BMW 330e (2015)

BMW 330e iPerformance (2015)

Uitvoering330e iPerformance
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Freude am spahren

• 375 km

De titel van deze review van mijn gloednieuwe BMW 330e heb ik bij mijn vorige auto ook al eens gebruikt. Dat was een 320dED waar ik drie-en-een-half-jaar met ongelooflijk veel plezier in gereden heb. En met een gemiddeld verbruik van boven de 1 op 21. Als je daar wat over wilt lezen is er veel tekst te vinden op deze site in de review van deze auto:

Maar goed dit gaat dus over mijn nieuwe bolide. Leverde de vorige auto me een bijtelling van 20% op. Deze auto is een plugin hybride dus nog (net) met 7%. Dus niet alleen is dit mijn nieuwe auto maar ook mijn netto salarisverhoging voor de komende jaren. En dat blijft natuurlijk een beetje bizar. Ik weet nu al dat ik nooit het gemiddelde verbruik ga halen van mijn dieseltje hiervoor maar ik krijg wel het belastingvoordeel. Afijn, de regels zijn voor niets aangepast. En ik ben wel een groot voorstander van het uitproberen van nieuwe techniek. Ik heb er niet voor geleerd maar begreep pas van iemand die er wel voor heeft doorgeleerd dat elektrisch rijden ondanks alle (aap?) verhalen wel degelijk beter is voor het milieu. Ik ben eerlijk: ik maak deze keuze niet (alleen) omdat ik zo met het milieu begaan ben, ik pak graag dat toch enorme fiscale voordeel (het scheelt me al snel meer dan 200 Euro per maand). Er zullen ongetwijfeld onder dit verhaal weer verhalen verschijnen van menen die er van overtuigd zijn dat vrijwel alle leaserijders nooit hun hybride elektrisch laden. Ik vraag hen nu vast vriendelijk om daar het bewijs van aan te leveren. Want ik ken inmiddels heel wat mensen die hybride rijden en vrijwel allemaal maken ze er een sport van zoveel mogelijk elektrisch te rijden. Ik kan overigens ook niet het bewijs leveren dat het WEL gebeurt. Het is mijn indruk/mening. Het zou interessant zijn als dat inderdaad eens wetenschappelijk uitgezocht zou worden…

Het leuke is: ik ben echt een van de allereerste 330e rijders in Nederland! De auto komt namelijk pas officieel op de markt in het voorjaar (maart/april 2016). Maar omdat de regels gaan veranderen heeft BMW Nederland er alles aan gedaan en met succes om er nog een paar naar Nederland te krijgen dit jaar. Ik heb begrepen dat dat er maar 30 zijn. Dus voorlopig is dit een zeldzaamheid op de weg. Dat moet je in zoverre nuanceren dat hij natuurlijk nauwelijks te onderscheiden is van de gewone 3 en die zie je bij bosjes rijden. De schildjes met eDrive zouden hem kunnen verraden maar die heb ik er af laten halen, niet mooi en zinloos om dat op de C stijl te vermelden. Ook de typeaanduiding is weg. Dus de kenner herkent de auto aan de (lelijke) klep aan de zijkant voor het oplaadpunt.

Ik heb de auto nog maar 2 dagen en zo'n 375 km gereden. Dus veel te vroeg om al conclusies te trekken. Ik meld me later nog wel met meer ervaringen. Maar omdat hij zo nieuw is leek het me toch leuk om al vast een review te schrijven. En ik heb best al een goede indruk Alleen lijdt ik natuurlijk nog heel erg aan wat marketeers noemen. "cognitieve dissonantie": ik zoek naar bevestiging van mijn aankoop zonder al te kritisch te zijn voor feiten die misschien wel wijzen op het tegengestelde. Veel lof dus. Maar dan ben je gewaarschuwd (:-)

Want ik ben super enthousiast. Maar ik hou de spanning er nog even in want ik ga eerst vertellen hoe ik tot mijn keuze ben gekomen. Een nieuwe auto uitkiezen is bij mij altijd een heel proces. Bizar als je er over nadenkt maar ik vind het leuk en ben een auto-man. Dus ik configureer me een ongeluk en begin daar al anderhalf jaar voordat mijn contract afloopt (ik lease) mee. En op een gegeven moment komen er nieuwe modellen uit die ik dan ook weer in overweging neem. Concreet had ik de volgende opties in gedachten:

BMW 518d: 20% bijtelling en prachtige auto maar wel einde levenscyclus en niet zo sportief als de 3.
BMW 418d Grand Coupe (ook met 20%): als geld geen rol zou spelen was dit hem geworden, in mijn ogen de mooiste auto in die klasse op dit moment
Weer een BMW 320dED (geen straf want uitstekend bevallen), wellicht de touring hoewel ik de sedan in tegenstelling tot velen mooier vind maar touring is praktischer
BMW 216dA Grand Tourer (20%): ik vond hem spuuglelijk in het begin maar vond hem in een dikke uitvoering toch wel tof, ook al is het natuurlijk eigenlijk geen echt BMW. Meer een BMW Zafira. Maar wel met een echt BMW interieur. Maar aangekleed bleek die best prijzig in de lease, weet ook niet waarom.
Skoda Superb 1.6 TDI automaat: ja je leest het goed... ik durf het bijna niet te zeggen maar deze auto stond hoog op mijn lijstje! Goedkoop, zeer compleet, absoluut premium uitstraling in interieur en rijdt goed.
VW Passat GTE > uitverkocht voor ik er aan kon denken. Fraaie kar.
Mercedes C klasse 350e > uitverkocht voor ik er aan kon denken, dit was eigenlijk de auto waarvan ik dacht dat ik hem ging rijden. En wat WAS ik teleurgesteld toen ik begreep dat hij begin dit jaar al was uitverkocht! Ik vind hem ZO mooi. Maar goed jammer dus.
Jaguar XE: beeldschoon en logisch alternatief voor de 3. Maar voor mij echt net te klein (ik ben 1.96).
Audi A3 eTron: rijdt prima maar toch net te klein
Volvo V60 Twin Engine> 7% en prima en mooie auto. Ook al ben ik eigenlijk geen Volvo man...

Afijn, omdat geld uiteindelijk toch altijd een rol gaat spelen en je niet over een paar honderd euro netto per maand verschil heen stapt was het wel duidelijk dat het een plugin hybride ging worden. Dat wist ik pas 2 maanden geleden omdat daarvoor mijn werkgever het niet toestond. Ik rijd ook 50.000 km of meer dus het is niet direct een logische keuze. Maar omdat met de regeling zo heeft aangepast dat je EN een laadpaal voor thuis moet mee leasen EN een brandstofbudget krijgt was het wel mogelijk nu. Het laatste betekent concreet dat als je het vertikt om je auto op te laten dat prima is maar je betaalt (terecht) zelf de rekening. Want dan kom je niet rond met het budget. Dat budget is echt niet afgestemd op de idiote opgave die de leverancier doet (rond de 2 liter per 100 km), maar reëel. Dus prima zo.

Ik wist van de komst van de BMW af en toen last minute bekend werd dat er een handjevol naar NL zou komen heb ik gelijk mijn dealer gebeld. En ja hoor, de enige die ze hadden was net verkocht! Ik balen... want ik was al met een V60 bezig (ook geen straf natuurlijk) maar merkte dat ik er tegenop begon te zien afscheid te nemen van BMW. Dit zou ideaal zijn. Maar gelukkig bedacht ik een week later dat ik allicht kon proberen alle dealers in NL te mailen. En jawel, er bleek er eentje in Eindhoven beschikbaar te zijn. En die heb ik nu dus! Super. Enige "nadeel" was dat ik (maar dat geldt ook voor de andere 29) niks kon configureren. Dat was wel even spannend… Want ik heb uitgesproken ideeën over wat er wel/niet in een auto moet zitten. En in mijn vorige BMW had ik opties die ik niet graag zou missen zoals een Harmon Kardon geluidsinstallatie, een schuifdak en bijvoorbeeld de (veel betere) sportstoelen. Dus in spanning wachtte ik de configuratie af. En die bleek super! Maar wel peperduur. Deze auto zit voor bijna 20K aan opties op. Met tal van opties die ik zelf nooit zou kiezen, zoals een headup display bijvoorbeeld en een 360 graden camera. Maar goed, in de bijtelling voel je dat allemaal niet zo en per saldo is het netto nog steeds interessant. En het past in mijn (goede) leaseregeling. Hieronder een opsomming van wat er allemaal op en aan zit:

BMW 330e Sedan

Model Luxury
17 inch V-spaak (styling 395) > achteraf te vervangen door 18 inch styling 397
Opbergpakket
Interieurlijsten Fineline Anthrazit met accentlijsten Perlglanz chroom
Park Distance Control voor/achter (PDC)
Cruise Control
- ConnectedDrive Services
- Uitgebreide bluetooth telefoonvoorbereiding
BMW Innovation Pack
- Achteruitrijcamera
- Automatisch dimmende binnen- en buitenspiegels
- Lane Change Warning
- Surround View
- BMW Head-Up Display
- Speed Limit Info

Automatische transmissie met stuurschakeling
Alarmsysteem klasse 3 (VbV/SCM)
Elektrisch glazen schuif-/kanteldak
Handbediend zonnescherm achterportierruiten
In delen neerklapbare achterbankleuning
Sportstoelen
Harman Kardon Surround Sound Systeem
Real Time Traffic Information
BMW Individual hemelbekleding in Anthrazit uitgevoerd

En die auto zie je dus op de foto. Ik zal later nog wel eens betere foto’s maken maar het is zo smerig buiten op dit moment dat de showroomfoto’s de beste zijn tot nu toe.
Als ik zelf zou mogen kiezen dan was het een M sport uitvoering geworden met shadowline en minder chrome. Maar nu ik dit heb vind ik het toch ook wel mooi en vooral chique. De enige opties die ik echt mis is de lendensteun die ik had in mijn vorige 3. En ik had graag de elektrische stoelverstelling gehad. Het laatste eigenlijk alleen maar omdat de manuele stoelverstelling zo ongelooflijk knullig en beroerd werkt. Echt ergerlijk. Gelukkig rij ik meestal zelf maar je vreest het moment dat iemand aan de verstelling zit. Dan ben je weer even zoet…

Wat als eerste opvalt is dat BMW echt een stap heeft gemaakt als het gaat om materialen in het interieur. Bij de vorige 3 die ik had (een van de eerste toen van het nieuwe model) was mijn kritiek dat ondanks het mooie interieur er af en toe niet premium materialen werden gebruikt. Dat is nu echt ok. Het ziet er allemaal prachtig en degelijk uit. Een luxe gevoel bekruipt je als je instapt, maar ook als je hem rondom bekijkt. De kofferbak is even slikken. De vorige had bijna 500 liter wat prima is voor normaal gebruik. Maar nu dus een klein 150 liter minder (de vloer ligt hoger). Maar dat is de prijs die je moet betalen en voor normaal huis tuin en keukengebruik is het voldoende. En de bank kan plat. Een optie die je niet ziet maar er wel op zit is pre-conditioning. Dat wilde ik al jaren hebben. Nooit meer schrappen in de winter! Je stelt een tijd in of start hem handmatig (via je pc of via een app op je smartphone) en de auto wordt heerlijk voorverwarmd (en in de zomer gekoeld!). Geweldig, wat een luxe.

