BMW 420i Gran Coupé (2024)

Gebruikersreview

BMW 420i Gran Coupé (2024)

Uitvoering420i Gran Coupé
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2025

Alles in één (Comfortabel én sportief)

Over mijzelf en mijn rijgedrag
Ik ben autoliefhebber en ruil mijn auto's met regelmaat in. Zo heb ik 3x op rij een Volkswagen Golf (7, 7.5 en 8) gehad in slechts 5 jaar tijd.
Ook was ik mijn auto regelmatig en kan ik er oprecht van genieten als ik een glimmende bolide op mijn oprit zie staan. Zelfs zó erg dat ik de auto van mijn vrouw (VW Polo) dan vaak ook meteen meeneem in de schoonmaakbeurt.
Al moet ik eerlijk bekennen niet véél te rijden; mijn werk is op 25 km afstand (en werk bovendien veel thuis). Hooguit 1x per jaar op vakantie, en heb een gezin met 2 kinderen waardoor we de auto grotendeels gebruiken voor ritjes naar pretparken, dierentuinen, uitjes naar de ijssalon, naar mijn schoonmoeder op 200 km afstand. Kortom, het is de primaire gezinsauto waarmee per jaar maximaal 10.000 km wordt afgelegd.
In het verleden dus meerdere auto's gehad waaronder een Audi A1, een aantal Volkswagen Golfjes (leuk aangekleed zoals R-line), maar nu had ik de financiële mogelijkheid voor iets volwasseners te gaan kijken. Ik heb lang getwijfeld tussen de Audi A5 en BMW 4 serie, maar vind de nieuwe A5 tegenvallen vergeleken met de vorige generatie.
Bovendien biedt BMW een aantrekkelijk onderhoudspakket aan (Service Inclusive) waardoor je een aantal jaren de kosten binnen de perken houdt. Voor een VW Golf 8 betaalde ik bij de dealer voor een grote beurt al snel 800 euro terwijl ik nu minder geld kwijt ben aan een BMW onderhoudscontract dat zelfs 3 jaar geldig is.

Comfort
Mijn favoriete kleur is groen dus ik wist al vrij snel dat het een donkergroene (San Remo Groen) 4 serie ging worden.
De auto is voorzien van lederen stoelen en die zitten werkelijk als gegoten. Zeer comfortabel, ook bij langere ritten (waar ik bij de sportstoelen van mijn laatste Golf toch regelmatig met pijn in de onderrug uitstapte).
Het sportstuur is lekker dik en voelt solide aan.
Ook de kinderen hebben achterin een climate control (3-way) waar ze dus hun temperatuur kunnen instellen. Die kan ik uiteraard vanuit het scherm overrulen; net als de raambediening.
De wagen is van behoorlijk wat gemakken voorzien; USB-C aansluitingen voorin én achterin, sfeerverlichting, panoramadak (dat ik eigenlijk nooit open doe, behalve af en toe op de klapstand), draadloos opladen voor mijn telefoon en grootlichtassistent.
Wanneer je in een luxe premium auto gereden hebt, besef je eigenlijk pas hoe ''gewoon'' de iets goedkopere auto's rijden.

Sportiviteit
Is hij sportief, vraag je je wellicht af?
'The Green Beast', zoals hij gekscherend door een aantal vrienden wordt genoemd is voorzien van een M-sportpakket (zoals de meeste BMW's). Hij heeft nette 19 inch velgjes eronder en oogt dankzij de groene kleur wel bijzonder. Ik krijg dan ook regelmatig complimenten van vreemde voorbijgangers.
Helaas heb ik geen rode remklauwen noch sportgordels met m-strepen erop, maar velgen maken een auto en deze staan hem goed.
Rijdt hij sportief? Tsja... Het is een 100% benzine auto en heeft dus geen elektrische ondersteuning whatsoever. Met 182 pk en een automaat trekt hij voor mijn gevoel lekker op, zeker in de Sport stand. Echter kan hij natuurlijk niet opboksen tegen échte sportwagens. Maar ik bekijk het altijd zo; ik kom van een VW Golf met handbak dus dan is dit sowieso al flink wat stappen omhoog!

Kosten
Bij aanschaf was de auto één jaar oud en dat scheelde gelukkig al erg veel in de aankoopprijs. Alsnog een hele smak geld natuurlijk, zeker voor mij als loonslaaf.
Gezien ik erg trots én zuinig ben op de auto baal ik van ieder krasje.
Een half jaar na aanschaf heb ik dan ook laten polijsten en weer netjes laten maken.
Misschien dat ik dat later dit jaar nog eens een keertje laat doen.
De kosten voor het driejarige Service onderhoudscontract kostte me iets van 700 euro meen ik. Hier zitten standaard alle onderhoudsdingetjes (incl uurloon) al in wat ik dus enorm vind meevallen. Mensen kijken me vreemd aan als ik ze vertel dat het onderhoud voor de VW Golf duurder was. Hier zitten echter zaken zoals nieuwe banden of remblokken natuurlijk niet bij.
Ik heb de auto nu een dik jaar in mijn bezit en heb hem slechts 1x hoeven te brengen voor zijn onderhoud (wat me op dat moment dus niets kostte).
Qua benzineverbruik vind ik wel dat hij behoorlijk slurpt; vooral voor kleine korte ritjes (logisch ook). Op langere stukken daarentegen ben ik wel degelijk tevreden.
De kosten-bewuste lezer zal zich nu hard afvragen hoeveel hij dan precies verbruikt.
Ik let er eerlijk gezegd nooit zo op - autorijden moet vooral leuk zijn. Dus Google vooral naar het verbruik zou ik zeggen.

Allround en conclusie
De ene keer rijd ik wat sportiever, de andere keer heerlijk comfortabel rustig. De 4 serie kan het allebei.
Is het een auto voor 4 volwassenen? Waarschijnlijk niet (mijn kinderen zijn 6 en 11 en passen dus prima achterin), maar hoe geweldig ik de BMW ook vind - ik kan niet ontkennen dat ik stiekem met een scheef oog naar de nieuwe i3 Neue Klasse aan het kijken ben, dus wie weet in de toekomst...

Voor mij is het voor nu in ieder geval de auto die alles heeft;
Sportieve uitstraling, mooie groene kleur die goed tot zijn recht komt als de zon erop schijnt, schuine aflopende daklijn en en grote achterklep die helemaal omhoog kan waardoor je heel makkelijk je tassen e.d. achterin kunt zetten.
Niet iedereen zal fan zijn van de grote neus en ook ik moest er in het begin even aan wennen toen ik de vernieuwde 4 serie voor het eerst op de weg zag, maar inmiddels vind ik hem fantastisch en past hij goed bij mij.
Hoop dat mensen deze review kunnen waarderen of er iets aan hebben.

9,5