Audi Cabriolet 2.3 (1992)

autoreview

Audi Cabriolet 2.3 (1992)
Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)Audi Cabriolet 2.3 (1992)

Signalement

UitvoeringCabriolet 2.3
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2006
KM-stand bij aanschaf168.000 km
KM-stand laatst250.000 km
Lezerswaardering: 93%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 242.000 km

Historie (bron: Autobild klassik, Nr. 2, Februar 2011):
Oktober 1988: Audi brengt de Coupé op de markt, in september 1989 wordt een cabrioletstudie getoond op de IAA in Frankfurt. De vele blinde bestellingen resulteren in de eerste leveringen in mei 1991, alle voorzien van de 2.3 E vijfcilinder lijnmotor (133pk) en procon-ten veiligheidsysteem (zie onder). December 1992: de 2.8 E V6 (174pk) wordt leverbaar. De echte instapmotor, de viercilinder 2.0 E met 115pk, verschijnt in maart 1993. In Juli 1993 neemt de audi cabriolet afscheid van procon-ten. Nieuwe auto’s worden voortaan geleverd met Airbags. De 5-cilinder wordt vervangen door de 2.6 E V6 (150pk). In september 1995 heeft audi een primeur met een dieselende cabriolet. De 1.9 TDI levert 90 pk. Januari 1997: de 125pk 1,8 20V viercilinder vervangt de 2.0E. November 1997: de productie gaat naar Karmann in Rheine, waar de auto tot september 2000 geproduceerd wordt. In dat jaar stopt de productie bij 71.510 stuks.

Op internet worden andere productie getalen genoemd en er wordt ook van een, zeer zeldzame, 2.0E 16V versie gesproken. Ik kan deze verhalen echter niet verifieren.

De Audi cabriolet is 1x gefacelifd. Het facelift model is te herkennen aan de volgende punten (bron: internet):

’91-’95:
Motoren (niet in alle jaren leverbaar geweest):
-2.0E.
-2.3E.
-2.8E.

Vierkante bumpers met hoekige knipperlichten.
Koplampen met verstrooi effect.
procon-ten veiligheidssysteem/airbag.

’95-’00:
Motoren (niet in alle jaren leverbaar geweest):
-2.0E.
-1.8 20V.
-1.9 TDI.
-2.6E.
-2.8E.

Derde remlicht in kofferbak geintegreerd.
Rondere bumpers, met afgeronde knipperlichten.
Koplampen met lensjes (zogenoemde DE koplampen).
Airbags.
Minimale verschillen in het interieur (stuur/opbergvakken).

De Aanschaf (2006):
Ik was op zoek naar een auto die een combinatie van ontspanning, looks en comfort kon bieden. Ik herinnerde mij de Audi cabriolet...
In mijn ogen is deze auto nog steeds een tijdloos mooie cabriolet. Het merk Audi hanteert de leuze 'voorsprong door techniek'. Dit zie je terug in de model politiek. Geen retro, maar innovatie, waardoor de modellen origineel zijn en een lange houdbaarheid hebben.
Tijdens mijn zoektocht heb ik een aantal motor varianten af gewogen. Ik vond de 1.8 20V te traag (zeker met automaat). De 2.6E had een mooie loop (6-cilinder) en beantwoordde aan mijn wensen, maar ik werd destijds gewaarschuwd voor de hoge onderhoudskosten van deze motor (ik heb hier geen bewijzen van). Dezelfde deskundige die me adviseerde over de 2.6E vertelde me dat een (neo)klassieke Audi eigenlijk voorzien moet zijn van een, voor dit merk zo kenmerkende, 5 cilinder. Dat, gecombineerd met de indrukken die deze 2.3E achterliet qua motorloop en geluid gaven uiteindelijk de doorslag: deze motor moest het worden, gecombineerd met een handbak. Ik wilde de auto nl. ook in zetten voor bergritten tijdens vakanties. De 2.0E en de 2.8E heb ik niet gereden.

