen // 11:40 weg gereden.

12:54 (64km) - aangekomen op onze eindbestemming met nog 70% accu over.

---- Opmerkingen/ervaringen dag 2: ----

Hoogteverschillen een redelijk sterk effect op de range van de auto. Echter bij het dalen krijg je hier weer een deel van terug. Het is wel de kunst om hier rekening mee te houden bij het uitkiezen van je laadpunten (bijv: niet nog 40km omhoog moeten rijden tot aan de laadpaal met een resterende range van 50km op je dashboard) De BMW navigatie houdt hier al rekening mee bij het invoeren van de bestemming en is hier redelijk accuraat mee zodat er geen spannende momenten beleefd worden. Daarnaast is het wel de kunst om je charge wat hoger te houden indien er onvoorziene omstandigheden plaatsvinden, anders kan het wél spannend worden qua range! Dat het huidige laadpaal-netwerk oververhit raakt helpt daarbij niet. Vandaar dat wij op dag 2 ervoor hebben gekozen om meerdere (korte) stops te doen in plaats van langere stukken te rijden.

Op de camping zelf is het prima laden aan een wandcontactdoos (230v) om een voldoende gevulde accu te behouden, daarnaast kom je op de vreemdste plekken tóch nog laadpalen tegen.

Gelet op de ervaringen van onze heenreis hebben wij terug via Duitsland gereden om daar gebruik te kunnen maken van het (daar wél reeds aangelegde) Ionity netwerk. Waarom? Omdat het een stuk fijner koffie drinken/lunchen is zonder steeds op je telefoon (BMW app in dit geval) te moeten kijken of de laadpaal het nog wel doet of dat deze inmiddels oververhit is.

---------------------------Terugreis--------------------------------

Terugreis - dag 1 (Ganges FR – Chalon sur Saône FR)

Om 17:44 weggereden van onze vakantiebestemming

Stop 1 - 202km: Aire de Montélimar (FR) – (50kw CCS) 19:51 aangekomen // 20:30 weg gereden.

Stop 2 - 207km: Aire de Taponas (FR) – (50 kw CCS) 22:47 aangekomen // 23:18 weg gereden.

Aankomst om 0:10 - 88km: Eerste overnachting (Chalon sur Saône)

---- Opmerkingen/ervaringen dag 1: ----

Net als onze heenreis – oververhitte laadpalen na 10-15 minuten.

---------------------------Dag 2--------------------------------

Terugreis - dag 2 (Chalon sur Saône FR – Alzey DE)

10:45 weg bij ons hotel in Chalon sur Saône.

Stop 1 - 61km: Aire du Bois Guillerot (FR) – (50kw CCS) 10:42 aangekomen.

Hier bleek de Sodétrel lader helemaal kapot te zijn (hardware). Bij het aansluiten van de laadpaal kwam er een foutmelding op het scherm. Bij het bellen met de exploitant kregen we vriendelijk te horen dat de paal toch echt kapot bleek, dat hier een melding van werd gemaakt en werd ons succes gewenst om de volgende laadpaal (die 80km verderop stond) te halen terwijl ik had aangegeven dat wij nog zo’n 60 km konden rijden.

Bizar… extra zuur was het feit dat er naast deze kapotte Sodétrel laadpaal van *kuch* Franse “kwaliteit” - 6 Ionity laadpalen in aanbouw stonden.

De oplossing was uiteindelijk om in turtle-mode (max 90kmh en geen comfort-functies) naar een supermarkt (eentje net langs de snelweg) te rijden (hypermilen) en daar even te ontbijten/lunchen terwijl de auto aan een (gratis) 11kw supermarkt-laadpaal stond. 11:31 kwamen we aan en 12:15 gingen we hier weer weg en konden we onze reis vervolgen. De grens met Duitsland (en dus fatsoenlijke laadpalen) was weer een stukje dichterbij. Totaal 61km + ca. 85km naar de supermarkt gereden.

Stop 2 - 65km: Aire de service Besançon Marchaux (FR) (50kw CCS) 13:03 aangekomen // 13:37 weg gereden. Ook hier weer een oververhitte laadpaal. Daarnaast kwamen wij erachter dat Chargemap inmiddels haar tarieven heeft gewijzigd en nu – naast 0,26 cent/minuut – een starttarief van € 1,50 hanteert. Leuk met de huidige laadpalen die steeds oververhit raken aangezien voor 1 (matige) laadsessie je zo’n 5x een laadsessie moet starten. Hierover meer aan het einde van het verslag.

