BMW 4-serie (2020)
BMW 4-serie (2020)BMW 4-serie (2020)BMW 4-serie (2020)BMW 4-serie (2020)BMW 4-serie (2020)BMW 4-serie (2020)BMW 4-serie (2020)

Gebruikersreview

BMW 4-serie (2020)

Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2026

Opvolger van de 220icabrio

Hier begint dan de review van de opvolger van mijn 220i cabrio. Natuurlijk heb ik nog maar weinig ervaring met de 420i High Executive, maar je moet ook de eerste indruk kunnen waarderen. De sterrenscores zijn dus nog onder voorbehoud, maar de eerste ritten waren in ieder geval al heel aangenaam, zowel open als gesloten.
Voor wie mijn eerdere reviews heeft gelezen is mijn cabrioliefde bekend. MX5 Na en Nc, Opel Cascada en BMW 220i cabrio volgden elkaar op. Als kind droomde ik al van de Peugeot 504 cabriolet. Het heeft lang geduurd aleer de financiën de aanschaf van een cabrio mogelijk maakten, maar het bracht in alle opzichten waar ik op hoopte. Mijn droom werd bewaarheid en sinds die dag ben ik fervent cabrionist.
Nu dus een 420, volgehangen met extra luxe en voor mij nog vele digitale geheimen te ontfutselen. Maar dat komt wel. Eerst wil ik vooral rijden. En dat is zeer aangenaam. Comfort met een hoofdletter, heerlijke zetels die in alle opzichten elektrisch verstelbaar zijn en voor de frisse vroege ochtendrit een verwarmde stoel, stuur en neckscarf. Het was 13 graden en ik had alleen een shirt met korte mouwen aan en toch was het aangenaam tijdens de snelwegrit. Dit is wat ik wil.
Het fraaie dak, anthracietachtig van teint, opent duidelijk sneller dan dat van de 220. En de digitale voorzieningen zijn een stap verder in de tijd, zonder dat ik wordt aangestaard door een groot beeldscherm zonder fysieke toetsen. Voor mij een prima middenweg.
Tot zover een eerste indruk. Meer volgt als ik er meer kilometers op heb zitten, hetgeen bij mij best vlot verloopt. En ja ik vind haar fraai, zelfs het bevergebit stoort me niet. En dan die kleur hè! Heerlijk om geen zwarte, witte, grijze of zilveren auto meer te hebben. Dit blauw bevalt me wel.

Zuinig!

Het was niet direct mijn aankoopargument, maar daardoor des te verrassender. Deze 420 is echt onverwacht zuinig. Nu ben ik van nature geen hardrijder, dat scheelt. Maar echt een fluwelen voetje heb ik ook niet nodig om mooie verbruikscijfers te scoren. Een combinatie van rustig touren op binnenwegen en een lange afstand over de snelweg op 100 a 110 brengt me naar 5.4 liter per 100 km. Dan staat op de snelweg wel de ecostand ingeschakeld. Doe ik er een lange avondrit op de snelweg bij, waarbij ik wel gewoon 120 a 130 rij in de comfortstand dan kom ik op 5.9 liter. Ook netjes. Best prettig want de benzine is prijzig en dat mondt bij mij niet uit in minder kilometers rijden. Dus dan is dit mooi meegenomen. Overigens kon ik bij de start al constateren dat de vorige eigenaar er sinds 2021 gemiddeld 6.2 liter per 100 km mee verbruikte. Ik ken haar rijstijl niet, maar een mooie score over een grote hoeveelheid kilometers.
Het zijn ook cijfers die ik met de 220 niet makkelijk haalde. Dat was ook geen zuipschuit maar wel minder zuinig dan de 420.
Een verschil is ook dat de ecostand in de 220 hem echt apatisch deed aanvoelen. Te doen op de snelweg, maar echt niet prettig daarbuiten. Dat is bij deze 420 anders. Die houdt meer kracht over waardoor je er makkelijker mee kan rijden en dus ook op niet-snelwegen. Hij trekt dan nog gewoon redelijk op en je komt prima uit de voeten tussen het overige verkeer. Niet dat het iets is wat ik vaak doe. Op de vele binnenwegen in mijn woonomgeving met veel agrarisch verkeer wil ik makkelijk en snel kunnen inhalen. Dat vergt op zijn minst de comfortstand, maar vaak zet ik in die situaties toch even de sportstand aan. Snel en veilig inhalen is daarmee heel goed te doen.
Verder begin ik de auto en al zijn voor mij nieuwe functies nu te leren kennen. De adaptieve cruisecontrol al eens uitgeprobeerd, alle kleuren sfeerverlichting bekeken, de g-kracht meter onderzocht, de neckscarf benut, de automatische buitenverlichting ingeschakeld en zijn werk laten doen in het donker. Het één is nuttiger dan het ander, maar ik ben er heel content mee en geniet ervan.
Nu graag de zon weer terug, want dat valt momenteel met al die buien wat tegen. Overigens met lichte regen ook open gereden en natuurlijk is dat ook in deze cabrio geen punt. De druppels waaien over het interieur heen. Maar gaat het hozen, dan gaat je dit niet lukken. En dat weet je met buien maar nooit. Voor je het weet blijkt het een wolkbreuk.