Mijn audi uit 1993 kostte destijds, incl. alle opties, omgerekend in nederland € 53.109,00. Wat geldt voor de meeste auto´s (uit het hogere prijssegment) op leeftijd geld ook voor de Audi; ze worden, wanneer ze een zekere leeftijd berijkt hebben, gekocht door iemand die de auto eigenlijk niet kan betalen (qua onderhoud ed.) of door liefhebbers van dikke wielen & tupperware. Mijn ervaring, als je op zoek gaat naar een goede Audi Cabriolet: koop er een met overzichtelijke schade en/of (achterstallig) onderhoud. Houd voor jezelf een budget aan waar je de auto mee terug kan brengen in de gewenste staat (zie "Onderhoud - Bij aanschaf"). De prijzen voor de Audi cabriolet zijn op dit moment op het dieptepunt (bron: Autobild Klassik). Goede standaard 2.3 E 5-cilinders beginnen, met dank aan bovengenoemde lieden, schaars te worden. Veel cabrio's zijn later ingevoerd, meestal uit Duitsland. Het is zeker de moeite om op Duitse/Zwitserse web-sites te gaan zoeken. Ik heb mijn auto van een particulier gekocht die hem inruilde tegen mijn Passat diesel (hij ging meer km maken). Het betreft hier een exemplaar in "Panthero-Metallic" (zwart) met een "Platina" (grijs) lederen interieur en een zwarte kap. De auto had een redelijke carosserie, redelijk lederen interieur, een nieuw dak en mooie RS4 wielen. De staat van onderhoud was in ieder geval het afgelopen 1,5 jaar ok. De vorige eigenaar heeft deze auto zelf uit Duitsland gehaald. Alle documentatie was aanwezig.

Rij-eigenschappen: De Audi Cabriolet 2.3E (133 PK) is een comfortabele, krachtige cruiser. Je komt leuk mee met het verkeer (en in mijn optiek geldt dit voor elke motor waarmee deze auto leverbaar is geweest). Elke PK moet meer als 10 kg meeslepen en dat merk je. Optrekken bij het stoplicht gaat in stijl (de heerlijke 5-in-lijn sound beschaafd op de achtergrond). De lange slag motor heeft een mooie lineaire vermogensopbouw met altijd voldoende vermogen voor een tussensprint. Door het lage geluidsniveau in deze auto zijn langere ritten (open of dicht) niet vermoeiend.
De remmen doen het, meer kan ik er niet over zeggen. Ik heb ervoor gekozen om ze te vervangen voor de zwaardere exemplaren van een Audi A6.
De wegligging is neutraal en goed voor een auto uit begin jaren 90. Als de bochtsnelheden te hoog worden schuift de auto, met kleine sprongetjes, over z´n voorwielen weg. In de testverslagen roemde de pers destijds de torsiestijfheid van de carrosserie. Deze valt dan ook zeker niet tegen. Je merkt natuurlijk dat de stijfheid minder is dan bij gesloten auto´s.
Als ruime 2+2 is deze auto voor dagelijks gebruik geschikt. De vreemd gevormde, erg diepe kofferruimte is groot genoeg voor de dagelijkse boodschapen. Doordat de benzinetank achter de achterbank is geplaatst kunnen er geen grote spullen mee (de achterbank kan niet worden omgeklapt om de bagageruimte te vergroten).
De positie van de tank brengt met zich mee dat hij hoog en breed is en daardoor gevoelig voor de centrifugaal krachten die tijdens bochten rijden voorkomen. Dit betekent in de praktijk dat, wanneer de brandstofmeter het rode gebied bereikt heeft, de auto tijdens een bocht begint te sputteren... Bij normaal gebruik verbruikt de auto ca. 10 liter euro 95 per 100 km. Bij flink doortrappen gaat dit getal heel makkelijk naar de 14 liter/100km.

