BMW 330i Touring (2019) #3

BMW 330i Touring (2019)
BMW 330i Touring (2019)BMW 330i Touring (2019)BMW 330i Touring (2019)BMW 330i Touring (2019)BMW 330i Touring (2019)BMW 330i Touring (2019)

Uitvoering330i Touring
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019
Lezerswaardering: 88%Keuze van de redactie

Introductie & overwegingen bij keuze andere auto

Deze BMW 330i Touring is de opvolger van de 530d xDrive Touring (F11) die ik hiervoor had. Een maatje kleiner, maar daarover later meer.
Voor degene die niet geinteresseerd is in de aankoop overwegingen, maar wel de ervaringen wil lezen met de 330i: navigeer naar het volgende onderdeel! ?

De 530d heb ik 6 jaar gehad, maar was met ca 134.000 km op de teller natuurlijk nog lang niet versleten. Toch kriebelde het om wat anders te gaan rijden. Dat zal bij vele niet onbekend in de oren klinken. ?
Tijdens de orienteringsfase bleek al snel dat het bij voorkeur weer een stationwagon en geen SUV of cross-over achtige moest worden. Wat formaat betreft mocht (niet moest) het best wat kleiner worden dan een 5-serie: meestal zit ik samen met mijn vrouw en zonder andere passagiers in de auto. Omdat een hondenbench bijna altijd mee gaat, moet die wel goed in het kofferbak passen.
Ook de aandrijvingsvorm is bekeken: weer diesel of juist benzine, hybride of volledig elektrisch? Er was nog nooit zoveel keuze..
Diesel: de hetze tegen diesel in combinatie met het aantal kilometers dat er tegenwoordig gereden wordt (ca 16k/jaar) waren argumenten genoeg om daar niet meer voor te kiezen.
Benzine: zeker een kanshebber aangezien er veel keuze in auto’s is waarbij er praktisch gezien geen consessies gedaan hoeven te worden. Milieutechnisch is er wel een beter alternatief.
Hybride: met een elektrische actieradius van ca 50km vooral interessant voor de wat kortere ritten. De Volvo V60 T8 was echter de enige optie die in de smaak viel en serieus overwogen is. De rest van de beschikbare modellen spraken niet aan.
Elektrisch: de voordelen van elektrisch rijden zouden voor mij met name het fijne motorkarakter zijn (heb wel eens in een Tesla gereden). En de optie om de energie zelf met zonnepanelen op te wekken (laden op eigen terrein is geen probleem). Daarnaast geloof ik dat het minder milieubelastend is dan fossiel. Helaas zijn er nog te veel nadelen voor mijn/ons gebruik waardoor elektrisch toch afgevallen is. Ik doel dan met name op de praktische bruikbaarheid in combinatie met de aanschafprijs.
Zoals eerder aangegeven gaat de hondenbech vaak mee. Deze moet dus fatsoenlijk in het kofferbak kunnen staan waardoor b.v. een Tesla Model 3 afvalt. Daarnaast moet de auto bij voorkeur de caravan mogen trekken. Een Tesla model S en Jaguar I-Pace vallen dan ook af. De Polestar 2 en model Y zijn nog niet beschikbaar en ook heb ik hun trek specificaties nog niet gezien. Een model X, Mercedes Benz EQC en Audi e-tron zouden kunnen. Maar al deze opties zijn erg duur, en mooi kan ik een model X en EQC niet vinden. Mijn vrouw gruwelt dan weer van de meeste Audi’s...
Ook zag ik het niet zo zitten om met dergelijke auto’s op vakantie te gaan. We staan namelijk meestal in het buitenland op kleine campings in de natuur en komen zelden in de steden. En rijden dan voornamelijk rond in de bergen. Hierdoor zal het bijladen van de auto lastig worden, en naar specifieke plekken rijden om alleen te laden vind ik een brug te ver. Ik ben niet van plan om mijn vakanties significant te laten beïnvloeden door de auto. Iets vaker onderweg stoppen om bij te laden is nog acceptabel, maar dan houdt het wel een beetje op. Een andere auto huren voor vakanties is lastig omdat het vooraf zelden duidelijk is van wanneer tot wanneer we met vakantie gaan. Daarnaast is een auto huren ook best kostbaar. En zou het ook nog betekenen dat de leukste autoritten van het jaar niet eens in de eigen auto afgelegd kunnen worden.
Al met al is elektrisch dus serieus overwogen, maar op dit moment is dat het nog niet voor mij.