Stop 3 -78km: E.Leclerc Belfort (FR) (50kw CCS) 14:29 aangekomen // 15:00 weg gereden. De laatste Franse lader welke het – hoe ironisch ook – prima deed.

Stop 4 - 170km: Achern (DE) (50kw CCS) 17:40 aangekomen // 18:23 weg gereden. Duitsland… fatsoenlijke betrouwbare en snelle laders… Echter, hier kwam wel de superioriteit van het Tesla-netwerk wel naar voren. Naast de Mac stond keurig een setje up-to-date laadpalen (3 normale plaatsen) maar daarnaast ca. 10 Tesla-superchargers… Ik ben benieuwd hoe dit straks gaat als er door o.a. de levering van de Hyundai Kona’s en Kia Nero’s het aantal niet Tesla-EV’s toeneemt.

Na nog 160km gereden te hebben kwamen we om 20:14 aan bij onze overnachtingsplaats in Alzey (Duitsland).

---- Opmerkingen/ervaringen dag 2: ----

Bizar om te ervaren hoe de Fransen met hun service omgaan. Extra zuur omdat er naast de kapotte Sodétrel lader een Ionity laadstation in aanbouw was. Echter – met een EV moet je je toch aanpassen en in zulke situaties gewoon creatief zijn. En ja – dit kost je extra tijd. Zoals al in de Autoweek Kona-reportage werd geschreven; stroom is op meer plekken te verkrijgen dan fossiele brandstoffen’.

---------------------------Dag 3--------------------------------

Terugreis - dag 3 (Alzey DE – NL)

7:09 weg bij ons hotel in Alzey.

Stop 1 - 30km: Autohof Nahetal (DE) (50kw CCS) 7:27 aangekomen // 8:18 weg gereden. Wat een verschil met Frankrijk – een rij gloednieuwe Ionity chargers waarbij voor een vast tarief (ca. € 9) een volle accu kan worden gesupercharged tot wel 350kw. Rustig aan ontbijten en met 95% in de ‘tank’ weer verder. Omdat we zeker waren van goed werkende laadpalen kon de tussenliggende kilometers tussen de laadpalen ook weer worden opgevoerd (volgende ‘stint’ 260km) en de vaart er goed in gehouden worden.

Stop 2 - 260km: Romeinse put (Venray NL) (50kw CCS) 11:15 aangekomen // 11:48 weg gereden.

Stop 3 - 103km: Barneveld Goudreinet (NL) (50kw CCS) 12:50 aangekomen) // 13:05 weg gereden. Omdat ik thuis (nog) geen laadpaal heb hier nog even bijgeladen.

---- Opmerkingen/ervaringen dag 3: ----

Het Duitse (en NL) laadnetwerk is echt 10x beter dan in Frankrijk. Hierdoor kan je beter laden en hoef je ook minder vaak te laden (langere tussenliggende stukken rijden).

-------------------------Algemene opmerkingen reis------------------------------

Let wel: Bovenstaande verhaal en onderstaande zijn persoonlijke ervaringen/opmerkingen. Wellicht dat anderen een andere ervaring of mening hebben, maar ter volledigheid deel ik het volgende nog graag:

- Laden (laadpassen)
Van tevoren had ik verschillende laadpassen aangevraagd (ANWB/Ecotap/Newmotion/Chargemap etc.) maar uiteindelijk hebben wij alleen de Chargemap (Frankrijk) en Newmotion (Duitsland) hoeven gebruiken.

- Laden (starttarief) in combinatie met oververhitte (Franse) laders:
Zoals al benoemd onder ‘terugreis dag 2 – stop 2’ berekend Chargemap vrolijk (aanvullend) € 1,50 per start van een laadsessie bij een Sodétrel lader. Nu kan dit aardig aantikken aangezien – door de oververhitte laders – voor 1 lading soms wel 5x de laadsessie opnieuw opgestart moet worden. Wij hebben hier zelf echter amper last van gehad aangezien deze wijzigen doorgevoerd is tijdens onze vakantie (dus alleen onze terugreis). Ik heb echter wel ter volledigheid nagevraagd hoe men dit probleem in de toekomst zal worden omgegaan. Van Chargemap krijg ik een gedeelte van (maar lang niet alles) de extra (te veel) gemaakte kosten terug/vergoed. Wel opvallend is dat deze niet in de eerste factuur verrekend is maar de tijd zal leren of deze toezegging wordt nagekomen.