Het interieur is ergonomisch ingedeeld, met uitzondering van de verlichting. Deze bedien je met een klein hendeltje, vlak voor de richtingaanwijzer. Dit vraagt even gewenning (en ik kan me voorstellen dat je even aan het zoeken bent als je dit niet weet). Leuke details zijn de 3 'sportieve' klokjes in de middenconsole (laadspanning, oliedruk en -temperatuur). Elektrische ramen (met 1 extra knop voor alle 4 de ramen, erg handig), verwarmde spiegels en achterruitverwarming in de vorm van een blower, zijn standaard aanwezig. Optioneel kon deze auto worden geleverd met Airco en elektrische kap, die van mij heeft deze opties niet. Vanaf 1995 leverde Audi een optionele hard-top. Deze past ook op de eerdere modellen en is een aanrader als je in de winter wilt doorrijden.

De stoelen zitten aardig, maar zaken als een verstelbare lendensteunen ontbreken. Wel hebben ze lekker lange zittingen. In de tweede helft van de productieperiode zijn er betere (Recaro) stoelen leverbaar geweest als optie. Auto's die hiermee zijn uitgerust zijn echter zeer zeldzaam. Mijn auto heeft lederen bekleding en stoelverwarming. Deze opties zijn bij de zoektocht naar een geschikte auto zeker aan te raden. De stoelverwarming zorgt ervoor dat je tot een buiten temperatuur van 10 graden, in combinatie met een openstaande kachel en het windscherm, comfortabel open kunt rijden. Dit verlengt het cabrio seizoen in Nederland aanmerkelijk!
Wie in de zomer wel eens na een flinke tocht (over de snelweg) zijn vinger over de, op het oog schone, lak van zijn auto heeft gehaald weet dat je daarna direct je handen kunt gaan wassen. Bij open rijden daalt deze vervuiling van de weg gewoon op het interieur neer. Leren bekleding is dan makkelijker schoon te houden dan stoffen bekleding. Voor het behoud van het leer gebruik ik connoly lederwax. Twee á drie keer per jaar behandelen zorgt voor een mooi en soepel resultaat.

Nadelen:
Als je niet van rammeltjes houdt dan ben je genoodzaakt om in een audi cabriolet altijd met de ramen naar beneden te rijden (zowel met als zonder hardtop). In gesloten toestand maken de ramen namelijk, op slechter wegdek, altijd geluid. Dit is voor een deel tegen te gaan door de rubbers goed vettig te houden, maar helemaal verdwijnt het nooit.
Het combi instrument is erg storingsgevoelig, met name de brandstof- en de watertemperatuur meter.
De remmen zijn, naar mijn mening, onder bemeten voor deze auto (de 2.8E heeft standaard grotere remmen). Ik heb meegemaakt dat bij een oefening "vol in de ankers" op een droog wegdek het ABS niet eens in actie kwam... De achterremklauwen zijn berucht voor handrem problemen. Ze blijven dan hangen waardoor 1 of 2 achterwielen voortdurend remmen. Aanbeveling: parkeer deze auto in de versnelling.
Deze auto heeft 2 deuren enorm grote deuren. Handig bij het instappen en erg fraai, maar het zorgt ook voor een extra rondje parkeerterrein omdat je simpelweg altijd op zoek moet naar een brede parkeerplaats. Als je spulletjes uit de kofferruimte wilt pakken in het donker dan dien je eerst de verlichting aan te zetten, anders moet je zoeken op de tast.
Het zicht naar achteren bij een gesloten kap (ook met een nieuw "ruitje") is erg slecht. Bij achteruit inparkeren is het altijd een gok hoever het object achter je verwijderd is van de bumper. Je ziet audi cabriolet bestuurders dan ook vaak, net als vrachtwagen chauffeurs, met de deur open achteruit rijden.
De 2.3E 5-in-lijn wordt door velen geroemd om zijn betrouwbaarheid, maar is berucht om zijn humeur. Als je op audi fora de motorcode NG intypt lees je dat bij veel mensen de motor niet constant is qua vermogensafgifte. Veel NG bezitters klagen dat de de motor de ene dag krachtig en energiek aanvoelt en de volgende dag futloos. Duidelijke antwoorden waarom dit zo is en hoe dit verholpen kan worden ontbreken dus noemen NG bezitters dit vaak liefdevol "karakter".