Blijft dus over benzine en hybride waarbij de onderstaande auto’s serieus kans gemaakt hebben:
Volvo V60
BMW 3-serie touring (de G21/het nieuwe model)
BMW 5-serie touring (de G31/het huidige model)

De V60 beviel goed qua ruimte, comfort en de looks. De voornaamste minpunten waren het erg lichte stuurgedrag, het hoge gewicht van de auto en het minder fijn werkende infotainment systeem: een touchscreen is tijdens het rijden niet handig vind ik. Allemaal punten waar een BMW naar mijn mening beter scoort.
Daarnaast was volgens mijn berekening een T6 of T8 maandelijks duurder dan een 330i. En dan geldt nu nog het MRB halftarief voor de plug-in hybrids...

Over naar de twee opties van BMW.
Weer een 5-serie had gekund. Dat zou dan weer een jong gebruikte worden, en dan waarschijnlijk een 540i. Maar eigenlijk vonden zowel mijn vrouw als ik de nieuwe 3-serie mooier dan de huidige vijf (de G31). Het interieur van de vorige 3-serie kwam niet in de buurt van de F11 of G31, maar dat is tegenwoordig heel anders. De styling aan de binnen- en buitenkant doet zelfs moderner aan.
Maar ja, wat lever je in als je van een goed uitgeruste F11 530d of nieuwere G31 540i naar een G21 3-serie gaat?
De 6 cilinder motor? Een 340i heeft ook een 6 cilinder. Maar dat heb je wel meteen een sportieve versie met M-onderstel etc. En dat past niet bij het comfort wat gewenst is. Bovendien is de 40i erg kostbaar en tussen de 20k en 25k duurder dan de 30i. Dus ja: dan geen 6 cilinder meer...
Ruimte? Ja, de 3-serie is een stukje kleiner. Maar nog steeds groot en praktisch genoeg voor het beoogde gebruik.
Comfort? Een 3-serie is sportiever afgestemd dan een 5-serie. En dat merk je ook in de demping en in het stuurgedrag. Met de juiste configuratie kon de 3-serie echter ook comfortabel gemaakt worden. Het sportievere stuurgedrag beviel stiekem erg goed tijdens de proefritten.
Opties? Softclose, comfort stoelen en luchtvering op de achteras bestaan niet voor een G21. Jammer, maar niet onoverkomelijk. De sportstoelen van de nieuwe drie zijn ook erg goed verstelbaar en bieden veel steun.

Wat zouden dan de pluspunten zijn van de G21 t.o.v. de G31?
Stuurgedrag: daar wint de 3-serie duidelijk door zijn wendbare koets en fijne stuurgevoel.
Moderne snufjes: de laatste stand van zaken met o.a. iDrive 7 en de live cockpit professional bieden nog meer mogelijkheden dan de huidige 5-serie.
Uiterlijk: zoals aangegeven een moderner ex- en interieur naar onze smaak.
Nieuwe auto (vrijwel) op maat: een auto precies samenstellen zoals je zelf wilt met 3 jaar garantie (ipv 2 jaar bij een jong gebruikte).
Financieel: een nieuwe 330i Touring in de gewenste configuratie was in de aanschaf iets goedkoper dan een jong gebruikte 540i Touring. De maandelijkse kosten voor brandstof, MRB en verzekering schelen samen bijna €100 in het voordeel van de G21. Onderhoud en afschrijving komen daar nog bovenop.

