BMW 320d EfficientDynamics Edition Executive (2012)
Uitvoering | 320d EfficientDynamics Edition Executive |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Een echt Bimmer!
Ik rij al jaren premium auto's maar op de een of andere manier is het er nog nooit van gekomen om een BMW te kiezen. Wel mee bezig geweest, maar om verschillende redenen viel hij dan toch af. Zo gaan die dingen. Ooit op de HEAO stage gelopen bij Breeman BMW in Rotterdam. Toen mocht ik als studentje af en toe een 3 mee naar huis nemen, nog zo'n mooie vierkante. Eerst de 4 pitters, later de 6 pitters. En de sensatie die ik toen voelde, het kwaliteitsgevoel, die wit met blauwe vakjes in het stuur voor je... dat gevoel: dat heb ik nu weer. Machtig!
Nu hoor je mij niet zeggen dat Mercedes of Audi daarmee minder zijn. Het is anders. Ze hebben allemaal iets. Maar deze 3 is natuurlijk in zijn klasse wel een icoon! Ik heb er echt naar uitgekeken. En nu ik hem heb en de eerste kilometers zitten erop ben ik superblij met de auto. Wat ook zo mooi is dat ik niet zo hou van grote auto's. Maar ik heb wel twee grote kinderen. Dus enige ruimte is wenselijk. Nu de 3 10 cm gegroeid is in lengte is hij voor mij perfect. Het is geen ruimtewonder maar een zeer bruikbare sportsedan. Ik ben 1.96 en dus zijn mijn kinderen, tieners, ook best lang. Maar we zitten allemaal goed. De kofferbak is niet supergroot maar groot genoeg voor dagelijks gebruik. Meer dan dat.
En hé, kopen we een 3 voor het praktische? Come on! Zelfs de touring niet die net uit is zag ik. Dat is ook meer een lifestyle combi dan een pakezel. Het gaat om de rijbeleving. En die is super. Ik ben nog aan het inrijden. Ja je leest het goed: ik kreeg het advies rustig aan te doen de eerste 1500 km. Ik dacht dat dat iets uit een ver verleden is maar blijkbaar nog steeds. Dus ik hou de toerenteller onder de 3000 toeren. Maar da's geen straf. Want deze auto doet eigenlijk alles onder de 2000 toeren. Het enorme koppel in combinatie met de perfect schakelende 8 traps automaat is een feest. Hij schakelt zijdezacht (met een heel klein voelbaar overgangetje maar mag geen naam hebben), schakelt snel op wat prettig is voor het geluid want hij maakt dus weinig toeren. Hij is stil maar tegelijk vind ik dat je wel goed hoort dat het een diesel is. Dat zou voor een premium auto nog best beter kunnen. Maar ik weet uit ervaring dat hij nog stiller gaat worden als je wat verder weg bent.
De wegligging is super, lekker strak. Zoals ik van mijn Alfa 156 gewend was. Heerlijk direct. De bekrachtiging schijnt een stuk kunstmatiger geworden te zijn (want elektronisch) maar ik vind het prima. Ik heb de sportstoelen en die zitten echt heerlijk. Zoveel steun. Wel even een gedoe om de juiste stand te vinden. Het is dat ik meestal zelf rij maar als we vaak zouden wisselen zou ik de elektrische stoelen met geheugen genomen hebben. Ik heb er best wel leuk extra's op zoals naast het executive pakket met het veel te dure navigatiesysteem en de onnodige parkeersensoren een schuifkanteldak (lekker licht binnen), een Harmon Kardon geluidsset (fenomenaal geluid) en zaken als lichtpakket en stoelverwarming. Er komt nog leer in. Doen ze achteraf maar er worden zoveel BMW's verkocht dat de inbouwer vol zit. En de auto werd met de standaard velgen geleverd terwijl ik 17" had besteld. Komt dus ook nog. Idioot dat het zo gaat maar maakt me ook niet zo uit. Ik rij, en dat doet ie heel goed. En als een raket. Wat een power zit er in die auto. Heerlijk! Op de foto zie je dus nog de standaard velgen, ik vind ze niet eens verkeerd.
Puntjes van kritiek: best lastig om door het kleine (prachtige) stuurtje heen zicht te krijgen op alle info (toch maar headup display?), regensensor start niet vanzelf maar moet altijd een tikkie krijgen om automatisch te gaan werken, de start/stop installatie werkt prima maar uit/aan gaat me met net niets teveel schokken gepaard, niet mooi/fijn. Maar goed voor mileu dus vooruit maar.