Betrouwbaarheid & Onderhoud:
Ik rijd de auto nu al weer een paar jaar. De auto heeft diverse vakantietochten, waarin oa. de Gotthart-pas, de Grossglockner, de Tourmalet en de Col d'Iseran voorkwamen, zonder noemenswaardige problemen volbracht. Neem hierbij in gedachten dat ik bergpassen het liefst wat sportiever rijd.... Uiteraard neem ik voor de zekerheid altijd een 'overlevings-pakket' mee met cruciale onderdelen, maar vooralsnog heb ik daar geen gebruik van hoeven maken (zie onderhoud).
Ik zie het sleutelen aan m´n auto als een hobby en behandel ´m als een klassieker.
Audi heeft enorm veel 2.3E 5-cilinder blokken gebouwd. In de 90 (B3), 80(B4), 100 (C3/C4), Cabriolet en Coupé is deze motor geleverd. De techniek is zeer bestendig, onderdelen komen van Europese bedrijven. De Audi Cabriolet is verwant aan boven genoemde en andere V.A.G. modellen, maar de cabriolet blijft een op zich staand model, wat een negatief effect heeft op prijzen en verkrijgbaarheid voor specifieke onderdelen. Ik koop de meeste onderdelen vaak op op E-bay.de of bij Coen Donkers in Veghel. Er zijn weinig monteurs specialistische kennis hebben van dit model (eerder genoemd autobedrijf Donkers is een uitzondering en geldt in Nederland als een autoriteit). Voor de sleutelaars: er is weinig goede doe-het-zelf documentatie van deze auto te krijgen (af en toe worden er officiele werkplaatsboeken van audi aangeboden op internet). Wel staat er behoorlijk veel informatie op internet(forums). De auto is goed en logisch geconstrueerd. Weinig klikwerk en ruim voldoende kabellengte. Alleen de zekeringen en de bijbehorende relais zijn moeilijk toegankelijk (onder de motorkap).

Veiligheid:
Dhr. Piëch, in 1991 directeur van Audi, vergeleek de Airbag met een bom die in het gezicht explodeerde. Gezien de huidige discussie over dit thema erg vooruitstrevend!
De cabriolet van vóór juli 1993 beschikt daarom over het procon-ten veiligheidsysteem. De afkorting procon-ten staat voor Programmed Contraction-Tension en is een door Audi zelf ontwikkeld veiligheidssysteem. Dit systeem werkt op basis van kabels, die aan de ene zijde aan het motorblok bevestigd zijn en aan de andere zijde aan de stuurkolom en de veigheidsgordels. Het idee is dat, wanneer de motor bij een ongeluk naar achter wordt geschoven, automatisch de stuurkolom wordt weggetrokken en de gordels aangespannen. Door de bijzondere plaatsing van de motor (zie foto) in de lengterichting (met de radiateur er langs) vlak achter de voorbumper, wordt deze als één van de eerste onderdelen geraakt wordt bij een frontale klap.
Voor de veiligheid bij een koprol zorgt de omlijsting van de voorruit. Deze dient tevens als roll-bar. Dit zorgt voor fraaie lijnen in geopende toestand, maar ook voor een groot risico het hoofd te stoten bij het instappen!

Conclusie:
De Audi Cabriolet is een fijne auto, met een aantal praktische minpuntjes. Ik kan hier goed mee leven en ervaar iedere rit als een stukje ontspanning, ongeacht de verkeersdrukte of weersomstandigheden. Ik ga, tenzij ik me op een bergpas bevind, rustiger rijden van deze auto. Alleen dat laatste al maakt deze auto voor mij ideaal.