Gezien het onderwerp van deze review is het duidelijk dat het een 330i geworden is.

Samenstelling & de eerste 2600 kilometers.

De 330i Touring is een Luxury line in de kleur Mediterranblau en met 18-inch Bi-colour Ferric Grey velgen, extra getinte achterruiten en aluminium dakdraagsysteem. Het interieur is met zwart Vernasca leder, de interieurlijsten van Eiche Maser edelhout en het dashboard in Sensatec. Al met al naar mijn smaak een chique verschijning die er van binnen verzorgd uit ziet.

Als extra zaken zijn aanwezig:
- High executive pakket
- Personal co-pilot pack
- Audio media pack
- Safety pack
- Parking pack
- Automatische sporttransmissie met schakelflippers
- Elektrisch bedienbare sportstoelen met lendesteun en geheugen
- Geluidswerende zijruiten voorportieren
- Panoramdak
- Head-up display
- Comfort toegang
- Verwarmd M-sportstuurwiel
- Laser licht
- Opbergpakket kofferruimte
- Trekhaak met elektrisch wegklapbare kogel

Inmiddels staan er ca 2600 kilometers op de teller. En deze kilometers zijn gelukkig erg goed bevallen.
Om met het interieur te beginnen: de elektrisch bedienbare sportstoelen zijn uitgebreid te verstellen en zitten erg goed en met veel steun. Ze zijn wel wat harder dan de comfortstoelen van de F11. De interieurruimte in de auto is, zoals verwacht, natuurlijk wat kleiner dan de F11. Maar tot nu toe past alles wat vaak mee moet er prima in. Tijdens de vakanties zal het duidelijker worden hoe het formaat auto bevalt. Gelukkig is trouwens het apart te openen achterruitje gebleven.
Handig zijn ook het opbergvak voor de smartphone en de deurvakken waar een flinke waterfles mooi in past.

De bediening van i-Drive (inmiddels versie 7) is nog steeds erg prettig. Ondanks de duidelijk overeenkomsten met het oudere systeem van de F11 is versie 7 door de wat andere bediening wel even wennen. Naast de touchscreen kan het systeem gelukkig ook nog met de controller en voicecontrol bediend worden. Ook de 8 zelf programmeerbare sneltoetsen zijn gebleven. Dat blijft erg handig.
Qua mogelijkheden is versie 7 weer een stuk verder gegaan, en heeft het bovendien een modernere interface met widgets etc. Ook zijn er veel meer handige instelmogelijkheden voor diverse functies. Zoals een instelbare marge voor de toegestane speedlimit, automatisch inschakelen van de stoelverwarming beneden een bepaalde temperatuur, automatische activatie van de surround view bij een bepaalde GPS positie en noem maar op.
De volledig digitale klokkenwinkel (live cockpit professional) oogt modern en biedt wat mij betreft een mooie mix van informatie mogelijkheden en afleesbaarheid. Tussen de snelheidsmeter en toerenteller is er veel ruimte voor het tonen van b.v. de 3D navigatiekaart of de informatie van de adaptieve cruisecontrol of driving assistant. Dat de toerenteller tegenwoordig tegen de klok in draait, maakt mij niet uit. Bij normaal rijden kijk ik daar amper na.
Leuk is de mogelijkheid om in de toerenteller de metertjes met de actuele kW en Nm te tonen. Via i-Drive is het sport display overigens nog uitgebreider te tonen met o.a. ook de G-krachten, olietemperatuur en turbodruk.
Wat weer erg goed bevalt is het Head-Up display. Die is een stuk groter en informatiever geworden dan ik gewend was van het ook al fijne systeem in de F11. Gegevens van de driving assistant en ook meer gedetailleerdere navigatieaanwijzingen worden nu getoond. Heel handig en wat mij betreft een regelrechte aanrader!