Verder past het om nog even bescheiden te zijn in mijn mening. Heb hem nog maar net. Als ik 10000 km heb gereden meld ik me nog wel een keer. Maar nu eerst rijden. Want ik ben nu niet voor niks een echt Bimmer geworden (;-)
Freude am spahren oder freude am spahren?
Zo, de eerste 10.000 kms zitten erop. Tijd voor het beloofde verslag van mijn ervaringen met de witte Bimmer... De titel zegt genoeg: ik ga het onder andere hebben over de "muesli versie" van de 320d. Is dat nou fijn (voor je beurs sowieso natuurlijk) of minder fijn?
Ik zal het even per onderwerp beschrijven:
> Algemene beleving
> Motor en prestaties
> Eco pro/ start-stop
> Comfort en rijgedrag
> Evaluatie van de extra's
Algemene beleving
Eigenlijk gaat het hier natuurlijk om: de optelsom van alles die maakt dat je blij met een auto bent of niet. Nou ik ben heel blij met deze auto: het is zo'n auto waar je blij van wordt als je er naar toe loopt (wat vind ik hem prachtig, ook nog steeds helemaal blij met de combi kleur en soort velgen) als je instapt en er mee rijdt. Ik kom er zo per onderwerp op maar het geheel klopt gewoon. Een heerlijke zakensedan die sportief is, heel veel ruimte biedt (DE grote verrassing) en eigenlijk ook behoorlijk comfortabel. Een mooie balans. Er is een kanttekening: hier en daar wordt er wat afbreuk gedaan aan het "premium gevoel". Daar wordt veel over geschreven, als je niet zoveel met premium hebt zul je mijn opmerkingen al snel in de categorie "gezeur" onderbrengen, maar ik vind dat als je een auto koopt in de klasse BMW/Mercedes/Audi, waar je ook fors meer voor betaalt dan bijvoorbeeld een VW Passat (waar op zich niets mis mee is) dan moet alles top zijn. En dan wil ik niet dat ik ergens zie dat er beknibbeld is op de kosten. Dat heeft BMW dus wel gedaan en dat is jammer. Mijn laatste andere premium wagen was een Mercedes C klasse en daar kon ik iedere keer weer genieten van de materialen, met name in het interieur waar je nu eenmaal vaak zit. Welk knopje of stukje stof je ook bekijkt: het is gewoon af! En dat is bij deze BMW niet. Hoe mooi het er ook allemaal uit ziet, er zitten in het dashboard stukken dat je denkt "dat heeft Hyundai ook', en dat wil je niet. In de kofferbak zitten aan de zijkant stukken plastic die ook wordt gebruikt bij de speldoos van Mens erger je niet (goedkoop) , de bodem van de kofferbak is van net te dun materiaal en net niet mooi materiaal, jammer jammer jammer. Want het geeft je niet dat premiumgevoel wat je verwacht. Andere voorbeelden zijn wat slordigheden onder de stoelen (hoe kabels daar rondslingeren) en omdat ik een witte uitvoering heb heel goed zichtbaar: bij gesloten portieren zie je door een te grote kier gewoon de witte lak van de deuren. Jammer nogmaals. Is het dan allemaal zo beroerd. Nee, verre van dat. Want het geheel ziet er nog steeds super gelikt uit en veel is wel van hoge kwaliteit. Maar de finishing touch ontbreekt. Verder heb ik een week een 320iA (benzine dus) gereden en die vind ik qua beleving ook vele malen fijner dan deze diesel. Kom ik op terug.