AANPASSINGEN

  • 250.000 km

In hoeverre kun je een review over een auto van 30 jaar ervaring en bijna 3 ton op de klok representatief noemen? Zeker mijn auto is niet meer zoals de fabrikant 'm had bedoeld. In de tijd dat ik de auto in bezig heb (nu al dik 15 jaar) heb ik nooit bespaard op onderhoud. Mocht er toch eens iets stuk gaan, dan was dat voor mij vaak de reden voor een sportieve "upgrade":

-194.000 km. Auto volledig opnieuw gespoten, antennegat in achterscherm laten verwijderen.

-247.000 km. Motorswap! De 10V (NG) is verruild voor een 20V (7A). Dat heeft het volgende opgeleverd:

+ De 7A motor maakt de cabriolet lichtvoetig. Het karakter laat zich het beste omschrijven als een NG met een extra register tussen de 4.000 en 6.000 toeren. Dit is met name fijn bij tussen acceleraties.
+ Het geluid is sportiever (komt waarschijnlijk door het spaghetti spruitstuk)
+ Het brandstofverbruik is ongeveer gelijk aan dat van de NG.
+ Alle leuke reacties die ik krijg op de ombouw!

- De cabriolet heeft een meer ervaren bestuurder nodig. De auto heeft op nat wegdek behoorlijk last van torque steering.

Concluderend ben ik erg blij met het resultaat. Misschien nog de volgende aanvullingen voor wat betreft de uiteindelijke configuratie:

- De donor auto was een Quattro. We hebben de versnellingsbak van de NG dus gekoppeld aan de 7A. Dit betekent een eindreductie van 3,89:1 (volgens autoweek). De standaard coupé met 7A motor maar 2WD heeft een eind overbrenging van 2,44:1. Ik denk dat dit heel veel uitmaakt voor het karakter van een auto...
- Toen we bezig waren met de ombouw viel ons iets vreemds op: De versnellingsbak van de coupé Quattro had 2 baksteunen onder het schutbord. De cabriolet maar 1. Het leek ook alsof er nooit een 2de aan had gezeten. Natuurlijk realiseerden wij ons direct dat de auto een stuk stijver zou worden met de tweede baksteun. Dit vermoeden is in de praktijk bevestigd.
- Toen we toch bezig waren hebben we direct een nieuwe RVS uitlaat geplaatst van Mohr.

Mijn keus voor het plaatsen van een 7A versus het tunen van de NG is op het volgende gebaseerd:
1. Gelegenheid: ik kon tegen een eenvoudig budget aan een goede donor komen (dat gaat je vandaag de dag niet meer lukken!)
2. Alle upgrades die ik aan mijn NG wilde doen zijn standaard aanwezig bij een 7A (EFI, Spaghetti spruitstuk), met als bonus een 20V kop waardoor het mogelijk is om hogere toerentallen te draaien. Als ik deze upgrades had moeten doorvoeren bij de NG, dan was het prijskaartje veel hoger uit gevallen
3. Ik had het gehad met de NG. Ik had reeds zoveel vervangen aan dit blok en nog wilde het niet goed lopen! Hier wreekt zich de slechte ondersteuning van de oudere modellen van Audi...
4. De aankoop van de coupé maakte het ook mogelijk om direct de remmen te upgraden en een aantal reserve onderdelen te verzamelen.

Na een bezoekje aan de RDW heb ik ook 125 kW op kenteken, wat ik weer met 30% mag overschrijden tot de volgende keuring...

250.000 km: De veer inrichting was versleten en, omdat ik toch al de "sportieve" weg ingeslagen was, heb ik alles vervangen voor een H&R Schroef set. Alles ingesteld op de originele hoogte, maar door gebruik zal de auto toch 1 - 1,5 cm zijn gezakt. Natuurlijk alles netjes uit laten lijnen. Door deze aanpassing is het rijgedrag spartaanser geworden en het stuurgedrag verbeterd. Het vermogen wordt nu makkelijker naar het wegdek geleid!

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.