Het rijden zelf bevalt erg goed. De auto ligt als een blok op de weg en voelt heel solide aan. Bochtige wegen zijn een feestje om te nemen! ? De vering/demping is op slechtere wegen wat steviger dan dat van de F11, maar oncomfortabel is het zeker niet. Daarbij is het lekker stil aan boord.
De 330i is met 258pk en 400nm vanaf ca 1550RPM sterk en soepel. De motor zelf is opvallend stiller dan de 6 cilinder diesel van de 530d. Het geluid van de 4 cilinder is bij wat meer toeren natuurlijk niet zo mooi als dat van een 6 cilinder: het is een wat monotone brom. Voor een 4 cilinder klinkt hij naar mijn mening best goed.
Het brandstofverbruik is met de ca 2600 afgelegde kilometers nog niet helemaal in te schatten. Maar de tekenen zijn tot nu toe gunstig: 1:16 lijkt in veel gevallen prima haalbaar. Zie ook de verbruiksmonitor.

De auto is uitgerust met het co-pilot pakket waardoor naast de adaptieve cruisecontrol ook driving assistant aanwezig is. Meestal gebruik ik alleen de adaptieve cruisecontrol die netjes (een instelbare) afstand houdt tot de voorganger. In bepaalde situaties met smalle wegen en/of rare slingers in de weg wil het systeem wel eens afremmen voor geparkeerde auto’s. Ook is het bij druk snelweg verkeer niet altijd fijn als mensen net voor je invoegen en het systeem op de rem gaat om afstand te creëren. Gelukkig is het adaptieve gedeelte van de cruise control uitschakelbaar zodat je ook een normale cruise control hebt voor dergelijke situaties.
De driving assistant heb ik nog maar beperkt gebruikt. Daarbij heb ik al wel gemerkt dat de prestaties van het systeem erg afhankelijk zijn van de kwaliteit van de belijning op de weg. Op wegen waarbij b.v. het contrast van de lijnen t.o.v. het wegdek matig is, merk je dat het systeem wat zoekerig wordt en de auto een beetje slingert.

In de 2 maanden dat de auto in bezit is zijn er drie problemen geweest. Als eerste is het een tijdje zo geweest dat bij de welkoms boodschap in de auto alleen nog maar de achternaam getoond werd en niet de voornaam. Een kleingheidje dus, en bleek te komen door een probleem in het Connected Drive portaal dat inmiddels is opgelost. Het tweede probleem was dat het HUD alleen nog maar de navigatieaanwijzingen liet zien. En niet meer de overige zaken zoals actuele en toegestane snelheid, cruise control info etc. Dit is tot nu toe slechts één keer voor gekomen en heeft zichzelf weer opgelost. Voorlopig beschouw ik dit als een incident.
Het derde probleem was een klapperend geluid die onderuit de auto kwam bij het nemen van drempels of hobbels in de weg. Dit bleek te komen doordat na het rijklaar maken van de auto de bodemplaat niet goed vast gezet was. Slordig! De dealer heeft wel duizend keer excuses aangeboden...

12000 kilometer

De kilometerstand is inmiddels de 12.000 gepasseerd, een kleine 10k extra t.o.v. de vorige update. Gelukkig blijven de positieve ervaringen overeind: kort maar krachtig bevalt de auto prima!

Het rijden met de 330i is heerlijk. Je kunt in alle rust en comfort naar de bestemming rijden. Maar ook voor een stukje sportief bochtjes rijden is de auto meer dan geschikt. Wat mij betreft is het stuurgedrag een erg goede mix tussen gevoel en precisie waardoor je prima weet waar de auto heen gaat zonder dat het allemaal nerveus wordt. Bochtige bergwegen heb ik helaas nog niet veel kunnen rijden. Maar tijdens de afgelopen winter heb ik hier al wel een beetje van kunnen proeven in Frankrijk en dat ging hem erg goed af.
De caravan heb ik nog niet getrokken (mompelt iets over een geannuleerde vakantie i.v.m. Corona). Ik heb echter alle vertrouwen dat de Drie ook dan zijn mannetje zal staan.