Ik heb nog geen laadpaal aan huis. Het is zo razend druk dat de installatiebedrijven het niet voor elkaar krijgen. Dus nog 3 weken wachten. Maar er zit een adapter bij de auto waarmee je hem kunt laden via de gewone 220volt stopcontacten. Dat betekent dat ik voorlopig privé stroom verbruik maar dat deert me niet. Ik wil vanaf dag 1 zoveel mogelijk gebruik maken van het elektrisch rijden. En hoe is dat elektrisch rijden? Vreemd maar sensationeel om mee te maken! Geluidloos rijd je weg en dat blijft eigenlijk zo bij versnellen. Je hoort alleen rolgeluiden en heel erg op de achtergrond de zoemende elektromotor. Het schakelen tussen de elektromotor en de benzinemotor gaat zonder enig schokje. Je ziet het eigenlijk alleen aan de toerenteller die tot leven komt. En als je vol gas geeft hoor je de motor wel omdat hij gelijk vrij veel toeren maakt. Maar dat geluid is in tegenstelling tot wat de 320d bij veel toeren liet horen mooi. Maar vooral het gemak waarmee het gaat is echt een compliment waard. Wat een mooi stuk techniek. Het is nogmaals veel te kort om conclusies te trekken maar ik ervaar nu dat volledig elektrisch rijden tot zo’n 30 km beperkt is. Dat zal in de zomer waarschijnlijk ietsje meer zijn. Maar verwacht daar niet te veel van. Ik wist dat wel maar omdat het zo fijn rijdt is het toch jammer. Het zou mooi zijn als dat 100 km is bijvoorbeeld. Aan de andere kant, en ik heb dat al gedaan: je kunt hem in een stand zetten dat bijvoorbeeld op de snelweg de benzinemotor de elektromotor weer op laadt. Zodra je weer een dorp of stad in rijdt heb je dan weer extra capaciteit. Natuurlijk kost dat brandstof maar die heb je weer minder nodig als je elektrisch rijdt. Overigens als je een route in geeft en gebruikt met je navi dat gaat hij intelligent berekenen hoe de accu zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden. Prachtig allemaal!
Zo’n elektromotor is heel erg soepel. Het grote voordeel is natuurlijk dat je koppel vanaf 0 toeren beschikbaar is. Hij is “maar” 88 pk sterk maar levert een toch fors koppel van 250NM (nog niet zo lang geleden was dat gigantisch) dus het is de ideale motor voor accelereren in stadsverkeer. Het is ook niet zo dat na die 30km het helemaal over is. Zeker niet. Die 30 km is als je volledig elektrisch rijdt. Bij mij in de stad doe ik dat ook. Maar voor ritten waarbij je gemengd gebruik maakt van beide motoren merk je dat ondanks dat er 0km op het dashboard staat hij vanuit stilstand altijd elektrisch start. Er zit dan zag ik op de app ook nog zo’n 10% in de accu. Zelfde merk je als je stapsvoets een woonerf op rijdt. Dat gebeurt ook weer helemaal elektrisch. Echt prachtig!

Het gemiddelde (benzine) verbruik tot nu toe is bij mij 6.9 ltr op 100 km. Bemoedigend maar nog niet indrukwekkend natuurlijk. Maar nogmaals, te vroeg voor conclusies. Ik ga eerst maar eens wat ervaring opdoen. En genieten. Want dat is dit. Genieten met een grote G!

Is het nou fijn: zo'n hybride BMW rijden?

Zo, de eerste 12.000 km zitten er op. In 2 maanden tijd dus dat is rap gegaan. Tijd voor een aanvulling op wat ik eerder schreef. Het is wel duidelijk dat ik met zoveel kilometers niet de ideale hybride rijder ben. Ik zal daar wat meer over vertellen. Tegelijk is het natuurlijk interessant om te zien om het waanzin is om in zo’n auto te rijden als je een kilometervreter bent. Gewoon op basis van feiten. Daar zal ik ook een eerlijk antwoord op proberen te geven. Ik schrijf mijn 2e deel sowieso maar even door een aantal vragen te beantwoorden. Te beginnen met een heel belangrijke…

Is dit nou een echte BMW?
Mijn antwoord is volmondig “Ja!”. Als ik hem vergelijk met mijn vorige 320dED dan heb ik eigenlijk precies dezelfde ervaring. Briljante wegligging, ondanks het wat hogere gewicht maar de verdeling daarvan is perfect. Bochten neemt hij feilloos. Hij zit al een jas. Heerlijke stoelen. De benzinemotor is een heerlijk ding, ook echt BMW en loopt graag toeren maar nodig heb je dat niet. Wel fijn natuurlijk af en toe ff opjagen. En verder is het genieten van het premiumgevoel. Het klopt allemaal, zit goed in elkaar geschroefd. Helemaal top. Ik geniet van dat BMW logo in mijn stuur. Iedere kilometer is een feest. En dat is voor mij de definitie van “echte BMW”.

