BMW 120d High Executive (2008) #2

BMW 120d High Executive (2008)

Uitvoering120d High Executive
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2009

BMW 120dA High Executive

Super tevreden over mijn vorige lease 318dA. Hierdoor besloten op pad te gaan voor mijn eerste ‘eigen’ bimmer. Na een jaartje in de 3-serie heb ik gemerkt dat ik de ruimte niet echt nodig heb. Het lagere kostenplaatje voor de aanschaf en vaste maandelijkse kosten maakt de 1-serie dan interessant. Ik verwacht iets minder kilometers te maken dus een handbak zou kunnen, maar dit keer wel sportstoelen en 17” velgen.

De maanden voor mijn aankoop autrotrack, zomoto en natuurlijk bmw huissselectie in de gaten gehouden. Na twee keer achter het net te hebben gevist (net verkocht) ben ik bij mijn lokale dealer langs gegaan om een witte 118i te bekijken. Goede indruk, maar de proefrit viel ongelofelijk tegen. Geen benzine voor mij!

Toen kwam ik deze 120dA tegen in de huisselectie. M uitvoering met verder zo’n beetje alle opties, zodat je niet snapt waarom de vorige eigenaar niet gewoon voor een klasse hoger is gegaan. Auto was onder voorbehoud verkocht, dus niet veel vertrouwen in een goede afloop. De verkoper wist me over te halen om toch eens te komen kijken. Zo’n volle 1-serie occasion zie je niet vaak.
Mijn bezoek… hier kan ik kort over zijn. De auto was helemaal af. De proefrit zalig. Bod gedaan en twee weken later kon ik mijn nieuwe aanwist ophalen.

Exterieur

1-serie is niet de mooiste auto. Vanuit sommige hoeken maakt de auto met zijn strakke lijnen indruk. De verkeerde hoek en en ik vind de auto ronduit lelijk. Mijn 3-serie vond ik in het begin niet de mooiste, maar dat is ook goed gekomen. Dit heb ik overigens met alle BMW’s. De nieuwe 5-serie uitgezonderd. 17” staat keurig. Mooi sportief velgje. Titansilber vind ik persoonlijk de mooiste kleur voor de 1-serie. Gewoon helemaal af.

Interieur

Dit geldt ook voor het interieur. Mooi opgeruimd ook mede dankzij de iDrive knop. Ik moet toegegeven dat het interieur, nadat het al flink was opgeknapt t.o.v. het oude model, niet kan meekomen met de 3-serie. De tunnel en de kap boven het klokkenspel zijn van knalhard plastic. Door de M uitvoering is hier en daar wel wat opgeleukt met stripjes en leer.

Nog steeds heb ik niet de ultieme zitpositie gevonden. Ik blijf het gevoel houden dat ik iets te hoog zit. De stoel en kantelstand staan in de laagste positie en dus lekker vlak, zodat ik maximaal diep zit. Net niet perfect. Qua zitpositie ben ik absoluut een prinses op de erwt.

In de cockpit voelt alles in eerste instantie ruimer aan dan de 3-serie. Dit komt doordat het dashboard iets verder van de bestuurder en passagier af staat. Schijn bedriegt! Een blik over de motorkap doet je beseffen dat je in een klein autootje zit. Dit wordt helemaal bevestigd als je achterom kijkt. Met mijn 1.86 kan ik, terwijl ik royaal voorin zit, achter mezelf zitten. Weliswaar met de knietjes gespreid. Geen probleem want ik zit 90% van de tijd alleen in de auto. Achter zijn maar twee stoelen en een flinke tunnel voor de achterwiel aandrijving, zodat er geen plaats is voor een vijfde passagier.

Het M sportonderstel met 17” is uitstekend. De auto voelt nooit oncomfortabel. Ik merk weinig verschil in comfort t.o.v. mijn vorige 3-serie. Het rijdt allemaal wel wat strakker, maar dit vind ik juist zo prettig aan BMW. De 1-serie stuurt scherper/nauwkeuriger en is agiler dan zijn grote broer.

De 1-serie maakt marginaal meer geluid. De toename in geluid komt van achteren. Waarschijnlijk doordat de 3-serie en dichte koffer heeft is deze iets stiller. Bij snelweg snelheden wordt dit weer overstemd door windgeruis.

Motor

Heerlijk! Stukke sneller dan mijn vorige 318dA. De automaat doet soepel zijn werk. Ik ben een rustige rijder en kom zelden boven de 2500 toeren. Als ik kans zie de auto goed warm te rijden (half uurtje) dan wil ik op de snelweg nog wel eens doortrekken. Planken is helemaal niet nodig. De auto zit ruim in zijn koppel en is niet al te zwaar. Rijden is een feest!

Problemen

Nog geen onverwachte zaken. Voor aanschaf wist ik wat de zwakke plekken zijn. De driedeurs 1-series hebben last van de coupe ramen. Zo ook deze. Soms gaan de ramen niet naar beneden. Knap lastig. De deur krijg je wel opengetrokken, maar dicht doen is lastiger. Dan knalt het raam tegen de sponning, dus moet je eerst de raam achter het rubber wringen en dan kan je de deur gewoon sluiten. En op een willekeurige andere dag werkt alles weer gewoon zoals het hoort. Het lijkt een software probleem en zal er bij de volgende beurt eens naar laten kijken.

Armsteun kraakt. Veelvoorkomend probleem en al aanwezig bij aanschaf. Neem ik mee bij de volgende beurt. Misschien dat een beetje smeermiddel de wrijving al voldoende wegneemt.

Verbuik

6.3/100km. Bereik is minder. De tank had best 10 liter groter mogen zijn. Actieradius is nu zo’n 650km.

ps: v.w.b. de foto.Voor wie de artistieke insteek niet kan waarderen ;) Het toestel stond verkeerd ingesteld. Ik pobeer deze zomer nog een paar mooie foto’s te schieten.

Jaartje verder

Weinig bijzonderheden. Heerlijke auto, maar mijn 3-serie was veel meer een reisauto. Ook de zitpositie in de 3-serie beviel me beter doordat ik lager zat. Als liefhebber ben ik toch weer een beetje aan het zoeken naar een mooie volle zwarte 3-serie incl. automaat. Een zes in lijn of dikke diesel lijst me wel wat. Het was lang zoeken naar deze 1-serie, dus ik neem de tijd en ruil deze niet zomaar in. Sowieso nog een jaartje huisselectie garantie te gaan.

Het verbruik blijft steken op 6.3l/100km. Het eerste jaar ruim 17.000km gereden (veelal woonwerk verkeer).

Belasting 1,248.-
Verzekering 969.24
Brandstof 1,267.37

Zo’n 0,20 p/km zonder afschrijving en onderhoud. Dit jaar krijgt de auto weer een apk en beurt, dus geschatte totale kosten incl. onderhoud en afschrijving liggen dan rond de 0.48 p/km

APK

APK bij de BMW dealer laten uitvoeren.

Keuring, roetmeting en afmeldkosten maken samen 98,77 Euro.

Onder garantie is de trillingsdemper vastgezet (rammelde wat) en software geupdate ivm raamproblemen.