De motor is inmiddels goed ingelopen: hij pakt onderin soepeler op dan voorheen. En ook het verbruik is gedaald. In het huidige zomerseizoen en met de maximum 100km/h op de snelweg overdag is mijn verbruik rond de 1:18 (5,5l/100km). Ronduit zuinig! Het gemiddelde sinds in gebruikname ligt op ca 1:17 (5,9l/100km). Zie ook mijn verbruiksmonitor:

Over de bediening van de diverse zaken en iDrive kan ik ook nog steeds enthousiast zijn. Ondanks de vele mogelijkheden werkt vrijwel alles logisch. Ook heb ik nog geen vastloper gehad. Gelukkig zijn er voor diverse zaken zoals de klimaatregeling, stoelverwarming, vrij te programmeerbare functies etc. nog fysieke knoppen.
Een paar kleine onhandigheden zijn dat je bij ingeschakelde regensensor geen extra wis kan geven zonder dat je de sensor uit en weer aan moet zetten. Ook zitten er alleen geheugenstanden op de bestuurdersstoel, en niet op de bijrijdersstoel. Het is jammeren op hoog niveau, ik weet het.

Problemen zijn er gelukkig niet geweest. Nou vooruit: eentje dan. De Connected Drive app op de telefoon gaf vaak niet de actuele status van de auto weer. De kilometerstand, positie etc. waren dan van vele dagen geleden. Dit is een tijdje geleden opgelost door (vermoedelijk) een nieuwe iDrive versie. Half mei kreeg ik in de auto een melding dat een nieuwe software versie beschikbaar was. Deze is over the air gedownload en vervolgens geïnstalleerd. Dat verliep allemaal soepeltjes. Sindsdien heb ik geen problemen meer gehad met de connectie tussen auto en telefoonapp. Extra functies heb ik niet ontdekt in de nieuwe versie.
De kaartversie van het navigatiesysteem is overigens ook automagisch over the air geupdate. Handig dat dat tegenwoordig kan! ?

2 jaar & eerste onderhoudsbeurt

De auto is nu 2 jaar oud en het was dan ook tijd voor de eerste onderhoudsbeurt. Maar daarover later meer.

Eerst een korte update over de auto: zoals in de voorgaande tekst te lezen is bevalt de auto prima. En daar is niets aan verandert: hij is stil, meer dan krachtig genoeg, zuinig als je enigzins beheerst rijdt (zie verbruiksmonitor) en je kunt er ook nog eens leuk mee sturen als daar behoefte aan is. Het mooie zes cilinder geluid wat ik eerder wel had moet ik natuurlijk missen.

Onlangs heb ik ook ervaren dat caravantrekken met de 330i prima gaat: geen moment heb ik de indruk gehad dat hij er moeite mee had en lag de combinatie stabiel op de weg (met 75kg kogeldruk). Het hoge koppel vanaf lage toeren is met een caravan aan de haak erg prettig.
Het verbruik was tijdens de caravanritten ook netjes: ca 1:11.