Is hij zuinig?
Hier moet je natuurlijk voorzichtig zijn met antwoorden. Maar ik zal de feiten aanvullen met mijn mening. Ik hou de verbruiksmonitor bij op Autoweek en op dit moment zit ik op een brandstofverbruik van 5,4 ltr op 100 km. Dat is dus dik 1:18.
Als ik lange afstanden maak en start met een volle accu dan rij ik omdat het eigenlijk allemaal snelwegkilometers zijn nog zo’n 1:15 a 16. In de bebouwde kom rij je in principe altijd elektrisch maar als de accu zo goed als leeg is (leeg is hij per definitie nooit) en je dus grotendeels op benzine rijdt dan ga je op korte ritten naar de 7 a 8 ltr op 100km. Mij valt vooral het gemiddeld verbruik mee. Natuurlijk heb ik ritten gemaakt met het theoretische verbruik van 1:250 omdat het vrijwel geheel elektrisch kon. Maar het gemiddelde daar gaat het om. Voor een zo krachtige auto (251PK) is 1 op 18.5 natuurlijk prachtig. En het is winter. In de zomer zal dat nog best stijgen. Maar, eerlijk is eerlijk: stroom is niet gratis. Ik heb natuurlijk heel wat KW’s gesnoept om dit verbruik te kunnen halen. Ik laad zo veel als mogelijk. Dus om een eerlijk verbruik te bepalen zou je dat er bij moeten betrekken. Ik heb 20% van de kilometers volledig elektrisch gereden. Dus oordeel zelf. Persoonlijk had ik niet gedacht dat ik dit zou halen. En mijn oordeel is: ook deze BMW is een heel zuinige auto. Niet zo zuinig als mijn 320dED: die deed dik boven de 1 op 20. Alles is relatief.

Is het fijn om hybride te rijden?
Het antwoord op deze vraag is Nja. Een ja met een kanttekening. Eigenlijk is het het eerlijkst als je de vraag beantwoord of je liever een 330e of een 330i zou willen rijden. Mijn antwoord is dan en 330i! Niet omdat de 330e niet lekker rijdt. Hij rijdt heerlijk. Maar je auto opladen, zoveel mogelijk zoeken naar bijlaadpunten en het feit dat je in de auto toch bezig bent met hoe kan ik zo zuinig mogelijk rijden is iets dat erbij komt. Begrijp me goed: ik vind het niet erg, ik vind het zelfs wel een sport. Maar bij een 330i stap je onbezorgd in en uit en hoef je verder niets te doen. Dat is fijner. En verder: het is, het woord zegt het, een hybride. Dus een auto met een beetje twee karakters. Je vertrekt eigenlijk altijd elektrisch. En dat elektrisch rijden is een speciale ervaring. Superstil. Bijna raar. Dat voelt heel comfortabel. Met het is, ik heb dat woord geloof ik eerder gebruikt, ook een beetje seksloos. Ik hou van auto’s, ik hou van motoren, en niks is mooier dan het gezoem van een mooi lopende motor. En elektromotor klinkt anders. Een beetje alsof je in de tram of metro zit. Daar luister je niet voor je plezier naar. Daarom is het maar goed dat het heel erg op de achtergrond is. Als de benzinemotor bijspringt gaat dat vrijwel ongemerkt. Die is ook heel stil. Dus dat is prachtig gedaan. Totdat, en daar komt weer het dubbele karakter, de accu zo goed als leeg is. Dan wordt de benzinemotor, zonder dat hij nu lawaaiig wordt, een beetje brommerig. Je hoort dat hij extra moet werken om de dynamo’s die de accu weer bij moeten laden aan te drijven. Persoonlijk vind ik het dan opeens een stuk minder lekkere auto. Gek genoeg verloopt de overgang van elektromotor naar benzine dan ook veel minder mooi. Ik denk dat dat komt omdat er een startmotor nodig is om de motor weer op te starten of dat gaat ook zwaarder. Je hoort een soort metalige tik als de motor opstart. Allemaal niet heel erg maar wel minder fraai, niet wat je verwacht. En er is een heel simpele remedie voor: ik zorg gewoon dat er altijd voldoende stroom is zodat je dit punt zelfde bereikt. Dat gaat heel simpel want in de sportstand wordt de accu bijgeladen en als je zorgt dat de accu voor zo’n 30% geladen is kom je bijna nooit te kort. Ik rij vrijwel altijd met navigatie, dan regelt de auto het zelf want hij analyseert de route en zorgt dat je in bebouwde kom voldoende stroom hebt. Briljant bedacht en het werkt goed.