Motor en prestaties
De combinatie van de 320dED en de (ik overdrijf niet) fenomenale 8 traps versnellingsbak is super. Altijd (meer) dan voldoende kracht, ongemerkt enorm versnellen en gewoon zorgeloos vele kilometers opvreten. Je hebt simpelweg niet meer nodig. Ik rij 85% van de tijd in de Eco pro stand, waarover later meer, en hoewel dat de meest trage stand is heb je daar al meer dan voldoende. Ik vind het zelfs wel een prettige stand omdat het allemaal wat minder agressief gaat maar ongemerkt nog steeds snel. Het enorme koppel van de motor in combinatie met de snelle en zeer responsieve versnellingsbak maakt rijden een feest. De maar zit hem in de loopcultuur van deze motor: ik vind die simpelweg niet mooi. Het is bijna paradoxaal: op de snelweg hoor je vrijwel niets van de motor, heerlijk. Alleen een hele kleine brom uit het vooronder, verder alleen rijwind en banden. Maar vooral bij een koude motor loopt deze motor als een vrachtwagen, echt NIET fraai. En dat kan anders. Ik heb tijdelijk in een nieuwe Passat gereden, ook daar hoorde je duidelijk dat het een diesel is (niet erg) maar gedempt: een mooie sonore brom. Deze diesel maakt bij koude motor en accelereren een (vind ik) lelijk metalig geluid wat gewoon niet pas bij een auto van meer dan 50 mille. Nogmaals, het verdwijnt als je een contante snelheid rijdt (dat doe ik het grootste deel van de tijd), dan is hij mooi stil. Maar geef je gas en klimt hij even in de toeren dan is daar weer het geluid waar je liever niet naar luistert. En bij een merk met een M in de naam moeten de engineers, voor mijn part met een truc, toch kunnen zorgen dat je juist wel naar de motor wilt luisteren? De 320i die ik reed heeft dat dus wel: daar geniet je van de sound. De Alfa diesel die ik ooit reed (een 5 pitter) was denk ik qua gemeten db's veel rumoeriger maar produceerde een heerlijk sportief geluid. Ik heb me laten vertellen dat de gewone 320d een stuk mooier loopt. Dat zou betekenen dat de door de schrale verbranding van de ED de motor meer geluid produceert. Best mogelijk: maar demp het dan beter zou ik zeggen. Afijn, het is een beetje in de marge maar ik zou er niet zoveel tekst aan wijden als het me niet iets te vaak zou irriteren. Het blijft desondanks een heel fijne motor met een super versnellingsbak.
Eco pro / start-stop
Wordt het freude am fahren een beetje verstoord door het motorgeluid, hetzelfde geldt ook door de starts-stop intallatie die op deze auto wordt geleverd. Wat een vreselijk onding! Die staat bij mij nu dus bijna altijd uit. Bijna is omdat (heel irritant) je hem niet default uit kunt zetten. Ik snap het overigens wel als je een ED versie hebt dat ze standaard voor "aan" kiezen maar het irriteert nu toch. Op zich werkt de start-stop goed in de zin dat hij heel snel uit gaat maar ook wat mij betreft vlot genoeg de boel weer aan de praat brengt. En ook nog wel met enige intelligentie: dus hij gaat niet uit als je achteruit rijdt, maar ook in bepaalde verkeerssituatie. Best knap. De irritatie zit in de belachelijke trilling die door de auto heen gaat als hij uit gaat maar vooral als hij weer opstart. Kunnen die knappe koppen bij BMW dat nou echt niet beter? Bij de 320i was dat overigens ook dus heeft niets met diesel te maken. Zeer storend en het maakt ook dat ik het al snel heb uitgezet. De grap is dat het in mijn geval nauwelijks uitmaakt voor het gemiddeld verbruik. Maar dat komt omdat ik veel lange afstanden maak denk ik. Verder vind ik ECO pro wel iets heel moois. Want wat zeg je van een gemiddeld verbruik van 1 op 19,5 als je op de snelweg altijd zo rond de 130 km rijdt, toch niet bepaalt als een trut accelereert en gewoon lekker de pk's gebruikt. Indrukwekkend! Ik heb ook een keer een tank op de comfort stand en af en toe Sport gereden. De laatste vind ik sowieso niet fijn (te veel toeren en onrustig) maar de auto wordt wel een stuk vlotter. Ook dan rij je nog 1 op 18,5. Super. Gewoon standaard duizend km op een tank en dan nog voldoende over hebben om niet bang te worden dat je stil valt zonder brandstof. Overigens wordt in de display aangegeven hoeveel km's je bespaart door ECO PRO te rijden. Ik kan die meter niet altijd volgen. Ik heb soms dat ik bijna 200km daar heb staan, maar ook wel eens 15km. Zonder dat ik echt kan bedenken wat het verschil is. De grap is dat ik grosso modo ook altijd wel bovenstaand gemiddelde haalt. Niet zo spannend eigenlijk, deze auto is gewoon heel snel en toch super zuinig. Hoe knap is dat als je ook nog eens lekker 20% bijtelling hebt?!