Na 2 jaar en bijna 30k aan kilometers zijn er natuurlijk ook wel wat minpuntjes te noemen.
- bij sommige snelheden wordt er regelmatig op- en teruggeschakeld. Om het vebruik zoveel mogelijk te drukken is er door BMW gekozen om snel door te schakelen naar een hogere versnelling. Niet onverdienstelijk zoals aan mijn gemiddelde verbruik te zien is, maar dit heeft wel het gevolg dat er b.v. rond de 80km/h bij een kleine stijging of vertraging al snel teruggeschakeld wordt. Met name bij verkeer wat met wisselvallige snelheden tussen 75-85km/h rijdt is dat wat onrustig.
Ook bij lage snelheden in de stad (tussen 30 en 35km/h) merk je dat er soms tussen 2 versnellingen gependeld wordt.
- de adaptieve cruise control werkt niet altijd feilloos waardoor er soms onnodig geremd wordt. De situaties waarin dit gebeurt zijn overigens beperkt en komen minder vaak voor dan met mijn (zakelijke) Tesla Model 3. De voornaamste momenten waarop dit gebeurt zijn wegversmallingen, wegslingers waarbij je richting geparkeerde auto's gestuurd wordt en smalle wegen zonder middenstreep.
- assisted driving houdt op de snelweg redelijk goed spoor, maar je voelt de auto wel een klein beetje slingeren. Nauwelijks storend moet ik zeggen, maar het rijdt net wat minder strak dan dat je zelf zou sturen.
- het bestuurdersprofiel staat soms vergrendeld waardoor het gasten profiel geselecteerd wordt en daarmee allerlei instellingen niet meer goed staan. De auto afsluiten en weer openen lost dit meestal op, maar handig is het uiteraard niet.
- de kofferklep wil nog wel eens ongewild sluiten als je met geopende klep vlak achter de auto staat voor het in- of uitladen van spullen. Blijkbaar wordt er op dit soort momenten de "schop sensor" getriggerd. Gelukkig klinkt er eerst een piepsignaal waardoor je snel op de knop kan drukken of de klep met de hand kan tegen houden.

Voor de onderhoudsbeurt moesten behalve de reguliere zaken, zoals olie en filters, ook de voorruit vervangen worden (barst gekregen door een steentje op de ruit). Daarnaast had ik de klacht doorgegeven dat het af en toe niet mogelijk is om het bestuurdersproefiel te kiezen. Voor dit laatste is de software opnieuw ingeladen, maar inmiddels weet ik dat dit geen effect heeft gehad en het probleem dus nog steeds af en toe voorkomt.
Totale kosten van de onderhoudsbeurt (excl. voorruit): ca €410.
De voorruit is overigens netjes vervangen door de BMW dealer en hier valt verder niets aan te zien of te merken.

Doorrijden of over gaan naar volledig elektrisch?

Ondanks dat de auto slechts 2 jaar oud, of beter gezegd, jong is ben ik aan het overwegen om over te stappen naar een volledig elektrische auto.
Eigenlijk wilde ik dat 2 jaar geleden al. Maar toen was de keuze nog veel te beperkt. Inmiddels is het aanbod gegroeid en rijd ik bovendien sinds het voorjaar zakelijk een Tesla Model 3. Het elektrisch rijden bevalt me daarbij heel erg goed: het is heerlijk soepel, stil en snel. En het thuisladen is ook fijn. De Model 3 voldoet niet aan mijn prive eisen, maar heeft me nog meer overtuigd dat elektrisch rijden toch wel erg fijn is. BMW heeft tegenwoordig ook wat elektrische auto's in het gamma, maar deze lijken niet helemaal aan te sluiten bij alle eisen die ik heb. Ik kijk dus ook naar andere modellen zoals de Skoda Enyaq, Polestar 2, Tesla Model Y en Kia EV6. Wordt vervolgd...

Afscheid

Inmiddels heb ik afscheid genomen van deze auto. Zoals aangekondigd in de vorige update was ik aan het overwegen om een elektrische auto te kopen. Niet omdat de 330i slecht beviel, maar simpelweg omdat ik elektrisch rijden veel fijner vind en er inmiddels meer aanbod is dan in 2019 toen ik toch maar voor een benzine gekozen heb.

Die elektrische auto is inmiddels geleverd en tegelijkertijd is de BMW ingeruild. Ik had graag een volledige elektrische BMW besteld, maar helaas was (en is) er geen enkele die voldeed aan mijn eisen. Het is dan ook een andere merk geworden, namelijk een Kia. En specifieker: de EV6 AWD GT-line. Wat jaren terug had ik nooit gedacht een BMW in te ruilen voor een Kia, maar het is toch gebeurt. :-)