BMW 320d EfficientDynamics Edition Executive (2013)
| Uitvoering | 320d EfficientDynamics Edition Executive |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2013 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand laatst | 24.000 km |
Wauw!
Halverwege juni mocht ik mijn nieuwe auto bestellen. Na een korte zoektocht ben ik via de Volvo V40, Audi A3, MB A/CLA, Citroën DS5 bij de BMW 3 beland.
Na een uitgebreide proefrit kwamen mijn vrouw en ik er achter dat de huidige 3 serie (F30) een bijzonder uitgebalanceerde auto is. Hij ziet er goed uit, is comfortabel, ruim genoeg, sterke motor en ook nog eens een spaarzaam type.
De beslissing was snel genomen en er werd een 320D, efficiënt dynamics edition, executive upgrade besteld in Melbourne Rot.
Naast de standaard lekkernijen zoals xenon met angel eyes en een heerlijke climate control zijn achteraf door de dealer nog getinte achterramen en een lederen M schakelpook gemonteerd.
Helaas was het leasebudget niet toereikend om de automaat te bestellen al moet ik zeggen dat de handgeschakelde 6-bak ook absoluut geen straf is. Je voelt exact wat de bak doet en de pook laat zich vrij precies en met voldoende weerstand door de versnellingen glijden.
Van het weekend uiteraard een hoop kilometers weggezet. Wat opvalt is dat de motor op de snelweg weinig toeren maakt, ongeveer 2000 bij 130. Die motor hoor je dus ook niet, de rijwind des te meer. De auto is stugger geveerd dan mijn vorige auto (Megane GT-line) maar desondanks toch comfortabeler.
De besturing valt op door enorme directheid; een kleine stuurbeweging is genoeg om de auto van koers te laten wisselen. Ook geen "dode" middenstand of hoe dat ook heet.
Op binnenwegen is het ook feest. Rotondes, snelle bochten, korte bochten; het maakt hem allemaal niet uit.
Natuurlijk zijn de eco pro, comfort en sport mode uitgeprobeerd. In Eco pro mode wordt de reactie zompig in vergelijk met de sport stand. Door het flinke koppel merk je hier overigens weinig van bij normaal gebruik. In sport wordt de reactie vinnig en maak je flinke stappen om je rijbewijs kwijt te raken...
Over het verbruik kan ik nog weinig zeggen. Na 800 kilomer over snelwegen, binnenwegen en "test" werk, is het verbruik op 22,3 km per liter uitgekomen. Dat ligt vrij dicht bij het normverbruik van 24,nogwat. Daar moet ik wel bij opmerken, dat ik over het algemeen een rustige rijder ben maar toch.
Over de betrouwbaarheid kan ik uiteraard nog weinig zinnigs vertellen. Wel hoor ik absoluut geen rammeltjes en kraakjes. Dat was bij de Megane wel anders.
Ik zal e.e.a. blijven monitoren en over een paar duizen km deze review weer aanvullen.
Update!
Update juli 2014, km-stand 24.000:
Hierbij een update van 24.000 kilometers verder. De auto bevalt nog erg goed en het valt op hoe gebalanceerd hij is. Zowel voor rustig tuffen als het snellere werk. Het maakt hem eigenlijk niet uit. Ook stap je na een lange rit bijna net zo uitgerust uit als dat je er in bent gegaan.
Wat echt positief is, is het verbruik. Dat is met een normale rijstijl 1:23 (normaal wegrijden en constant de maximaal toegestane snelheid). Overigens kan het nog zuiniger; we hebben een ritje van Den Haag naar Leeuwarden met max 100km/h gedaan. Resultaat: 1:32! Maar dat is natuurlijk niet realistisch.
Wel een storing gehad met het motormanagementsysteem (4000km); bij stationair toerental leek het alsof de motor op 3 cylinders rond ging; dit is door de garage snel en vakkundig verholpen en is sindsdien niet meer opgetreden.
Kraakjes en rammeltjes? Kunnen we kort over zijn: nee :)
Eigenlijk is dit best een saaie update geworden. Er is weinig af te dingen aan de kwaliteiten van deze auto i.c.m. deze motor. Natuurlijk verlang je wel naar de sportstoelen en de geweldige 8-traps automaat maar dat kunnen we de auto zelf niet kwalijk nemen!
Als compensatie voor het weinig verassende nieuws, zal ik zo nog een aantal recente foto's uploaden.