Van Sodétrel (exploitant laadpalen aan de tolweg in FR) krijg ik doodleuk een mail in gebrekkig Engels waarin wordt aangeraden om ‘hun’ prepaid laadpas te kopen ad € 20 (en dan mag je 2x 30 minuten laden en klaar), hun app te downloaden waarmee € 1 per 5 minuten gerekend wordt zonder start-tarief of hetzelfde te doen via de website.

- Gewicht van de bagage/lading heeft geen tot amper effect
Ook al zat de BMW i3 volledig vol, heeft dit geen (merkbaar) effect op de range gehad.

- Snelheid om te rijden
Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze het vervelend vinden om langzamer te rijden (of het vervelend vinden dat mensen in een EV (soms) langzamer rijden). De reis leert dat het niet zo is dat je strak 100 dan wel 110 of welke snelheid dan ook moet rijden maar dat het het meest efficiënt is om te kijken hoever je van plan bent te rijden naar de volgende lader (hoeveel kilometer) en te kijken welk verbruik (en dus snelheid) je daarvoor kan rijden. Onze ervaring (maar mede door de oververhitte laadpalen lastig) is dat dit varieert tussen de 100-130km/uur.

--------------Algemene opmerkingen BMW i3 120Ah tot nu toe-----------------

De i3 blijft een prettige auto. De laadruimte is prima voor elkaar maar wel iets beperkt door de vlakke laadvloer en het is zonde dat er een loze ruimte onder de laadvloer zit (plaats waar voorheen de optionele range extender zat). Echter is kamperen wel vrij extreem met een i3 denk ik en zal de laadruimte voor 95% van de i3-rijders ruim voldoende zijn.

Elektrisch rijden bevalt nog steeds erg goed. Indien je nog twijfelt adviseer ik om eens een half dagje een elektrische auto te proberen (proefrit oid) en dan is er een grote kans dat je niet anders meer wilt (en ja; voor onze bijtelling-haters – ja jullie hebben gelijk de bijtelling speelt een grote rol).

Op vakantie gaan met de elektrische auto is wel een bijzondere ervaring. Nee – je kan niet in 1x 12 uur doorbuffelen zoals dat met een diesel/benzine wel gaat, maar je ‘dwingt’ jezelf tot een rustigere reisstijl. Is dit vervelend? Dat ligt aan jouw eigen favoriete manier van reizen. Voorheen knalden wij ook wel eens in 1x naar Zuid-Frankrijk maar ook de deze keer beviel prima. Het is (nog) wel avontuurlijk aangezien het laadnetwerk (nog) niet op orde is. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat iemand die geen zin heeft om te rekenen/na te denken over stops zich zal irriteren. Vindt je dit echter leuk – ja deze mensen bestaan ook – is het eigenlijk zelfs leuk om nog enigszins te pionieren.

Wel ben ik erg benieuwd wat er straks gaat gebeuren als er meer EV’s op de weg komen. Daar staat tegenover dat ook het netwerk toeneemt (bijv. Ionity) en dat er meer (en fatsoenlijke) laadpunten gebouwd zullen worden.

Op naar de volgende kilometers. De volgende reis zal de wintersport zijn… Dan zullen we eens zien wat de invloed van de kou op het accupakket en de range van een i3 120Ah zijn in de praktijk.

Als iemand vragen heeft - stel ze gerust.

Korte tussentijdse update

Inmiddels staat de (kilometer)teller alweer op 23.696km. De i3 is helaas 3,5 week bij de dealer geweest in verband met een terugroepactie. Hierbij is de module die het hoogspanningsgedeelte van de accu aanstuurt vervangen. Er is namelijk kan op losse contacten op de printplaat die deze module aanstuurt op de i3's die geproduceerd zijn tussen december 2018 - maart 2019.

Nu e.e.a. weer is opgelost kunnen we er weer tegenaan en is het ook wel erg prettig weer elektisch te rijden (tijdelijke leenauto was een 2 serie active tourer).

Later meer over o.a. ervaring met winterrange etc.

Wintersport

Inmiddels maak ik door de Corona-situatie een stuk minder kilometers, wat ook terug te zien is in de kilometerstand.

Echter; interessanter is het feit dat wij afgelopen maart met de i3 naar Zwitserland geweest voor onze wintersport vakantie. Hierbij ervoor gekozen om de maximumsnelheid aan te passen aan de resterende afstand naar de volgende laadpaal. Dit resulteerde in het rijden van de maximumsnelheid (130kmh) tijdens het overgrote deel van de reis (A61/A5) waar mogelijk. In 1 dag doorgereden naar Graubünden. Afstand ca 930km en totaal een uur of 13 of gedaan. Laadstops geen probleem. 3 Stops in Duitsland en 1 in CH. Alle stops ca. 30 minuten.