Al met al: ja het is fijn om hybride te rijden. Met wat kleine kanttekeningen maar het is ongelooflijk knap hoe ze twee zo verschillende motoren laten samenwerken.

Zijn de (vaak peperdure) optie hun geld waard?
Zoals ik bij mijn eerste stuk heb geschreven kwam deze met een heleboel extra accessoires. Die ik niet zelf heb gekozen. Dus is het goed om te kijken of ze nou ook wat toevoegen.

Nou, heel veel opties vind ik dus maar beperkt waarde toevoegen en/of ze voegen wel wat toe alleen wordt er naar mijn idee te veel geld voor betaald. Ik zal er een paar apart behandelen. Vanuit mijn vorige auto noem ik de sportstoelen, schuifdak, Harmon Kardon geluidsset al opties die hun geld meer dan waard zijn. Echt heerlijk. Idem dito de zwarte hemelbekleding. Prachtig. Lederen bekleding af fabriek is mooi maar lang zo mooi niet als het leder dat ik achteraf had in laten bouwen in mijn vorige auto. Dus ik zou dat een volgende keer weer achteraf doen…

Head Up display
Een bijzondere optie. De meest essentiële informatie wordt in je voorruit geprojecteerd. Werkt feilloos. Maakt niet uit of het donker is of de zon schijnt fel in je voorruit. Het is altijd kraakhelder! En dat is knap. Naast elkaar zie ik de geldende maximum snelheid (en eventueel andere borden) en de actuele snelheid. Dat voorkomt bonnen. Daarboven de ingestelde snelheid van de cruisecontrol. En als je navigatie aan hebt staan de pijlnavigatie. Rol je door de radiozenders heen, zoek je een nummer op een CD of zit je op Spotify: ook dat verschijnt tijdelijk keurig voor je neus. Idem dito voor je telefoon contacten. Je hoeft je ogen dus niet van de weg te halen om informatie te lezen. Al moet je dat echt leren. In het begin kijk je toch op je dashboard.

Dus ja, dit voegt waarde toe en werkt perfect. Is het de 1200 Euro waard die het kost. Nee. Ik vind dit typisch zoiets dat op den duur gewoon standaard moet worden. En ik zou het best bij willen bestellen maar dan mag het maximaal 500 Euro kosten. En eigenlijk zou het hele dashboard er op aangepast moeten worden. Want waarom zou je niet alles in de ruit projecteren?

Surround view
Meter allerlei cameraatjes kun je achteruit kijken maar bijvoorbeeld om de hoek omdat er ook camera’s op de hoek van de bumpers zitten. En je hebt dus ook een 360gr look: virtueel krijg je je auto te zien alsof je er boven zweeft. Ik kan er kort over zijn: erg grappig maar ik kan het missen als kiespijn. Ik gebruik het niet. Gadget, maar ik zou er geen euro voor over hebben. Maar dat heb ik al bij parkeersensoren. Ik heb ze simpelweg niet nodig om goed in te parkeren. Voor mensen die daar wel mee worstelen wel nuttig natuurlijk maar ik zou dan adviseren om automatisch inparkeren te kiezen.

Adaptieve LED lampen
Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het er alleen al spectaculair mooi uit vind zien. Zie je niks van als je in de auto zit natuurlijk maar toch. Net zo prachtig als de voorheen angel yes. Maar het gaat om de lichtopbrengst. En die is fantastisch. In mijn vorige BMW had ik geen Xenon, en omdat ik in de Randstad woon miste ik die overigens zelfden, maar nu ik hier mee rij ervaar ik wel hoeveel beter het kan. Wat een bak met licht! En intelligent. Als je op binnenwegen rijdt kun je gewoon je grootlicht aanzetten en je ziet hoe de bundels continu worden aangepast als je door bochten gaat en als er tegenliggers aankomen. Werkt feilloos. En ook hier: je kunt het missen en met de hand tussen dim- en grootlicht schakelen. Maar als je dit hebt rij je toch wel heel erg relaxed. Dus ik vind de optie erg kostbaar maar zou toch wel heel erg twijfelen om hem niet op mijn optielijst te zetten. Toch wel een heel essentieel onderdeel van autorijden.