Comfort en rijgedrag
Wat verwacht je van een BMW 3 meer: comfort of goed en sportief rijgedrag? Het laatste toch? Nou deze biedt beide en dat heel knap gecombineerd. Echt zalig. Ik heb bewust de 17" velgen gekozen en los van het feit dat ik die persoonlijk qua looks het mooist vind bieden ze ook nog het nodige comfort. De auto voelt lekker stevig aan maar je zit niet te stuiteren bij iedere oneffenheid in de weg (want dat vind ik vermoeiend op den duur). Bochtenwerk is subliem, zoals je bij een BMW verwacht. Sturen gaat licht maar niet te licht, misschien niet zo direct als je zou verwachten maar ik vind het gewoon in balans. Het voelt heel fijn. Ik heb de sportstoelen gekozen en die bepalen voor een belangrijk deel ook hoe je zit/rijdt: echt heel heel erg goed. Zit als gegoten. Ik heb zelf de lendesteunen gekozen omdat ik een slechte rug heb. Daar wordt op forums nogal over geklaagd maar ik vind ze helemaal goed. Tot slot wordt het comfort ook bepaalt door de fijne bediening van radio/navi etc. En helemaal top: de 8 geheugentoetsen!
Evaluatie van de extra's
Van tevoren moet je kiezen uit een indrukwekkende lijst met opties, daarbij hopelijk zo goed mogelijk geholpen door de verkoper. Nou achteraf had ik best wat meer info willen hebben. Want dan had ik wat andere keuzes gemaakt. Ik neem ze even door.
Executive uitvoering
Dus niet HIGH executive, lees geen Xenon verlichting. Ik heb die wel een week gehad toen ik de 320i reed en ik moet zeggen: voor mij is het het extra geld niet waard. Sprak iemand uit Limburg die vertelde dat daar relatief veel meer wegen niet verlicht zijn dus dat dan het (vele) extra licht fijn is. Ik geloof hem direct. Ik woon in Zuid Holland en je hebt het simpelweg niet nodig. De halogeen lampen geven uitstekend licht, ook als het flink donker is. Dus ik zou het niet bestellen. Ja het is jammer dat je niet die mooie ringverlichting hebt (dagverlichting) maar los van het feit dat ik altijd met dimlicht rijdt boeit me dat niet genoeg. Verder zit in Executive natuurlijk de navigatie die ik ook niet geupgrade heb naar professional. Ook de laatste kon ik testen in de week dat ik de 320i had en het voegt voor mij niets toe. Ik vind het grote scherm persoonlijk niet mooi (te groot), zet mijn scherm 's avonds zelfs vaak uit omdat het stoort zo'n bak licht en de standaard business navigatie heeft al een mooi scherm. Met 1 grote maar: de pijlweergave die je toch echt vind ik nodig hebt naast het birdview scherm dat ik altijd gebruik wordt niet dynamisch getoond. Dus moet je hem permanent aanzetten als je niet voor de uitgebreide display hebt gekozen tussen de klokken. De laatste zou ik WEL bestellen of misschien de Headup display maar die is best prijzig. Zonder die pijlen is het zonder stembegeleiding (hou ik niet van) lastig anticiperen. Ik heb de pijlen nu permanent en dat is op zich prima en uitzetten zitten onder de geheugentoets! Ik vind de navigatie voldoende maar niet meer dan dat. De gemiddelde TomTom van dik 100 Euro werkt fijner en is vele malen goedkoper: eigenlijk een schande. Maar het is wel heel fijn zo'n geintegreerd systeem, geen gedoe met geplak tegen de ramen etc. Verder zitten in de Executive natuurlijk zaken als cruise control die echt heel fijn werkt. Met een super irritante eigenschap: je moet hem iedere rit weer aanzetten... Waarom in vredesnaam? Dat zou een vaste stand moeten zijn die blijft of een default instelling. Maar verder werkt hij wel heel erg fijn, prima in te stellen, werkt zonder schokken. Ook de regensensor, die maar matig reageert, moet je eerst aanzetten! Wie bedenkt dat?
