BMW 330e Touring (2021)

Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2025

BMW 330e Touring (G21) – Emotie wint van ratio

VAN RATIONEEL NAAR EMOTIONEEL

Onze vorige auto was een Toyota Auris Touring Sports uit 2013, die we ruim 6,5 jaar hebben gereden. In die periode zijn we van ongeveer 125.000 naar 235.000 km gegaan. De keuze voor deze – eerlijk is eerlijk – wat saaie Toyota was destijds heel bewust: de voorganger, een Volvo V50 2.4i, had ons wat betreft betrouwbaarheid teleurgesteld. Dat was mijn eerste privéauto na acht jaar lease en onverwachte onderhoudsrekeningen vervingen de vreugde van die 5 cilinder van de volvo.

De Toyota deed precies wat hij moest doen. Hij heeft ons nooit laten staan, geen onverwachte kosten opgeleverd en ons probleemloos meerdere keren naar Oostenrijk (winter), Italië en Frankrijk gebracht. Betrouwbaarheid ten top.

Maar na al die jaren begon het toch te kriebelen

EISENLIJST EN TWIJFEL

Met een gezin van vier (twee kinderen van 6–10 jaar) waren de eisen vrij helder:
- voldoende ruimte (dus een station),
- liever geen SUV,
- privé aangeschaft, dus bij voorkeur betrouwbaar,
- niet te oud en maximaal ~120.000 km,
- elektrisch of hybride zou mooi zijn.

Ik keek al een tijd serieus naar een Skoda Superb L&K, die rationeel gezien eigenlijk alle vakjes afvinkte. Daarnaast keek ik nog wel eens naar andere modellen, maar zonder echte overtuiging. Totdat de BMW 330e Touring in beeld kwam.

Een auto die ik altijd al prachtig vond: veel vermogen, mooie lijnen, maar in mijn hoofd ook “duur” en misschien wat aan de kleine kant. Tot ik de occasionprijzen zag… die vielen alleszins mee.

Het kantelpunt kwam toen mijn vrouw (die werkelijk niets met auto’s heeft) na het zien van wat advertenties dé vraag stelde:
“Waar word jij nou écht blij van?”

Dat antwoord had ik binnen een seconde: de BMW. Emotie versus ratio. Haar reactie: “Nou, dan doe je dat toch? Je leeft maar één keer. Die vakanties zijn maar een paar ritjes per jaar, dat overleven we wel met een iets kleinere kofferbak.”

En daarmee was de keuze eigenlijk gemaakt.

AANKOOP: SNEL EN DOELSTREFFEND

We waren van plan om nog een paar maanden te sparen en richting de zomer iets te kopen, maar via Marktplaats kwam ik dit exemplaar tegen voor een meer dan scherpe prijs. Daarna ging het razendsnel:
- weekend: eerste contact,
- maandag: proefrit,
- dinsdag: deal gesloten,
- woensdag: auto opgehaald.

Dit alles met een deadline, want een week later stond de wintersport al gepland. Als we dan toch een nieuwe auto kochten, dan er ook meteen mee naar Oostenrijk. Omdat sneeuwkettingen niet passen op de 19 inch velgen, moest er snel geschakeld worden: winterbanden op de originele 17 inch set, omwisselen en ook nog een dakkoffer regelen. Het lukte allemaal net op tijd.

DE AUTO ZELF

Het betreft een BMW 330e Touring uit 2021, in maart 2025 geïmporteerd uit Duitsland door de vorige eigenaar. Inclusief BMW Premium Select garantie tot maart 2027.
Bij aankoop stond er circa 117.800 km op de teller.

De vorige eigenaar heeft er 19 inch velgen onder gezet en een trekhaak laten monteren, wat voor mij één van de weinige harde eisen was (fietsendrager). De originele 17 inch set zat er gelukkig bij.

Qua opties is hij niet full-option, maar wel voorzien van voor mij essentiële zaken:
- trekhaak
- adaptieve cruise control,
- semi-lederen bekleding,
- BMW LED-verlichting,
- elektrische achterklep,
- parkeersensoren voor en achter.

Wat hij niet heeft (en wat ik voor deze prijs heb geaccepteerd):
- geen comfort access (je moet knopje op sleutel indrukken om te ontgrendelen),
- geen achteruitrijcamera (wel sensoren).

EERSTE INDRUK: GENIETEN

Ik ben nu drie weken en zo’n 2.000 km verder en het woord dat het beste past: genieten. Het klinkt misschien cliché, maar nu pas realiseer ik me dat onze vorige auto vrij basic en wat ouder was.

De Toyota was prima, absoluut. Maar de stilte aan boord, het directe en communicatieve sturen, het multimediasysteem (BMW iDrive én Apple CarPlay, wat ik hiervoor niet had) maken een wereld van verschil.

Het grootste pluspunt is echter het rijgedrag in combinatie met bijna 300 pk. Op de Duitse Autobahn moest de Auris (en de bestuurder achteraf gezien ook) hard werken om 160 km/u vast te houden. De BMW doet dit – zelfs met dakkoffer – moeiteloos, comfortabel en veel minder vermoeiend. Dat maakt lange ritten echt ontspannen. Heel veel harder ben ik overigens niet gegaan door de dakkoffer.

Ik realiseer me dat ik nog in de honeymoonfase zit, maar tot nu toe is vrijwel alles een dikke glimlach.

ELECTRISCH RIJDEN:

Qua weersomstandigheden heeft de auto het niet mee gehad: kou, vorst en sneeuw, zowel hier als in Oostenrijk. Toch haal ik momenteel ongeveer 30 km volledig elektrisch, wat ruim voldoende is voor het woon-werkverkeer van mijn vrouw.

Opladen doen we thuis via een gewoon buitenstopcontact; van leeg naar vol duurt dat zo’n 6 uur. In de zomer verwacht ik een duidelijk hoger elektrisch bereik. De State of Health van de accu was in maart 2025 nog circa 95%, wat vertrouwen geeft.

AANDACHTSPUNTEN

Het ontbreken van achteruitrijcamera en comfort access blijft jammer, al was dit vooraf bekend.

Met garantie tot maart 2027 ben ik vooral benieuwd hoe de auto zich op langere termijn gaat houden qua betrouwbaarheid en onderhoudskosten.

Om die reden heb ik betrouwbaarheid voorlopig op 4 sterren gezet. Comfort ook, puur vanwege de gemiste opties. De daadwerkelijke rijervaring tot nu toe voelt echter als 5 sterren.

Wordt vervolgd.

PS: de foto’s tonen zowel de 19 inch zomerset als de 17 inch winterset..