BMW 530i Touring (2017)

Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2023
Lezerswaardering: 70%Keuze van de redactie

Aanschaf

Eind 2023 kwam deze 530i Touring op mijn pad. Mijn vorige E39 530i was zeker nog niet aan vervanging toe ondanks de 265.000 op de teller, echter is er gezinsuitbreiding op komst en daarmee veranderen ook de wensen voor het gebruik van een auto.

De E39 had een aantal punten die minder praktisch werden, zo heeft deze geen isofix, konden de banken niet plat en onze 2 honden kunnen niet in de kofferbak van een sedan. Het plan was om te gaan kijken naar een opvolger en deze te kopen voordat ons kind geboren gaat worden (april 2024).

De opvolger van de E39 moest een station zijn met voldoende ruimte en als autoliefhebber natuurlijk ook een mooie auto met fijne prestaties. Ook wilde ik een auto die weer jaren vooruit kan. De E39 heb ik 7 jaar gehad en 115.000 km probleemloos mee gereden.

Al snel kwam ik tot de conclusie dat het een G31 touring moest worden. In eerste instantie wat het plan om mijn 2e auto (Mazda MX-5 ND) te verkopen en vervolgens zelf in Duitsland een G31 op de kop te tikken. De voorkeur ging uit naar een 530i. Helaas wel een 4 cilinder, maar een 540i viel buiten budget en heeft hogere maandelijkse lasten door de hogere brandstofkosten en hogere motorrijtuigenbelasting. Daarnaast is de 540i er alleen in Xdrive, wat voor mij niet nodig is.

De keuze was dus vrij snel gemaakt, een G31 530i, waarna de zoektocht kon beginnen. Helaas zijn de G31's voornamelijk in het zwart, grijs en wit verkrijgbaar en niet in een meer uitgesproken kleur. Het liefste had ik een blauwe gezocht, maar het aanbod daarin is beperkt. Een mooi compris zou een zwarte zijn met een afstekend kleur interieur. Zwart op zwart is niet mijn smaak en in mijn ogen heel erg saai.

Diverse maanden heb ik het aanbod in Duitsland in de gaten gehouden en gekeken wat er voorbij kwam. Omdat mijn MX-5 nog niet verkocht was (einde cabrio seizoen, dus niet de juiste tijd), was er nog geen budget om een G31 te gaan kopen. Ook kwam de juiste nog niet voorbij.

Begin december kwam ik uiteindelijk deze G31 tegen bij Qoets.nl. De combinatie van het zwarte exterieur en caramelkleurige leder beviel mij wel. Na het zien van deze G31 begon het toch wel erg te jeuken. Bij Qoets kun je een inruilvoorstel vragen voor je huidige auto. Na overleg met mijn vrouw besloten om dat eens te proberen. Vanuit Qoets kwam er een net en uitgebreid voorstel voor de MX-5 naar voren. Natuurlijk lager dan ik in gedachte voor het zelf verkopen van de auto, maar het voorstel was dusdanig dat ik wel ruimte voor onderhandeling zag.

Na telefonisch contact met de verkoper van Qoets werd een afspraak gepland voor een proefrit aan huis (wat een fijne service!). Op zaterdagmiddag kwam er een oudere meneer voorrijden met de G31. Een uitgebreide testrit volgde. Op de auto was eigenlijk niets aan te merken. Enkel wat vocht bij de koplampen, wat vaker voorkomt bij de G31. Deze had een paar maanden wat minder gereden omdat deze bij Qoets stond. Dit zou weg moeten trekken of eventueel onder garantie verholpen worden (nu de auto intensiever gebruikt wordt is het weggetrokken).

Na de proefrit contact gehad met de verkoper van Qoets en na wat onderhandeling tot een deal gekomen die naar mijn tevredenheid was. Uiteindelijk werd de BMW op 7 december thuis afgeleverd. De MX-5 werd meegenomen en de E39 is in januari verkocht. Het afscheid nemen was zwaar en met name de E39 zal ik erg missen (wat een topauto!). Gelukkig is er iets moois voor terug gekomen.