Schuif/kanteldak
Heerlijk heerlijk. Los van het feit dat je altijd licht in de auto hebt rij ik vrijwel continu met het dak open of in de kantelstand. Nooit meer zonder en ik vind het relatief gezien een goedkope optie. Gaat heel vlot open en dicht dus ook op korte ritten gebruik ik het. En je kunt hem ook als je als buiten de auto staat sluiten.
Comfort access
Eigenlijk door toeval besteld maar ook nooit meer zonder. Wat is keyless entry heerlijk! Ik dacht altijd wat een onzin, je drukt gewoon even op het knopje van je (overigens belachelijk grote) sleutel en klaar... Nou daar kom je achter als dat niet meer hoeft. Hoe vaak stap je niet even naar je auto en moet je weer naar die sleutel grijpen, hoe fijn is het als je de auto gewoon even kunt sluiten door op de handgreep te drukken. En dat de kofferklep te openen is door een schopbeweging te maken: ach het is leuk, maar je moet wel even de slag te pakken hebben. Want anders blijft hij hermetisch gesloten. Grappig maar dat zou ik nog wel kunnen missen. Maar zit bij Comfort access.
Harmon Kardon
Ik heb de duurste variant van de audio: 600 Watt met puike speakers, 16 stuks. Geweldig geluid dat je ongegeneerd kunt opvoeren zonder dat het vervormt. Als Neal Peart van Rush een drumsolo geeft voel je die in je darmen. Ik vind dat zalig. Maar ben dan ook een groot muziekliefhebber. Zou ik het weer bestellen: nee. Ik zou kiezen voor een trapje lager: Hifi. Die heb ik ook een paar keer kunnen testen en geeft ook al heel mooi geluid. Wat je daar een beetje mist ten opzichte van de HK is het ruimtelijke geluid (aantal speakers en surround), maar het is meer dan voldoende en de upgrade naar HK zou ik voor wat anders gebruiken.
Sportstoelen/Lendesteun
Hierboven al genoemd: doen! En als je het kunt betalen de elektrische verstelling. Die is wel peperduur maar als je regelmatig iemand anders in je auto laat rijden een must want het installen van deze stoelen is dramatisch lastig. Niet traploos, combinatie van elektrisch en mechanisch, onlogische knoppenwinkel. Ik heb er lang over gedaan de juiste zit te vinden. Maar als je die hebt zit je perfect.
Airco
Geen extra want ik heb de standaard airco die in tegenstelling tot wat velen denken gewoon een climate control heeft. Dus wat mij betreft voldoende. En ik vind de display/knoppen van de duurdere variant lelijk. Maar, wat ik later pas begreep is dat de duurdere variant een 2 zone systeem en ook direct lucht in het achtercompartiment blaast. Mijn kinderen klagen soms dat ze het warm vinden achterin. Dat duurt niet lang want zo'n kleine ruimte is natuurlijk snel bij gekoeld. Maar de beleving als je de lucht rechtstreeks krijgt is natuurlijk anders, zeker als het buiten flink warm is. Dus hou dat even goed in de gaten als je de overweging maakt. Verder schijnt de duurdere variant ook extra sensoren te hebben voor condens ed. Eerlijk gezegd heb ik tot nu toe de ervaring dat condens in no time verdwijnt, ook met de standaard airco. Voor mij als berijder is het een heel fijne airco die prima in te stellen is op temperatuur die ook keurig op niveau wordt geregeld door de automaat.
Stoelverwarming
Heerlijk! Ik wil niet anders, bestel het altijd bij in mijn auto. Deze werkt heel fijn, drie standen die ook blijven staan op de stand die jij kiest (bij Mercedes gaat hij automatisch naar lagere stand en zelfs uit na een tijdje, heel irritant) en heel fraai: als je even uit de auto bent geweest en weer verder gaat onthoudt hij de laatste stand. Top!
Lichtpakket:
Is niet zo'n dure optie maar het effect in het intererieur viel me wat tegen. Had meer van de ambient verlichting verwacht. Wat wel fraai is zijn de lampjes buiten onder de portiergrepen. Daar krijg je opmerkingen over als je je auto in het donker opent. Bij keyless overigens niet helemaal functioneel want pas als je de greep aanraakt opent hij en dan komt het licht dat je eigenlijk nodig had op de grepen te vinden (;-)
LINE Sport
Kwestie van smaak maar ik vind de elementen die bij deze LINE horen beeldschoon. Ik heb niet de rode bies in het dashboard, want die vind ik niet mooi (is bij mij pianolak zwart) maar verder vind ik de rode biesjes geweldig. De zwart lederen bekleding is achteraf ingebouwd door Cools in Eindhoven maar ook daar zitten heel fraai rode elementen in. Ik zou voor het mooi wel de shadowline bestellen: dat is bij wit/zwart buiten in het interieur wel fraai, zeker omdat ik de zwarte spiegels heb gekozen.