Auto heeft een week in de sneeuw gestaan. Erg handig om voor te verwarmen om boodschappen oid te doen want de sneeuw smelt van de auto af. Grip in overmaat door de smalle banden (hogere druk/cm2) en het altijd aanwezige koppel + achterwielaandrijving. Geen effect gezien van kou op de accu (qua leeglopen oid).

Verbruik met deze kou bleef op een redelijke 17-18kwh/100km steken met 100 en liep op naar 20-21kwh/100km bij 130km. De laadpalen waren overal leeg / dan wel ruim beschikbaar. Steeds rond de 160-220km gereden per stop. In tegenstelling tot de zomer niet echt vooruit geplanned omdat het vertrouwen in het Duitse laadnetwerk er wel is.

Zolang de snelladers beschikbaar zijn is er geen reden om niet met de elektrische auto op wintersport te gaan. Vereiste is dus wel om buiten het seizoen te gaan omdat het anders wellicht wat lastiger kan worden gelet op het aanbod van de snelladers.

TIP: Kijk goed naar de tarieven per kWh bij de snelladers. Wij kwamen meerdere parkeerplaatsen tegen waar er bijv. Ionity (175+KW) en B&W (50KW) laders waren. Waarbij je bij Ionity tegenwoordig tegen de 79ct per kWh betaald was dit bij B&W slechts 45ct oid. Toch een simpele besparing. Daarnaast kan een i3 toch 'maar' 50kw CCS snelladen zodat in dat geval de Ionity laadpaal ook nog eens voor de 'snelle jongens' vrijgehouden wordt.

Trip Winterberg

Door de Corona-situatie maken we nog steeds een stuk minder kilometers dan eerst. We zijn wel een weekje weg geweest naar Winterberg. Relatief korte trip (ca 314km). Verbruik bij 130kmh (en waar limiet 100) was 15,8 kWh/100km en bij 150 (en waar limiet 100) 22 kWh/100km. Voor de goede orde overgrote deel 130 & 150kmh. Alleen bij steden en wegwerkzaamheden snelheid onderuit.

Gedetailleerdere stats als volgt;

16:45 - vertrek uit Ermelo met 100% SoC (state of charge).
18:55 - stop #1 na 213km 11% SoC in Lichtendorf Süd (even avond gegeten).
19:27 weggereden met 68,5% SoC
20:34 aankomst Winterberg met 10% SoC.

Totale reisduur 3 uur 49 minuten inclusief eten (gemiddelde inc laden/eten van 82km/h)... not bad voor een i3.

Verbruik heenweg:

Stint #1 - Ermelo - Lichtendorf Süd (213km) - voornamelijk 130kmh gereden (en 100 waar verplicht). Droog en ca. 23 graden buiten.
Accu (SoC) 100% -> 11% dus 89% verbruikt. Uitgaande van 37,9 kWh accucapaciteit geeft dat een verbruik van ca. 15,8 kWh/100km (37,9*89% / 213)(niet gelet op warmte e.d.).

Stint #2 - Lichtendorf Süd - winterberg (101km) - voornamelijk 150kmh gereden (en 100 waar verplicht). Droog en ca. 18 graden buiten.
Accu (SoC) 68,5% -> 10% dus 58,5% verbruikt. Uitgaande van 37.9 kWh accucapaciteit geeft dat een verbruik van ca. 22 kWh/100km (37,9 * 58,5% / 101)(niet gelet op verlies door warmte e.d.) Niet verkeerd voor deze snelheden!

Waarom Lichtendorf Süd? Dit was ca. 5 minuutjes omrijden en zo konden we stoppen bij Ionity laders (betrouwbaar/prettig netwerk, daarnaast nog geen milieu sticker gekocht en overige laders lagen in milieu zone) + restaurantje. Bij stop, auto aan de lader gehangen en vervolgens wat gegeten om daarna meteen door te rijden. Geen 'vertraging' ervaren door het EV rijden (logisch ook op zo'n kort stukje).

Terugweg helaas niet goed de stats bijgehouden. Gestopt bij Van der Valk Hotel Gladbeck in Ellinghorst (Duitsland) -> wat geluncht en vervolgens doorgereden ri. huis.