Audi SQ6 e-tron quattro (2025)

Audi SQ6 e-tron quattro (2025)

UitvoeringSQ6 e-tron quattro
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

SQ6 E-tron

Mijn vorige Audi had bijna 7.000 euro aan reparaties voor de boeg dus toen de Audi dealer mij een SQ6 van 6 maanden oud en met 15.000 kilometer op de teller met een korting van 30k op de nieuwprijs aanbood hapte ik toe. Ik leverde mijn plugin hybride Q7 uit 2020 in en kocht mijn eerste EV. Ik heb er nu bijna 9.000 kilometer zelf op zitten dus ik durf een review wel aan. Voor de ongeduldige lezer alvast de conclusies:

Wat is goed:
-Fantastische rijeigenschappen
-Sfeervol interieur
-Mooie graphics
-Je kunt direct rijden zonder eerst op de opstartmenu’s te hoeven wachten.
-goede stoelen
-Mooi uiterlijk. De auto is absoluut niet fotogeniek. In het echt is hij veel fraaier dan op plaatjes.

Wat is niet goed:
-Hoge nieuwprijs
-Niet meer binnenruimte dan een Q4.
-Veel hulpsystemen die ook vaak aangeven dat ze het tijdelijk niet doen. Veel kleine storingen, niet dramatisch maar toch wel frequent.

Uit sommige reviews zou je haast concluderen dat dit een horror auto qua storingen is. Ik heb tot nu toe, na een dikke 8000 kilometer, alleen maar storingen gehad in de trant van “achterkruisend verkeer hulpsysteem niet beschikbaar”. Dus voor het rijden maakt het geen fluit uit en die storingen zijn ook direct weer weg. Deze auto is geweldig om te rijden. Ik heb bewust voor de SQ6 gekozen vanwege de 500 PK (ongeveer). Ten opzichte van de quattro een bescheiden meerprijs en hij zit dik in de spullen.

Mijn Q7 was een heerlijke familie reisauto maar de SQ6 heeft een totaal ander karakter. Hij is maar zo’n 25cm korter dan de Q7 en slechts een 100 kilo lichter, echter lijkt het wel het verschil tussen een full size SUV en een hot hatch qua beleving. De SQ6 is bloedsnel en voelt aan als een auto van 1600 kilo. Ik heb nog nooit zo een fijn sturende auto gehad.

Wanneer moet je hem niet kopen? Als je een value for money praktische gezins EV zoekt. Dat ben je beter af met een Skoda Enyaq. Die is ruimer van binnen dan de SQ6 en beter geprijsd.

Wanneer wel? Als je een keer iets leuks wilt dat wel praktisch inzetbaar is. Hij is prima voor een gezin maar niet overdreven ruim. Echter als je van sturen en veel PK’s houdt is dit een hele goede kandidaat en praktisch nieuwe auto’s kun je met mega-kortingen kopen. Hij rijdt ook net als een dikke benzinemotor. Hij voelt helemaal niet onnatuurlijk aan ten opzichte van een ICE. One pedal driving heeft hij ook, maar dat vind ik vreselijk irritant. Lekker uit laten rollen.

Wat betreft bouwkwaliteit vind ik het helemaal oké. Ik ben niet zo een “overal moeten zachte materialen zitten" fetisjist. Het enige wat ik echt vreselijk cheap vind, zijn de ventilatierooster knopjes. Die zijn gemaakt van het aller-aller- goedkoopste kermisplastic dat ze konden krijgen (zie foto).

Daar staat tegenover dat de zonnekleppen de degelijkste zijn die ik ooit in een auto heb gehad en het bedekkingsschuifje van de make-up spiegel is dan weer de meest premium die ik ooit gehad heb in een auto. Het is gewoon heerlijk om dat ding heen en weer te schuiven. Gaat nergens over maar dat loopt zo boterzacht dat ik daar van kan genieten.

Conclusie: heb je koudwatervrees na het lezen van eerdere reviews? Dan is deze misschien een geruststelling, want het is een subliem rijdende auto in de Sq6 versie (luchtvering etc. is standaard).

7,5