Anthraziet hemelbekleding
Kijk daar even goed naar, zeker als je donkere bekleding besteld en/of kanteldak. Ik vind het ZOVEEL mooier dan de lichte bekleding die standaard wordt geleverd. Zou ik ook zo weer bestellen.
Zo, dat was een heel verhaal. Maar als je nog op zoek bent heb je hopelijk met bovenstaand weer wat argumenten om wel/niet voor de 3 te gaan, je keuze qua motor te maken en de moeilijke keuzes in de optielijst te maken. Deze zuto biedt om bij de titel te blijven vooral freude am fahren en druk te freude een heel klein beetje door het spahren. Maar gelukkig kun je dat uitzetten!
Ik meld me weer over 10.000 km
1:20,5 gemiddeld...
Wat gaat dat snel, ik ben inmiddels de ruim 20.000 km alweer gepasseerd. En zoals de titel al aangeeft: de EcoPro doet zijn naam eer aan. Ik laat de boordcomputer gewoon doorlopen dus kan het gemiddelde verbruik over de volledige km stand meten. En ik rij inmiddels dus met het ONGELOOFLIJKE gemiddelde van boven de 1 op 20. En ik heb het geloof ik al eerder geschreven: ik rij echt niet als een oud wijf. Integendeel. Op de snelweg altijd 10 km boven wat mag, dus ik rij geregeld 130 tot 140 op de teller. Ik ben geen strepentrekker: dus hard accelereren doe ik wel eens maar bij normaal rijden niet. Ik rij ook heel heel veel snelweg, dat heeft natuurlijk ook een gunstige invloed op het gemiddeld. Maar los daarvan, dit is toch een krankzinnig goed cijfer. Ongelooflijk.
Verder heb ik eigenlijk niet zoveel spannends te melden, iets dat nieuw is. En misschien is dat wel een compliment voor de auto. Geen problemen, onverminderd heerlijk rijden. Vorige week nog een weekendje naar Parijs geweest en oh wat is dat heerlijk cruisen door Noord Frankrijk. Op een tank heen en weer. Op de snelweg is hij meester, superstil en krachtig. Altijd voldoende vermogen. De versnellingsbak is ZO ongelooflijk goed, schakelt zo lekker. Nooit, bijna nooit heb ik de behoefte daarop in te grijpen. Wat ik als ik dat toch doe wel prettig vind is dat als je de handel in manueel zet dan schakelt hij gelijk een standje terug. Dus je kunt supersnel accelereren. Wat ik vervelend vind is dat in de sportstand de 8 ste versnelling niet wordt gekozen. Dus de keren dat ik in SPORT op de snelweg rij zet ik hem even in manueel en schakel door. Er valt mee te leven.
Ik kan me vergissen maar volgens mij loopt de motor inmiddels ook mooier. Nog steeds niet ontdaan van het genagel bij lage snelheden, maar ik heb de indruk dat het wat ronder wordt. Of ik wen er aan? In ieder geval zou dat een pleidooi kunnen betekenen om een heel goede met de kop eraf te kopen: die is dan al lekker in gelopen en stiller dan een nieuwe.
Ik ga weer lekker verder genieten. En meld me tzt wel weer ff.
Als ze er niet is, weet een man pas wat ie mist
De titel slaat natuurlijk op het mooie liedje van "De Dijk". Ze bezingen op een mooie manier wat een man ervaart als hij zijn geliefde een tijdje niet heeft gezien. Pas dan waardeert hij haar en realiseert hij zich hoe goed hij het heeft samen met haar. Ik wil mijn Bimmer niet direct met een vrouw vergelijken maar een klein beetje een huwelijk heb ik toch wel met haar. En ik heb inderdaad ervaren dat als je dan een dag je auto kwijt bent, zoals pas bij de 70.000 km beurt, of je leent eens een auto van iemand, dan pas ervaar je wat een geweldige auto je eigenlijk hebt. Ik had het ook na mijn vakantie deze zomer. Ik haalde mijn auto op bij het vliegveld, ging erin zitten en zij hardop: shit wat een heerlijk stoelen, wat ruikt dat leer lekker. En toen ik weg reed dacht ik: wat rijdt dit heerlijk! En dat heb ik dus keer op keer.
