Audi A6 Avant 2.7 TDI Pro Line (2008)
Uitvoering | A6 Avant 2.7 TDI Pro Line |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Het wachten op de gefacelifte A6 werd op de proef gesteld. Eind augustus is mijn nieuwe A6 eindelijk besteld. Als voorloopauto heb ik een A6 2.7tdi multitronic Pro Line meegekregen. Na 3 maanden en ruim 10.000km ben ik erg tevreden over de kwaliteit van de A6.
De voorloopauto ziet er alsvolgt uit:
- Multitronic
- Proline
- Nav plus
- Parking system plus
- Volcona leder
- elekt. stoelverstelling
- stoelverwarming
- elekt. en dimmende buitenspiegels
- dimmende binnenspiegel
- 17\" LM velgen
- sportonderstel
Motor en prestaties
De motor is een genot om mee te rijden. Het dieselgeluid is hooguit hoorbaar als het buiten wat kouder is en je de auto start. De motor weet de auto, ruim 1750 kilo, in een rap tempo van zijn plaats te krijgen. Tot 4000 rpm trekt de auto erg goed. Daarboven wordt het langzaam minder. Bij volgas en een beetje nat wegdek hebben de voorwielen soms wel wat moeite om alle snelheid en krachten goed te verwerken. Het doorslippen wil dan wel eens optreden.
De snelheid van de auto is goed te nemen. Nu zijn stoplichtsprintjes en topsnelheid m.i. minder relevant maar vooral de 380nm op de snelweg zijn erg prettig.
De multitronic is een fijn \'schakelend\' systeem. Het rijdt goed en het gebruik en terugvallen van toeren is iets anders dan een reguliere handbak of automaat. Maar dit zal de gemiddelde berijder niet echt opvallen. Om goed snelheid te krijgen is de S-stand zeker geen overbodige luxe. Hij reageert net iets sneller, feller en langer op het gaspedaal. Ook bij gas los blijft ie iets langer in de toeren hangen.
Het enige dat mij dagelijks opvalt is dat als je aankomt rijden en je vervolgens de R (achteruit) wilt gebruiken hij een fractie van een seconde nodig heeft om ook daadwerkelijk achteruit te rijden.
De afgelopen 3 maanden is het gemiddelde verbruik 8,8 l. Dit is relatief hoog maar daar zitten dan ook ruim 3.000km autobahn met het hele gezin en dakkoffer bij. De overige 7000 schat ik dat 50% niet snelwegkilometers is.
De wegligging is erg goed te noemen. Ligt stevig op de weg en verliest zelden grip. Onderstuur bij een iets te snel genomen rotonde blijft ook redelijk lang weg. 17\" velgen i.c.m. sportonderstel maakt hem net iets stabieler maar nog steeds comfortabel. Ik vind het quattro systeem zeker niet een vereiste maar het zal geheid nog meer toevoegen aan de wegligging, zeker bij niet optimale omstandigheden.
De algehele kwaliteitsbeleving is gewoonweg super te noemen. Niet alleen de gebruikte materialen zijn erg goed van kwaliteit maar ook bijv. het gemak waarmee de nav en mmi plus werken. Het enige nadeel is wel dat zodra je de telefoon gebruikt het scherm automatisch op telefoon springt en niet op bijv. nav blijft staan. Lijkt een kleinigheidje maar als je net de nav ook nodig hebt en je wordt gebeld is het lastig. Een aantal mensen zal denken \"zeur niet\" en dat klopt. Maar ik vermeld dit om een indruk te geven van ongeveer het enige dat ik minder vind aan de auto.
Oh ja en wat ik nog steeds raar vind is dat je bij een dergelijk \'dure\' auto je € 229 moet betalen voor een aantal netten achter de voorstoelen en \'lades\' onder de stoelen.
Er zijn een hoop mensen die een audi niet zoveel waard vinden of die kiezen voor BMW of Mercedes maar ik vind het het geld zeker waard. Kan niet wachten op mijn definitieve A6; 10 pk extra en een nog beter en mooier MMI systeem.
Ps. Ik zal binnenkort foto\'s plaatsen.
Bij \'aflevering\' van deze voorloopauto werkte de ingebouwde telefoonunit niet. Het bleek een probleempje met de printplaat.
Het andere punt dat mij opvalt is dat de leren bekleding heel licht beschadigd is aan de linker zijkant van de bestuurdersstoel. Dit komt door het instappen waarbij de broek langs de stoel schuurt.