De G31 had bij aflevering net geen 78.000km op de teller. Inmiddels zijn we in iets meer dan 2 maanden +/- 3500km verder. De G31 bevalt uitstekend, al heb ik er als ik kritisch ben wel een aantal opmerkingen bij.

De E39 kwam uit 2001 en had een 6 cilinder. 231pk op 1505kg ledig gewicht. De G31 weeg 1615kg en heeft 252pk, maar 2 cilinders minder. In de praktijk verbruikte de E39 +/- 1 op 11 (handbak). De G31 verbruikt ongeveer 1 op 12 tot 1 op 12,5 in de eerste 3500km. Voor zuinig rijden koop ik geen auto. Maar dit bewijst wel dat het downsizen wat uit milieu-overwegingen gedaan is, in de praktijk vrij weinig oplevert.

Verder vind ik de materialen in de E39 duurzamer aanvoelen dan in de G31. Het allergrootste irritatiepunt vind ik toch wel de tankklep. Bij de E39 was deze nog van staal, bij de G31 van plastic. De tankklep bij de G31 voelt aan als een tupperware doos van de action. Op een auto met een cataloguswaarde van dik €100.000 voelt dit erg armoedig aan. Het is wellicht mierenneukerij, maar je ziet en voelt waar BMW ervoor gekozen heeft om geld te besparen.

Het enige andere punt wat mij niet bevalt aan de G31 zijn de runflat banden die er op zitten. Daar kan de auto verder niets aan doen, maar deze zijn erg lawaaiig. Gelukkig zijn de banden al versleten tot 3.5-4mm en kunnen ze binnen niet al te lange tijd vervangen worden.

Verder bevalt de G31 erg goed, het rijdt fantastisch. Al is de G31 wel stugger geveerd dan de E39. Het was in het begin wel wennen aan alle rijhulpsystemen en het rijden met een automaat. Daarnaast is het een vrij forse auto en ook weer een stukje groter dan de E39. Verder is het erg fijn dat er apple carplay op zit, zodat je makkelijk je eigen muziek of podcasts kan afspelen, dat was bij de E39 natuurlijk behelpen. De allerfijnste feature is toch wel de standkachel, al erg veel plezier van gehad in de koude maanden.

De G31 heeft apk tot april 2025 en heeft dan pas de volgende beurt nodig (of over 19.000km), echter zal ik rond april een beurt laten doen en de auto goed na laten kijken. Bij de auto zat de volledige historie qua facuren. Bij de vorige beurt zijn ook de remschijven en blokken aan de voorkant vervangen, dus dat is mooi meegenomen. Enige opvallende in de historie is dat de waterpomp al een keer vervangen is, dat is toch wel snel voor een auto met deze km stand.

Al met al erg blij met de aankoop van mijn G31. Hopelijk blijkt deze net zo betrouwbaar als mijn vorige E39 en kan ik er in de komende jaren veel plezier aan beleven. Wanneer er meer te melden valt zal ik een update geven.

Garantiewerk

Inmiddels alweer 10 maanden eigenaar van de 530 Touring. Het blijft een heerlijk rijdende auto.

In de eerste 10 maanden hebben zich geen technische problemen voorgedaan. Enkel moet er 1x in de +/- 7.000km een liter olie bijgevuld worden.

Toch is de auto deze week terug geweest voor garantiewerkzaamheden bij Qoets. Al sinds ik de auto net had, had ik last van windgeruis vanaf linksachter. In eerste instantie kon ik er geen vat op krijgen waar dit vandaan kwam. Tot dat ik er tijdens het wassen achter kwam dat de achterspoiler op de kofferklep aan de bestuurderskant een stukje omhoog stond, en dus niet goed vast zat. Door de omhoog staande rand, ontstond er turbulentie wat het geluid veroorzaakte.

Daarom contact opgenomen met Qoets om e.e.a. op te laten lossen, geen enkel probleem. Uiteindelijk is het naar volle tevredenheid opgelost en het probleem nu verholpen, De haal- en brengservice met een gratis leenauto, is top geregeld vanuit Qoets. Daarnaast is de remvloeistof vervangen, aangezien deze aan de servicetermijn zat. Op naar de 100.000km!