Daar komt nog bij dat als je wat ouder wordt je over het algemeen wat milder wordt in je oordeel. Dat geldt ook voor een auto. Na anderhalf jaar sturen durf je er voor uit te komen dat dingen niet goed zijn, en het opportunisme is er ook uit. Want wie heeft er geen "last van" opportunisme als hij net een nieuwe auto heeft? Irritante worden bedekt met de mantel der liefde, ook weer voor die mooie " vrouw".
Goed dat dus al inleiding. Ik kan daaropvolgend zeggen dat als je mijn vorige verslagen leest je in principe weet hoe ik er nu over denk maar dan dus wat gematigd. En laat ik nog een keer zeggen dat ik superblij ben met deze auto. Iedere kilometer, en ik overdrijf echt niet, is het volop genieten. Dit is een rijdersauto. Ja hij brengt je heel praktisch van a naar b, maar hij doet dat ook met zoveel lol. Heerlijk. En de balans tussen sportief en comfort vind ik ook zo mooi. Hij is niet groot maar groot genoeg. Ik zit er heerlijk in en mijn dochter van 1.80 zit ook prima achterin zonder dat ik mijn stoel hoef te verschuiven. En dat laatste is maar goed ook want de verstelling heb ik al eerder gemeld is crap! Echt vreselijk. Maar de sportstoelen zitten nog als gegoten, de stoelverwarming is de beste die ik ooit gehad heb. Volgende keer trouwens ook stuurverwarming. Omdat het kan!
Ik rij na dik 72.000 km nog steeds gemiddeld 1:21. Ongelogen. Dat is een meting over 40.000 km toen hij een keer op 0 is gegaan. Ik rij niet als een oud wijf, ook niet als Niki Lauda. Ik rij wel veel in Eco Pro wat ik een prettige stand vind en snel zat, ik denk 10% van de tijd in sportief wat ook wel erg grappig is en soms nodig om echt snel te accelereren. Maar in Sport maakt hij veel meer toeren en dan komen we weer terug bij het motorgeluid. De 320ED is nou eenmaal een brombeer. Dat wil zeggen: bij flink accelereren en dus toeren maken. GEEN mooi geluid. Maar, en daar komt de loftrompet weer, de automatische 8-bak schakelt ZO geweldig en gooit hem snel onder de 2.000 toeren. En dat is de paradox van deze auto: dan is hij prachtig stil. En ik moet ook zeggen: de motor loopt echt veel mooier dan toen hij nieuw was. Dat zal deels gewenning zijn maar ik denk dat hij daadwerkelijk beter loopt.
Kritiek heb ik ook op het peperdure navigatiesysteem. Werkt prima qua bediening (hoewel stembediening welkom zou zijn) maar te vaak word ik het bos in gestuurd. Niet op snelwegen en grote steden, wel in kleinere plaatsten. Schaam je BMW met zo'n duur systeem. Hetzelfde geldt voor de eerder gemelde slechte materialen. Veel ziet er prima uit, op kleine stukjes ziet het er niet uit. En die stukjes zie je na anderhalf jaar ook lelijker worden, krassen, afslijten. Tja, dat krijg je als je goedkoop plastic gebruikt. Jammer. Want de rest ziet er wel puik uit.
Genieten doe ik van de opties Comfort access (zo handig), mijn Harmon Kardon geluidsset en het lichtpakket (zo sfeervol). En last but not least: het heerlijk schuifdak, gaat open als het maar even kan. En ook gesloten heb je lol van het licht dat naar binnen valt. En sommige stoplichten kun je via je je dak in de gaten houden (:-)
En verder: ik vind het nog steeds een schitterende auto. De touring die er nu is ook, maar de sedan zeker ook en misschien vind ik die stiekem toch mooier. Sportiever. Het wit met zwart heb ik ook nog steeds geen spijt van. Wat had ik liever gehad achteraf? Angel eyes, oftewel halogeen, gewoon voor de look. De uitgebreide display, tegenwoordig volgens mij standaard. En dat was het volgens mij wel. Dus eigenlijk wel goed gekozen.