Real trafic information
Geweldig! Ik vond de vorige navigatie en verkeersinfo al behoorlijk goed, deze is briljant en bijna altijd actueel. Heeft me al heel wat ellende bespaard. In je scherm kun je (optioneel) alle wegen laten inkleuren met groen/geel/rood voor rijden/langzaam rijden/stilstaand. Rij je bijvoorbeeld op een stad af zie je perfect welke kant van de ring je beter kunt pakken. Maar de navigatie houdt daar ook rekening mee. Aanstrepen die optie!

Lange Change warning
Tja, ook zo’n ding. Ik was iemand die altijd over zijn schouders keek op de snelweg voor ik in ging halen. Dat is nu niet meer nodig. Werkt heel goed. En een trilling in je stuur als je gaat terwijl het systeem vind dat het nog niet kan. Het enige negatieve wat ik er van kan zeggen is dat het bij naar rechts gaan soms wel lang duurt voor hij sein veilig geeft. Maar verder werkt het heel goed. En vooral als het donker is en bijvoorbeeld regent, als je beperkt zicht hebt, is het fijn om het lampje als extra check te hebben of het wel kan allemaal. Ik weet niet of ik er het geld extra voor over zou hebben maar het is absoluut een nuttige en mooie optie. En verhoogt de veiligheid.

Navigatiesysteem professional
Ik behandel deze omdat ik in de vorige BMW het wat eenvoudiger business systeem had met kleiner scherm. Dat dat scherm kleiner was heb ik nooit zo als een probleem ervaren. Het mooie van het grotere scherm is dat je een split screen kunt instellen. Rechts heb ik meestal de ingezoomde kaart staan en links, groter, het uitgezoomde scherm zodat je een goed overzicht hebt van de route die je rijdt. Dat is fijn. En als je tussendoor belt of met je muziek bezig bent heb je rechts altijd nog de navi nfo. En in je HUD natuurlijk. Verder is het fijn dat ik nu bluetooth kan gebruiken voor muziek ed. Maar laten we eerlijk zijn: dat had bij de gewone variant ook zo moeten zijn. Schande dat dat bij het professional systeem hoort. Ik zou het nu dus niet graag meer willen missen maar ik vind de upgrade prijs nog steeds bizar!

Connected Services
Het is fijn dat je bijvoorbeeld met je navigatie gewoon via internet kunt googelen naar een bedrijf of restaurant en dan het bijbehorende adres kunt oppakken en naar kunt navigeren. Ik kan vanaf mijn mobiele telefoon of PC het adres waar ik heen moet of een foto of wat anders naar mijn auto sturen. Heel handig. Er zijn ook apps maar eerlijk is eerlijk: ik gebruik alleen Spotify. Dat is dan ook wel superfijn! Maar andere services gebruik ik (nog) niet en bovendien moet er vaak extra voor betaald worden. Dus het werkt goed maar toepasbaarheid is beperkt.

Zo dat is weer een heel verhaal. Maar mocht je aan het selecteren zijn hopelijk van toegevoegde waarde. Ik ga weer lekker verder rijden met mijn Bimmer en meld me over enkele tienduizenden kilometers nog wel een keer denk ik.

Auf Wieder Sehen

Ja je leest het goed, ik heb inmiddels weer afscheid genomen van wat ik zou willen noemen de meest aantrekkelijke leaseauto van dit moment. Zeker met de 7% bijtelling die ik had. Maar goed, hoe zeer het me ook doet, ik heb een prachtige nieuwe baan. Bij een relatief jong bedrijf en die doen niet aan leaseauto's. Ik heb een prachtig salaris en een meer dan riante vergoeding voor een auto, maar omdat ik die prive ga rijden voegt een 330e simpelweg niets toe. Veel te duur en geen profijt meer van de lage bijtelling. Dus ben ik er eind augustus uitgestapt en is iemand anders heel blij. Mijn nieuwe auto is een nieuwe Mini. Ja je leest het goed. Lees mijn review die ik erover al schrijven en je zult het denk ik begrijpen. Een BMW in schaapskleren met dezelfde beleving.