Ik denk dat dit het wel was. Als hij eruit gaat, en ik hoop dat dat nog lang duurt, meld ik me met mijn eindverslag.
Partir c'est mourir un peu (slot)
Partir c’est mourir un peu / De 3 is dood, leve de 3!
Ik had beloofd een slotverslag te schrijven. Dus dat doe ik dan. Met 183.000 op de teller en nog 4 dagen te gaan in deze Bimmer is het tijd om afscheid te nemen. Het afgelopen jaar heb ik weer veel tijd besteed aan het maken van een keuze voor mijn nieuwe auto. Zo ben ik nu eenmaal. En het was een lastige keuze. Omdat dit jaar met de komende verandering in de bijtellingpercentages het maken van een keuze zonder ration vrijwel onmogelijk maakte. Als bijtelling geen rol zou spelen had ik blind gekozen voor de BMW 4 Grand Coupe. Wat een schoonheid! Maar er waren ook wat 7% opties. Die vervolgens razensnel uitverkochten. Behalve de Volvo V60. Een niks mis mee auto. Super luxe natuurlijk. Mooie dieselmotor en werkt perfect samen met de elektromotor. Maar... ik kon aan mezelf merken dat ik steeds meer op begon te zien tegen het afscheid nemen van mijn BMW. Ik wilde het helemaal niet! En toen kwam het nieuws van de 330e, de plugin hybride van de BMW 3. Maar die zou pas in 2016 komen. 15% bijtelling. Afijn, om het verhaal niet te lang te maken: ik ben zielsgelukkig dat ik vanaf mid december met 7% bijtelling in de in mijn ogen meest begerenswaardige auto in dit segment mag gaan rijden. Meer dan 250PK. Ik heb er nog niet in kunnen rijden maar heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt. En gewoon in mijn vertrouwde 3. Met een benzinemotor wat ik zo graag wilde (vanwege de betere loopcultuur). Wel wat water bij de wijn qua bagageruimte maar ik kan er mee leven...
Dus de 3 is dood, leve de 3! En niks partir... nou ja, wel van deze 320dED. En dat toch wel een klein beetje pijn hoor. WAT EEN HEERLIJKE AUTO. Degene die hierin gaat rijden is een bofkont eerste klas. Hij is echt net ingereden. Rijdt nog super. Ziet er nog goed uit. Met hier en daar wat kleine gebruikssporen. Maar over het geheel genomen ziet hij er nog perfect uit.
Als je nog eens wilt weten hoe hij bevallen is kun je gewoon mijn voorgaande verslagen lezen. Wat daarin staat geldt nog onverkort. Wat ik nog wil terugnemen, althans deels, is de werking van het navigatiesysteem. Per saldo heeft dat prima gewerkt. Inmiddels wel last van de verouderde kaarten na 3 en een half jaar maar dat is logisch. Maar verder wel een puik systeem dat me veel heeft geholpen.
Verder is het een auto met wel wat tegenstellingen of verrassende combinaties. Ik noem er een paar:
Rumoerig vs stil
Ik heb er veel over geschreven maar zo rumoerig de motor is bij accelereren zo (fluister) stil is hij bij constante snelheden en (vooral) op de snelweg. Daar is hij indrukwekken snel. Onbegrijpelijk.
Premium vs crap
Materiaalgebruik is mooi en luxe afgewisseld met schandalig goedkoop plastic materialen. Jammer
Vlot vs spaarzaam
Dit is de ideale combi: (heel) vlot rijden bij een gemiddeld verbruik van boven de 1:21 (over 80.000 km gemeten). Wat een superprestatie!
Compact versus ruim
Een compacte sportiee sedan die toch verrassend veel ruimte biedt. Ik ben er met 4 personen waarvan 2 grote pubers achterin mee naar Toscane geweest ZONDER een koffer op het dak.
Comfort vs sportief
Echt bijzonder: een knappe combinatie van absoluut sportief weggegdrag en toch een heel comfortabel rijdende auto. Stap in de 5 en je ziet dat daar comfort meer de doorslag heeft ten koste van de meer gooi en smijtgevoel dat de 3 je geeft.
Ik ga afscheid nemen van de beste auto die ik tot nu toe heb gehad. En hopelijk zeg ik over een jaar of 4 hetzelfde over de 330e die vrijdag voor me klaar staat!