Maar laat ik nog wat evaluerende woorden besteden aan de 330e. Na 9 maanden en dik 34000 km kun je wel een conclusie trekken. En die is dat als ik mijn review teruglees ik eigenlijk niet veel aan te vullen heb. Wat ik in mijn tweede ervaring schreef is nog steeds wat ik voel. De auto heeft net een beurt gehad. Geen bijzonderheden. Het verbruik is in de zomer inderdaad nog behoorlijk omlaag gegaan. Ik ben uitgekomen op 1 op 20,7. Prachtige waarden voor iemand die zoveel rijdt en weliswaar zoveel mogelijk probeert te laden maar dan nog: het is beperkt. Van vol naar leeg rijden levert tussen de 20 en 28 km op. De eerste in de winter bij de meest ongunstige omstandigheden. De laatste in de zomer bij het rijden op provinciale wegen (waar je zo 80 a 90 km rijdt). Dat dit maar het halve verhaal is bewijst wel het feit dat ik van die 34K bijna 10K elektirsch heb gereden! Met andere woorden, met onderweg opladen haal je er nog heel wat elektrisch gereden kilometers bij. Bijna 30% reed ik volledig elektrisch. Voor alle azijnzeikers die zeggen dat hybride (en dan vooral lease) rijders nauwelijks elektrisch rijden is dit het bewijs dat dat onzin is. Aan de andere kant ben ik zo eerlijk om toe te geven dat ik niet bepaald het normverbruik van 1:50 heb gehaald. Maar ik heb wel eens getankt bij 1100 km. Dan tank je zo'n 38 liter (kleine tank) en dus heb je dan bijna 1:30 gereden. Toch grappig.

Ik blijf er bij dat de auto het minst lekker rijdt met bijna lege accu. Dus altijd zorgen dat je zo'n 20% of meer hebt. Ik heb in de afgelopen periode ook eens wat meer flink gas gegeven. En man man man: wat is deze auto snel! Hij gaat als een raket. Met zoveel gemak. En met een mooi racy geluidje. Echt een feest. Zoveel kracht. De combinatie van de elektromotor die vanaf 0 toeren al het maximum koppel levert en de krachtige benzinemotor is echt fenomenaal. Een topproduct. Ik ben er in de laatste week ook nog mee de bergen in geweest in Zwitserland en Noord Italie. Lekker slingeren over echte rijderswegen. Heerlijk. Dan blinkt deze auto uit in rijderskwaliteit.

De opties heb ik eerder besproken. Daar hoef ik eigenlijk ook niet op terug te komen. Ik moet wel zeggen dat ik in mijn huidige auto (een Mini) niet de head-upsdisplay heb besteld en dat mis ik echt! Ik heb geen spijt, want in de Mini werkt hij niet zo mooi als in de BMW, de informatie wordt niet in de ruit geprojecteerd. Maar ik ben nu echt gedesoriënteerd af en toe omdat ik al uitga van die info in de ruit. Echt heel fijn. En als je het geld kan missen bestellen!
Pre-conditioning is fijn, maar gek genoeg vergat ik het simpelweg te gebruiiken. Want ook in de zomer kan het natuurlijk fijn zijn je auto vooraf te koelen. Maar je moet het dus OF instellen (wat alleen kan als je op vaste tijden vertrekt) of iets voor je vertrekt aanzetten. Dat ging bij mij dus meestal niet goed. Dus theoretisch fijn, praktisch gezien heb ik heb ik er niet het genot van gehad dat ik van tevoren verachtte.

Anyway: ik sluit af met te zeggen dat deze auto van mij een dikke 9 krijgt. Freude am fahren, en flink bespahren in slecht Duits. Het is vind ik de meest gegerenswaardige auto van het moment in zijn klasse. Ook na ruim 4 jaar nog een uitstekende wagen, helemaal bij de tijd. En als ik weer zou gaan leasen zou het denk ik van de trits BMW 3, Mercedes C en Audi 4 weer de BMW worden.

Voor iedereen die al 330e rijdt of gaat rijden: voel je gezegend, en geniet!

9,5